Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Uttalande från den brittiska samordningsgruppen och ledarna för #EuropeanParlements politiska grupper

publicerade

on

UKCG och Europaparlamentets politiska gruppledare utfärdade följande uttalande efter mötet med EU: s chefsförhandlare Michel Barnier (Bilden, centrum) och ordförande för gemensamma kommittén Maroš Šefčovič, idag (11 september).

Europaparlamentets brittiska samordningsgrupp (UKCG) sammanträdde i dag för att bedöma effekterna av Förenade kungarikets lagstiftning om den inre marknaden för genomförandet av utträdesavtalet med den gemensamma kommitténs ordförande Maroš Šefčovič och utvärdera de pågående förhandlingarna om det framtida EU -UK förhållande med EU: s chefsförhandlare Michel Barnier.

Parlamentets politiska gruppledare och UKCG-medlemmar är djupt oroade och besvikna över att den brittiska regeringen publicerade en proposition om den inre marknaden som tydligt representerar ett allvarligt och oacceptabelt brott mot internationell rätt. Det bryter mot utträdesavtalet som undertecknades och ratificerades av den nuvarande brittiska regeringen och parlamentet för mindre än ett år sedan. Förslaget om den inre marknaden skadar allvarligt det förtroende och trovärdighet som Europaparlamentet har har redan sagt är ”ett väsentligt inslag i alla förhandlingar”, vilket riskerar de pågående förhandlingarna om det framtida förhållandet.

Europaparlamentet stöder EU: s chefsförhandlare Michel Barnier och kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič i att be den brittiska regeringen att dra tillbaka dessa åtgärder från lagförslaget omedelbart. senast i slutet av september. Europaparlamentets samordningsgrupp i Storbritannien betonar att:

  1. Uttagsavtalet, inklusive protokollet om Irland / Nordirland, har rättsligt bindande kraft oavsett om EU och Förenade kungariket ingår något nytt fördrag som styr deras framtida förhållande, och
  2. alla frågor som rör genomförandet av dess bestämmelser bör behandlas av den gemensamma kommittén och under inga omständigheter ensidigt av någon part i avtalet.

Europaparlamentet förväntar sig den brittiska regeringen att upprätthålla rättsstatsprincipen och kräver inget mindre än att alla bestämmelser i utträdesavtalet genomförs fullständigt, inklusive protokollet om Irland / Nordirland, vilket är viktigt för att skydda långfredagsavtalet och fred och stabilitet på ön Irland.

Om de brittiska myndigheterna bryter mot - eller hotar att bryta - uttagsavtalet, genom Förenade kungarikets inre marknadsförslag i sin nuvarande form eller på något annat sätt, kommer Europaparlamentet under inga omständigheter att ratificera något avtal mellan EU och Storbritannien .

När det gäller resultatet av den åttonde förhandlingsrunden är Europaparlamentet fortfarande engagerat i ett ambitiöst partnerskap med Storbritannien. Vi är besvikna över den fortsatta bristen på ömsesidigt engagemang från Förenade kungarikets sida om grundläggande EU-principer och intressen.

Europaparlamentet uppmanar Förenade kungariket att arbeta konstruktivt med EU och hitta kompromisser som ligger i våra medborgares och företagens intresse på båda sidor. Varje potentiell affär bör inte bara bevara våra intressen utan också respektera Europeiska unionens integritet och dess inre marknad.

För att en affär ska kunna träda i kraft måste demokratiska tillsynsinstitutioner på båda sidor om kanalen kunna göra en meningsfull bedömning, som anges i utträdesavtalet. Europaparlamentet påminner om att dess samtycke till alla avtal endast kommer att beviljas efter detaljerad granskning av de rättsliga bestämmelserna. Europaparlamentet kommer inte att acceptera att den demokratiska tillsynen begränsas av en sista minuten-affär efter slutet av oktober.

Undertecknad av Europaparlamentets gruppledare:

Manfred WEBER (EPP, DE)

Iratxe GARCÍA PEREZ (S&D, ES)

Dacian CIOLOŞ (Förnya, RO)

Philippe LAMBERTS (Gröna / EFA, BE) medordförande

Ska KELLER (Gröna / EFA, DE) medordförande

Raffaele FITTO (ECR, IT) medordförande

Ryszard LEGUTKO (ECR, PL) medordförande

Martin SCHIRDEWAN (GUE, DE) medordförande

Manon AUBRY (GUE, FR) medordförande

och av den brittiska samordningsgruppen:

David McALLISTER (EPP, DE), ordförande

Bernd LANGE (S & D, DE)

Nathalie LOISEAU (Förnya, FR)

Christophe HANSEN (EPP, LU)

kati piri (S & D, NL)

Kris PEETERS (EPP, BE)

Pedro SILVA PEREIRA (S&D, PT)

Morten PETERSEN (Förnya, DK)

Gunnar BECK (ID, DE)

Brexit

Tyskland uppmanar Storbritannien att "stoppa spelen", tiden tar slut för affären

publicerade

on

By

Tysklands Europaminister Michael Roth (avbildad) uppmanade Storbritannien tisdagen (22 september) att släppa planerna för ett lagförslag som skulle bryta landets skyldigheter gentemot Europeiska unionen enligt dess tillbakadragningsfördrag när tiden var ute för att klara ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien, skriver Jan Strupczewski.

Roth talade till reportrar inför ett möte med EU-ministrar i Bryssel, som ska förbereda ett toppmöte med EU-ledare senare i veckan, och sa att han var ”extremt orolig” över Londons planer på att anta ett lagförslag för den inre marknaden som skulle bryta mot internationell lag.

"Snälla, kära vänner i London, sluta spelen, tiden är ute, det vi verkligen behöver är en rättvis grund för ytterligare förhandlingar och vi är redo för det," sa Roth. Lagförslaget förväntas gå igenom parlamentets nedre kammare nästa vecka och har kastat samtal om ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU i kaos eftersom det undergräver Storbritanniens vilja att hedra internationella affärer.

”Det så kallade lagstiftningen om den inre marknaden oroar oss extremt eftersom det bryter mot de vägledande principerna i utträdesavtalet. Och det är helt oacceptabelt för oss, säger Roth.

Han sa att EU var "riktigt, riktigt besviken" över resultaten av handelsförhandlingarna, som har fastnat i frågan om EU: s fiskares tillgång till brittiska vatten, rättvis konkurrens mellan EU och brittiska företag och en mekanism för att lösa tvister i framtiden . Roth sa att EU-ministrar på tisdag skulle uttrycka sitt starka stöd för EU: s chef för Brexit-förhandlaren Michel Barnier och hans team och bekräfta ett starkt åtagande om en rättvis handel som bygger på förtroende och förtroende.

Fortsätt läsa

Brexit

Brexit - Europeiska kommissionen ger marknadsaktörerna 18 månader på sig att minska exponeringen för clearingverksamhet i Storbritannien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har idag (21 september) antagit ett tidsbegränsat beslut att ge finansmarknadsaktörerna 18 månader för att minska sin exponering mot centrala motparter i Storbritannien (CCP). Tidsfristen är det tydligaste tecknet på att EU avser att flytta "clearing" -verksamheten från London och in i euroområdet.

Flytten kommer att bli ett slag mot London, som är den nuvarande världsledaren när det gäller att rensa ett företag värt flera miljarder. London Clearing House (LCH) rensar nästan en biljon euro i euro i dagskontrakt och står för tre fjärdedelar av den globala marknaden. Clearing erbjuder ett sätt att förmedla mellan köpare och säljare, man tänker genom att ha en större clearingverksamhet så minskar transaktionskostnaderna. När Europeiska centralbanken i Frankfurt försökte insistera på att alla transaktioner i euro gjordes inom euroområdet utmanades detta framgångsrikt i EG-domstolen av George Osborne, då Storbritanniens finansminister.

Tidigare har Londonbörsen varnat för att upp till 83,000 XNUMX jobb kan gå förlorade om denna verksamhet flyttar någon annanstans. Det skulle också finnas spillover till andra områden som riskhantering och efterlevnad.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande direktör Valdis Dombrovskis (avbildad) sade: ”Clearinghus, eller CCP: er, spelar en systemisk roll i vårt finansiella system. Vi antar detta beslut för att skydda vår finansiella stabilitet, vilket är en av våra viktigaste prioriteringar. Detta tidsbegränsade beslut har en mycket praktisk motivering, eftersom det ger EU: s marknadsaktörer den tid de behöver för att minska sin alltför stora exponering för brittiska baserade centrala motparter, och EU: s centrala motparter tid att bygga upp sin clearingförmåga. Exponeringarna blir mer balanserade som ett resultat. Det är en fråga om finansiell stabilitet. ”

Bakgrund

En central motpart är en enhet som minskar systemrisken och ökar den finansiella stabiliteten genom att stå mellan de två motparterna i ett derivatkontrakt (dvs. agera som köpare till säljaren och säljare till köparen av risk). En central motpart har som huvudsyfte att hantera risken som kan uppstå om någon av motparterna inte handlar om affären. Central clearing är nyckeln till finansiell stabilitet genom att minska kreditrisken för finansiella företag, minska smittrisker inom den finansiella sektorn och öka marknadens transparens.

EU: s finansiella systems starka beroende av tjänster som tillhandahålls av brittiska centrala motparter väcker viktiga frågor relaterade till finansiell stabilitet och kräver en minskning av EU: s exponeringar mot dessa infrastrukturer. Följaktligen uppmuntras industrin att arbeta tillsammans för att utveckla strategier som kommer att minska deras beroende av brittiska centrala motparter som är systemviktiga för unionen. Den 1 januari 2021 lämnar Storbritannien den inre marknaden.

Dagens tillfälliga likvärdighetsbeslut syftar till att skydda den finansiella stabiliteten i EU och ge marknadsaktörerna den tid som krävs för att minska deras exponering för brittiska centrala motparter. På grundval av en analys som gjordes med Europeiska centralbanken, den gemensamma resolutionsnämnden och de europeiska tillsynsmyndigheterna identifierade kommissionen att risker för finansiell stabilitet kan uppstå inom området central clearing av derivat genom centrala motparter som är etablerade i Storbritannien (brittiska motparter) ) om det skulle uppstå en plötslig störning i de tjänster de erbjuder till EU: s marknadsaktörer.

Detta behandlades i kommissionens meddelande av den 9 juli 2020, där marknadsaktörerna rekommenderades att förbereda sig för alla scenarier, inklusive där det inte kommer att finnas något ytterligare likvärdighetsbeslut på detta område.

Fortsätt läsa

Brexit

EU: s Barnier hoppas fortfarande på att handelsavtal med Storbritannien är möjligt, säger källor

publicerade

on

By

Europeiska unionens Brexit-förhandlare berättade för blockets 27 nationella sändebud till Bryssel att han fortfarande hoppades att det var möjligt med ett handelsavtal med Storbritannien och betonade att de kommande dagarna skulle vara avgörande, sa diplomatiska källor med blocket till Reuters, skriva och

Michel Barnier talade till sammankomsten på onsdagen (16 september) och de tre källorna deltog antingen i diskussionen bakom stängda dörrar eller informerades om dess innehåll.

"Barnier tror fortfarande att en överenskommelse är möjlig även om de närmaste dagarna är nyckeln", sade en av EU: s diplomatiska källor.

En andra diplomat, frågade vad Barnier sa på onsdagen och om det fortfarande fanns en chans för ett nytt avtal med Storbritannien, sade: "Förhoppningen finns kvar."

Den första källan sa att de preliminära eftergifter som Förenade kungariket erbjöd för fiske - en viktig oenighet som hittills har förhindrat en överenskommelse om ett nytt handelsavtal mellan EU och Storbritannien från 2021 - var "en glimt av hopp".

Reuters rapporterade uteslutande på tisdag (15 september) att Storbritannien har flyttat för att bryta dödläget trots att London offentligt har hotat att bryta mot villkoren i sitt tidigare skilsmässoavtal med blocket.

En tredje källa, en ledande EU-diplomat, bekräftade Storbritanniens erbjudande men betonade att det inte gick tillräckligt långt för att blocket skulle acceptera.

Brexit-samtalen gick ut i ny oro denna månad över premiärminister Boris Johnsons planer på att anta nya inhemska lagar som skulle undergräva Londons tidigare EU-skilsmässeavtal, som också syftar till att skydda freden på ön Irland.

USA: s demokratiska presidentkandidat Joe Biden varnade Storbritannien för att de måste hedra det nordirska fredsavtalet eftersom det extraherar sig från EU, annars skulle det inte finnas något amerikanskt handelsavtal för Storbritannien.

Den tredje EU-källan, som talade under anonymitet, sade att blocket skulle ta en styvare linje för att kräva en solid tvistlösningsmekanism i alla nya brittiska handelsavtal om Johnson skulle gå vidare med propositionen om den inre marknaden.

”Det råder oro över vad Storbritannien gör, men Barnier har betonat att han kommer att fortsätta förhandla fram till sin sista andedräkt,” sade en fjärde EU-diplomat och betonade blockets försiktighet att tilldelas skulden om den oroliga processen så småningom skulle misslyckas.

På frågan om en uppskattning från Societe Generale-banken, som satte 80% sannolikheten för den mest skadliga ekonomiska splittringen i slutet av året utan en ny affär för att driva handels- och affärsförbindelser mellan EU och Storbritannien, sa personen:

"Jag skulle lägga det runt samma märke."

Barnier ska träffa sin motsvarighet i Storbritannien, David Frost, runt 1400 GMT i Bryssel på torsdag.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend