Européerna visar rekordstöd för #Euro

| December 2, 2019

Mer än tre av fyra medborgare anser att den gemensamma valutan är bra för EU, enligt de senaste Eurobarometer-resultaten. Detta är det högsta stödet sedan undersökningar började i 2002. Enligt resultaten från den senaste Eurobarometerundersökningen om euroområdet anser 76% av de svarande att den gemensamma valutan är bra för EU.

Detta är det högsta stödet sedan införandet av euromynt och sedlar i 2002 och en ökning med 2-procentenheter sedan förra årets redan rekordnivåer. På liknande sätt tror en majoritet av 65% av medborgarna i euroområdet att euron är till nytta för sitt eget land: detta är också det högsta antalet som någonsin har uppmättts.

Den gemensamma valutan stöds av en majoritet av medborgarna i alla 19-länder i euroområdet. Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade: ”Nästan 28 år efter att jag lagt till mitt namn i Maastrichtfördraget är jag fortfarande övertygad om att detta var den viktigaste signaturen jag någonsin gjort. Euron - nu 20 år ung - har blivit en symbol för enhet, suveränitet och stabilitet. Vi har arbetat hårt under de senaste fem åren för att vända sidan till Europas kris, se till att fördelarna med jobb, tillväxt och investeringar når alla européer och gör Europas ekonomiska och monetära union starkare än någonsin. Euron och jag som enda överlevande av Maastrichtfördraget är jag glad över att se detta rekordhöga stöd för vår gemensamma valuta under mina sista dagar i min tjänst som ordförande för Europeiska kommissionen. Euron har varit en livs livstid och den är en av Europas bästa tillgångar för framtiden. Låt oss se till att det fortsätter att ge välstånd och skydd för våra medborgare. ”

Den fullständiga rapporten finns tillgänglig här. Pressmeddelandet, med bilagor om bifogade nyckelindikatorer, är tillgängligt här.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Euro, Eurobarometer, Eurostat, Euroområdet

Kommentarer är stängda.