Anslut dig till vårt nätverk!

arktisk

Issmältning i #Antarktis kan tredubbla havsnivåhöjningen från föregående århundrade: studie

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Toronto horisont ses med flytande is på Lake Ontario i Toronto, Kanada. (Xinhua / Zou Zheng)

Forskarna tror att Antarktis nu skulle bli den största faktorn i havsnivån, skriver Bryssel diplomatiska.

Inom detta århundrade kan issmältning bara i Antarktis få den globala havsnivån att stiga upp till tre gånger så mycket som det gjorde under hela förra seklet, har Potsdam Institute of Climate Impact Research (PIK) meddelat.

"Även om vi såg ungefär 19 centimeter havsnivå stiga under de senaste 100 åren, kan Antarktis isförlust leda till upp till 58 centimeter under detta århundrade," sa huvudförfattare till studien Anders Levermann från PIK och Columbia Universitys Lamont -Doherty Earth Observatory (LDEO) i New York.

Enligt PIK var andra faktorer som skulle leda till en ytterligare stigning av havsnivån den termiska expansionen av havsvattnet under den globala uppvärmningen och smältningen av bergsglaciärer som hade orsakat större delen av havsnivån hittills.

Is och snö ses på den kanadensiska sidan av Niagara Falls i Ontario, Kanada. (Xinhua / Zou Zheng)

Forskarna tror att Antarktis nu skulle bli den största faktorn för havsnivåökning, enligt studien som publicerades i tidskriften Earth System Dynamics of the European Geosciences Union (EGU) på fredag.

"Antarktisfaktorn visar sig vara den största risken och även den största osäkerheten för havsnivåer runt om i världen", sa Levermann.

Annons

Om man antar ett scenario med konstant utsläpp av växthusgaser, skulle en "mycket sannolik" ökning av havsnivån under detta århundrade orsakat av issmältning i Antarktis vara mellan 6 och 58 centimeter.

Om utsläppen av växthusgaser skulle ”minskas snabbt” skulle intervallet endast vara mellan 4 och 37 centimeter, enligt studien.

Den antarktiska isisen har potential att höja den globala havsnivån med tiotals meter. "Vad vi vet med säkerhet", sade Levermann, "är att att inte stoppa förbränningen av kol, olja och gas kommer att öka riskerna för kustmetropoler från New York till Mumbai, Hamburg eller Shanghai."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend