Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Korruption, bedrägeri och det nyfikna fallet Zhanara Akhmetova

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En konferens i Pressklubben i Bryssel den här veckan hörde en berättelse om stöld och korruption som, om det inte var för den allvarliga skada som orsakats offren, nästan kunde betraktas som rolig.

Det som vid första anblicken verkar vara ett enkelt fall av ekonomiskt bedrägeri, begått mot ett antal banker och privata medborgare i Kazakstan, blir mycket mer komplicerat när gärningsmannen själv är med hjälp av en mycket kontroversiell och till stor del diskrediterad "Mänskliga rättigheter NGO", uppfann inte igen som en skurk, utan som en politiskt förföljd oppositionspolitiker för demokrati.

Berättelsen, som beskrivs vid konferensen som 'Det nyfikna fallet Zhanara Akhmetova', förlitar sig för sin trovärdighet på att publiken accepterar argumentet att damen i centrum för detta fall förföljdes och dömdes av de kazakiska domstolarna 2009 för politisk verksamhet hon skulle åta sig först 2017.

Zhanara Akhmetova's Juicy Fruit, hörde konferensen, var att låna betydande summor pengar från individer och banker för att investera i fastigheter. Det finns inga bevis för att några pengar någonsin har återlämnats, och efter att ha fått en sju års fängelsestraff hörde konferensen från ett av hennes offer att hon inte överklagade dom.

Hennes straff uppskjuts eftersom hon hade en ung son, och därför började hennes straff först när han fyllde 14 år. Men när tiden närmade sig skulle hon fly från landet och är för närvarande bosatt i Kiev där hon åter har uppfunnit sig själv som journalist och bloggare.

Under tiden har hon allierat sig med mannen beskriven av den brittiska pressen som “Världens rikaste bedragare”, Mukhtar Ablyazov, en man med flera övertygelser och utestående arresteringsorder i Kazakstan, Ryssland och Ukraina. De brittiska domstolarna vill också ha ett ord med honom, eftersom han fortfarande har två års fängelse för att avtjäna i det landet.

Annons

Ablyazov presenterar sig också som en förföljd oppositionsledare och ignorerar det faktum att han också flydde från sitt hemland efter att ha förskönat så mycket som 7.6 miljarder dollar under sin tid som chef för landets BTA-bank, då Kazakstans största finansinstitution.

Han är ledare för ett politiskt parti, om än ett som tycks endast existera på Facebook: Demokratiska valet av Kazakstan.

Zhanara Akhmetova är också medlem i detta parti, som är hennes redskap för den politiska verksamheten som hon började 2017, och som hon redan hade varit ”Förföljelse” tillbaka 2009. Om det inte var för den ekonomiska skada som drabbats av hennes offer, av vilka det finns minst 15, skulle det nästan vara roligt.

Ablyazov och Akhmetova har något annat gemensamt: båda har sina intressen representerade i Europeiska unionens institutioner och utanför av den Warszawa / Bryssel-baserade mänskliga rättighetsorganisationen Stiftelsen Open Dialogue (ODF).

Faktum är att ODF representerar många intressen "Politiskt förföljda oppositionister", de flesta av dem verkar ha lockat till sig flera straffrättsliga domar för bedrägeri i ett imponerande antal olika länder, minst tre kontinenter.

Ta till exempel Viktor Khrapunov, en före detta borgmästare i Almaty och dömd bedragare som nu utformar sig själv som “Demokratiska Khrapunov”, och som, från säkerheten i sitt hem i Genève, spårar mot födelselandet och hans övertygelser. I Genève finns också Khrapunovs son, Ilyas, som just är gift med Mukhtar Ablyazovs dotter. Både far och son har varit inblandade i tvätten av Ablyazovs dåliga vinster i USA.

ODF, som själv har förknippats med penningtvätt i Storbritannien, har tagit upp Akhmetovas fall och har övertalat en liten grupp ledamöter av Europaparlamentet att skriva till Ukrainas president Zelensky och andra ledande politiska personer som begär att Akhmetova skulle beviljas politisk asyl. Hennes mål har behandlats två gånger i Kiev, och efter att full domstolsförfarande har avvisats.

Denna berättelse har sina komiska referenser förstärkt av det faktum att en av de ledamöter som tar upp saken med Kiev är Patrick Lars Berg, en medlem av Tysklands påstådda neo-nazistiska alternativ för Tyskland (AfD).

Tidigare i veckan uppgav Jörg Müller, chefen för Tysklands inhemska underrättelsetjänst att det finns "tillräckligt viktigt bevis" att indikera att element inom AfD var "sträva mot den fria demokratiska ordningen", något som ukrainarna bör ta hänsyn till med tanke på att en representant för detta extremistparti stöder Akhmetovs politiska referenser. Det berättar också något om ODFs val av företag.

Europaparlamentet kan också överväga det faktum att en tvivelaktig organisation med dumma kriminella förbindelser tillåts att förfölja maktkorridorerna och manipulera sina medlemmar till att ge trovärdighet till sina till synes otydliga projekt. Den kan också tänka på vilken inverkan en sådan störning kan ha på dess förhållande till EU: s viktiga strategiska och ekonomiska partner, med vars inre angelägenheter de blandas.

Brådskande ärende Akhmetova letter.pdf

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend