#Brexit - Storbritannien och Irland "se en väg" till en möjlig affär

| Oktober 11, 2019

Irländska Taoiseach Leo Varadkar och den brittiska premiärministern Boris Johnson

Efter ett bilateralt möte mellan den brittiska premiärministern Boris Johnson och den irländska Taoiseach Leo Varadkar utfärdades ett gemensamt uttalande som bekräftade att båda parter kunde se en väg till en möjlig överenskommelse, skriver Catherine Feore.

Diskussionerna beskrivs som detaljerade och konstruktiva. Båda parter enades om att en affär var i allas intresse. Lite i vägen för detaljer har framkommit, bara att diskussionerna var fokuserade på frågorna om tull och samtycke.

I uttalandet noteras att Taoiseach kommer att samråda med Europeiska kommissionens Taskforce 50 (teamet av tjänstemän som är dedikerade till arbetet med Brexit) och att Brexit-sekreteraren Steve Barclay skulle träffas med Michel Barnier, EU: s huvudförhandlare i morse (11 oktober).

Svaret från EU har tystats. Tusk tweetade i morse att Storbritannien ännu inte hade lagt fram ett realistiskt förslag.

Dägande Gata har har varit tufft sedan i går, vilket kan möjliggöra förhandlingar med Demokratiska Unionistpartners (DUP). Dessa genomförs förmodligen bäst utanför full bländning, eftersom några av deras mer hårda anhängare redan har anklagat ledningen för kapitulation.

Med mindre än en vecka innan Europeiska rådet för stats- och regeringschefer är det svårt att föreställa sig att ett avtal är möjligt nästa vecka. Varje stat måste noggrant granska alla förslag med sin nationella regering innan de går med på det. Eftersom det inte finns något trovärdigt förslag tillgängligt idag är det svårt att se Europeiska rådet nå en överenskommelse nästa vecka. Även om en överenskommelse var möjlig är det tveksamt om dess fullständiga detaljer skulle vara redo vid premiärminister Johnsons utlovade tidsfrist till 31 oktober.

Det brittiska parlamentet skulle också behöva tid för att komma överens och stödja ett regeringsförslag. Det verkar osannolikt eftersom den brittiska premiärministern har en minoritetsregering och en opposition som vill ha ett allmänt val när en "no deal" Brexit avvärjs. Det är också frågan om att möjliggöra lagstiftning. varje avtal - eller till och med "no deal" - kommer också att kräva antagande av ytterligare lagar i Storbritannien om frågor som invandring, hälsovård och Storbritanniens internationella avtal om jordbruk och handel. Detta är osannolikt med en minoritetsregering.

Efter ett möte med Cyperns president Nicos Anastasiades i morse i Nicosia sa Tusk att han hade fått positiva signaler från den irländska Taoiseach.

Europeiska kommissionens talesman Mina Andreeva sa att Taoiseach hade varit i kontakt med Barnier. Hon rapporterade också att Barnier hade haft ett "konstruktivt" möte med Brexit-sekreteraren. Kommissionen sade att Barnier orienterade COREPER (högre europeiska diplomater från varje medlemsland - exklusive Storbritannien för artikel 50 Brexit-frågor) och skulle sedan informera Brexit Steering Group som består av ledamöter från huvudgrupperna i Europaparlamentet (European People's Party) , Förnya Europa, socialdemokrater, gröna och nordiska gröna vänster). Förhandlingarna har återgått till en "tunnel" -period - ur allmänhetens bländning, i hopp om att ett kompromissavtal kan nås.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, EU, EU, Europeiska kommissionen, Europaparlamentet, UK

Kommentarer är stängda.