#SakharovPrize2019 - MEPs väljer finalisterna

| Oktober 9, 2019

Efter en gemensam omröstning av ledamöter i Europaparlamentet Utrikes frågor och Utveckling kommittéer på tisdagen är finalisterna för 2019 Sakharov-priset för tankefrihet:

  • Mordade den brasilianska politiska aktivisten och mänskliga rättighetsförsvararen Marielle Franco, den inhemska brasilianska ledaren och miljöchef Chief Raoni och den brasilianska miljöaktivisten och människorättsförsvararen Claudelice Silva dos Santos
  • Restorers, en grupp av fem studenter från Kenya - Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno och Ivy Akinyi - som har utvecklat i-Cut, en app för att hjälpa flickor att hantera kvinnlig könsstympning (FGM)
  • Ilham Tohti, en uigurisk ekonom som kämpar för rättigheterna för Kinas uiguriska minoritet

Nästa steg

Europaparlamentets Talmanskonferensen (President och politiska gruppers ledare) kommer att välja den slutliga pristagaren torsdag 24 oktober. Priset i sig kommer att delas ut under en ceremoni i parlamentets halvcykel i Strasbourg den 18 december.

Bakgrund

Vårt Sacharovpriset för tankefrihet tilldelas varje år av Europaparlamentet. Det inrättades i 1988 för att hedra individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

Förra året fick priset till Ukrainska filmregissören Oleg Sentsov. Den heter till den sovjetiska fysikern och den politiska dissidenten Andrei Sakharov och prispengarna är € 50,000.

Mer

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europaparlamentet, Sacharovpriset

Kommentarer är stängda.