Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Regeringscheferna håller det andra mötet med dialog om # Investment Samarbete mellan #Kazakhstan och EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Premiärminister Askar Mamin höll ett möte med cheferna för diplomatiska beskickningar i EU:s medlemsländer ackrediterade i Kazakstan som en del av dialogplattformen för vidareutveckling av investeringssamarbete.

Parterna diskuterade resultaten av det arbete som utförts under tre månader efter det första mötet om angelägna frågor om handel, ekonomiskt samarbete och investeringssamarbete, inklusive främjande av export av kazakstanska produkter till EU, samarbete inom jordbruk, energi, transport, tull. , miljön och klimatförändringarna, lagstiftningsåtgärder för att förbättra investeringsklimatet i Kazakstan, samt resultaten från den 30 september i år, det tredje mötet i Kazakstan-EU-samarbetskommittén i en handelskonfiguration.

Premiärminister Askar Mamin noterade att den förste presidenten Elbasy Nursultan Nazarbayev och statschefen Kassym-Jomart Tokayev ägnar stor uppmärksamhet åt samarbetet med länderna i Europeiska unionen, som är en av de viktigaste handels- och ekonomiska partnerna i Kazakstan.

EU-länderna står för mer än hälften av de utländska direktinvesteringarna i Kazakstan. Mellan 2005 och första halvåret 2019 investerade EU cirka 150 miljarder dollar. EU fungerar också som den största handelspartnern för Republiken Kazakstan – från och med juli 2019 nådde den bilaterala handeln med varor och tjänster nästan 20 miljarder dollar. "Bidraget från EU-experter var viktigt för utvecklingen och genomförandet av några av våra nyckelstrategier och dokument inom områdena styrning, privatisering, digitalisering, offentlig-privata partnerskap, hållbar utveckling, som fortsätter att spela en stor roll för att främja tillväxten av den kazakstanska ekonomin och förbättra välbefinnandet för landets befolkning”, sa Mamin.

Premiärministern betonade att att säkerställa tillväxten av utländska direktinvesteringar och handel är ett av de prioriterade områdena för Kazakstans regering.

Askar Mamin uppmanade Europeiska unionens ambassadörer att ytterligare en öppen och aktiv dialog för att främja ekonomiskt samarbete mellan Kazakstan och EU. "Vi måste göra vår framtida agenda mer känslig för nya trender och arbeta med rekommendationer som gör att vi bättre kan svara på befintliga utmaningar och möjligheter", sade regeringschefen.

I sin tur noterade cheferna för diplomatiska beskickningar den positiva dynamiken i arbetet för att skapa bekväma förhållanden för att göra affärer i Kazakstan. Chefen för EU:s delegation till Republiken Kazakstan, Sven-Olov Carlsson, uttryckte förtroende för att Republiken Kazakstans regerings aktiva ansträngningar för att förbättra investeringsklimatet kommer att ge ytterligare impulser till utvecklingen av handel, ekonomi och investeringar. samarbete mellan Kazakstan och länderna i Europeiska unionen.

I diskussionen deltog chefen för avdelningen för Centralasien, Ryssland, OSS, Ukraina, västra Balkan och Turkiet vid EU:s generaldirektorat för handel, Petros Sourmelis, ambassadörer för Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Polen, Österrike, Spanien, Estland, Italien, Lettland, Grekland, Spanien, Kroatien, Rumänien, Slovakien, Ungern, representanter för Litauen, Portugal, Bulgarien, Finland, Belgien, Tjeckien, chefer för stora internationella företag.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend