Europeisk integritet i riskzonen från slappa kanadensiska standarder?

| November 23, 2019

Två år efter det omfattande ekonomiska och handelsavtalet (CETA) mellan Kanada och EU har arrangemanget inte visat sig vara lika givande för någon av sidorna som tidigare förutspått. Även om fördraget ännu inte formellt har trätt i kraft har det tillämpats provisoriskt sedan september 2017, vilket eliminerar 98% av tullarna mellan de båda parterna.

Kanadensiska jordbrukare har blivit förskräckta över de stränga hälsokrav som införs av blocket, medan deras franska motsvarigheter fruktar hotet av illojal utländsk konkurrens. Samtidigt växer oro över att CETA, tack vare Kanadas relativt svaga kriterier för utländska investeringar, ger kinesiska investerare en bakdörr till de europeiska marknaderna i en tid då EU har åtagit sig att noggrant screena investeringar i blocket.

CETA kommer till kort

Den kanadensiska nötkreatursuppfödningsindustrin hade hoppats att avlägsnandet av tullar mellan Ottawa och Bryssel skulle leda till massiva exportaffärer, med en framstående observatör förutse Kanadensisk nötköttförsäljning till EU överstiger $ 600 miljoner årligen. Sådant välstånd har dock inte realiserats; året då fördraget först trädde i kraft, stod EU för endast 2.3% av den kanadensiska köttexporten. Förra året steg den siffran bara stegvis till 3.1%, eller bara $ 12.7 miljoner - bara 2% av den beräknade summan.

Orsakerna till detta brist tros ligga inom skillnaden mellan kanadensiska och EU: s livsmedelsstandarder. EU tillåter inte användning av tillväxthormoner eller antibiotika, vilket innebär att kanadensiska operatörer som vill utnyttja CETA har tvingats ändra sina uppfödningsmetoder. Dessutom måste de också ha dessa metoder certifierade av en kvalificerad veterinär; kostnaden för att göra det är inte bara oöverkomligt, utan en brist på kapabla veterinärer har också bromsat framstegen.

Oro över dammen

Samtidigt har CETA inte heller mottagits varmt i Europa. Franska bönder vandalis två regeringskontor i Toulouse i augusti i år och dumpade ton gödsel utanför en och blockerade en annan med betongplattor. Deras arga handlingar kom efter att landets ledande jordbruksfackförening bjöd in 10 suppleanter i deras lokala region att diskutera CETA-förordningarna, bara för att inte få ett enda svar från någon av dem. Trots oppositionen, franska parlamentsledamöter röstade för att ratificera avtalet tidigare i 2019.

Även om jordbrukarnas oro främst var förankrade i ekonomiska skäl, har aktivister uttryckt sin egen tvivel om hur affären kan påverka integriteten i EU: s livsmedels- och miljöstandarder. Användning av benmjöl och antibiotika i djurfoder har varit förbjudet i den europeiska blocket sedan 2004, i kölvattnet av den galna ko-sjukdomen, men dessa tillsatser är fortfarande utbredda i Kanada. Kritiker säger att CETA kan tjäna som en tunn ände på en kil, vilket gör att ansvarslösa processer och undermåliga varor infiltrerar den europeiska marknaden.

Kanadensisk acceptans av problematiska investerare understryker faror

Jordbrukssektorns oro är en del av ett bredare problem: Kanadensisk reglering är ofta inte i linje med europeisk lagstiftning, och frihandelsavtalet innebär att det som normalt skulle vara kanadensiska inhemska frågor får ringeffekter i den europeiska blocken. För en sak har Ottawa ibland lämnat dörren öppen för besvärliga utländska investerare som indonesiskt papper, massa och palmoljekonglomerat Sinar Mas.

Kontrollerad av den mäktiga indonesiska-kinesiska Widjaja-familjen har Sinar Mas upprepade gånger flaunted miljönormer och varit inblandade i olaglig avskogning, vilket ledde till att internationella organisationer som Greenpeace, WWF och Rainforest Alliance skar bandet med företaget och varnar investerare att undvika. Förvärrar saken har Sinar Mas tidigare mottagna lån från China Development Bank, en viktig kugge i Kinas Belt and Road-initiativ.

Under det senaste decenniet har Sinar Mas genom Paper Excellence varit tyst men metodiskt utvidga sitt fotavtryck i Kanada och köper så många som fem fabriker i landet. Detta har bidragit till landets växande export av papper och skogsprodukter, som stod på $ 35.7 miljarder i 2017. Emellertid har nästan alla Paper Excellents fabriker granskats; en anläggning i British Columbia var hittade att komma betydligt under hälso- och säkerhetsstandarder i 2016, medan två andra var fined en kumulativ $ 685,000 i 2018 för kränka villkoren för deras tillstånd.

En annan fortfarande - Northern Pulp i Nova Scotia - har dragit betydande kritik över föreslagna planer för att bygga en 15km-rörledning med det uttryckliga syftet att dumpa avloppsvatten i en pittoresk och biologisk mångfaldss sund. Northern Pulp-anläggningen har redan fått mer än sin rättvisa del av pushback från miljöaktivister och lokala aktivister - det var det fined $ 225,000 för en giftig läcka i 2014, och de lokala invånarna har klagade att det är permanent höjda vattennivåer, spydde illaluktande ångor över regionen och dumpade kvicksilver i en närliggande hamn.

Orovärde har den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau delegerat reglering av den föreslagna rörledningen till provinsiella lagstiftare - särskilt problematiskt med tanke på att Nova Scotia har ett äkta ekonomiskt intresse i rörledningen och tydligen gjord ett hemligt avtal med Northern Pulp.

Den europeiska politiken äventyras av handeln

Kanadas vilja att omfatta investeringar från ett företag med ett sådant rutigt miljöanspråk stärker fruktan att CETA öppnar EU för undermåliga affärsmetoder. EU gör allt större ansträngningar för screen utländska investeringar i den europeiska blocken för att se till att den inte undergräver de europeiska intressena, med särskilt fokus på Kina. Avtal som CETA kastar emellertid en skiftnyckel i Bryssel försök att slå ner problematiska utländska investeringar.

CETAs stödmän har fokuserat på de påstådda ekonomiska fördelarna med affären. Två år på, men exempel som den svaga exporten av kanadenskt nötkött tyder dock på att det inte har varit oerhört så effektivt i detta avseende. Samtidigt öppnade den europeiska blocken upp till en hel mängd problem som härrör från klyftan mellan de europeiska och nordamerikanska regleringssystemen.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , ,

Kategori: En framsida, Kanada, Ekonomi

Kommentarer är stängda.