#Coronavirus - Harmoniserade standarder för medicinsk utrustning som svarar på brådskande behov

| Mars 25, 2020

I går (24 mars) antog kommissionen beslut om harmoniserade standarder som gör det möjligt för tillverkare att marknadsföra högpresterande enheter för att skydda patienter, vårdpersonal och medborgare i allmänhet. Standarderna underlättar ett snabbare och billigare förfarande för bedömning av överensstämmelse. De reviderade harmoniserade standarderna spelar en viktig roll i den aktuella coronaviruspandemin eftersom de hänför sig till kritiska anordningar som medicinska ansiktsmasker, kirurgiska draperier, klänningar och kostymer, bricka-desinfektörer, sterilisering.

Hälsokommissionär Stella Kyriakides sa: ”Vi får inte slösa bort en sekund i vår kamp mot koronaviruset. Med de åtgärder vi antar idag påskyndar vi införandet av säker, nödvändig medicinsk utrustning och apparater som masker, klänningar och kostymer på EU-marknaden. Denna utrustning är grundläggande för vår hälso- och sjukvårdspersonal - de modiga och motståndskraftiga kvinnor och män i frontlinjen - för att fortsätta rädda liv. ”

När dessa standarder har implementerats gör det möjligt för tillverkare av medicintekniska produkter och andra berörda ekonomiska operatörer att uppfylla hälso- och säkerhetskraven i EU-lagstiftningen, med beaktande av de mest uppdaterade tekniska lösningarna. Dessa standarder, när de en gång har hänvisats till i Europeiska unionens officiella tidning, ger apparater överensstämmelse med kraven i de tre direktiven om medicinsk utrustning.

Mer information finns online i en pressmeddelande.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, coronavirus, EU, Europeiska kommissionen, Hälsa

Kommentarer är stängda.