Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#SocialDialogue - Europas framtid

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den nyligen inrättade europeiska arbetsmyndigheten som inrättats av Europeiska unionen kommer att fokusera på att stärka det ömsesidiga förtroendet och underlätta utvecklingen och genomförandet av anställningsregler i hela EU på det mest effektiva och säkra sättet.

Nödvändigheten av att myndigheten inrättas beror på den globala omvandlingen av arbetsmarknaden till följd av teknisk innovation, demografiska fallgropar, klimatförändringar och globalisering, samt ökande utmaningar inom EU och den nödvändiga lösningen på rörlighetsproblemet inom EU för europeiska arbetstagare som är medlemmar i fackföreningar.

Enligt Eurobarometern stöds konceptet för fri rörlighet för arbetstagare i hela EU av upp till 80 % av européerna, där sysselsättningsfrågan är av avgörande betydelse för mer än 17 miljoner EU-medborgare som arbetar i Europa utanför sina ursprungsländer.

Marianne Thyssen, kommissionsledamot med ansvar för sysselsättning, sociala frågor, kompetens och arbetskraftens rörlighet, sa: "Myndigheten kommer att vara oljan i den inre marknadens maskineri, en plats där kollegor från olika nationella myndigheter blir vana vid att arbeta tillsammans och lösa problem tillsammans. Detta kommer att få arbetskraftsrörlighetens hjul att snurra smidigare, till fördel för miljontals europeiska medborgare och företag.”

Internationella arbetsorganisationen var ett annat organ som välkomnade myndighetens inrättande och satte en prioritet för att skapa, främja och ratificera internationella arbetsnormer i sin hundraårsdeklaration. En öppen social dialog mellan tillsynsmyndigheterna, inklusive myndigheten, arbetsgivare och arbetstagare representerade av fackföreningar är nyckeln till att fullgöra denna uppgift, med särskild tonvikt som behövs för att säkerställa mötesfrihet och upprättande av kollektivavtal. I detta avseende är det fackföreningarna som kommer att vara den drivande kraften bakom en effektiv utveckling av denna trepartskommunikation, vilket gör det möjligt att ta itu med bristen på information om arbetstagares rättigheter i EU.

Med hjälp av nationella tillsynsorgan kommer myndigheten att ge arbetare (inklusive genom fackföreningar) och arbetsgivare bättre tillgång till information om deras rättigheter och skyldigheter, sade Jean-Claude Juncker. "Detta kommer direkt att stödja miljontals européer såväl som de miljontals företag som verkar över gränserna i EU", påpekade han.

Annons

Under de senaste 20 åren har den fackliga tillväxten i Europa avtagit, med den senaste ekonomiska krisen som har ytterligare negativ effekt på kollektivavtalen i olika branscher, vilket leder till ökad ojämlikhet, ekonomisk trygghet och utbredd användning av tillfälliga anställningskontrakt i hela EU .

Som svar på detta, såväl som mot bakgrund av påbörjandet av arbetet inom myndigheten, har IndustriALL, den största internationella fackliga organisationen, lanserat sin nya Together at Work-kampanj som syftar till att utöka medlemskapet i fackföreningar och visa på den positiva effekten av kollektiva förhandlingar. för att skydda arbetstagarnas rättigheter.

Enligt OECD-data möjliggör utvecklingen av kollektivavtal och tillhörande centralisering och samordning av en trepartsdialog om alla frågor som rör företagens arbetsledning att öka sysselsättningsgraden och följaktligen minska arbetslösheten.

Att upprätta kollektivavtal stödjer anställda i hela Europa att få bättre arbetsvillkor. Till exempel har medlemmar av stålfackföreningar i Tyskland och Tjeckien lyckats överbrygga könsskillnaderna när det gäller löner, ökat genomsnittslönerna och minska arbetsveckans längd. Liknande resultat har uppnåtts i andra industrier i Frankrike, Finland och Belgien.

Detta möjliggjordes genom ackumulering av bästa fackliga praxis i stora internationella företag som är medlemmar i IndustriALL. Ett exempel för oljesektorn finns i LUKOIL. Företagets International Association of Trade Union Organisations (IATUO), som nyligen har fyllt 25 årth jubileum, samlar nu över 130,000 XNUMX anställda vid produktionsanläggningar i Ryssland och utanför.

IATUO samarbetar med IndustriALL inom det globala ramavtalet, där LUKOIL är det enda företaget i Östeuropa som tar ansvar för organisation och konsekvent implementering av CSR-policyer.

Principerna för socialt partnerskapsavtal mellan IATUO och LUKOIL implementeras inom företagets struktur i Ryssland och internationellt, underbyggd av kollektivavtal i varje närvaroland.

Ordförande för IATUO LUKOIL:s råd Georgy Kiradiev sa: "En fackförening ger en möjlighet att uppmärksamma arbetsgivaren på arbetstagarens frågor och skydda den senares intressen om det behövs. Ofta räcker det med att ett fackförbund på ett kompetent sätt argumenterar för den anställdes legitima intressen, så kommer frågan att lösas på ett snabbt och effektivt sätt. Det är alltid möjligt att nå konsensus – man behöver bara veta hur man förhandlar.”

När IndustriALL utvecklade sitt Together at Work-koncept tog IndustriALL hänsyn till IATUOs erfarenhet av att bygga arbete med utländska fackliga organisationer inom företagets struktur. Så småningom bör programmet göra det lättare för europeiska företag att anpassa sig till marknadens krav och, med stöd av Europeiska arbetsmyndigheten, säkerställa genomförandet av trepartsdialog för att uppnå en global hållbar utveckling.

Att stödja den tidigare fastställda takten för att främja social dialog i EU ser uppmuntrande ut, och de första resultaten som uppnåtts av Europeiska arbetsmyndigheten kommer att avslöja de europeiska beslutsfattares engagemang inom en snar framtid.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend