Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EUOmbudsman välkomnar åtgärder från bankmyndigheter i situationer med "roterande dörr"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska ombudsmannen Emily O'Reilly (avbildad) berömmer Europeiska bankmyndigheten (EBA) för att ha gått med på att införa de åtgärder hon rekommenderade för att hantera framtida situationer med karuselldörrar. Detta följer hennes slutsats att EBA inte borde ha tillåtit sin tidigare verkställande direktör att bli VD för en finansiell lobbyförening.

Enligt EBA: s svar till ombudsmannen är det redo att förbjuda högre personal att inta vissa befattningar när de lämnar EBA i framtiden. Strax efter att ombudsmannen gjorde sina slutsatser om administrativt missförhållande i detta fall - för att visa sitt engagemang för detta tillvägagångssätt - förbjöd EBA sin tidigare verkställande direktör att tillträda ytterligare en tjänst inom den privata sektorn. EBA har också antagit en ny policy för bedömning av restriktioner och förbud för anställda efter anställning. Den har dessutom infört förfaranden för att avbryta omedelbart tillgång till konfidentiell information för personal som är känd för att flytta till ett annat jobb.

Ombudsmannen rekommendationer följde en förfrågan - baserat på ett klagomål från Ändra ekonomi (en koalition av civilsamhällsgrupper) - till EBA: s beslut att låta dess tidigare verkställande direktör bli VD för Association for Financial Markets in Europe (AFME).

”EBA har arbetat hårt för att ge de rekommendationer jag gav i det här fallet full effekt. Jag är övertygad om att det breda utbudet av åtgärder den har infört kommer att hjälpa det att undvika att skada svängdörrar i framtiden. Andra EU-institutioner och byråer bör dra nytta av dessa nya EBA-skydd när de reviderar sina egna regler.

Jag välkomnar också EU-kommissionens beslut att införa en tvåårig kommissionsavkylningsperiod på möten med AFME: s VD fram till den 1 februari 2022, säger O'Reilly.

Undersökningen

Ombudsmannen drog slutsatsen att även om EBA hade kopplat omfattande begränsningar till sitt godkännande av den tidigare verkställande direktörens nya tjänst vid AFME, var EBA inte i stånd att effektivt övervaka hur de genomförs. Undersökningen visade också att även om EBA informerades om jobbet den 1 augusti 2019 hade dess avgående verkställande direktör tillgång till konfidentiell information fram till den 23 september 2019.

Ombudsmannen gjorde tre rekommendationer för att stärka hur EBA hanterar sådana framtida situationer:

Annons
  1. För framtiden bör EBA vid behov åberopa möjligheten att förbjuda sin högre personal att tillträda vissa befattningar efter sin mandatperiod. Ett sådant förbud bör vara tidsbegränsat, till exempel för två år.
  2. För att tydliggöra högre personal bör EBA sätta igång kriterier för när det kommer att förbjuda sådana drag i framtiden. Sökande till ledande EBA-tjänster bör informeras om kriterierna när de gäller.
  3. EBA bör införa interna förfaranden så att när det är känt att en anställd flyttar till ett annat jobb ska deras tillgång till konfidentiell information avskärs med omedelbar verkan.

Bakgrund

Artikel 16 i EU: s personalföreskrifter behandlar så kallade "revolving door" -situationer, under vilka personal måste informera en institution om de planerar att ta ett jobb inom två år efter att de lämnat EU: s offentliga tjänst. Institutionen har rätt att förbjuda personen att ta jobbet om den anser att det skulle strida mot EU-institutionens intressen. En EU-institution måste också förbjuda sina tidigare höga tjänstemän, under de tolv månaderna efter att de lämnat tjänsten, att lobbya institutionens personal.

År 2019 avslutade ombudsmannen ett djupgående utredning i hur Europeiska kommissionen hanterar sådana fall, vilket tyder på att ett mer robust tillvägagångssätt vidtas när det gäller högre tjänstemän.

Samtidigt avslutade ombudsmannen ett undersökning hur EU: s administration hanterar dem i allmänhet och lägger fram ett antal förslag för att stärka öppenheten på detta område.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend