#Eurozone måste skapa sin egen ekonomiska tillväxt hemma: ECB: s #Lagarde

| November 25, 2019


Euroområdet måste skapa mer av sin ekonomiska tillväxt hemma, inklusive via större offentliga investeringar, om den ska tåla svaghet utomlands och bli mer balanserad internt, ny Europeiska centralbankspresident Christine Lagarde
(avbildad) sa på fredagen (22 november), skriva Francesco Canepa och Balazs Koranyi.

Lagarde diskuterade inte penningpolitiken i sitt första stora anförande sedan hon blev ECB: s ordförande i början av denna månad, bara genom att säga att centralbanken skulle fortsätta göra sin del för att stödja ekonomin.

Istället valde hon att skicka ett meddelande till euroområdets regeringar och uppmanade dem att stärka den inhemska efterfrågan efter ett globalt handelskrig förde ett decennium av exportdriven tillväxt, till stor del ledd av Tyskland, till ett plötsligt slut.

"Svaret ligger i att konvertera världens näst största ekonomi till en som är öppen för världen men övertygad i sig själv - en ekonomi som utnyttjar Europas potential att släppa loss högre inhemska efterfrågan och långsiktig tillväxt," sade Lagarde.

Hon vågade sig utanför en centralbanks traditionella ansvarsområde och utpekade offentliga investeringar som en viktig drivkraft för denna återbalansering och uppmanade alla europeiska fonder att investeras i gröna och digitala projekt.

"Investeringar är en särskilt viktig del av svaret på dagens utmaningar, eftersom det är både dagens efterfrågan och morgondagens utbud," sade Lagarde.

"Även om investeringsbehov naturligtvis är landsspecifika finns det idag ett övergripande fall för investeringar i en gemensam framtid som är mer produktiv, mer digital och grönare."

Hennes föregångare Mario Draghi hade också begärt större utgifter och investeringar från länder som driver överskott, till exempel Tyskland, men han var aldrig så specifik och hans grunder föll på döva öron i Berlin.

Lagarde sade att starkare intern efterfrågan också skulle hjälpa till att jämna ut obalanser mellan medlemmarna i euroområdet, som inte kan devalvera sina valutor när ekonomin försvagas.

”Om den interna efterfrågan är för svag och inflationen för låg blir en sådan återbalansering i länder uppenbarligen svårare. Och till viss del är det detta vi såg i euroområdet efter krisen, sade hon.

Lagardes undvikande av penningpolitiska frågor markerade en avvikelse från Draghi, som ofta använde stora tal för att släppa antydningar om kommande ECB-drag - vanligtvis allt aggressiva stimulansåtgärder.

Denna egenskap av Draghis förargade vissa andra ECB-ränteinställare, särskilt de från konservativa, kassa-rika länder som Tyskland och Nederländerna.

Till skillnad från Draghi, som tillträdde i höjden av euroområdets skuldkrise i 2011 och tog omedelbara, djärva steg för att stoppa marknadsrutan, var Lagarde inte under press för att ändra ECB: s politiska hållning ännu.

"Lagarde uppfyller förväntningarna om att hon skulle kunna bli den ledande ekonomiska och politiska rösten för Europa snarare än att snabbt skaka upp ECB," sade Carsten Brzeski, ekonom vid den nederländska banken ING.

ANNONS

Senare vid samma konferens upprepade Bundesbanks president Jens Weidmann sitt lands behörighet om ECB: s lättpengarpolitik.

"Penningpolitiken kan inte vara tillfredsställande om dess politiska ställning medför långsiktiga risker för prisstabilitet genom uppbyggnad av finansiella obalanser," sade Weidmann.

I en symbolisk olivgren till ECB: s värdland började Lagarde sitt tal genom att hälsa publiken på tyska och lovade att fördjupa sin kunskap om detta språk.

Hon hade redan försökt att reparera staket med missnöjda beslutsfattare förra veckan och tog hela ECB-rådet på en reträtt där de krävde ett mer inkluderande beslutsfattande.

Europeiska centralbankens (ECB) president Christine Lagarde deltar på 29th Frankfurt European Banking Congress (EBC) vid Gamla operahuset i Frankfurt, Tyskland november 22, 2019. REUTERS / Ralph Orlowski

Lagarde bekräftade i sina enda politiska anmärkningar att hon "snart" skulle inleda en översyn av ECB: s policyram, en omfattande insats som förväntas innebära en ny design av inflationsmålet.

Hon höll sig sedan fast vid centralbankens löfte för att hålla pengarnas kranar öppna medan hon övervakade biverkningarna av dess stimulanspolicy.

"Penningpolitiken kommer att fortsätta att stödja ekonomin och svara på framtida risker i linje med vårt prisstabilitetsmandat," sade Lagarde.

Denna välprövade inställning placerar henne ungefär i mitten av förespråkare för lätta pengar i skuldsatta södra europeiska länder och politiska ”hökar” norr om Alperna.

"Hon kanske måste vara mer specifik efter sitt första styrelsesammanträde i december, men för tillfället ser uppgifterna inte tillräckligt svaga för att ECB ska göra någon förändring av dess monetära hållning," Frederick Ducrozet, strateg vid Picket Wealth Management, sa.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, EU, Europeiska centralbanken (ECB), Euroområdet

Kommentarer är stängda.