Anslut dig till vårt nätverk!

katastrofer

EU-solidaritet i aktion: 211 miljoner euro till Italien för att reparera skadorna på hårda väderförhållanden hösten 2019

publicerade

on

Europeiska kommissionen beviljade 211.7 miljoner euro från EU: s solidaritetsfond till Italien efter de extrema väderskadorna i slutet av oktober och november 2019. Detta EU-stöd kommer att bidra till att lindra den extraordinära ekonomiska bördan av de allvarliga skadorna orsakade av översvämningar och jordskred, inklusive översvämningarna i Venedig. Den kommer att retroaktivt finansiera återställandet av vital infrastruktur, åtgärder för att förhindra ytterligare skador och skydda kulturarvet samt städning i de katastrofbaserade områdena. Detta är en del av en hjälppaket av totalt 279 miljoner euro riktat till Portugal, Spanien, Italien och Österrike som drabbades av naturkatastrofer 2019.

Sammanhållning och reformkommissionär Elisa Ferreira sa: ”Detta beslut är ännu ett tecken på EU: s solidaritet med Italien och medlemsstaterna som lider av negativa effekter av naturkatastrofer. Det påminner oss också om vikten av att investera i EU: s klimatåtgärder för att förebygga och hantera konsekvenser av dåliga väderförhållanden och biverkningar av klimatförändringen. ”

EU: s solidaritetsfond är ett av de viktigaste EU-instrumenten för katastrofåterhämtning och som en del av EU: s samordnade insats för koronavirusnödet har dess omfattning nyligen utvidgats till att stora hälsokriser. Mer information om EU: s solidaritetsfond finns på datahistoria. 

Kroatien

Jordbävning i Kroatien: EU-länderna erbjuder ytterligare hjälp

publicerade

on

Efter de första erbjudandena om bistånd till Kroatien - det mesta skickades under de första 24 timmarna efter den förödande jordbävningen den 29 december 2020 - erbjuder EU-länderna ytterligare naturhjälp. Sovsäckar, behållare, belysningssystem och madrasser, som tillhandahålls av Tyskland, Frankrike och Österrike, är på väg till Kroatien eller kommer att vara under de närmaste dagarna. Slovenien levererade kompletterande bostadscontainrar till Kroatien den 11 januari 2021. ”Än en gång vill jag tacka alla EU-medlemsstater för deras snabba svar på jordbävningen. Det överväldigande svaret från 15 EU-medlemsstater och en deltagande stat som hjälper det kroatiska folket i tider av nöd är ett konkret exempel på EU-solidaritet, säger kommissionär för krishantering Janez Lenarčič. Bara under 2020 EU: s Emergency Response Coordination Centre samordnade mer än 100 gånger bistånd till länder i Europa och världen på grund av kriser.

Fortsätt läsa

Kroatien

EU mobiliserar nödhjälp för Kroatien i efterdyningarna av den förödande jordbävningen

publicerade

on

EU: s civilskyddsmekanism har aktiverats för att hjälpa Kroatien efter en jordbävning på 6.4, efter en begäran om hjälp från de kroatiska myndigheterna den 29 december.

Europeiska kommissionens vice ordförande Dubravka Šuica och kommissionär för krishantering Janez Lenarčič anlände till Zagreb, Kroatien där de träffade premiärminister Andrej Plenković. Tillsammans med vice premiärminister och inrikesminister Davor Božinović besökte de sedan den hårdast drabbade staden Petrinja.

Kommissionär Lenarčič sa: "Jag anlände till Kroatien idag för att försäkra det kroatiska folket att EU står i full solidaritet med dem. Vårt katastrofsamordningscenter kommer att fortsätta att mobilisera omedelbar hjälp. Jag är mycket tacksam mot länder som omedelbart har rusat till Kroatiens hjälp i dessa svåra tider. Mina tankar är till alla de drabbade, särskilt de som har förlorat sina nära och kära, och med de modiga första respondenterna på scenen som gör sitt bästa för att hjälpa människor i nöd. "

Vice president Šuica tillade: "2020 har varit ett mycket svårt år. När vi sörjer de döda och planerar återuppbyggnaden måste vi också lära oss lärdomar för att mildra effekterna av dessa tragedier, där det är möjligt. Även om naturen inte kan kontrolleras kan vi studera hur och var människor bor; vi måste tillämpa det vi lär oss i min portfölj om demografi för att hjälpa människor att dra största möjliga nytta av de möjligheter som finns. För närvarande utvecklar jag kommissionens vision och arbete för landsbygdsområden, men Jag gör också förberedelser för att föreslå initiativ i stadsmiljöer. Situationen jag bevittnar idag kommer att informera mig i alla aspekter av mitt arbete för resten om mitt mandat. ”

Jordbävningen, som drabbade den centrala delen av landet, har dödat flera människor och orsakat omfattande skador på många hem och infrastruktur. I ett omedelbart svar hjälpte Europeiska kommissionen till att mobilisera bistånd från olika medlemsstater för att snabbt kunna skickas till de drabbade områdena.

Omedelbar hjälp som erbjuds av Österrike, Bulgarien, Tjeckien, Frankrike, Grekland, Ungern, Italien, Litauen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Sverige och Turkiet inkluderar välbehövliga behållare, vintertält, sovsäckar, sängar och elektriska värmare.

Dessutom har EU: s Copernicus nödhanteringstjänst hjälper till att tillhandahålla kartor över skadebedömning av de drabbade områdena.

Europeiska unionen är 24/7 Emergency Response Co-ordination Centre har regelbunden kontakt med kroatiska myndigheter för att noga övervaka situationen och kanalisera ytterligare EU-stöd.

Fortsätt läsa

Kroatien

Jordbävning med styrka 6.4 slår till nära Zagreb, Kroatien

publicerade

on

By

En jordbävning med styrka 6.4 slog en stad i Kroatien idag (29 december) och videofilmer visade att människor räddades från spillror. GFZ tyska forskningscentret för geovetenskap sa att jordbävningen drabbade på ett djup av 10 kilometer, skriva Shubham Kalia i Bengaluru, Igor Ilic i Zagreb och Ivana Sekularac i Belgrad.

Nyhetskanalen N1 rapporterade att epicentret var i staden Petrinja, 50 kilometer från Kroatiens huvudstad Zagreb. Det visade bilder av räddare där som drog ut en man och ett barn från skräp. Båda levde.

Andra bilder visade att ett hus med ett tak höll in. Reportern sa att hon inte visste om någon var inne.

Det fanns ingen ytterligare information tillgänglig om skadade.

Jordbävningen kunde kännas i huvudstaden Zagreb, där människor rusade ut på gatorna.

På måndagen (28 december) drabbade en jordbävning med styrka 5.2 centrala Kroatien, också nära Petrinja. I mars drabbade en jordbävning med en styrka på 5.3 Zagreb som orsakade en död och 27 personer skadades.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend