#Johnson till #Trump - håll ut ur valet i Storbritannien

| December 2, 2019
Premiärminister Boris Johnson sade på fredag ​​(29 november) att det skulle vara "bäst" om USA: s president Donald Trump inte engagerar sig i Storbritanniens val när han besöker London för ett Nato-toppmöte nästa vecka, skriva Guy Faulconbridge och Andrew MacAskill.

Trump gick in i valet i oktober genom att säga att oppositionspartiets ledare Jeremy Corbyn skulle vara "så dåligt" för Storbritannien och att Johnson borde komma överens om en pakt med Brexit-partiledaren Nigel Farage.

Men högre konservativa är nervösa över att Trump skulle kunna uppröra kampanjen när han var i London, drygt en vecka före valet i december i 12, vilket meningsmätningar indikerar att Johnson är på väg att vinna.

"Det vi inte gör traditionellt som kärleksfulla allierade och vänner, det vi inte gör traditionellt, är att engagera sig i varandras valkampanjer," berättade Johnson, 55, till LBC-radio.

"Det bästa (sak) när du har nära vänner och allierade som USA och Storbritannien är för ingen av sidorna att engagera sig i varandras val."

Johnson har sagt att om han behåller makten kommer han att leverera Brexit senast 31 januari - efter nästan fyra års politisk kris efter en 2016-folkomröstning där briterna röstade för att lämna Europeiska unionen.

Han sade att han ville hålla på plats regeringens förberedelser för en eventuell Brexit utan avtal - under vilken Storbritannien skulle lämna utan avtal om villkoren med Bryssel och potentiellt utsätta sig för mer ekonomisk osäkerhet - men att han förväntade sig att säkerställa en handelsavtal med EU i slutet av 2020.

"Många av dessa förberedelser kommer att vara oerhört värdefulla när vi ändå kommer ur EU-arrangemang", sa han till reportrar.

Den amerikanska presidenten, som kommer att ankomma på måndag, har kastat Johnson som "Storbritanniens Trump" och under ett tidigare besök kritiserade Johnsons föregångare Theresa May över hennes Brexit-politik.

Labours Corbyn har sagt att Johnson kommer att sälja delar av Storbritanniens allmänt uppskatta hälsovård till amerikanska företag efter Brexit, men Johnson förnekade detta. Trump sa tidigare att allt inklusive hälsa borde ligga på bordet i handelssamtal, även om han senare sa att hälsa inte skulle vara det.

Johnson sa att han skulle använda Brexit för att införa nya regler för statligt stöd, ändra statens inköpspolitik och reformera jordbruk så att offentliga organ syftar till att "köpa brittiska" varor.

"NHS är inte till salu," sade han.

Han tog frågor från LBC-lyssnare och vägrade att säga hur många barn han hade eller om han skulle få något mer.

Johnson, 55, bor på premiärministerns Downing Street-bostad med sin partner Carrie Symonds efter att ha skiljt sig från sin fru förra året.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, EU, UK, US

Kommentarer är stängda.