Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Xi uppmuntrar kinesiska forskare att göra forskningsintensiv forskning intensiv och omfattande

publicerade

on

Kinas president Xi Jinping betonade att vetenskaplig och teknisk utveckling måste rikta sig mot de globala vetenskapsgränserna, tjäna den viktigaste ekonomiska slagfältet, sträva efter att uppfylla landets betydande behov och gynna människors liv och hälsa. skriver Du Shangze, People's Daily.

Xi gjorde anmärkningarna vid ett symposium som forskare deltog i Peking den 11 september.

Fu Qiaomei, forskare vid Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology under Chinese Academy of Sciences (CAS) höll ett tal vid symposiet. Hennes tal skämtades för att vara det "äldsta ämnet som introducerades av den yngsta forskaren", eftersom kvinnan bara var i trettiotalet.

Enligt henne är vad hon gör att studera frågan om vem vi är och var vi kommer ifrån genom forna genomer.

Att utforska historiens långa sträckor kräver uthållighet. Fu delade med presidenten en fråga som hon ofta hade ställts genom åren - vilka användningsområden hennes studie har. Hon berättade för Xi att hon en gång övervägde att byta till hotspot-forskning när hon kämpade för att underhålla sitt laboratorium, men bestämde sig slutligen för att hålla fast vid det. Hon hoppas att landet kan vägleda allmänhetens åsikt om grundforskning och säger att den så kallade användningen inte är det enda kriteriet för utvärdering.

Djupt imponerad av vad Fu sa svarade Xi att impopulära ämnen alltid anses värdelösa, men sådan praxis kan hindra utvecklingen av dessa ämnen. Han berättade för Fu att utvärdering av vetenskaplig forskning kräver insikt, global vision och vetenskaplig baserad analys.

Grundforskning är källan till vetenskaplig innovation. Det är en fråga som länge har övervägt av den kinesiska presidenten. Han betonade vikten av att förbättra grundforskningen och sa att grundorsaken till Kinas strypproblem inom vetenskap och teknik är bristen på grundläggande studier.

Han krävde nödvändigt skatte-, finans- och beskattningsstöd för progressiva forskningsenheter och företag som bedriver grundläggande studier, oavsett typ av ägande och system. Han sa att en gynnsam ekologi för grundläggande studier ska utvecklas på ett innovativt sätt.

Tillströmningen av utländska återvändande under de senaste åren visade att Kinas utveckling var attraktionskraftig och ämnet talanger var ett fokus på symposiet.

Akademikern Yao Qizhi föreslog att man skulle bygga en komplett kedja av talangodling för att främja Kinas "blodframställningsförmåga". Akademikern Shi Yigong rapporterade utvecklingen av byggandet av Westlake University, ett nytt forskningsinriktat privatuniversitet i östra Kinas Zhejiang-provins, i hopp om att det skulle bli en förstklassig vetenskaplig och teknisk inkubator och en toppbas för talangodling.

Xi spelade in vad de sa i en anteckningsbok när de pratade med dem och noterade att människor är källan till Kinas vetenskapliga innovation.

Han krävde djärvare praxis när det gäller attraktion och kultivering av talanger och föreslog att införa öppnare och mer flexibla mekanismer. Han betonade att Kina borde samla förstklassiga talanger från världen och locka talanger på hög nivå från utlandet och bygga en konkurrenskraftig och attraktiv miljö för utländska forskare som arbetar i Kina.

Presidenten uppmuntrade andan att söka sanning i vetenskaplig forskning och sade att vetenskaplig innovation, särskilt original innovation, behöver kreativ och dialektisk förmåga och strikt verifiering.

Vetenskaplig forskning ska börja från landets utvecklingstrend för att förbereda sig i förväg, sade Xi och tillade att valet av forskningsriktningar ska vara efterfrågestyrat och ta itu med landets brådskande och långsiktiga efterfrågan på att lösa praktiska problem.

Planeringen av den fjortonde femårsplanen görs när tidsramarna för de två hundraårsmarken sammanfaller. Nyligen har Xi sammankallat flera symposier för att begära åsikter. Vid detta symposium lyssnade han på tal från 7 forskare och sa att de har ett brett sinne och är upplysande. Han uppmuntrade också andra forskare att lämna in råd i skriftliga former.

Kina

Huawei-chef: Världen behöver ett öppet synsätt på vetenskaplig forskning

publicerade

on

Vid webinaret för Peking-baserad forskning och vetenskap bifogas från Europa och från EU kom jag med följande kommentar om forskningssamarbetet i Europa: ”Nationalisering av vetenskaplig verksamhet - land för land - är inte vad världen behöver vid den här gången," skriver Abraham Liu.

Här är anledningen

Händelserna kring COVID-19 har gett oss alla tid att reflektera över många olika frågor - vissa är av mikro- eller personlig skala - andra har en större makroekonomisk dimension.

Men när världen börjar med att hitta ett vaccin för COVID-19, finns det en tydlig gryning för oss alla att reflektera över.

Forskning, utbildning, privata och offentliga organ från hela världen måste samarbeta om grundläggande och tillämpad forskning. Utan intensivt internationellt engagemang och samarbete kommer samhället inte att kunna dra nytta av nya innovativa produkter och tjänster. Regeringar och den privata sektorn måste väsentligt investera i grundläggande vetenskaplig forskning om morgondagens nya produkter kommer att levereras till den globala marknaden.

Innovationsprocessen får inte begränsas till något företag eller något land. Vetenskaplig excellens som arbetar tillsammans över gränserna kan skapa nya produkter som hanterar viktiga socioekonomiska utmaningar i världen idag. Det är därför så många forskningsgrupper med flera jurisdiktioner över hela världen arbetar med ett vaccin för COVID-19.

Samma princip - nämligen behovet av internationellt engagemang och samarbete - gäller för IKT-sektorn och förmågan att föra nya tekniska innovationer till marknaden.

Huawei är ett av de mest innovativa företagen i världen.

Under EU: s industriella resultattavla för forskning och utveckling 2019 ligger Huawei på femte plats i världen när det gäller de nivåer av finansiella investeringar som företaget gör inom FoU-områden. Detta visar att Europeiska kommissionen har undersökt 2,500 företag i världen som investerar minst 30 miljoner euro i FoU per år. Vi:

  • run 23 forskningscentra i 12 länder i Europa.
  • Håll 240 + avtal om teknikpartnerskap med forskningsinstitut i Europa.
  • Samarbeta med över 150 Europeiska universitet om forskning.
  • Använda 2,400 forskare och forskare i Europa.
  • Invest 15% av våra globala intäkter till forskning varje år och denna investeringsnivå kommer att öka.

Internationellt samarbete är kärnan i Huawei affärsmodell när det gäller vår forskningsverksamhet.

Europa är hem för 25% av alla globala FoU-investeringar. En tredjedel av alla vetenskapliga publikationer som granskas i världen idag kommer från europeiska forskare. Europa är hem för de bästa forskarna i världen. Och det är därför så mycket av Huawei-investeringar på forskningssidan är baserade i Europa.

Huawei har deltagit i 44 samarbetsprojekt under både FP7 och under Horizon 2020. Vi har bedrivit forskning som täcker till exempel 5G, cloud och enhetstekniker och byggandet av IKT-plattformar som kommer att leverera framtidens smarta städer. Så Huawei har ett starkt inbäddat avtryck på forskning i Europa, och detta är fallet under många år framöver. Faktum är att Huaweis första forskningsanläggning öppnades i Sverige 2000.

Huawei Research Center i Göteborg

Horisont Europa - nästa EU-instrument för forskning, innovation och vetenskap 2021-2027 kommer att spela en central roll för att uppnå EU-institutionernas politiska agenda. Detta inkluderar att stärka EU: s industriella strategier, uppfylla EU: s gröna affär och hantera FN: s hållbarhetsmål.

Huawei kan positivt stödja genomförandet av denna nya spännande EU-politiska agenda.

”Nationalisering” eller ”avdelning” av vetenskaplig och forskningsaktivitet - land för land - är inte vad världen behöver idag. Den offentliga, privata, utbildnings- och statliga sektorn måste ta ett öppet synsätt på vetenskapligt engagemang. Detta kommer att säkerställa att de viktigaste globala utmaningarna som världen står inför idag kan hanteras positivt för hela mänskligheten.

Ytterligare läsning

Download


Ansvarsfriskrivning: Alla åsikter och / eller åsikter e

Fortsätt läsa

Kina

Tankar om Japan efter utrikespolitiken

publicerade

on

Efter mer än sju år av stadigt styre, Shinzo Abe (avbildad) avgång som Japans premiärminister har återigen satt landets utrikespolitik i världens rampljuset. Med det liberala demokratiska partiet (LDP) som tävlar om valet av ny partiledare och senare, nationens premiärminister, har flera möjliga kandidater kommit fram. Bortsett från den ambitiösa Shigeru Ishiba som försökte utmana Abe för partiets ledning i det förflutna, förväntas andra som Yoshihide Suga (nuvarande regeringssekreterare) och Fumio Kishida stå som utmanare för den högsta posten inom LDP såväl som regering.

För det första har uppfattningen om Kina inom den japanska allmänheten och LDP varit på en låg nivå redan innan COVID-19-pandemin drabbade Japan. Enligt Pew Research Center Global Attitudes-undersökning i slutet av 2019, så mycket som 85% av den japanska allmänheten betraktade Kina negativt - en siffra som satte Japan som det land som hade den mest negativa synen på Kina bland de 32 länder som undersökts det året. Ännu viktigare, en sådan undersökning genomfördes månader före de tre händelserna: spridningen av COVID-19-pandemin, antagandet av Hongkongs säkerhetslag och den fortsatta tvisten mellan Senkaku (eller Diaoyu) öarna. Med alla dessa tre frågor som involverar Kina samtidigt, kommer det att vara utmanande att förvänta sig att den japanska allmänheten kommer att ha en mer positiv syn på Peking i år.

Rivaliteten mellan USA och Kina idag har också gått in i okända vatten där militär konflikt inte längre är en avlägsen dröm för många. Med tanke på de etablerade relationerna med både USA och Kina är en sådan utmaning fortfarande den svåraste för Abes efterträdare att kämpa med. Å ena sidan måste Tokyo skydda sina nära handelsförbindelser med Kina, medan å andra sidan den förstnämnda måste vara beroende av sin säkerhetsallians med USA för att skydda både nationell och regional säkerhet mot hypotetiska hot (inklusive Kina). Som rapporterats av Kyodo News i juli förra året var Suga själv medveten om ett sådant dilemma som en mellanmakt och insåg till och med att maktbalansstrategin kanske inte passar längre med tanke på det nuvarande fritt fallförhållandet mellan Washington och Peking. Istället varnade Suga om möjligheten i sidospår med en av de två makterna som det eventuella alternativet för Japan inom en snar framtid. Medan han inte nämnde vilket land han skulle göra om ett sådant scenario skulle bli verklighet, borde politiska observatörer inte vara alltför avgörande genom att han väljer Kina i motsats till USA om han blir den nya japanska premiärministern.

Slutligen ärver Abes efterträdare sitt arv från Japan som en proaktiv ledare i regionen Sydostasien. Som en person utan mycket erfarenhet av utrikespolitik är det utmanande för Suga (mer än Kishida och Ishiba) att bevara Japans ledarstatus i Asien utan starkt beroende av det utrikespolitiska upprättandet. Som sagt, den nuvarande Abe-administrationens politik att uppmuntra sina tillverkare att skiftproduktion från Kina till antingen Japans egna stränder eller länder i Sydostasien, kommer sannolikt att fortsätta med tanke på brådskandet som förvärrats av COVID-19-pandemin och de fallande relationerna mellan USA och Kina.

Med Japans kollektiva strävan efter USA, Indien och Australien för visionen om fri och öppen Indo-Stillahavsområdet (FOIP) som en säkerhetsdisk mot Peking i Sydostasien, utöver Tokyos nationella ekonomiska intresse för att minska dess överberoende av Kina, passar landet väl in i den typ av extern kraft som ASEAN-medlemsstaterna behöver.

ANBOUND Research Center (Malaysia) är en oberoende tankesmedja belägen i Kuala Lumpur, registrerad (1006190-U) med lagar och förordningar i Malaysia. Tanken tanken erbjuder också rådgivning relaterad till regional ekonomisk utveckling och politisk lösning. För feedback, kontakta: [E skyddas].

De åsikter som uttrycks i ovanstående artikel är författarens ensamma och återspeglar inte några åsikter från EU-Reporter.

Fortsätt läsa

Kina

Kina: Topputsläpp före 2030 och klimatneutralitet före 2060

publicerade

on

Efter talet av president Xi Jinping till FN: s generalförsamling den 22 september 2020 har energiomvandlingskommissionen gett följande svar: ”President Xis åtagande att Kina kommer att toppa utsläppen före 2030 och sträva efter koldioxidneutralitet före 2060 är en enorm steg framåt i kampen mot skadlig klimatförändring och ett välkommet exempel på ansvarsfullt globalt ledarskap. Stark politik och stora investeringar. särskilt fokuserad på ren elektrifiering av ekonomin, kommer att behövas för att uppnå målet för mitten av århundradet. Analyser från ETC China har gett oss förtroendet för att en fullt utvecklad rik nollkoldioxidekonomi är möjlig. Prioriteten är nu att se till att åtgärder under 2020-talet, och särskilt i den 14: e femårsplanen, uppnår snabba framsteg mot de dubbla målen. ” Adair Turner, medordförande, Energy Transitions Commission.

ETC-rapporter om Kina

I juni 2020 släppte Energy Transitions Commission (ETC) och Rocky Mountain Institute (RMI) gemensamt rapporten - Uppnå grön återhämtning för Kina: Att sätta nollkolelektrifiering i centrum.

I november 2019 släppte Energy Transitions Commission (ETC) och Rocky Mountain Institute (RMI) gemensamt - Kina 2050: En fullt utvecklad rik nollkolekonomi.

Om Energy Transitions Commission

Energy Transitions Commission (ETC) är en global koalition av ledare från hela energilandskapet som åtagit sig att uppnå nettoutsläpp vid mitten av århundradet, i linje med klimatmålet i Paris att begränsa den globala uppvärmningen till långt under 2 ° C och helst till 1.5 ° C. Våra kommissionärer kommer från en rad organisationer - energiproducenter, energiintensiva industrier, teknikleverantörer, finansaktörer och icke-statliga miljöorganisationer - som verkar i utvecklade länder och utvecklingsländer och spelar olika roller i energiomställningen. Denna mångfald av synpunkter informerar vårt arbete: våra analyser utvecklas med ett systemperspektiv genom omfattande utbyten med experter och utövare.

För mer information, besök ETC-webbplats.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend