#MFF - "Utan verkliga framsteg riskerar vi att gå mot den värsta budgeten någonsin": Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande Luca Jahier

| Februari 13, 2020

”I flera veckor har jag varit allvarligt oroad över nyhetsfiltreringen om förberedelserna för det extraordinära Europeiska rådet, som förväntas diskutera den fleråriga ekonomiska ramen den 20 februari. Idag har Europaparlamentets plenarsdebatt i Strasbourg helt bekräftat min långvariga oro.

”Jag stöder helt och hållet Europaparlamentets insats och strategi, som kämpar hårt för en ambitiös europeisk budget och uppmanar rådet att anpassa sin framtida ställning till den som röstats av ledamöterna och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén.

”Rådet har inte gjort goda framsteg när det gäller denna fil, vilket är helt avgörande. Frågan är nu i händerna på Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, som kommer att ha den svåra uppgiften att föreslå en ny text på grundval av bilaterala möten som han genomförde under de senaste veckorna.

”Avsaknaden av konvergerande åsikter är minst sagt oroande. Den nya kommissionen, som började med president von der Leyens tal i juli, visade engagemang och ambition.

”Antagandet av European Green Deal i december 2019 har varit den första stora akten som bekräftade en ny politisk fart. Kommissionens arbetsprogram 2020 är i samma anda lika ambitiöst.

”Men - och det finns ett men - om vi vill leverera på en ambitiös europeisk agenda, så finns det ingen hemlighet: EU behöver tillräckliga resurser. Om medlemsländerna inte är tillgängliga för att betala mer för att uppfylla ambitiösa prioriteringar som de redan enats om, måste de tillåta konsekventa egna resurser.

”Redan den 2 maj 2018 berömde jag som EESK: s ordförande kommissionens förslag om den fleråriga budgetramen för några nya element, men jag varnade för att en EU-budget baserad på 1,13% BNP inte räckte. Vi måste gå åtminstone upp till 1.3%.

”Med tanke på budgetens storlek, låt mig betona att EESK: s ståndpunkt är i linje med Europaparlamentets och Regionkommitténs uppfattning, som uppenbarligen är lika medveten som vi är att utmaningarna som ligger framför kräver tillräckliga ekonomiska medel .

"Om EU inte ens kommer att vara i stånd - helt från början - att leverera, kommer vi att förråda de europeiska väljarna som, senast i maj förra året, gav genom sin omröstning ett rungande meddelande:" Vi (fortfarande) tro på Europa, dess värderingar och dess politik ”.

”I det nuvarande fallet riskerar vi att gå mot den värsta budgeten någonsin. Att anta en EU-budget, vars storlek skulle vara nära 1%, eller precis över - skulle inte bara skicka fel politiskt budskap, utan det skulle försvaga EU-kommissionens kapacitet att leverera.

”Kommissionen, särskilt på grundval av Montis rapport, har insisterat i sitt förslag om de egna medlen. Det är dags att EU ser seriöst på detta och andra finansiella alternativ, eller så riskerar vi att ha en budget som kommer att minska.

"Till de medlemsländer som är frestade att minska EU: s budget och särskilt den" gamla "politiken som den gemensamma jordbrukspolitiken och sammanhållningspolitiken, säger jag: Denna politik är inte tidigare politik, de är Europas ansikte för många europeiska medborgare! De representerar mer än någonsin utgångspunkten att basera Europas framtid på: de stöder ekonomisk tillväxt, sysselsättning och de stöder den europeiska gröna affären! De pekar på framtiden, inte på det förflutna.

"Tiden rinner ut. Vi är redan mycket sena. En bra slutsats skulle kunna avtalas på mycket kort tid, förutsatt att det finns en tydlig politisk vilja. Det är dags att vara sammanhängande, det är dags att utmana rådet och flytta för att nå en överenskommelse.

”Vi behöver en budget för framtiden, en budget som är i linje med en tydlig vision för Europa, för dess medborgare och för de kommande generationerna!

"EU-medborgare förtjänar respekt och deras röst bör höras, inte ignoreras!"

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, EU, EU: s budget, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK)

Kommentarer är stängda.