Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europeiska unionen måste anpassa sig till paradigmskiftet i #MiddleEast

publicerade

on

Historiska nyheter, extraordinär utveckling. Utan tvekan en av de viktigaste nyheterna i sommaren i världen: Förenta Arabemiraten, en av de viktigaste Gulfstatens beslut, att normalisera sina förbindelser med staten Israel, skriver Yossi Lempkowicz, Senior Media Advisor Europe Israel Press Association (EIPA).
Ett beslut som förbereder en fullständig attitydförändring av de arabiska länderna gentemot Israel som inte längre ses som fienden till den arabiska världen utan tvärtom som en allierad och partner i fred, säkerhet och ekonomisk utveckling i hela regionen.
Abu Dhabi blev den tredje huvudstaden efter Kairo och Amman för att korsa Rubicon. Andra länder förväntas följa. Vi pratar nu om Oman, Bahrain, Sudan, Marocko ... och varför inte Saudiarabien. En normalisering som illustrerar uppkomsten av en ny generation arabiska ledare som har en annan syn på regionen.
Detta avtal från Förenade Arabemiraten och Israel, som erhållits under Trump-administrationen, ger ett utan tvekan dödligt slag mot dogmen - allmänt hållen i Europa och på andra håll i världen - att lösningen av den israelisk-palestinska konflikten är en förutsättning för ett erkännande av Israel av arabiska länder. Ett koncept som har gjort det möjligt för det palestinska ledarskapet att under åren upprätthålla en negativ inställning till varje förhandlingsförsök med Israel. Det borde vara en spelväxlare.
En sten, två slag. Förutom normaliseringen av förbindelserna mellan de två länderna och så småningom installationen av ömsesidiga ambassader och lanseringen av direktflyg, innehåller avtalet också en väsentlig del för Emiraten: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu specifika godkännande av avstängningen av hans plan att utvidga israelisk suveränitet till delar av Judeen och Samaria (Västbanken). Ett projekt som ändå ingick i Netanyahus vallöften. "Prioritering är att utvidga cirkeln av fred", sade han till Abu Dhabi-baserade Sky News Arabia.
Enligt en opinionsundersökning i Channel 12 föredrar nästan 80% av israelerna ett normaliseringsavtal med arabiska länder framför en utvidgning av den israeliska suveräniteten.
'' Att försena annekteringen (av territorier), eller helst upphäva den, kommer att spara Israel onödiga politiska, säkerhets- och ekonomiska kostnader och låta det fokusera på de verkliga nationella säkerhetsutmaningarna framöver: ekonomin, Covid -19, Iran, Hizbollah och Gaza '', säger Amos Yadlin, som är chef för det prestigefyllda Institute for National Security Studies (INSS) i Tel Aviv.
Det finns två läger i Mellanöstern idag. De som motsätter sig radikal islam vill främja fred, stabilitet och ekonomisk utveckling i regionen - inklusive Israel och Förenade Arabemiraten, andra Gulf-länder, men också Egypten, Jordanien - och de som, liksom Iran och Turkiet (tillsammans med Qatar), söker hegemonisk och krigsliknande dominans i regionen genom deras ombud, Hizbollah, Hamas och andra muslimska brödraskap. Som i Libanon, Syrien, Irak, Gaza eller Libyen.
Avtalet mellan Förenade Arabemiraten och Israel markerar tydligt en förändring i uppfattningen av den judiska staten i den arabiska världen. Israel ses inte längre av dessa länder som ett hot utan som en stabiliserande kraft i en flyktig och kaotisk region. Israel är också en militär, teknisk och ekonomisk makt att samarbeta med.
"Bestämmelsen (i avtalet) som inbjuder alla fredsälskande muslimer att besöka Al-Aqsa-moskén i Jerusalem signalerar till den islamiska världen att den enda vägen till Jerusalem är genom fred med Israel," skriver Amos Yadlin.
”Palestinierna gjorde misstaget att upprepade gånger fördöma de banden som smiddes under åren av sina arabiska bröder med Israel och föredrog att krama falska vänner i Teheran och Ankara. I verkligheten är det palestinierna som övergav sina arabiska bröder till förmån för utländska usurpers. Kraftfulla arabiska länder har fått nog och väljer att främja sina nationella säkerhetsintressen utan att ta hänsyn till stämningarna hos palestinierna, '' skriver Dmitri Shfutinsky från Begin-Sadat Center for Strategic Studies.
Kommer européerna att överge sin föråldrade uppfattning om fredsprocessen i Mellanöstern - närmare bestämt den israelisk-palestinska konflikten - och förstå det faktum att detta normaliseringsavtal utgör inledningen till en djup regional geopolitisk utveckling? Ett nytt paradigm.
Fick EU: s utrikesminister Josep Borrell det när han välkomnade normaliseringsavtalet, samtidigt som han erkände den '' konstruktiva roll '' som USA spelade i detta avseende? En sådan normalisering kommer att gynna båda länderna och kommer att utgöra ett "grundläggande steg för stabiliseringen av hela regionen", betonade han. Han kallade också Israels åtagande att avbryta planerna för att utvidga suveräniteten till en del av Västbanken som "ett positivt steg." Ett projekt som européerna hade försökt i flera månader för att övertyga Israel att överge ... En mindre tagg i de komplexa förbindelserna mellan EU och Israel.
Efter ett telefonsamtal med Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi, sade hans tyska motsvarighet Heiko Maas, vars land för närvarande innehar ordförandeskapet för Europeiska unionen, att normaliseringsavtalet kan ge ett '' nytt momentum '' mot fred i regionen ....
Ett meddelande vidarebefordrat av chefen för den franska diplomatin Jean-Yves Le Drian som talar om en "ny sinnestillstånd" illustrerad av dessa meddelanden som skulle möjliggöra återupptagandet av förhandlingarna mellan israelerna och palestinierna.
Nu när annekteringsprojektet på Västbanken - den största snubblan för EU - har frusits ​​tack vare avtalet mellan Förenade Arabemiraten och Israel, är det hög tid för EU: s ledare att fatta ett beslut. initiativ för att stärka dem i Mellanöstern som bryter tabu och försöker utvidga kretsen av fred.
De åsikter som uttrycks i den här artikeln är endast författarens åsikter och återspeglar inga åsikter från EU-Reporter.

EU

Kommissionen antar ambitiösa handlingsplaner för kapitalmarknadsunionen och paketet för digitala finanser

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit en ny, ambitiös handlingsplan för att öka EU: s kapitalmarknadsunion under de kommande åren. EU: s högsta prioritet idag är att se till att Europa återhämtar sig från den oöverträffade ekonomiska krisen orsakad av koronavirus. Att utveckla EU: s kapitalmarknader och säkerställa tillgång till marknadsfinansiering kommer att vara avgörande för denna uppgift. Handlingsplanen syftar till att utveckla och integrera EU: s kapitalmarknader för att säkerställa att de kan stödja en grön, inkluderande och motståndskraftig ekonomisk återhämtning genom att göra finansieringen mer tillgänglig för europeiska företag.

A pressmeddelande, tillgänglig på alla språk, a Q & A och en faktablad finns online med mer information.

Europeiska kommissionen har också antagit ett ambitiöst digitalt finanspaket för att säkerställa en konkurrenskraftig och digitalvänlig EU-finanssektor som ger konsumenter tillgång till innovativa finansiella produkter, moderna betalningar, samtidigt som konsumentskydd och finansiell stabilitet säkerställs.

Digital Finance-paketet består av:

  • En digital finansstrategi
  • Lagstiftningsförslag för en EU-ram för kryptotillgångar
  • Lagstiftningsförslag för en EU-ram för cyberresiliens
  • En betalningsstrategi för detaljhandeln, som strävar efter att uppnå ett helt integrerat EU-betalningssystem för detaljhandeln, inklusive snabbbetalningslösningar som fungerar gränsöverskridande.

A pressmeddelande på alla språk, a Q & A och en faktablad finns tillgängliga online. Följ presskonferensen med verkställande vice ordförande Dombrovskis den EbS.

Fortsätt läsa

Kina

Huawei-chef: Världen behöver ett öppet synsätt på vetenskaplig forskning

publicerade

on

Vid webinaret för Peking-baserad forskning och vetenskap bifogas från Europa och från EU kom jag med följande kommentar om forskningssamarbetet i Europa: ”Nationalisering av vetenskaplig verksamhet - land för land - är inte vad världen behöver vid den här gången," skriver Abraham Liu.

Här är anledningen

Händelserna kring COVID-19 har gett oss alla tid att reflektera över många olika frågor - vissa är av mikro- eller personlig skala - andra har en större makroekonomisk dimension.

Men när världen börjar med att hitta ett vaccin för COVID-19, finns det en tydlig gryning för oss alla att reflektera över.

Forskning, utbildning, privata och offentliga organ från hela världen måste samarbeta om grundläggande och tillämpad forskning. Utan intensivt internationellt engagemang och samarbete kommer samhället inte att kunna dra nytta av nya innovativa produkter och tjänster. Regeringar och den privata sektorn måste väsentligt investera i grundläggande vetenskaplig forskning om morgondagens nya produkter kommer att levereras till den globala marknaden.

Innovationsprocessen får inte begränsas till något företag eller något land. Vetenskaplig excellens som arbetar tillsammans över gränserna kan skapa nya produkter som hanterar viktiga socioekonomiska utmaningar i världen idag. Det är därför så många forskningsgrupper med flera jurisdiktioner över hela världen arbetar med ett vaccin för COVID-19.

Samma princip - nämligen behovet av internationellt engagemang och samarbete - gäller för IKT-sektorn och förmågan att föra nya tekniska innovationer till marknaden.

Huawei är ett av de mest innovativa företagen i världen.

Under EU: s industriella resultattavla för forskning och utveckling 2019 ligger Huawei på femte plats i världen när det gäller de nivåer av finansiella investeringar som företaget gör inom FoU-områden. Detta visar att Europeiska kommissionen har undersökt 2,500 företag i världen som investerar minst 30 miljoner euro i FoU per år. Vi:

  • run 23 forskningscentra i 12 länder i Europa.
  • Håll 240 + avtal om teknikpartnerskap med forskningsinstitut i Europa.
  • Samarbeta med över 150 Europeiska universitet om forskning.
  • Använda 2,400 forskare och forskare i Europa.
  • Invest 15% av våra globala intäkter till forskning varje år och denna investeringsnivå kommer att öka.

Internationellt samarbete är kärnan i Huawei affärsmodell när det gäller vår forskningsverksamhet.

Europa är hem för 25% av alla globala FoU-investeringar. En tredjedel av alla vetenskapliga publikationer som granskas i världen idag kommer från europeiska forskare. Europa är hem för de bästa forskarna i världen. Och det är därför så mycket av Huawei-investeringar på forskningssidan är baserade i Europa.

Huawei har deltagit i 44 samarbetsprojekt under både FP7 och under Horizon 2020. Vi har bedrivit forskning som täcker till exempel 5G, cloud och enhetstekniker och byggandet av IKT-plattformar som kommer att leverera framtidens smarta städer. Så Huawei har ett starkt inbäddat avtryck på forskning i Europa, och detta är fallet under många år framöver. Faktum är att Huaweis första forskningsanläggning öppnades i Sverige 2000.

Huawei Research Center i Göteborg

Horisont Europa - nästa EU-instrument för forskning, innovation och vetenskap 2021-2027 kommer att spela en central roll för att uppnå EU-institutionernas politiska agenda. Detta inkluderar att stärka EU: s industriella strategier, uppfylla EU: s gröna affär och hantera FN: s hållbarhetsmål.

Huawei kan positivt stödja genomförandet av denna nya spännande EU-politiska agenda.

”Nationalisering” eller ”avdelning” av vetenskaplig och forskningsaktivitet - land för land - är inte vad världen behöver idag. Den offentliga, privata, utbildnings- och statliga sektorn måste ta ett öppet synsätt på vetenskapligt engagemang. Detta kommer att säkerställa att de viktigaste globala utmaningarna som världen står inför idag kan hanteras positivt för hela mänskligheten.

Ytterligare läsning

Download


Ansvarsfriskrivning: Alla åsikter och / eller åsikter e

Fortsätt läsa

Kina

Tankar om Japan efter utrikespolitiken

publicerade

on

Efter mer än sju år av stadigt styre, Shinzo Abe (avbildad) avgång som Japans premiärminister har återigen satt landets utrikespolitik i världens rampljuset. Med det liberala demokratiska partiet (LDP) som tävlar om valet av ny partiledare och senare, nationens premiärminister, har flera möjliga kandidater kommit fram. Bortsett från den ambitiösa Shigeru Ishiba som försökte utmana Abe för partiets ledning i det förflutna, förväntas andra som Yoshihide Suga (nuvarande regeringssekreterare) och Fumio Kishida stå som utmanare för den högsta posten inom LDP såväl som regering.

För det första har uppfattningen om Kina inom den japanska allmänheten och LDP varit på en låg nivå redan innan COVID-19-pandemin drabbade Japan. Enligt Pew Research Center Global Attitudes-undersökning i slutet av 2019, så mycket som 85% av den japanska allmänheten betraktade Kina negativt - en siffra som satte Japan som det land som hade den mest negativa synen på Kina bland de 32 länder som undersökts det året. Ännu viktigare, en sådan undersökning genomfördes månader före de tre händelserna: spridningen av COVID-19-pandemin, antagandet av Hongkongs säkerhetslag och den fortsatta tvisten mellan Senkaku (eller Diaoyu) öarna. Med alla dessa tre frågor som involverar Kina samtidigt, kommer det att vara utmanande att förvänta sig att den japanska allmänheten kommer att ha en mer positiv syn på Peking i år.

Rivaliteten mellan USA och Kina idag har också gått in i okända vatten där militär konflikt inte längre är en avlägsen dröm för många. Med tanke på de etablerade relationerna med både USA och Kina är en sådan utmaning fortfarande den svåraste för Abes efterträdare att kämpa med. Å ena sidan måste Tokyo skydda sina nära handelsförbindelser med Kina, medan å andra sidan den förstnämnda måste vara beroende av sin säkerhetsallians med USA för att skydda både nationell och regional säkerhet mot hypotetiska hot (inklusive Kina). Som rapporterats av Kyodo News i juli förra året var Suga själv medveten om ett sådant dilemma som en mellanmakt och insåg till och med att maktbalansstrategin kanske inte passar längre med tanke på det nuvarande fritt fallförhållandet mellan Washington och Peking. Istället varnade Suga om möjligheten i sidospår med en av de två makterna som det eventuella alternativet för Japan inom en snar framtid. Medan han inte nämnde vilket land han skulle göra om ett sådant scenario skulle bli verklighet, borde politiska observatörer inte vara alltför avgörande genom att han väljer Kina i motsats till USA om han blir den nya japanska premiärministern.

Slutligen ärver Abes efterträdare sitt arv från Japan som en proaktiv ledare i regionen Sydostasien. Som en person utan mycket erfarenhet av utrikespolitik är det utmanande för Suga (mer än Kishida och Ishiba) att bevara Japans ledarstatus i Asien utan starkt beroende av det utrikespolitiska upprättandet. Som sagt, den nuvarande Abe-administrationens politik att uppmuntra sina tillverkare att skiftproduktion från Kina till antingen Japans egna stränder eller länder i Sydostasien, kommer sannolikt att fortsätta med tanke på brådskandet som förvärrats av COVID-19-pandemin och de fallande relationerna mellan USA och Kina.

Med Japans kollektiva strävan efter USA, Indien och Australien för visionen om fri och öppen Indo-Stillahavsområdet (FOIP) som en säkerhetsdisk mot Peking i Sydostasien, utöver Tokyos nationella ekonomiska intresse för att minska dess överberoende av Kina, passar landet väl in i den typ av extern kraft som ASEAN-medlemsstaterna behöver.

ANBOUND Research Center (Malaysia) är en oberoende tankesmedja belägen i Kuala Lumpur, registrerad (1006190-U) med lagar och förordningar i Malaysia. Tanken tanken erbjuder också rådgivning relaterad till regional ekonomisk utveckling och politisk lösning. För feedback, kontakta: [E skyddas].

De åsikter som uttrycks i ovanstående artikel är författarens ensamma och återspeglar inte några åsikter från EU-Reporter.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend