Ingen koalition utan #Merkel säger #GermanSocialDemocrats

| Februari 14, 2020
Tysklands socialdemokrater (SPD) signalerade på onsdag att de kunde sluta sin koalition med Angela Merkels konservativa om hon tvingas ut som kansler, och påtrycker pressen på deras partners för att undvika ett snabbt val när de väljer en ny ledare, skriver Madeline Chambers.

Efter att Merkels protegee Annegret Kramp-Karrenbauer gav upp sina ambitioner för toppjobbet på måndag, börjar kristdemokraterna (CDU) att välja en ny ledare och kansellkandidat till nästa federala val som ska hållas i oktober 2021.

Möjligheten att ha en rival som partiledare medan hon förblir kansler kan vara omöjlig och tvinga Merkel, som inte kommer att söka omval efter att ha lett Europas största ekonomi på cirka 15 år, att ställa sig tidigt.

Detta kan utlösa ett tidigt val, inte minst för att SPD har klargjort att deras koalitionsavtal bara är med Merkel.

SPD: s generalsekreterare Lars Klingbeil sa att partiet gick in i koalitionen med Merkel. "Och vi kommer att lämna koalitionen med henne - som planerat vid nästa ordinarie federala val," sade han i några av de tydligaste kommentarerna ännu från en senior SPD-siffra.

"Jag känner till inget annat valdatum," tillade han.

Den bräckliga koalitionen har redan kommit nära att kollapsa flera gånger och urvalet förra året av två vänster som möjliga nya SPD-ledare har lämnat alliansen ännu mer skakig.

Många lagstiftare vill undvika omvälvningen av ett val under Tysklands mandatperiod för EU: s roterande ordförandeskap under andra halvåret i år.

Klingbeil sa att han förväntade sig att de konservativa var medvetna om deras ansvar och ”inte fly från EU: s ordförandeskap”.

SPD kan finna det omöjligt att arbeta med minst två av de potentiella konservativa kandidaterna, Friedrich Merz och Jens Spahn, som är längre till höger om CDU än Merkel, även om andra kan vara mer smakliga.

Medan SPD vill stanna i regeringen med de konservativa under hela lagstiftningstiden, är den redo att kämpa för val när som helst, sade Klingbeil.

Kramp-Karrenbauer kastade CDU, och Merkels plan för en smidig övergång av makten, till oro på måndag med sitt tillkännagivande som följde månader med ökande tvivel om hennes lämplighet för toppjobbet.

Det sista halmen kom förra veckan när en lokal CDU-filial trossade henne och röstade med högra höger för att installera en lokal ledare.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Tyskland

Kommentarer är stängda.