Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU: s högsta domstol avgör att Ungerns anti-icke-statliga lag felaktigt begränsar de grundläggande rättigheterna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 18 juni erkände Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) att Ungerns lag från 2017 "om öppenhet för organisationer som får stöd från utlandet" (dvs. ta emot utländska medel) i onödan begränsar den fria rörligheten för huvudstäder inom Europeiska unionen (EU ) och motsvarar omotiverad inblandning i grundläggande rättigheter, inklusive respekt för privatliv och familjeliv, skydd av personuppgifter och föreningsfrihet, samt medborgarnas rätt att delta i det offentliga livet.

Observatoriet för skydd av människorättsförsvarare (FIDH-OMCT), som länge har fördömt denna olagliga administrativa börda och hindring för icke-statliga organisationer, välkomnar detta beslut och hoppas att det kommer att få slut på den ungerska regeringens ständiga försök att delegitimera civilsamhällets organisationer och hindrar deras arbete.

I sitt beslut (Ärende C-78/18, Europeiska kommissionen mot Ungern, föreningarnas öppenhet), erkände EU-domstolen att Ungern har genom att genom lag nr LXXVI från 2017 inrättat vissa begränsningar för donationer som mottagits från utlandet (inklusive både länder utanför EU och EU) från civilsamhällets organisationer, att de inte har uppfyllt sina skyldigheter enligt artiklarna 63 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (”Fri rörlighet för kapital”), och artiklarna 7, 8 och 12 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna (resp. ”Respekt för privatlivet”, ”Skydd av personuppgifter ”Och” Föreningsfrihet ”).

Annons

”Detta beslut är mer än välkomet! Den hävdar starkt att stigmatisering och skrämmande icke-statliga organisationer som får finansiering från utlandet och hindrar deras arbete inte accepteras i Europeiska unionen, ”säger Marta Pardavi, medordförande för den ungerska Helsingforskommittén (HHC), medlemsorganisation för FIDH och för OMCT: s SOS- Tortyrnätverk. ”Dagens avgörande är en seger inte bara för ungerska civilsamhällsorganisationer, som har kämpat hårt mot denna lag sedan dess antagande, utan för det europeiska civilsamhället som helhet. Det är en klar bekräftelse av den grundläggande roll som civilsamhället spelar i en demokratisk stat som grundar sig på rättsstatsprincipen. ”

Lagen "om insyn i organisationer som stöds från utlandet", som antogs i juni 2017, införde en ny status som heter "organisation som stöds från utlandet" för alla ungerska civilsamhällsorganisationer som får utländsk finansiering över 7,2 HUF (ungefär 23,500 500,000 euro) per år . Dessa organisationer måste registrera sig som sådana hos domstolen och märkas som ”organisationer som stöds från utlandet” i alla deras publikationer samt på regeringens gratis och offentligt tillgängliga e-plattform för civilsamhällets organisationer. Organisationer måste också rapportera namnet på givare vars stöd överstiger 1,500 2018 HUF (ungefär XNUMX XNUMX euro) och det exakta stödbeloppet. Underlåtenhet att uppfylla dessa nya skyldigheter kan leda till tunga böter och upplösning av organisationen. I februari XNUMX väckte Europeiska kommissionen en talan mot Ungern vid CJEU för att inte ha fullgjort sina skyldigheter enligt fördragen med denna lag, vilket resulterade i dagens beslut.

"Ungern borde nu dra tillbaka denna lag mot icke-statliga organisationer och följa CJEU: s beslut," tillade OMCT: s generalsekreterare Gerald Staberock. "Under de senaste åren har Ungern antagit andra lagar för att tystna det civila samhällets organisationer, till exempel lagen" om beskattning av civilsamhällets organisationer som arbetar med migranter och får utländsk finansiering ". Som ett resultat krymper medborgerutrymmet drastiskt i Ungern; vi hoppas att dagens beslut kommer att bidra till att stoppa denna oroväckande trend, ”avslutade han.

Annons

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend