#SinnFein söker samtal med #FiannaFail om bildandet av en ny irländsk regering

| Februari 14, 2020
Det vänstra irländska nationalistpartiet Sinn Fein sade på torsdag (13 februari) att det formellt hade begärt samtal med centrum-höger-rival Fianna Fail för att diskutera alternativ för att bilda en ny regering efter ett otvetydigt val förra helgen, skriver Conor Humphries.

Begäran sätter press på Fianna Fail-ledaren Micheal Martin, vars parti har 38 platser i parlamentet med 160 platser, för att klargöra hans ståndpunkt om en möjlig sammankoppling med Sinn Fein, som har 37 platser.

Sinn Fein, Fianna Fail och det central-högra Fine Gael-partiet av premiärminister Leo Varadkar säkrade knappt en fjärdedel av platserna i parlamentet vardera, vilket innebär att det kommer att bli svårt att bilda en regering om inte minst två av de tre samarbetar.

"Micheal Martin har sagt" Jag är en demokrat, jag lyssnar på folket och jag respekterar folkets beslut ", så han vet att folket har röstat för förändring,” sade Sinn Fein-ledare Mary Lou McDonald i ett uttalande att meddela att den formella begäran hade gjorts.

"Det finns en skyldighet för oss alla att agera snabbt", tillade hon.

Under valkampanjen uteslutte Martin att göra en överenskommelse med Sinn Fein, den irländska republikanska arméns tidigare politiska flygel (IRA), men i omedelbart efter omröstningen vägrade han att utesluta möjligheten.

Fianna Fail-lagstiftare skulle diskutera frågan på torsdag. Tidningen Irish Times sa att Martin förväntades utesluta en sådan koalition.

Fianna Fail och Fine Gael har dominerat irländsk politik sedan det bröt från brittiskt styre för nästan hundra år sedan.

De har länge avskräckt Sinn Fein och citerat skillnader i politiken och partiets historiska kopplingar till IRA, som kämpade brittiskt styre i Nordirland i årtionden i en konflikt där cirka 3,600 1998 människor dödades innan en fredsavtal XNUMX.

Fine Gael har uteslutit att göra ett avtal med Sinn Fein och har varit motvillig att bilda en koalition med den historiska rival Fianna Fail. Men på onsdag sa Varadkar att han skulle vara villig att hjälpa till att bilda en regering om Sinn Fein inte lyckas med det.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Irland

Kommentarer är stängda.