Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Kommissionen godkänner 2 miljarder euro # Slovakien för sysselsättningsstöd för att bevara arbetstillfällen och stödja egenföretagare under utbrottet #Coronavirus

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har godkänt ett slovakiskt stödprogram på 2 miljarder euro för att bevara sysselsättningen och stödja egenföretagare som drabbats av coronavirusutbrottet och de nödåtgärder som staten har vidtagit. Ordningen godkändes inom ramen för det statliga stödet Tillfälligt ramverk antogs av kommissionen den 19 mars 2020, i dess ändrade lydelse 3 April 2020.

Vicepresident Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sa: "Ersättningen till tusentals arbetsgivare och egenföretagare under undantagstillståndet som utlystes i Slovakien efter utbrottet av coronaviruset kommer att hjälpa dem som drabbats av krisen att övervinna dessa svåra tider . Det slovakiska sysselsättningsstödet på 2 miljarder euro överensstämmer med vårt tillfälliga ramverk för att göra det möjligt för medlemsstaterna att bevilja statligt stöd för att råda bot på de ekonomiska konsekvenserna av pandemin.”

Den slovakiska stödåtgärden

Slovakien anmält till kommissionen enligt Tillfälligt ramverk ett stödsystem för lönesubventioner som skulle göra det möjligt för de slovakiska myndigheterna att finansiera en del av lönekostnaderna (inklusive arbetsgivarnas sociala avgifter) för företag som annars skulle ha sagt upp personal på grund av utbrottet av coronaviruset. Ersättningen kommer att gynna arbetsgivare som kommer att bevara arbetstillfällen trots skyldigheten att upphöra eller minska ekonomisk verksamhet baserat på de statliga nödåtgärderna. Systemet skulle också göra det möjligt för de slovakiska myndigheterna att kompensera egenföretagare och arbetsgivare som drabbats av lägre inkomster på grund av krisen eller av de påtvingade begränsningarna av deras verksamhet.

Åtgärden förväntas stödja jobben för nära 400,000 300,000 anställda och XNUMX XNUMX egenföretagare. Stöd kommer att ges till arbetsgivare som berörs av de akuta statliga åtgärderna, för att täcka en del av deras lönekostnader och deras sociala avgifter, och till egenföretagare och arbetsgivare som drabbas av lägre inkomster för att delvis kompensera deras minskade inkomster.

Kommissionen fann att det slovakiska systemet är i linje med den tillfälliga ramen. Åtgärden kommer i synnerhet att kompensera lönekostnaderna för företag som drabbats av utbrottet av coronaviruset, under förutsättning att (i) de förbinder sig att behålla personal som annars skulle ha sagts upp, och (ii) stödnivån överensstämmer med den högsta 80 % tillåts enligt det tillfälliga ramverket. När det gäller egenföretagare och arbetsgivare som drabbats av lägre inkomster på grund av krisen eller av påtvingade begränsningar av deras verksamhet, får det totala stödbeloppet inte överstiga 100,000 120,000 euro per företag som är verksamt inom den primära jordbruksproduktionen, 800,000 XNUMX euro per företag verksamt i fiske- och vattenbrukssektorn och XNUMX XNUMX euro per företag inom andra sektorer. Slutligen respekterar stödordningen den maximala varaktigheten på tolv månader.

Kommissionen drog därför slutsatsen att denna åtgärd är nödvändig, lämplig och proportionerlig för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i linje med artikel 107 b i EUF-fördraget och de villkor som anges i den tillfälliga ramen.

På denna grund godkände kommissionen åtgärderna enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Bakgrund

Kommissionen har antagit en tillfällig ram för att göra det möjligt för medlemsstaterna att använda den fulla flexibilitet som föreskrivs i reglerna om statligt stöd för att stödja ekonomin i samband med coronavirusutbrottet. Den tillfälliga ramen, som ändrad den 3 april 2020, föreskriver följande typer av stöd som kan beviljas av medlemsstaterna:

(I)   Direktbidrag, kapitalinjektioner, selektiva skattefördelar och förskott på upp till 100,000 120,000 euro till ett företag som är verksamt inom den primära jordbrukssektorn, 800,000 800,000 euro till ett företag som är verksamt inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och 100 100,000 euro till ett företag som är verksamt i alla andra sektorer för att tillgodose det akuta likviditetsbehovet. Medlemsstaterna kan också ge upp till det nominella värdet på 120,000 XNUMX euro per företag nollräntelån eller garantier på lån som täcker XNUMX% av risken, utom i primär jordbrukssektorn och inom fiskeri- och vattenbrukssektorn, där gränserna för € XNUMX XNUMX respektive XNUMX XNUMX euro per företag gäller.

(Ii)  Statliga garantier för lån som tagits av företag att se till att bankerna fortsätter att ge lån till de kunder som behöver dem. Dessa statliga garantier kan täcka upp till 90% av risken på lån för att hjälpa företag att täcka omedelbart rörelsekapital och investeringsbehov.

(Iii)Subventionerade offentliga lån till företag med gynnsamma räntor för företag. Dessa lån kan hjälpa företag att täcka omedelbart rörelsekapital och investeringsbehov.

(Iv)Skyddsåtgärder för banker som kanaliserar statligt stöd till den reala ekonomin att sådant stöd betraktas som direktstöd till bankernas kunder, inte till bankerna själva, och ger vägledning om hur man kan säkerställa minimal snedvridning av konkurrensen mellan bankerna.

(V)  Offentlig kortfristig exportkreditförsäkring för alla länder utan att den berörda medlemsstaten behöver visa att respektive land tillfälligt är ”icke-marknadsförbart”.

(Vi) Stöd för koronavirusrelaterad forskning och utveckling (FoU) att hantera den nuvarande hälsokrisen i form av direkta bidrag, återbetalningsförskott eller skattemässiga fördelar. En bonus kan beviljas för gränsöverskridande samarbetsprojekt mellan medlemsstaterna.

(Vii) Stöd för konstruktion och uppskalning av testanläggningar att utveckla och testa produkter (inklusive vacciner, ventilatorer och skyddskläder) som är användbara för att hantera koronavirusutbrottet, fram till första industriella distributionen. Detta kan ta form av direkta bidrag, skattemässiga fördelar, återbetalningsbara förskott och garantier utan förlust. Företag kan dra nytta av en bonus när deras investering stöds av mer än en medlemsstat och när investeringen avslutas inom två månader efter beviljandet av stödet.

(Viii) Stöd för produktion av produkter som är relevanta för att hantera koronavirusutbrottet i form av direkta bidrag, skattemässiga fördelar, återbetalningsbara förskott och garantier utan förlust. Företag kan dra nytta av en bonus när deras investering stöds av mer än en medlemsstat och när investeringen avslutas inom två månader efter beviljandet av stödet.

(Ix) Riktat stöd i form av uppskjutande av skattebetalningar och / eller upphävande av sociala avgifter för de sektorer, regioner eller för typer av företag som drabbas hårdast av utbrottet.

(X)  Riktat stöd i form av lönesubventioner för anställda för de företag i sektorer eller regioner som har drabbats mest av koronavirusutbrottet och annars skulle behöva säga upp personal.

Den tillfälliga ramen gör det möjligt för medlemsstaterna att kombinera alla stödåtgärder med varandra, förutom lån och garantier för samma lån och som överskrider de tröskelvärden som föreskrivs i det tillfälliga ramverket. Det gör det också möjligt för medlemsstaterna att kombinera alla stödåtgärder som beviljats ​​inom ramen för den tillfälliga ramen med befintliga möjligheter att bevilja de minimis till ett företag på upp till 25,000 30,000 euro under tre räkenskapsår för företag verksamma inom den primära jordbrukssektorn, 200,000 XNUMX euro under tre räkenskapsår för företag verksamma inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och XNUMX XNUMX euro under tre räkenskapsår för företag verksamma inom alla andra sektorer. Samtidigt måste medlemsstaterna åta sig att undvika onödig kumulering av stödåtgärder för samma företag för att begränsa stödet för att tillgodose deras faktiska behov.

Dessutom kompletterar den tillfälliga ramen de många andra möjligheter som redan finns för medlemsstaterna för att mildra de socioekonomiska effekterna av utbrottet av coronaviruset, i linje med EU:s regler för statligt stöd. Den 13 mars 2020 antog kommissionen en Kommunikation om ett samordnat ekonomiskt svar på COVID-19-utbrottet anger dessa möjligheter. Medlemsstaterna kan till exempel göra allmänt tillämpliga ändringar till förmån för företag (t.ex. skjuta upp skatter eller subventionera korttidsarbete inom alla sektorer), som faller utanför reglerna om statligt stöd. De kan också bevilja ersättning till företag för skada som lidit på grund av och direkt orsakad av coronavirusutbrottet.

Den tillfälliga ramen kommer att finnas till slutet av december 2020. I syfte att säkerställa rättssäkerhet kommer kommissionen att bedöma före det datumet om det behöver förlängas.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.56986 i Registret över statligt stöd på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på internet och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning finns upptagna i Statligt stöd Weekly e-News. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen har vidtagit för att ta itu med den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend