Anslut dig till vårt nätverk!

Business Information

#GDPR efterlevnad: Manetu till undsättning?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 11 mars, svenska tillsynsmyndigheter smällde Google med böter på 7.6 miljoner dollar för att inte ha svarat tillräckligt på kundernas önskemål om att deras personliga information ska tas bort från sökmotorns listor. Påföljden var den nionde högsta sedan EU: s vattenavskiljande Allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) trädde i kraft i maj 2018 - ändå bleknade den jämfört med de franska dataskyddsmyndigheterna på 50 miljoner euro som slog Google med i januari 2019.

För att göra saken värre, mindre än en vecka efter det svenska beslutet, en av Googles mindre rivaler in ett GDPR-klagomål med irländska tillsynsmyndigheter. Det konkurrerande företaget, webbläsaren open-source Brave, hävdar att teknikjätten har misslyckats med att samla in specifikt samtycke för att dela konsumentuppgifter över sina olika tjänster och att dess integritetspolicy är â € œhoplösly vagaâ €. Det senaste klagomålet innebär att Googles metoder för insamling av data för närvarande står inför tre öppna utredningar av irländska sekretessmyndigheter.

Annons

Inte heller är Google det enda företaget att göra göra ökad granskning av hanteringen av sina kunders data. Även om GDPR har hittills bokfört några € 114 miljoner i böter, tillsynsmyndigheter i hela EU är klåda för att genomdriva de givande sekretessbestämmelserna mer noggrant. Företag, för sin del, är helt enkelt inte förberedda. Nästan två år efter att GDPR trädde i kraft, några 30% av de europeiska företagen är fortfarande ute av låset med förordningen, medan undersökningar av europeiska och nordamerikanska chefer har gjort identifierade integritetsriskövervakning som en av de allvarligaste frågorna som berör deras företag.

Trots spendera miljarder euro på advokater och dataskyddskonsulter, många företag som bearbetar och behåller konsumentuppgifter - i praktiken nästan alla företag - har inte haft utvecklade en tydlig plan för att säkerställa att de överensstämmer helt med den spetsrika integritetslagstiftningen som GDPR. Till och med majoriteten av de företag som har certifierats kompatibla är oroliga för att de inte kommer att kunna upprätthålla sin efterlevnad på lång sikt.

Bland de särskilt torniga frågor som företag kämpar med är hur man drar ihop all information de har om en viss konsument ”och hur man ändrar eller tar bort den informationen efter en kundbegäran enligt GDPR eller liknande lagstiftning, till exempel Kaliforniens Consumer Privacy Act (CCPA).

Annons

En mängd nystartade företag dyker dock upp för att erbjuda innovativa lösningar för att underlätta bördan av att följa allt strängare sekretesslagstiftning. Den senaste, Manetu, kommer att lansera sin CPM-programvara (Consumer Privacy Management) i april. Mjukvaran användningar maskininlärning och korrelationsalgoritmer för att samla all personlig identifierbar information som företagen håller på med ”inklusive data som de kanske inte ens är medvetna om. Konsumenter kan sedan komma åt systemet för att hantera de behörigheter de har beviljat för sina data, inklusive på en mycket kornig nivå.

Kärnan i Manetus strategi är tanken att att ge konsumenterna större kontroll över sina uppgifter - en pelare i lagstiftning som GDPR - är bra både för kunder och för företag. Som VD Moiz Kohari förklarade, ”Att sätta konsumenterna i kontroll är inte bara rätt sak att göra. I slutändan är det bra affärer. Behandla dina kunder väl är en gammal mantra, och det är fortfarande en bra en. Men i dagens värld måste vi också behandla deras uppgifter rätt. Gör det och du kommer att tjäna ett förtroendeband som kommer att betala utdelning under lång tid. ”

Förutom att tjäna kundernas förtroende kan en mer konsumentcentrerad metod för att hantera data hjälpa företag att optimera tid och resurser ”både vid bearbetning av data och när de bevisar att de uppfyller GDPR eller annan sekretesslagstiftning. Automatisering av konsumentförfrågningar för att få åtkomst, ändring eller radering av sina data drastiskt minskar de kostnader företag för närvarande uppstår genom att manuellt hantera dessa förfrågningar.

På liknande sätt som blockchain-tekniken gör marknadsför mer transparent genom att registrera alla transaktioner i en permanent huvudbok, Manetu: s plattform kombinerar automatisering med en oföränderlig logg över exakt vilka behörigheter konsumenter har beviljat och när och hur de har ändrat dessa behörigheter.

Denna dokumentation kan vara ovärderlig för företag som behöver visa till tillsynsmyndigheterna att de överensstämmer med sekretessregler som GDPR. EU: s regler skapar bland annat en ”rätt att glömma bort.” Manetus logg gör det möjligt för företag att både följa ”glömma mig” -förfrågningar och bevisa att de har gjort det ”utan att behålla tillgången till information som konsumenten har bett dem att glömma. Företag kommer att kunna peka på ett omfattande register över alla behörigheter som användare har beviljat eller återkallat.

Tvillingstötet mot Googles ”bötesnivå för BNP som åläggs av svenska myndigheter och den nya utredningen av irländska integritetsreglerare” bekräftar att datasekretess kommer att vara en av de största utmaningarna för företag som verkar i Europa under överskådlig framtid. Det kommer att bli allt viktigare för företag att effektivisera sina datahanteringsprocesser för att göra det möjligt för dem att ha den övervakningsnivå som både tillsynsmyndigheter och konsumenter nu förväntar sig.

Banking

COVID-19 avslöjar bristerna i ett pappersbaserat handelssystem

publicerade

on

Enligt en färsk rapport från International Chamber of Commerce, eftersom COVID-19 avslöjar bristerna i ett pappersbaserat handelssystem, hittar finansinstitut sätt att hålla handeln i cirkulation. Den säger att problemet som står inför idag har sitt ursprung i handelns enskilt mest ihållande sårbarhet: papper. Papper är den finansiella sektorns akilleshäl. Störningen skulle alltid hända, den enda frågan var när, skriver Colin Stevens.

Preliminär ICC-data visar att finansinstitut redan känner att de påverkas. Mer än 60% av respondenterna på det senaste COVID-19-tillägget till handelsundersökningen förväntar sig att deras handelsflöden kommer att minska med minst 20% 2020.

Pandemin introducerar eller förvärrar utmaningarna för handelsfinansieringsprocessen. För att bekämpa det praktiska med handelsfinansiering i en COVID-19-miljö indikerade många banker att de vidtagit sina egna åtgärder för att lindra interna regler om originaldokumentation. Men endast 29% av de tillfrågade rapporterar att deras lokala tillsynsmyndigheter har gett stöd för att underlätta pågående handel.

Annons

Det är en kritisk tid för infrastrukturuppgraderingar och ökad transparens, och även om pandemin har orsakat många negativa effekter, är en potentiell positiv effekt att den har gjort det klart för branschen att förändringar behöver göras för att optimera processer och förbättra det totala fungerar internationell handel, handelsfinansiering och penningrörelse.

Ali Amirliravi, VD för LGR Global och grundare av Silk Road -mynt, förklarade hur hans företag har hittat lösningar på dessa problem.

”Jag tror att det handlar om att integrera ny teknik på smarta sätt. Ta mitt företag till exempel, LGR Global, när det gäller penningrörelser är vi fokuserade på tre saker: hastighet, kostnad och transparens. För att ta itu med dessa frågor leder vi med teknik och använder saker som blockchain, digitala valutor och allmän digitalisering för att optimera befintliga metoder.

Annons
Ali Amirliravi, VD för LGR Global och grundare av Silk Road Coin,

Ali Amirliravi, VD för LGR Global och grundare av Silk Road Coin

"Det är ganska tydligt vilken inverkan ny teknik kan ha på saker som hastighet och transparens, men när jag säger att det är viktigt att integrera teknikerna på ett smart sätt är det viktigt för att du alltid måste hålla din kund i åtanke - det sista vi skulle vill göra är att införa ett system som faktiskt förvirrar våra användare och gör hans eller hennes jobb mer komplicerat. Så å ena sidan finns lösningen på dessa problem i ny teknik, men å andra sidan handlar det om att skapa en användarupplevelse som är enkel att använda och interagera med och integreras sömlöst i befintliga system, så det är lite av en balans mellan teknik och användarupplevelse, det är där lösningen kommer att skapas.

"När det gäller det bredare ämnet finansiering av försörjningskedjan är det vi ser behovet av förbättrad digitalisering och automatisering av de processer och mekanismer som finns under hela produktens livscykel. I handelsindustrin med flera varor finns det så många olika intressenter , mellanhänder, banker osv. och var och en av dem har sitt eget sätt att göra detta - det finns en övergripande brist på standardisering, särskilt i Silk Road Area. Bristen på standardisering leder till förvirring i efterlevnadskrav, handelsdokument, brev kredit, etc., och detta innebär förseningar och ökade kostnader för alla parter. Dessutom har vi den enorma frågan om bedrägeri, som du måste förvänta dig när du har att göra med en sådan skillnad i kvaliteten på processer och rapportering. Lösningen här är återigen att använda teknik och digitalisera och automatisera så många av dessa processer som möjligt - det borde vara målet att ta mänskliga fel ur ekvationen.

"Och här är det riktigt spännande med att föra digitalisering och standardisering till försörjningskedjefinansiering: inte bara kommer detta att göra affärer mycket enklare för företagen själva, den ökade transparensen och optimeringen kommer också att göra företagen mycket mer attraktiva för utomstående investerare. Det är en vinn-vinn för alla inblandade här. ”

Hur tror Amirliravi att dessa nya system kan integreras i befintlig infrastruktur?

”Det här är verkligen en nyckelfråga, och det är något som vi tillbringade mycket tid på LGR Global. Vi insåg att du kan ha en bra teknisk lösning, men om det skapar komplexitet eller förvirring för dina kunder, kommer du att orsaka fler problem än du löser.

I handelsfinansierings- och penningrörelsebranschen betyder det att nya lösningar måste kunna anslutas direkt till befintliga kundsystem - med API: er är allt möjligt. Det handlar om att överbrygga klyftan mellan traditionell ekonomi och fintech och se till att fördelarna med digitalisering levereras med en sömlös användarupplevelse.

Handelsfinansieringsekosystemet har ett antal olika intressenter, var och en med sina egna system på plats. Det vi verkligen ser är ett behov av är en helhetslösning som ger transparens och snabbhet i dessa processer men som fortfarande kan interagera med de arv och banksystem som branschen är beroende av. Det är då du börjar se verkliga förändringar görs. ”

Var finns de globala hotspotsna för förändring och möjligheter? Ali Amirliravi säger att hans företag, LGR Global, fokuserar på Silk Road Area - mellan Europa, Centralasien och Kina - av några huvudskäl:

”För det första är det ett område med otrolig tillväxt. Om vi ​​till exempel tittar på Kina har de bibehållit BNP-tillväxten på över 6% under de senaste åren, och de centralasiatiska ekonomierna publicerar liknande siffror, om inte högre. Denna typ av tillväxt innebär ökad handel, ökat utländskt ägande och dotterbolagens utveckling. Det är ett område där du verkligen kan se möjligheten att få mycket automatisering och standardisering till processerna inom försörjningskedjorna. Det flyttas mycket pengar och nya handelspartnerskap görs hela tiden, men det finns också många smärtpunkter i branschen.

Den andra anledningen har att göra med verkligheten av valutafluktuationer i området. När vi säger Silk Road Area-länder talar vi om 68 länder, var och en med sina egna valutor och de individuella värdefluktuationerna som kommer som en biprodukt av det. Gränsöverskridande handel inom detta område innebär att de företag och intressenter som deltar på finanssidan måste hantera alla slags problem när det gäller valutaväxling.

Och här är bankförseningarna som sker i det traditionella systemet verkligen har en negativ inverkan på att göra affärer i området: eftersom vissa av dessa valutor är mycket volatila kan det vara så att när en transaktion äntligen rensas, det faktiska värdet som överförs blir väsentligt annorlunda än vad som ursprungligen kunde ha avtalats om. Detta orsakar alla typer av huvudvärk när det gäller att redovisa alla sidor, och det är ett problem som jag behandlade direkt under min tid i branschen. ”

Amirliravi tror att det vi ser just nu är en bransch som är redo för förändring. Även med pandemin växer företag och ekonomier, och det finns nu ett större tryck mot digitala, automatiska lösningar än någonsin tidigare. Volymen av gränsöverskridande transaktioner har ökat stadigt med 6% i flera år nu, och bara den internationella betalningsindustrin ensam är värd 200 miljarder dollar.

Siffror som det visar vilken effektpotential optimering i detta utrymme kan ha.

Ämnen som kostnad, öppenhet, snabbhet, flexibilitet och digitalisering trender i branschen just nu, och när affärer och försörjningskedjor fortsätter att bli mer och mer värdefulla och komplexa kommer kraven på infrastruktur att öka på samma sätt. Det är verkligen inte en fråga om "om", det är en fråga om "när" - branschen står vid ett vägskäl just nu: det är tydligt att ny teknik kommer att effektivisera och optimera processer, men parterna väntar på en lösning som är säker och pålitlig tillräckligt för att hantera frekventa, stora volymtransaktioner och tillräckligt flexibla för att anpassa sig till de komplexa affärsstrukturer som finns inom handelsfinansiering. “

Amirliravi och hans kollegor på LGR Global ser en spännande framtid för b2b-penningrörelser och handelsfinansieringsindustrin.

"Jag tror att något som vi kommer att fortsätta se är effekten av framväxande teknik på branschen", sa han. ”Saker som blockchain-infrastruktur och digitala valutor kommer att användas för att ge ökad transparens och snabbhet i transaktionerna. Regeringsemitterade digitalbankvalutor skapas också, och detta kommer också att ha en intressant inverkan på gränsöverskridande penningrörelse.

"Vi tittar på hur digitala smarta kontrakt kan användas i handelsfinansiering för att skapa nya automatiserade kreditkort, och detta blir väldigt intressant när du använder IoT-teknik. Vårt system kan utlösa transaktioner och betalningar automatiskt baserat på inkommande Dataströmmar. Detta innebär till exempel att vi kan skapa ett smart avtal för ett kreditbrev som automatiskt frigör betalning när en fraktcontainer eller ett fraktfartyg når en viss plats. Eller, ett enklare exempel, betalningar kan utlösas en gång uppsättning av efterlevnadsdokument verifieras och laddas upp till systemet. Automation är en så enorm trend - vi kommer att se fler och mer traditionella processer störs.

"Data kommer att fortsätta spela en stor roll för att utforma framtiden för ekonomiförsörjningskedjan. I det nuvarande systemet kommer mycket data att tystas och bristen på standardisering stör verkligen de totala datainsamlingsmöjligheterna. Men när detta problem en gång är löst skulle en digital digital handelsfinansieringsplattform kunna generera stora datamängder som kan användas för att skapa alla typer av teoretiska modeller och branschinsikter. Naturligtvis innebär kvaliteten och känsligheten hos dessa data att datahantering och säkerhet kommer att vara oerhört viktigt för morgondagens bransch.

"För mig är framtiden för penningrörelsen och handelsfinansieringsindustrin ljus. Vi går in i den nya digitala eran, och detta kommer att betyda alla möjliga nya affärsmöjligheter, särskilt för de företag som anammar nästa generations teknik."

Fortsätt läsa

Bredband

Dags för #European Union att stänga långvariga # könsskillnader

publicerade

on

Europeiska unionen presenterade nyligen sin europeiska kompetensagenda, ett ambitiöst system för både kompetensutveckling och omskolning av gruppens arbetskraft. Rätten till livslångt lärande, inskriven i den europeiska pelaren för sociala rättigheter, har fått ny betydelse i kölvattnet av koronaviruspandemin. Som Nicolas Schmit, kommissionär för sysselsättning och sociala rättigheter, förklarade: ”Kompetensen av våra arbetskrafter är ett av våra centrala svar på återhämtningen, och att ge människor chansen att bygga de kompetenssätt de behöver är nyckeln till att förbereda sig för det gröna och digitala övergångar ”.

Medan det europeiska blocket ofta har gjort rubriker för sina miljöinitiativ - särskilt centrum för Von der Leyen-kommissionen, European Green Deal - tillåts digitaliseringen att falla något vid vägkanten. En uppskattning föreslog att Europa endast utnyttjar 12% av sin digitala potential. För att utnyttja detta försummade område måste EU först ta itu med de digitala ojämlikheterna i blockets 27 medlemsländer.

Indexet för digital ekonomi och samhälle 2020 (DESI), en årlig sammansatt bedömning som sammanfattar Europas digitala prestanda och konkurrenskraft, bekräftar detta påstående. Den senaste DESI-rapporten, som släpptes i juni, illustrerar de obalanser som har lämnat EU inför en digital digital lapptäckeframtid. Den starka uppdelningen som avslöjas av DESI: s uppgifter - uppdelning mellan en medlemsstat och en annan, mellan landsbygd och stadsområden, mellan små och stora företag eller mellan män och kvinnor - gör det tydligt att vissa delar av EU är beredda för nästa när det gäller teknik, ligger andra mycket efter.

Annons

En gäspande digital klyftan?

DESI utvärderar fem huvudkomponenter inom digitalisering - anslutning, mänskligt kapital, utnyttjandet av internettjänster, företagens integration av digital teknik och tillgången på digitala offentliga tjänster. I dessa fem kategorier öppnas en tydlig klyftan mellan de länder med högst resultat och de som försvinner längst ner i förpackningen. Finland, Malta, Irland och Nederländerna sticker ut som stjärnprestatörer med extremt avancerade digitala ekonomier, medan Italien, Rumänien, Grekland och Bulgarien har mycket mark att göra.

Denna övergripande bild av ett ökande gap i fråga om digitalisering bekräftas av rapportens detaljerade avsnitt om var och en av dessa fem kategorier. Aspekter som bredbandstäckning, internethastigheter och till exempel nästa generations åtkomstmöjligheter är till exempel kritiska för personligt och professionellt digitalt bruk - men ändå delar av Europa kommer till kort på alla dessa områden.

Annons

Vild avvikande tillgång till bredband

Bredbandsdäckning på landsbygden är fortfarande en särskild utmaning - 10% av hushållen i Europas landsbygdsområden täcks fortfarande inte av något fast nät, medan 41% av landsbygden inte täcks av nästa generations teknik. Det är därför inte förvånande att betydligt färre européer som bor på landsbygden har de grundläggande digitala färdigheterna de behöver, jämfört med sina landsmän i större städer och städer.

Medan dessa anslutningshål på landsbygden är oroande, särskilt med tanke på hur viktiga digitala lösningar som precisionsjordbruk kommer att vara för att göra den europeiska jordbrukssektorn mer hållbar, är problemen inte begränsade till landsbygdsområden. EU hade satt ett mål att minst 50% av hushållen skulle ha ultrasnabbt bredband (100 Mbit / s eller snabbare) prenumerationer i slutet av 2020. Enligt DESI-index 2020 är EU emellertid långt ifrån märket: endast 26 % av de europeiska hushållen har abonnerat på sådana snabba bredbandstjänster. Detta är ett problem med upptagning snarare än infrastruktur - 66.5% av de europeiska hushållen täcks av ett nätverk som kan tillhandahålla minst 100 Mbps bredband.

Återigen finns det en radikal avvikelse mellan frontrunnarna och laggarderna i kontinentens digitala ras. I Sverige har mer än 60% av hushållen prenumererat på ultrasnabbt bredband - medan i Grekland, Cypern och Kroatien har mindre än 10% av hushållen så snabb service.

Små och medelstora företag faller bakom

En liknande historia plågar Europas små och medelstora företag, som representerar 99% av alla företag i EU. Bara 17% av dessa företag använder molntjänster och endast 12% använder stor dataanalys. Med så låg antagande av dessa viktiga digitala verktyg riskerar europeiska små och medelstora företag att hamna efter inte bara företag i andra länder - 74% av små och medelstora företag i Singapore har till exempel identifierat molnberäkning som en av de investeringar som har den mest mätbara effekten på sin verksamhet - men förlorar marken mot större EU-företag.

Större företag förmörkar överväldigande små och medelstora företag på sin integration av digital teknik - cirka 38.5% av de stora företagen har redan nytta av avancerade molntjänster, medan 32.7% förlitar sig på stor dataanalys. Eftersom små och medelstora företag betraktas som ryggraden i den europeiska ekonomin är det omöjligt att föreställa sig en framgångsrik digital övergång i Europa utan att mindre företag tar fart.

Digital klyftan mellan medborgarna

Även om Europa lyckas stänga dessa luckor i digital infrastruktur betyder det dock lite
utan humankapital för att säkerhetskopiera det. Cirka 61% av européerna har åtminstone grundläggande digitala färdigheter, även om denna siffra faller oroväckande lågt i vissa medlemsstater - i Bulgarien har till exempel bara 31% av medborgarna till och med de mest grundläggande programvarukunskaperna.

EU har fortfarande ytterligare problem med att utrusta sina medborgare med de grundläggande färdigheterna som alltmer blir en förutsättning för ett brett spektrum av arbetsroller. För närvarande har bara 33% av européerna mer avancerade digitala färdigheter. Informations- och kommunikationsteknologi (ICT) -specialister utgör under tiden en magra 3.4% av EU: s totala arbetskraft - och endast 1 av 6 är kvinnor. Förvånansvärt har detta skapat svårigheter för små och medelstora företag som kämpar för att rekrytera dessa högt efterfrågade specialister. Cirka 80% av företagen i Rumänien och Tjeckien rapporterade om problem med att försöka fylla tjänster för IKT-specialister, en tappning som utan tvekan kommer att bromsa dessa länders digitala omvandlingar.

Den senaste DESI-rapporten visar i stark lättnad de extrema skillnader som kommer att fortsätta att hindra Europas digitala framtid tills de tas upp. Den europeiska kompetensagendan och andra program som är avsedda att förbereda EU för dess digitala utveckling är välkomna steg i rätt riktning, men europeiska beslutsfattare bör lägga upp ett omfattande system för att få hela blocket att snabba upp. De har också den perfekta möjligheten att göra det - återvinningsfonden på 750 miljarder euro som föreslås för att hjälpa det europeiska blocket att komma på fötter igen efter koronaviruspandemin. Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har redan betonat att denna oöverträffade investering måste innehålla bestämmelser för Europas digitalisering: DESI-rapporten har gjort det klart vilka digitala luckor som måste åtgärdas först.

Fortsätt läsa

Banking

Vi har inte råd med skatteparadis i åldern #Coronavirus

publicerade

on

Storbritanniens kansler Rishi Sunak, utnämnd till jobbet för drygt en månad sedan, meddelade den viktigaste uppsättningen brittiska politiska åtgärder sedan andra världskriget fredag ​​20 mars.  Det svepande paketet - vilket innefattar en skattesemester på 30 miljarder pund för företag och ett regeringsåtagande att betala en del av medborgarlönen för första gången i brittisk historia - skulle ha varit otänkbart för en konservativ administration för bara veckor sedan. Åtgärdernas enastående karaktär, liksom gravitationerna med vilka Sunak tillkännagav dem, drev hem den verkliga ekonomiska tsunamin som coronaviruspandemin har släppt ut.

Den globala ekonomin, som en kommentator noterade, går in i hjärtstopp. Centralbanker från Tokyo till Zürich har skurit räntor - men detta kan bara göra så mycket för att lindra smärtan från miljoner arbetare som stannar hemma, monteringslinjer som stoppas och aktiemarknaderna går in i fritt fall.

Annons

Det är nästan omöjligt att förutsäga den fulla skalan av ekonomisk skada medan de flesta av världen fortfarande kämpar för att innehålla virusets exponentiella spridning, och medan så mycket förblir osäker. Kommer viruset till exempel blekna tack vare en kombination av strikta karantänåtgärder och varmare väder - bara för att återvända med hämnd på hösten, vilket orsakar ett förödande dubbelt dopp i ekonomisk aktivitet?

Det som nästan är säkert är att Europa väljer en ny finanskris. "Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder," medgav ECB: s chef Christine Lagarde understryker att "det finns inga gränser för vårt åtagande gentemot euron." Blockets stora ekonomier, varav några var flirta med lågkonjunktur redan före pandemin, kommer du säkert att blåsa förbi 3% underskottgränser. Dom är sannolikt att spela snabbt och löst med EU: s regler för statligt stöd, eftersom hårt drabbade företag - särskilt stora flygbolag, inklusive Air France och Lufthansa - kan behöva nationaliseras för att förhindra att de faller.

När beslutsfattare försöker hålla sina ekonomier flytande under - och efter - denna akuta fas av pandemin, kommer de att behöva varje skrot av intäkter. Det är då upprörande att det är cirka 7 biljoner dollar i privat förmögenhet dolda borta i sekretess jurisdiktioner, medan företagsskatt undvikande via offshore skatteparadis dränerar så mycket som $ 600 miljarder per år från regeringskister. Ny forskning indikerade att 40% av multinationella företags vinster går runt offshore.

Annons

Tax Justice Network har identifierat en "undvikande axel" - Storbritannien, Nederländerna, Schweiz och Luxemburg - som tillsammans står för hela hälften av världens skatteflykt. Förenade kungariket har ett särskilt ansvar för att inte slå ner på den utbredda finansiella missförhållandena i dess utomeuropeiska territorier. Medan NHS-personal i frontlinjerna för coronavirusepidemin har uttryckt oro över att de behandlas som "kanonfoder" mitt i en grov brist på skyddsutrustning, världens tre mest beryktade gömställen till havs är de brittiska utomeuropeiska territorierna.

Det mest kända är förmodligen Caymanöarna, som EU placeras på sin skattelavis svartlista tidigare i år. I årtionden, falska företag från Enron till Lehman Brothers instoppat deras problematiska tillgångar på de idylliska öarna, medan företag som gruvjätten Glencore påstås trattade muta medel genom det brittiska utomeuropeiska territoriet.

Caymans har gjort ett nyligen försök att tappa detta rykte som ett skattefritt vilda västern och lovade att avslöja företagets ägare år 2023 - ett drag som skulle göra önationen i linje med EU-direktiv. Under tiden fortsätter emellertid historier som visar hur skrupelfria företag drar nytta av Caymans laxreglering.

För bara några månader sedan Gulf Investment Corporation (GIC) - en fond som ägs gemensamt av de sex golfländerna—frågade domstolar i både Caymans och USA för att undersöka ”hundratals miljoner dollar” som tydligen har försvunnit från hamnfonden, ett Caymans-baserat finansiellt fordon.

Enligt domstolsansökningar kan hamnfondens sponsor, KGL Investment Company, ha varit inblandad i att överlåna intäkterna från försäljningen av portfondstillgångar på Filippinerna. GIC hävdar att hamnfonden sålde ett filippinskt infrastrukturprojekt för ungefär 1 miljard dollar - men avslöjade endast 496 miljoner dollar i intäkter och betalade endast 305 miljoner dollar till fondens investerare.

De "saknade" 700 miljoner dollar förångades inte bara i etern, naturligtvis. Det verkar mycket troligt att avvikelsen åtminstone delvis har gått mot den kostsamma lobbyinsats som hamnfonden har anordnat för att våren sina tidigare chefer, Marsha Lazareva och Saeed Dashti, från fängelset i Kuwait, där de har varit inlåsta efter att ha dömts av att missbruka offentliga medel. Den högdrivna lobbyn kampanjen har kört upp en flik på miljoner dollar och ropat i alla från Louis Freeh, chef för FBI från 1993 till 2001, till Cherie Blair, hustru till före detta brittiska premiärminister Tony Blair.

Den svaga sagan är den perfekta illustrationen av hur listiga företag kan utnyttja bristen på lagstiftningstillsyn i skatteparadis som Caymans för att hålla kontanter borta från offentliga kassa. Det finns otaliga sådana exempel. Netflix enligt uppgift skiftar pengar genom tre olika holländska företag för att hålla sin globala skatteräkning låg. Tills för bara månader sedan, teknik titan Google utnyttjade av ett skattesmål kallade ”Double Irish, Dutch sandwich” och kanaliserade enorma summor genom Irland till ”spöksföretag” i skatteparadis inklusive Bermuda och Jersey, båda brittiska beroenden.

Europeiska ledare har inte längre råd med passivitet för att utplåna dessa finansiella svarta hål. Ibrahim Mayaki, medordförande för en nyligen skapad FN-panel om olagliga finansiella flöden, göra omd att "de pengar som gömmer sig i skatteparadis till havs, som tvättas genom skalföretag och som är stulna från offentliga kassa bör läggas på att få slut på fattigdom, utbilda varje barn och bygga infrastruktur som kommer att skapa arbetstillfällen och upphöra med vårt beroende av fossila bränslen."

Just nu bör det riktas mot eftermontering av kritiska vårdsängar, se till att italienska läkare som behandlar koronaviruspatienter har handskar som kan rädda sina egna liv och ge stöd till Europas småföretag så att de inte går i magen.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend