Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Kommissionen godkänner 80 miljoner euro i kroatiska lånegarantisystem för företag inom sjöfarts-, transport-, resor- och infrastruktursektorer som drabbats av #Coronavirus-utbrottet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har godkänt ett kroatiskt system på cirka 80 miljoner euro (HRK 600 miljoner) för att stödja företag som är aktiva inom maritima, transport, resor, infrastruktur och relaterade sektorer som har drabbats hårt av koronavirusutbrottet. Systemet, som omfattar två åtgärder, godkändes under tillfälligt ramverk för statligt stöd.

Stödet kommer att ges i form av statliga garantier för nya lån från banker eller andra finansiella institutioner. Den statliga garantin täcker upp till 90% av lånen. Systemet syftar till att tillhandahålla likviditet till företag i alla storlekar som påverkas av coronavirusutbrottet, vilket gör det möjligt för dem att fortsätta sin verksamhet, starta investeringar och upprätthålla sysselsättning. Systemet förväntas stödja över 1,000 XNUMX företag.

Kommissionen fann att det kroatiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I enlighet med den första åtgärden överstiger stödet inte 800,000 XNUMX euro per företag. Enligt den andra åtgärden är (i) lånebeloppet per företag begränsat till vad som krävs för att täcka dess likviditetsbehov under en nära framtid, (ii) räntesatserna motsvarar minimivärdena som fastställts i den tillfälliga ramen, och ) garantierna och lånen kommer att tillhandahållas fram till slutet av detta år, med en maximal varaktighet på sex år.

Enligt båda åtgärderna får stöd endast beviljas företag som inte var i svårigheter redan den 31 december 2019 men påverkades avsevärt av koronavirusutbrottet. Åtgärderna inkluderar också skyddsåtgärder för att säkerställa att stödet effektivt kanaliseras av bankerna eller andra finansiella institutioner till de stödmottagare i behov. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärderna är nödvändiga, lämpliga och proportionerliga för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen.

På denna grund godkände kommissionen åtgärderna enligt EU: s regler för statligt stöd. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärendenummer SA.57711 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend