#SocialDialogue - Europas framtid

| November 26, 2019

Den nyetablerade Europeiska arbetsmyndigheten som inrättats av Europeiska unionen kommer att fokusera på att stärka det ömsesidiga förtroendet och underlätta utvecklingen och genomförandet av anställningsreglerna i hela EU på ett mest effektivt och säkert sätt.

Behovet av myndighetens inrättande beror på den globala arbetsmarknadens omvandling på grund av teknisk innovation, demografiska fallgropar, klimatförändringar och globalisering, samt ökande utmaningar inom EU och den nödvändiga lösningen på mobilitetsproblemet inom EU för europeiska arbetare som är medlemmar i fackföreningar.

Enligt Eurobarometer stöds konceptet för fri rörlighet för arbetare i hela EU av upp till 80% av européerna, där sysselsättningsproblemet är av avgörande betydelse för mer än 17 miljoner EU-medborgare som arbetar i Europa utanför sina ursprungsländer.

Kommissionär för sysselsättning, sociala frågor, färdigheter och arbetskraftsmobilitet Marianne Thyssen sade: ”Myndigheten kommer att vara oljan i den inre marknadens maskiner, en plats där kollegor från olika nationella myndigheter vänjer sig att arbeta tillsammans och lösa problem tillsammans. Detta kommer att få arbetskraftsrörelsens hjul att bli smidigare, till fördel för miljontals europeiska medborgare och företag. ”

Internationella arbetsorganisationen var ett annat organ som välkomnade myndighetens inrättande och inriktade en prioritering av att skapa, främja och ratificera internationella arbetskraftsstandarder i sin hundraårsdeklaration. En öppen social dialog mellan tillsynsmyndigheterna, inklusive myndigheten, arbetsgivare och anställda representerade av fackföreningar är nyckeln till att utföra denna uppgift, med särskild tonvikt som krävs för att säkerställa mötesfrihet och upprätta kollektivavtal. I detta avseende är det fackföreningarna som kommer att vara drivkraften bakom en effektiv utveckling av denna trepartsmeddelande, vilket gör det möjligt att ta itu med bristen på information om arbetarnas rättigheter i EU.

Med hjälp av nationella tillsynsmyndigheter kommer myndigheten att ge arbetstagare (inklusive genom fackföreningar) och arbetsgivare bättre tillgång till information om deras rättigheter och skyldigheter, säger Jean-Claude Juncker. ”Detta kommer att direkt stödja miljoner européer såväl som miljontals företag som verkar gränsöverskridande i EU”, påpekade han.

Under de senaste 20-åren har fackföreningstillväxten i Europa minskat, och den senaste ekonomiska krisen har fått en ytterligare negativ effekt på kollektivavtal inom olika branscher, vilket har lett till ökad ojämlikhet, ekonomisk säkerhet och utbredd praxis av tillfälliga anställningsavtal i hela EU .

Som svar på detta såväl som mot bakgrund av arbetet påbörjade myndigheten har IndustriALL, den största internationella fackföreningen, lanserat sin nya kampanj Together at Work som syftar till att utöka fackföreningsmedlemskapet och visa de positiva effekterna av kollektiva förhandlingar. i att skydda arbetarnas rättigheter.

Enligt OECD-uppgifter möjliggör utveckling av kollektivavtal och relaterad centralisering och samordning av en trepartsdialog om alla frågor som rör företagsledningen att öka sysselsättningsgraden och därmed minska arbetslösheten.

Att upprätta kollektivavtal stöder anställda i hela Europa för att få bättre arbetsvillkor. Till exempel har medlemmar i stålfackföreningar i Tyskland och Tjeckien lyckats överbrygga könsklyftan när det gäller lön, öka genomsnittslönen och minska arbetsveckans varaktighet. Liknande resultat har uppnåtts i andra industrier i Frankrike, Finland och Belgien.

Detta möjliggjordes genom ackumulering av bästa fackföreningspraxis i stora internationella företag som är medlemmar i IndustriALL. Ett exempel för oljesektorn finns i LUKOIL. Företagets International Association of Trade Union Organisations (IATUO), som nyligen har markerat sitt 25th årsdagen, samlar nu över 130,000 anställda på produktionsanläggningar i Ryssland och därefter.

IATUO samarbetar med IndustriALL inom det globala ramavtalet, där LUKOIL är det enda företaget i Östeuropa som tar ansvar för organisering och konsekvent implementering av CSR-policy.

Principerna för socialt partnerskapsavtal mellan IATUO och LUKOIL implementeras i företagets struktur i Ryssland och internationellt, och stöds av kollektivavtal i varje närvaroland.

IATUO LUKOIL: s ordförande, Georgy Kiradiev, sade: ”Ett fackförbund ger en möjlighet att uppmärksamma arbetsgivarens uppmärksamhet på den anställdes frågor och skydda den senare om det behövs. Det är ofta tillräckligt för en fackförening att på ett kompetent sätt argumentera för den anställdas legitima intressen, och problemet kommer att lösas på ett snabbt och effektivt sätt. Det är alltid möjligt att nå enighet - man behöver bara veta hur man ska förhandla. ”

Vid utvecklingen av sitt Together at Work-koncept tog IndustriALL hänsyn till IATUO: s erfarenhet av att bygga arbete med utländska fackliga organisationer inom företagets struktur. Så småningom bör programmet underlätta för europeiska företag att anpassa sig till marknadskraven och med stöd av Europeiska arbetsmyndigheten säkerställa genomförandet av trepartsdialog för att uppnå global hållbar utveckling.

Att stödja den tidigare fastställda takten för att främja den sociala dialogen i EU ser uppmuntrande ut och de första resultaten som uppnåtts av Europeiska arbetsmyndigheten kommer att avslöja de europeiska beslutsfattarnas engagemang inom en snar framtid.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Ekonomi, ryssland

Kommentarer är stängda.