#ALLEA och #GlobalYoungAcademy lanserar strategiskt partnerskap

| Februari 14, 2020
Allea och den Global Young Academy har inlett ett strategiskt partnerskap för att främja närmare band mellan de två organisationerna. Partnerskapet, som är formaliserat i ett Memorandum of Understanding, utnyttjar båda organisationernas olika expertis och erfarenhet.

Global Young Academy (GYA) ger en röst till unga forskare runt om i världen med 200 medlemmar från 57 länder, medan ALLEA, som European Federation of Academies of Sciences and Humanities, representerar mer än 50 akademier från över 40 länder i Europa. Partnerna försöker öka kunskapsutbytet och etablera en uppsättning gemensamma aktiviteter i ämnen av ömsesidigt intresse i gränssnittet mellan vetenskap, samhälle och politik.

Ett första steg i detta samarbete syftar till att stärka gränsöverskridande samarbete mellan forskare från olika åldersgrupper, discipliner och i olika stadier av deras karriärvägar. Genom att bygga på och ytterligare konsolidera befintliga former av samarbete mellan ALLEA och GYA startar partnerskapet med projekt som syftar till att analysera och ompröva aktuella modeller för forskningsbedömning samt vetenskaplig publikation och peer review-praxis.

Koen Vermeir, GYA: s medordförande, sa: ”GYA strävar efter att stärka unga forskare i regionala och globala sammanhang. Vi ser ALLEA som en naturlig partner för detta uppdrag och vårt samarbete kommer att skapa nya internationella plattformar för intergenerationell, tvärvetenskaplig och interkulturell dialog. Vi är glada över att arbeta närmare de kommande åren för att förbättra vetenskapssystemet och att främja våra gemensamma värderingar om vetenskaplig excellens och service till samhället. ”

ALLEA: s president Antonio Loprieno sade: ”Att främja vetenskapen som ett globalt och gränslöst offentligt god och skapa en inkluderande, mångfaldig forskningsmiljö är bland våra viktigaste prioriteringar. Genom detta partnerskap kan vi ytterligare sträva efter dessa mål och stärka dialogen mellan forskare i olika karriärstadier. I ALLEA ser vi fram emot att arbeta ännu tätare med våra kollegor på Global Young Academy i framtiden. ”

Ett kommande gemensamt projekt utvecklas kring ett offentligt symposium ”Forskningsbedömningar som främjar framsteg inom vetenskapligt arbete och stärker kontraktet med samhället” i Akademispalatset i Bryssel den 16 juni 2020. Evenemanget kommer att fokusera på den framtida forskningsriktningen; värden, incitament och belöningar i vetenskapligt arbete; begreppet excellens; och forskningsbedömningens roll i vetenskapligt arbete. För att registrera dig och läsa mer om evenemanget klickar du på här.

Om ALLEA

ALLEA är European Federation of Academies of Sciences and Humanities, som representerar mer än 50 akademier från över 40 länder i Europa. Sedan grundandet 1994 talar ALLEA på sina medlemmars vägnar om europeiska och internationella scener, främjar vetenskapen som ett allmänt allmännyttigt och underlättar vetenskapligt samarbete över gränser och discipliner. Tillsammans med sina medlemsakademier arbetar ALLEA för att förbättra villkoren för forskning, tillhandahålla bästa oberoende och tvärvetenskapliga vetenskapliga råd och stärka vetenskapens roll i samhället. På så sätt kanaliserar den europeiska akademins intellektuella spetskompetens och erfarenhet till gagn för forskarsamhället, beslutsfattare och allmänheten.
Läs mer om ALLEA

Om GYA

GYA är en organisation av 200 olika forskare från tidigt till mitten av karriär inom olika discipliner som väljs utifrån deras vetenskapliga spetskompetens och deras åtagande att använda sin forskning för att göra världen till en bättre plats. Det har för närvarande medlemmar och alumner från 83 länder som brinner för vetenskapens roll för att skapa en bättre värld. Genom att utveckla, ansluta och mobilisera unga vetenskapliga talanger från sex kontinenter ger GYA unga forskare möjlighet att leda en internationell, tvärvetenskaplig och intergenerationell dialog med målet att ta ett globalt beslutsfattande både bevisbaserat och inkluderande. Medlemmarna arbetar tillsammans med projekt som sträcker sig från grundläggande forskning som passerar disciplinära gränser och tar upp globala problem till politiska interaktioner på hög nivå.
Läs mer om GYA

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, EU

Kommentarer är stängda.