Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#SakharovPrize2019 - MEPs choose the finalists

publicerade

on

Efter en gemensam omröstning av ledamöter i Europaparlamentet Utrikes frågor och Utveckling kommittéer på tisdagen är finalisterna för 2019 Sakharov-priset för tankefrihet:

  • Mordade den brasilianska politiska aktivisten och mänskliga rättighetsförsvararen Marielle Franco, den inhemska brasilianska ledaren och miljöchef Chief Raoni och den brasilianska miljöaktivisten och människorättsförsvararen Claudelice Silva dos Santos
  • The Restorers, a group of five students from Kenya - Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno and Ivy Akinyi - who have developed i-Cut, an app to help girls deal with female genital mutilation (FGM)
  • Ilham Tohti, en uigurisk ekonom som kämpar för rättigheterna för Kinas uiguriska minoritet

Nästa steg

Europaparlamentets Talmanskonferensen (President och politiska gruppers ledare) kommer att välja den slutliga pristagaren torsdag 24 oktober. Priset i sig kommer att delas ut under en ceremoni i parlamentets halvcykel i Strasbourg den 18 december.

Bakgrund

Vårt Sacharovpriset för tankefrihet tilldelas varje år av Europaparlamentet. Det inrättades i 1988 för att hedra individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

Förra året fick priset till Ukrainska filmregissören Oleg Sentsov. Den heter till den sovjetiska fysikern och den politiska dissidenten Andrei Sakharov och prispengarna är € 50,000.

Mer

EU

Affären undertecknades för att skydda tusentals urfolk

publicerade

on

Rysslands metall- och gruvgigant Nornickel har tecknat ett samarbetsavtal med föreningarna som representerar ursprungsbefolkningen på Taimyrhalvön, ett avlägset arktiskt land som kallas "Rysslands sista gräns" och erbjuder ett femårigt stödprogram till ett värde av 2 miljarder rubel (över 22 euro) miljoner till aktuell växelkurs), skriver Martin Banks.

Detta stora drag visar att gruvföretaget engagerar sig med de inhemska samhällena i de områden där det verkar. Frågan har kommit under rampljuset nyligen efter att en annan global gruvarbetare Rio Tinto mötte upprördhet efter att den förstörde en 46,000 XNUMX år gammal inhemsk kulturarv i västra Australien.

Nornickels stödprogram, undertecknat på fredag, innehåller ett brett spektrum av initiativ som syftar till att skydda den naturliga livsmiljön och stödja ursprungsbefolkningernas traditionella aktiviteter.

Pengarna kommer att användas för att bygga nya hem, sjukhus, skolor, för infrastrukturella och kulturella projekt.

Initiativet togs fram efter 100 intervjuer och olika undersökningar av urbefolkningen. Prioriterade områden för stöd identifierades som skapandet av säsongsarbeten inom turism och andra industrier, renskötsel, fiske och jakt. De 40 nya initiativen inkluderar även verkstäder för ren- och fiskbearbetning, inköp av kylenheter, byggande av ett etniskt komplex med verkstäder för pälsbearbetning och subventioner av helikoptertransporter.

Nornickels federala och regionala program vice president Andrey Grachev sa att programmet syftar till att "stimulera urbefolkningens ekonomiska aktivitet och underlätta användningen av förnybara resurser - grunden för deras traditionella livsstil".

Han tillade: "Nornickel har en lång historia av nära samarbete med organisationer som företräder inhemska samhällsintressen i våra verksamhetsregioner, vilket säkerställer öppenhet i beslutsfattandet och att gemensamma projekt genomförs på ett så effektivt sätt som möjligt."

Ytterligare kommentarer kommer från Grigory Ledkov, ordförande för sammanslutningen av inhemska minoriteter i norr i Sibirien och Ryska federationens Fjärran Östern, som sade att avtalet ”kan tjäna som ett exempel för andra företag, eftersom det betonar vikten av att bevara urbefolkningens livsmiljö och skydda våra värderingar och traditioner. ”

Han sade att det att samla åsikter från inhemska befolkningar var ”ett stort steg i rätt riktning och kommer att tjäna som modell för framtida projekt av detta slag”.

Resultaten av denna övning sade han: ”Kommer att hjälpa till att utveckla initiativ som kommer att vara av yttersta vikt för inhemska befolkningar.

"Detta avtal kommer att hjälpa oss att hitta nya gemensamma tillvägagångssätt för hållbart boende och arbete i norr samt att lösa andra pressande frågor som lokala samhällen står inför."

Företaget erbjuder redan en rad stöd i regionen, allt från lufttransport, anskaffning av byggmaterial och diesel, samt kulturella evenemang och fester.

Avtalet undertecknades i Moskva av Grachev och Ledkov tillsammans med Artur Gayulsky, ordförande för regionala föreningen för urbefolkningar i Krasnoyarsk-territoriet, och Grigory Dyukarev, ordförande för föreningen för inhemska minoriteter i Taimyr, Krasnoyarsk-territoriet.

Nornickel, världens största producent av palladium och högkvalitativt nickel, har redan investerat 277 miljoner rubel (över 3 miljoner euro) mellan 2018 och 2020 för att stödja och utveckla regionerna.

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommer COVID-19 att förändra Storbritanniens attityder till invandring för gott?

publicerade

on

Under ledningen fram till Brexit-omröstningen 2016 var den politiska debatten i Storbritannien ofta inriktad på invandring, med invandrarkrisen nådde sin topp bara ett år tidigare. Och även om det kanske inte är den enda anledningen till varför den brittiska allmänheten röstade för att lämna EU, är det uppenbart att bekymmer kring invandring hade en betydande inverkan skriver Reanna Smith.

Men spola framåt fyra år, tre premiärministre, en oändlig slog av förhandlingar och en global pandemi, och det är tydligt att Storbritannien inte är samma land som det var under folkomröstningen 2016. Förenade kungariket ser just nu vad lämnar EU kommer att innebära, med nytt föreslagna invandringsregler kommer att komma på plats i början av 2021, men debatten kring invandring har förändrats dramatiskt i kölvattnet av coronavirus.

Enligt IPSOS MORI, invandring har varit en av de viktigaste frågorna som gäller den brittiska allmänheten i flera år, men med utbrottet av coronaviruspandemin tappades det plötsligt helt från topp 10-listan. Det är ingen överraskning att COVID-19 har tagit topplaceringen, men det finns bevis för att föreslå att invandringen har försvunnit på grund av hur pandemin har förändrat attityden gentemot frågan massivt.

COVID-19 har lyft fram hur viktiga invandrare är för landet och utgör ett stort antal ”nyckelarbetare” i frontlinjen för svaret på pandemin. Enligt senaste rapporten från Underhuset, det finns över 169,000 13.8 icke-brittiska anställda i NHS som utgör XNUMX% av vår hälsovård. Inte bara har invandrare varit avgörande för att rädda liv under pandemin i Storbritannien, men de har också drabbats mer än någon annan i landet. Amnesty International avslöjade nyligen att Storbritannien under hela pandemin har haft en av de högsta dödstalen bland vårdpersonal, där BAME (svarta, asiatiska och minoritetsetniska) arbetare påverkas oproportionerligt av detta. Detta framhävdes ytterligare när det avslöjades i april att de tio läkarna, som alla var invandrare, hade dött av koronavirus. Så även om COVID har förstört många människor, finns det ingen tvist om att invandrare som arbetar i NHS och hälso- och sjukvården har fått en oproportionerlig hit.

Det är också tydligt att detta enorma offer har påverkat den allmänna opinionen och politiken i Storbritannien 2016 såg en av tre medlemmar av den brittiska befolkningen immigrationen som en toppfråga. Men från april till juli hade invandringen nästan tappat den politiska dagordningen. När invandrare blev pandemiens hjältar skiftades tabloidrubrikerna från förnedrande migranter till beröm för dem för deras bidrag. Samtidigt började parlamentsledamöterna kräva att utländska NHS-anställda skulle få visa sina förlängningar gratis och allmänheten var upprörd över att de som kämpade för att rädda liv var tvungna att betala en avgift för att använda samma system som de spelade en nyckelroll i. Detta så småningom resulterade i att Boris Johnson tillkännagav att han skulle avskaffa 400 £ -avgiften per år.

Förutom detta har de nya invandringsreglerna kommit under beskärning för att de är hyckleriska mot regeringens lista över "nyckelarbetare". Det nya poängbaserade systemet kräver att invandrare har ett anställningserbjudande med en lön på minst 25,600 XNUMX pund för att få titeln "kvalificerad arbetare" och vara berättigade till Nivå 2 Arbetsvisum. Många yrken som anses viktiga under de senaste sex månaderna har inte tillräckligt höga löner för att passa detta krav. En massiv 58% av EU-födda och 49% av heltidsnyckelarbetare som inte är EU-födda i åldrarna 25-64 år skulle inte kvalificera sig för ett Tier 2-visum enligt de nyligen föreslagna invandringsreglerna.

Trots förändrade offentliga attityder och skiftande invandringspolitik såg Augusti en ökning av anti-invandrarsintimentet som en rekordhögt antal asylsökande som passerar Engelska kanalen såg brittiska medier och politiker återigen sätta invandring högst upp på agendan.

Boris Johnson har antytt en stramare invandring och asyllagar, bara fyra månader efter att hans liv räddades av två invandrarsjuksköterskor när han själv fick viruset. Att måla invandring som en stor fråga nu kan bero på överhängande ekonomisk lågkonjunktur som Storbritannien står inför, eftersom regeringen ser ut att skylla skulden på någon annan än sig själva. Ironiskt, invandrare kan vara mycket nödvändiga för att hjälpa landet att återhämta sig ekonomisktoch strängare begränsningar skulle innebära för få invandrare inom sektorer som hälso- och sjukvård, utbildning och gästfrihet.

Trots att media och politiker åter går mot mer negativa uppfattningar är det ännu för tidigt att säga om allmänheten kommer att följa efter. Pandemin har lärt Storbritannien många saker, men kanske viktigast av allt, det har lärt oss att människors ekonomiska värde definitivt inte återspeglar det värde dessa människor kan ha för samhället. Det post-pandemiska landskapet bör återspegla Storbritanniens uppskattning av invandrare, men de föreslagna ändringarna misslyckas med att göra detta.

Reanna Smith skriver för Immigration Advice Service, a team av dedikerade advokater som erbjuder råd och hjälp med en mängd olika invandringsfrågor.

Fortsätt läsa

Corporate skatteregler

Europeiska kommissionen kommer att överklaga europeisk domstol till # Apple

publicerade

on

Europeiska kommissionen kommer att överklaga EG-domstolens dom som ogiltigförklarade deras beslut i augusti 2016 om Apples mottagande av vad de anser vara olagligt statligt stöd som beviljats ​​av Irland i form av selektiva skattelättnader.

Fallet handlar om den kritiska frågan om EU: s kompetens i skattefrågor som vanligtvis är svartsjukt av medlemsstaterna. Europeiska kommissionen anser att tribunalen i sin dom har gjort ett antal felrättsliga fel.

Kommissionen upprepar att detta inte handlar om att avgöra en skattepolitik för EU-länder, det är i princip en selektiv fördel: ”Om medlemsstaterna ger vissa multinationella företag skattefördelar som inte är tillgängliga för sina konkurrenter, skadar detta rättvis konkurrens i Europeiska unionen i strid med reglerna för statligt stöd. ”

Kommissionen säger att de måste använda alla verktyg till sitt förfogande för att säkerställa att företagen betalar sin skäliga andel av skatten. I sitt uttalande har kommissionär och nu vice vice ordförande Margrethe Vestager (avbildad) gör en tydlig koppling mellan Apple-fallet och rättvis beskattning i allmänhet och säger att det orättvisa systemet berövar de nationella statskassorna intäkter: ”Den offentliga handväskan och medborgarna berövas medel för välbehövliga investeringar - behovet av detta är ännu mer akut nu för att stödja Europas ekonomiska återhämtning. ”

Rättvis beskattning

Vestager säger också att EU måste fortsätta sina ansträngningar för att införa rätt lagstiftning för att hantera kryphål och säkerställa öppenhet och berör den bredare frågan om lika villkor för företag: ”Det finns mer arbete framåt - inklusive att se till att alla företag, inklusive digitala, betalar sin skäliga andel av skatten där det med rätta beror. ”

Irland hävdar att inget statligt stöd beviljades Apple

Irlands finansminister och ordförande för Eurogruppen, Paschal Donohoe, noterade kommissionens uttalande och sade: ”Irland har alltid hävdat att inget statligt stöd gavs och att de irländska filialerna till de berörda Apple-företagen betalade hela skatten i enlighet med med lagen. Ett överklagande till EU-domstolen måste handla om en eller flera lagar. ”

”Irland har alltid varit tydligt att rätt belopp av irländsk skatt betalades och att Irland inte gav något statligt stöd till Apple. Irland överklagade kommissionens beslut på den grunden och domen från Europeiska unionens tribunal bekräftar denna hållning. ”

Donohoe uppskattar att överklagandeprocessen kan ta upp till två år att slutföra. Under tiden kommer medel i Escrow endast att frigöras när det i EU-domstolarna har funnits ett slutgiltigt beslut om giltigheten av kommissionens beslut.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend