Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#MediaForum2019 i Prag: Gratis journalistik, mänskliga rättigheter och ny teknik

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 20-22 november var Prag värd för den andra internationella "Medieforum 2019: Journalistikens frihet i sammanhanget mänskliga rättigheter, ny teknik och internationell informationssäkerhet”. Internationella medieexperter, journalister, diplomater, advokater och politiska analytiker kommer att ta upp de mest angelägna frågorna i medievärlden och försöka säkra grundläggande lösningar. Mer än 80 experter från hela världen är planerade att delta i mediaforumet som startar idag.

 

Problemet med bristande yttrandefrihet och bristande respekt för mänskliga rättigheter växer dramatiskt i den nya eran av framväxande teknologier, ständigt förändrade kommunikationssätt och instabila internationella politiska relationer. Det globala mediesamhället och internationell informationssäkerhet, juridikexperter och diplomater bör förena sina krafter för att utarbeta allmänna hanteringsmekanismer för att stödja oberoende journalistik och säkert utbyte av information. Detta är huvudsyftet för arrangörerna av Second Media Forum - International Affairs magazine (Ryssland), internationell oberoende plattform «Modern diplomacy», International Relations magazine (Bulgarien).

 

I en tid präglad av avancerad teknik och högt utvecklade ekonomiska system existerar det globala samfundet under förhållanden av total sårbarhet. De trender som tidigare verkade inspirerande har gett oväntade resultat: globaliseringen har förvärrat lokala konflikter, toleransen har avslöjat frågan om värderingar och betydelser, multikulturalism har fört fram ämnet identitet och tradition. Slutligen har frågan om "lagens makt" och "maktens lag" aktualiserats.

Annons

 

Världen har gått in i en era av ideologisk multipolaritet. Detta erkändes av Francis Fukuyama, författaren till The End of History. "Vad jag sa då (1992) är att ett av problemen med modern demokrati är att den ger fred och välstånd men folk vill ha mer än så... liberala demokratier försöker inte ens definiera vad ett bra liv är, det är lämnas upp till individer, som känner sig främmande, utan syfte, och det är därför att gå med i dessa identitetsgrupper ger dem en viss känsla av gemenskap. Den här långa perioden, då en viss uppsättning idéer om fördelarna med oreglerade marknader tog fäste, har på många sätt haft en katastrofal effekt.”

Är media redo att på lämpligt sätt återspegla den nya verkligheten som utmanar mycket av det som kallas "mainstream"? Detta är ämnet för sessionen "Contemporary Journalism in the New Ideological Multipolarity."

 

För 100 år sedan talade Max Weber i sitt berömda tal till studenterna om den växande diskrepansen mellan en vetenskapsmans uppdrag och de nya krav han måste uppfylla. Jakten på sanningen började fördrivas av den tillämpade effektiviteten hos den förvärvade kunskapen. Är det inte något liknande som händer med moderna medier nu när vi bevittnar deras oförställda kommersialisering och partiskhet? Och hur ska man få allmänhetens förtroende för media? Walter Hussman, en regional utgivare i USA, menar att "lösningen är att reportrar, redaktörer och nyhetschefer blickar inåt och inte bara förbinder oss att vara rättvisa, objektiva och opartiska i vår rapportering, utan att övertyga allmänheten om att vi gör det”. Vi måste också separera och tydligt märka nyheter och åsikter.

 

Hur uppnås detta resultat och vad gör journalisten för att uppnå det? Slutligen, sammanfaller gränserna mellan traditionella och nya medier med journalistikens begrepp om ansvar och ansvarslöshet? Denna och andra frågor, som är kopplade till en journalists plikt, kommer att bli föremål för diskussionen i sessionerna "The Contemporary World and the Accountability of Journalism" och "Journalism of the Post-Information Era, eller "The Golden Age of Misinformation ".

 

Internet och den nya informationstekniken har försett mänskligheten med en ocean av möjligheter, som är fylld med betydande faror och mycket problem. För närvarande påverkar cybersäkerhetsfrågor nästan alla användare av nätet: oavsett om det är en individ, ett stort företag eller ett land. Rädsla för kärnvapenkrig ersätts med ett lika destruktivt hot. Cyberkrig har en tendens att växa - från punkt och lokala till storskaliga och till och med globala, med oförutsägbara konsekvenser. Hur presenteras cybersäkerhetsfrågor i moderna medier? Experter kommer att diskutera dessa och andra frågor vid sessionen "Informations- och kommunikationsteknik i media."

 

Det första medieforumet hölls i Bratislava, Slovakien 2018. Det ansågs omedelbart ha potential att växa till en lovande ny plattform för att ta itu med aspekter av internationellt cybersamarbete, och dess roll i dagens återspeglar ett föränderligt landskap av mediestandarder, inklusive journalisters säkerhet i militära konflikter, relationer mellan media och regeringar, samt utmaningar mot politisk pluralism och kulturell mångfald.

 

Mediepartners i Second Media Forum: Vision & Global Trends, International Institute for Global Analyzes (Italien), Diplomat Magazine (Nederländerna), National Association for International Information Security (Ryssland), The European Perspectives Journal (Slovenien).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend