#Coronavirus - "Vi har vidtagit starka och omfattande åtgärder" Ambassadör Cao Zhongming

| Februari 13, 2020

Kinesisk ambassadör Cao Zhongming

Ahead of today’s (13 February) Extraordinary meeting of European health ministers to discuss the COVID-19 (coronavirus) outbreak and related measures, EU-Reporter met the Chinese Ambassador Cao Zhongming, to find out more about China’s response and how it was working together with international partners.

F: Vilka åtgärder har Kina vidtagit som svar på Covid-19?

Det plötsliga utbrottet av Covid-19 är en utmaning för Kina. Efter utbrottet antog den kinesiska regeringen snabbt och kraftfullt en rad stränga och omfattande åtgärder. Vi inrättade den centrala ledande gruppen för att svara på det nya koronavirusutbrottet och etablerade ett omfattande, flerlags förebyggande och kontrollsystem som omfattar de centrala och lokala myndigheterna.

F: Hur har Kina interagerat med den yttre världen, inklusive WHO?

After the onset of the epidemic, China has carried out international co-operation in an open, transparent and responsible manner. China notified the international community, including the WHO, of the outbreak as soon as possible. Within a week, Chinese researchers shared the genetic sequence of the Covid-19 with WHO and other countries, enabling quick development of diagnostic reagents and vaccines. Daily updates of the epidemic were also provided. Efforts by the Chinese government were väl mottaget av WHO och det internationella samfundet. Samtidigt som de gör yttersta ansträngningar för att innehålla epidemin är Kina redo att arbeta tillsammans med internationella partner för att bekämpa axlarna-till-axla och vinna kampen mot utbrottet.

F: Vilket var EU-ländernas svar på epidemin? Har de gett hjälp eller expertis?

Utbrottet har fått stor uppmärksamhet från EU-länderna. Vårt Europeiska kommissionens president Von der Leyen och premiärminister Li Keqiang talade i telefon för att stödja Kinas kamp mot epidemin. EU samordnade snabbt medlemsländerna för att förse Kina med 12 ton brådskande tillgångar för förebyggande och kontroll av epidemier. Tyska, brittiska, franska, belgiska regeringstjänstemän och människor från hela samhället har också uttryckt sin sympati och stöd till Kina. EU har erfarenhet inom folkhälsoområdet. Virusforskningsinstitut och experter följer och deltar aktivt i kampen mot epidemin. Vi tackar EU för sitt stöd och samarbete. Jag tror att Kina kommer att vinna denna kamp med stöd av det internationella samfundet, inklusive Europeiska unionen.

F: Medan liv är den primära förlusten av denna epidemi kommer det också att medföra ekonomiska kostnader. Kommer det också att påverka den europeiska ekonomin?

Vår viktigaste uppgift är att vinna kampen mot epidemin och samtidigt minska dess påverkan på ekonomin. Epidemin kommer oundvikligen att ha vissa effekter på Kinas handel, små och medelstora företag, industri och leveranskedja. På medellång och lång sikt är Kinas ekonomiska grundläggande emellertid sunda och dess fart av snabb tillväxt kommer inte att förändras. Vi är övertygade om att vi efter att ha övervunnit epidemin kommer att vidta effektiva åtgärder för att återställa och främja ekonomisk tillväxt så snart som möjligt. I samband med globaliseringen har Kina och EU ett nära samarbete. Förändringar i Kinas ekonomi kommer att påverka Europa, men det är bara tillfälligt och kontrollerbart. Efter att epidemin har gått kommer samarbetet mellan Kina och EU att vara så nära som tidigare och tillväxtmomentet kommer snabbt att återställas.

F: Är det för tidigt att säga vilka lärdomar som har lärt sig från detta utbrott?

Prioriteten är fortfarande att bekämpa epidemin. Utbrottet har hänt under en tid, och vi har dragit några användbara lärdomar från svarinsatserna. Den första är att vi har mobiliserat resurser över hela landet som svar på epidemin. För det andra har vi intensifierat insatserna och prioriterat resursförsörjningen till de mest drabbade områdena - den här gången episoden av Hubei och Wuhan. Vi antog också interorganiserande och omfattande förebyggande och kontrollåtgärder för att säkerställa att arbetet avanceras över hela landet. Den tredje är att arbeta med det internationella samfundet på ett öppet, öppet och ansvarsfullt sätt inför folkhälsohjälpmedel. Detta är också vad vi har lärt oss av SARS 2003. För det fjärde måste vi följa Världshälsoorganisationens professionella och auktoritativa rekommendationer, och avstå från att vidta alltför stora åtgärder och vidta proportionerliga och rationella åtgärder. Detta hjälper till att bygga förtroende och inte orsaka panik.

F: Vissa europeiska länder har gett resoråd för medborgare för att undvika icke-väsentliga resor till Hubei. När kan dessa åtgärder tas upp?

WHO har upprepade gånger rådgivitd mot och is even opposed to excessive travel and trade restrictions. We believe that countries should follow the recommendations of the World Health Organization. We respect rational and science-based precautionary measures taken by countries. The situation is gradually improving in China. New cases outside Wuhan in Hubei province have declined for 6 consecutive days (5-11 February). After the situation improves, it is hoped that countries will return to normal practices.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, Ekonomi, EU, EU, Europeiska kommissionen, skisserat, Aktuell artikel, Politik

Kommentarer är stängda.