#EuropeanCinemaNight2019 - Gratis visningar visar bästa europeiska film

| December 2, 2019
Den andra upplagan avEuropean Cinema Night, ett evenemang som firar det bästa av europeisk film genom att erbjuda gratis visningar, kommer att äga rum från 2 till 6 december i biografer i hela EU. Anordnad av kommissionen under Creative Europe Media-programmetoch Europa Biografer, det första nätverket av biografer som fokuserar på europeiska filmer, syftar initiativet till att koppla samman europeiska filmskapare, lokala biografer och EU med filmälskare runt om i Europa.

Mariya Gabriel, kommissionär för digital ekonomi och samhälle, sa: ”Biograf är ett av de bästa sätten att fira mångfalden och rikedomen i vår europeiska kultur och stärka banden mellan människor genom deras gemensamma passion för film. European Cinema Night är inte bara ett initiativ för att hylla våra artister och deras kreativitet; Det är också ett exempel på hur EU kan föra en oberoende film nära européerna. Vi kommer att fortsätta att vårda och stödja våra kulturella och kreativa sektorer, som är en viktig del av vår ekonomi och samhälle, och en verklig tillgång för Europas framtid. ”

Utbildning, kultur, ungdom och sportkommissionär Tibor Navracsics sa: ”Mycket positiv feedback på den första utgåvan av European Cinema Night visar hur ivriga européer är att upptäcka och bättre förstå varandras kulturer genom film. Genom att delta i dessa gratis lokala evenemang kan människor dela känslor, uppfattningar och idéer de får när de tittar på en film som också görs tillgängliga för andra medborgare från hela kontinenten. Att göra det möjligt för människor att njuta av fler filmer från andra europeiska länder är en del av EU: s pågående ansträngningar för att bygga sammanhängande samhällen och en gemensam känsla av tillhörighet. ”

Efter framgången med den första utgåvan av European Cinema Night, som ägde rum i december 2018, har antalet biografer och städer som deltar ökat: 54 städer kommer att vara inblandade, jämfört med 34 förra året. Filmerna har valts av lokala biografer för att låta dem anpassa programmet till intressena och specifikationerna för deras olika publik. Programmet innehåller över 40 europeiska filmer som släppts under det senaste året och stöds av MEDIA, inklusive Les Misérables, Sanningen, porträttet av en dam i eld, och Il Traditore. Efter varje visning får tittarna möjlighet att träffa regissörer, producenter och kritiker för att diskutera filmen. Företrädare för kommissionen kommer också att vara närvarande för att förklara mer om Media-programmet och dess betydelse för att stödja det europeiska audiovisuella landskapet.

Bakgrund

Sedan 1991 har Europeiska kommissionen utformat Europas audiovisuella sektor och bidragit till konkurrenskraften och till den kulturella mångfalden i Europa genom Media-programmet. En av dess viktigaste åtgärder är att ge ekonomiskt stöd till distributionen av europeiska filmer utanför deras produktionsland. Varje år görs i genomsnitt över 400 filmer tillgängliga för publik i ett annat europeiskt land med MEDIA: s hjälp.

"European Cinema Night" är en del av en uppsökande strategi som fokuserar på publiken och syftar till att öka kunskapen om MEDIA-programmet och de ämnen det täcker, samtidigt som medborgarna involveras. Dessutom hjälper det att främja europeiska audiovisuella verk över gränserna och kulturell mångfald. Initiativet kompletterar också EUandME-kampanj, som använder en serie av fem kortfilmer fokuserade på rörlighet, hållbarhet, färdigheter och affär, digital och rättigheter för att visa hur Europa gör en skillnad.

Mer

European Cinema Night

Lista över visningar

Creative Europe MEDIA-programmet

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska kommissionen, Fritid, Media

Kommentarer är stängda.