Raden bröt ut över Aalst-karnevalet efter att stadens borgmästare försvarade den antisemitiska karnevalsflottan som skildrar marionetter av krokhakade ortodoxa judar med råttor som sitter på pengar. Staden har fortsatt att vara trotsande trots fördömande från både UNESCO och Europeiska kommissionen. I oktober förra året, med tanke på 2020-paradeutgåvan, släppte arrangörerna av karnevalen band för deltagare som gjorde narr av UNESCO och judar. 150-band avbildade stereotypa antisemitiska karikaturer av judar med skallekappar, sidosnurror, ringade näsor och till och med guldtänder, alla stående på en imitation av UNESCO-logotypen.

Karnevalet har varit inskrivet på UNESCO: s lista sedan 2010.

Flera judiska grupper i Belgien och utomlands har klagat och uppmanat UNESCO att avlista karnevalet.

På söndagen (1 december) sade Aalst-borgmästaren att han fattade beslutet eftersom han förväntade sig att UNESCO skulle avskaffa sin beteckningsstad vid sitt utskottsmöte i Bogoto efter att båda sidor inte lyckats hitta en kompromiss.

"Medborgarna i Aalst har drabbats av groteske anklagelser," sade borgmästaren i ett pressmeddelande enligt det belgiska nyhetsbyrån.

”Vi är varken antisemitiska eller rasistiska. Alla som stöder detta agerar i ond tro. Aalst kommer alltid att förbli huvudstad för hån och satir, ”sade han.

Forumet för judiska organisationer i Antwerpen konstaterade att Aalst har valt att flyga framåt. "Det anses antagligen vara mindre förnedrande," sade gruppens talesman Hans Knoop. "Men vi är glada över att karnevalet inte längre står under UNESCOs stämpel, det skulle ge dess legitimitet."