# Winter2020EconomicForecast - Utjämningskrafter bekräftar dämpad tillväxt

| Februari 14, 2020

Den ekonomiska prognosen för vintern 2020 publicerade den 13 februari projekterar att den europeiska ekonomin kommer att fortsätta på en väg till stadig, måttlig tillväxt. Euroområdet har nu haft sin längsta period med fortsatt tillväxt sedan euron infördes 1999.

Prognosen beräknar att tillväxten i bruttonationalprodukten i euroområdet (BNP) kommer att förbli stabil på 1.2% 2020 och 2021. För EU som helhet förväntas tillväxten minska marginellt till 1.4% 2020 och 2021, ned från 1.5% 2019 .

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande direktör Valdis Dombrovskis sa: ”Trots en utmanande miljö förblir den europeiska ekonomin på en stadig väg, med fortsatt skapande av arbetstillfällen och lönetillväxt. Men vi bör vara medvetna om potentiella risker i horisonten: ett mer flyktigt geopolitiskt landskap i kombination med osäkerheter i handeln. Så medlemsstaterna bör använda detta väderfönster för att genomföra strukturella reformer för att öka tillväxten och produktiviteten. Länder med hög offentlig skuld bör också öka sina försvar genom att driva försiktig finanspolitik. "

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sade: ”Utsikterna för Europas ekonomi är för stabil, om än dämpad tillväxt under de kommande två åren. Detta kommer att förlänga den längsta utvidgningsperioden sedan euron lanserades 1999 med motsvarande goda nyheter på jobbfronten. Vi har också sett en uppmuntrande utveckling när det gäller minskade handelsspänningar och undvikande av ett Brexit utan avtal. Men vi står fortfarande inför en betydande politisk osäkerhet, som kastar en skugga över tillverkningen. Vad gäller koronaviruset är det för tidigt att utvärdera omfattningen av dess negativa ekonomiska påverkan. ”

full pressmeddelande

Fullständigt dokument: Vintern 2019 ekonomisk prognos

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska kommissionen

Kommentarer är stängda.