Ledamöter tillbaka från # EUDog & CatAlliance för att avsluta olaglig handel med husdjur

| Februari 14, 2020

Europaparlamentet antog en resolution i Strasbourg den 12 februari om att anta åtgärder mot olaglig handel med husdjur för att skydda djurskydd, konsumenter och folkhälsa.

Parlamentsledamöter röstade med en överväldigande majoritet för att stödja förslaget som kräver en EU-omfattande handlingsplan för att stoppa den illegala handeln med husdjur genom att införa en rad åtgärder, såsom ett obligatoriskt system för identifiering och registrering, samt bättre tillämpning av lagen och tuffare avskräckningar.

Ansvaret bör tydligt definieras så att det inkluderar Europeiska kommissionen, medlemsstaterna, veterinärmedicinska, organisationer i det civila samhället, samt myndigheter inklusive gränser och tullkontroll, parlamentsledamöter överens om, och det bör läggas större vikt vid att anta, snarare än att köpa, följeslagare. .

EU: s ordförande för hund och kattallians, Suzie Carley, sa: ”Varje år handlas ett oroväckande antal husdjur olagligt i EU och säljs felaktigt till intet ont om djurälskare som tror att de får ett lyckligt och friskt husdjur. Oärliga säljare utnyttjar lagar om husdjursrörelser för att få snabba vinster, med liten eller ingen hänsyn till djurskydd eller hotet detta utgör för folkhälsan. Alliansen har krävt brådskande åtgärder och vi hoppas att samarbeta med Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och medlemsstaterna för att bygga ett bättre Europa för hundar och katter. ”

Resolutionen följer EU: s råd som publicerade förslag till slutsatser om djurskydd i december, som begär att kommissionen överväger ny lagstiftning som omfattar hundar och katter som hålls för ekonomisk vinst.

Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet begär att resolutionen nu ska överlämnas till rådet för EU och Europeiska kommissionen för att vidta åtgärder.

Martin Hojsik ledamot, som sitter i utskottet, sa: ”Detta är ett viktigt steg i kampen mot olaglig handel med husdjur och nu hoppas vi att rådet och kommissionen kommer att fortsätta fortsätta resolutionen. Vi vill se positiva åtgärder, inbegripet från medlemsstaterna, för att verkställa kommitténs rekommendationer genom att arbeta tillsammans med EU: s hund- och kattallians. ”

För mer information om EU: s Dog & Cat Alliance: s arbete.

Om EU: s hund- och kattallians

EU Dog & Cat Alliance lanserades 2014. Alliansen representerar för närvarande nästan 90 organisationer i hela EU. Tillsammans arbetar det för att förbättra följeslagarnas välfärd och bygga ett bättre Europa för hundar och katter. Dess medlemskap omfattar veterinärorganisationer, räddnings- och övningsorganisationer och andra organisationer som arbetar för att skydda följeslagarnas djurskydd. Detta ger alliansen en unik uppsättning expertis för att samordna och underlätta dialog mellan EU-institutionerna (Europeiska kommissionen, parlamentet och rådet), civila samhällen, experter och andra intressenter.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Djurskydd, EU

Kommentarer är stängda.