Anslut dig till vårt nätverk!

Elektroniska cigaretter

#Tobakslobby hindrar schweizisk framsteg för folkhälsopolitiken

DELA MED SIG:

publicerade

on

En ny rapport av Federal Commission for the Prevention of Tobacco Use har smällt Schweizas tobakskontrollåtgärder, och skyllde tungindustrins lobbyverksamhet för att ha urvattnat den schweiziska folkhälsopolitiken. Det är ett problem som har lämnat landet efter med reglerna, särskilt när det gäller elektroniska cigaretter och andra vaping eller uppvärmda tobaksprodukter, och uppmanat kommissionspresident Lucrezia Meier-Schatz att kräva en '' mycket mer restriktiv strategi '' för politiken i framtiden.

Det är kanske inte förvånande att Schweiz står bakom de tider när det gäller tobakskontroll - industrititanerna Philip Morris International (PMI), British American Tobacco (BAT) och Japan Tobacco International (JTI) har alla globala eller regionala högkvarter i landet. Dessa företag sysselsätter tusentals människor och bidrar enligt 2017-rapport från KPMG årligen 6.4 miljarder dollar till den schweiziska ekonomin. Med så mycket som står på spelet är det då inte konstigt att den schweiziska regeringen är ovillig att uppröra applecart.

Släpper efter förpackningen

To make matters worse, despite being the seat of the World Health Organisation (WHO), Switzerland has yet to ratify the WHO’s Framework Convention on Tobacco Control (FCTC), signed by the Swiss government in 2004 – signatories are granted a seat as observers to conferences without having to abide by the provisions. Fifteen years on, Switzerland shamefully remains one of only thirteen countries that have failed to implement the framework, among them tobacco-producing nations such as the United States and Argentina.

Det schweiziska parlamentet hävdar att det endast kan ratificera internationella konventioner när det har anpassat sin egen nationella lagstiftning efter det - något som kräver utarbetande av nya lagförslag som sedan läggs fram för parlamentet för granskning. Problemet är att ett antal lagförslag redan har utformats - bara för att de inte uppfyller villkoren för ratificering av parlamentariker som är känsliga för tobaksindustrins bidrag till deras konfederation ekonomi.

För att göra saken mycket värre har schweiziska lagstiftare faktiskt fångats som lobbyverksamhet för PMI: s räkning. EN "Temps närvarande" avslöja förra året avslöjade att ett antal parlamentariker aktivt lobbyverkade på tobaksföretagens vägnar—inklusive PMI—Ser för att blockera eller försvaga fördragsbestämmelser. Den schweiziska regeringens intransigens är desto mer pinsamt som i oktober 2018 Genève värd två globala tobaksfördragskonferenser under vilka delegater från 180-länderna diskuterade åtgärder för att minska rökning och för att utrota den olagliga handeln med tobaksvaror. 

Subvertera försörjningskedjan

Medan Schweiz kan vara ett särskilt otroligt exempel, är resten av Europa inte exakt på framfoten när hon respekterar sina FCTC-åtaganden heller. En särskild flampunkt har blivit implementeringen av officiella system - så kallade spår-och-spårningssystem - utformade för att övervaka varje steg i produktion och distribution av tobaksvaror. Länder har mandat att implementera och hantera sådana spår- och spårningssystem enligt FCTC: s protokoll för att eliminera handeln med tobaksvaror (protokoll).

Annons

Den första arbetsgruppen för genomförande av FCTC: s spårbestämmelser slutligen tog plats mellan 26 och 28 november i Panama - mer än ett år efter att arbetsgruppen tillkännagavs - men det är fruktat att EU inte kommer att kunna meddela stora framsteg. Den europeiska blocken började lansera ett sådant system i maj, men det har kommit under eld för att inte vara oberoende från tobaksindustrin, som har försökt att perversa systemet för sina egna ändamål. WHO, tillsammans med icke-statliga organisationer för folkhälsa, har kopplat detta system till tobaksgigantens intresse att upprätthålla den parallella handeln med tobaksvaror, vilket gör dem försiktiga mot kontrollsystem som kan hjälpa till att övertyga de verkliga syndarna.

Protokollets vägledning är tydlig: tobaksövervakningssystem måste förbli helt oberoende av interferens från tobaksindustrin - från generering av unika identifierare till lagring av spårbarhetsdata, medan statliga parter måste ha kontroll över systemen. EU: s val av leverantörer för att implementera sitt spår- och spårningssystem har dock väckt mer än några få frågor.

För det första utsågs den japanska jätten Dentsu Aegis till att hantera EU-systemets datalagring, utan att gå igenom kommissionens vanliga offentliga anbudsprocess. Dentsus okonventionella utnämning är särskilt oroande med tanke på att Dentsu har band till tobaksindustrin. I själva verket har företaget en lång historia av att arbeta för Japan Tobacco International och förvärvade Blue Infinity i 2017, ett företag vars spår-och-spårningssystem är baserat på tobaksindustrin trojanska hästen Codentify.

Codentify utvecklades ursprungligen av PMI innan den överfördes till ett tredjepartsföretag, Inexto - som också drivs av tidigare tobaksindustrins chefer. Såväl akademiker, beslutsfattare som folkhälsoorgan har uttryckt rädsla för huruvida Codentify till och med kan utföra de skyddsåtgärder som krävs. Systemet använder kommersiellt tillgänglig utrustning utan skydd mot kod "kloning" eller "återvinning". Koder som skrivs ut utan säkerhetsfunktioner som skattefrimärken är också sårbara för manipulation.

Ställa ett exempel

Dentsus engagemang är bara ett av ett antal problematiska delar som ifrågasätter EU-systemets efterlevnad av FCTC-riktlinjerna. Andra företag som har ansvar för att genomföra programmet, som Atos och dess dotterbolag Worldline, har också långvarig ties med tobaksindustrin. När vissa medlemsländer var oförmögen för att behandla kontrakt med ID-emittenter i tid för systemets officiella lansering i maj förra året, tillät Europeiska kommissionen medlemsländer som inte hade utsett sin operatör att utse en leverantör från någon annan medlemsland på provisorisk basis - ett undantag som bara tjänar till att lyfta fram svagheten i hjärtat av blockets system.

Det är en katalog över händelser som kollektivt visar hur till och med den mest engagerade politiken kan försvagas så att den misslyckas om den inte genomförs tillräckligt robust. Ett livskraftigt spår-och-spårningssystem som kan framgångsrikt bekämpa svarta marknaden för tobak har varit den heliga gralen för icke-statliga organisationer för folkhälsa i årtionden. Och trots det globala samförståndet har implementeringen av protokollet tagits av problem och underminerats av tobakslobbyen. Om Schweiz och EU inte följer FCTC, vilken lektion ska resten av världen ta?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend