Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation / flygbolag

#Aviation - Uttalande av kommissionär Vălean om kommissionens avsikt att förlänga slot-dispensen

publicerade

on

Transportkommissionär Adina Vălean har utfärdat ett uttalande efter antagandet av kommissionen rapport om den potentiella förlängningen av Ändring av slotförordningen.

Kommissionär Vălean sa: ”Rapporten visar att flygtrafiknivåerna förblir låga, och ännu viktigare, de kommer sannolikt inte att återhämta sig inom en snar framtid. I detta sammanhang gör bristen på säkerhet över ankomst- och avgångstider det svårt för flygbolagen att planera sina tidtabeller, vilket gör planeringen svår för flygplatser och passagerare. För att tillgodose behovet av säkerhet och svara på trafikdata tänker jag förlänga kortavståendet för vintersäsongen 2020/2021 till den 27 mars 2021. ”

Det fullständiga uttalandet är tillgängligt nätet.

Fortsätt läsa

Aviation strategi för Europa

Single European Sky: För en mer hållbar och motståndskraftig flygtrafikledning

publicerade

on

Europeiska kommissionen är föreslår en uppgradering av regelverket för det gemensamma europeiska luftrummet som följer den europeiska gröna affären. Målet är att modernisera hanteringen av det europeiska luftrummet och skapa mer hållbara och effektiva flygvägar. Detta kan minska upp till 10% av flygutsläpp.

Förslaget kommer eftersom den kraftiga nedgången i flygtrafiken orsakad av coronaviruspandemin kräver mer motståndskraft hos vår flygtrafikledning genom att göra det lättare att anpassa trafikförmågan till efterfrågan.

Transportkommissionär Adina Vălean förklarade: ”Flygplan sicksackar ibland mellan olika luftrumsblock, vilket ökar förseningarna och förbrukat bränsle. Ett effektivt flygtrafikledningssystem innebär mer direkta rutter och mindre förbrukad energi, vilket leder till mindre utsläpp och lägre kostnader för våra flygbolag. Dagens förslag om att se över det gemensamma europeiska luftrummet kommer inte bara att minska luftfartsutsläppen med upp till 10% från en bättre hantering av flygvägar, utan också stimulera digital innovation genom att öppna marknaden för datatjänster i sektorn. Med de nya föreslagna reglerna hjälper vi vår flygsektor att gå vidare med de dubbla gröna och digitala övergångarna. ”

Att inte anpassa flygtrafikkontrollens kapacitet skulle leda till ytterligare kostnader, förseningar och koldioxidutsläpp. År 2 kostade endast förseningar EU 2019 miljarder euro och ledde till 6 miljoner ton (Mt) överskott av koldioxid. Under tiden innebär det att onödiga koldioxidutsläpp krävs att tvinga piloter att flyga i överbelastat luftrum snarare än att ta en direktflygväg, och detsamma är fallet när flygbolagen tar längre rutter för att undvika laddningszoner med högre priser.

Den europeiska gröna affären, men också ny teknisk utveckling, såsom bredare användning av drönare, har satt digitalisering och avkolning av transporter i centrum för EU: s luftfartspolitik. Att begränsa utsläppen är dock fortfarande en stor utmaning för luftfarten. Det gemensamma europeiska luftrummet banar därför väg för ett europeiskt luftrum som används optimalt och omfattar modern teknik. Det säkerställer nätverkshantering som gör det möjligt för flygrumsanvändare att flyga miljövänliga rutter. Och det tillåter digitala tjänster som inte nödvändigtvis kräver närvaro av lokal infrastruktur.

För att säkra säkra och kostnadseffektiva flygledningstjänster föreslår kommissionen åtgärder som:

  • Stärka det europeiska nätverket och dess ledning för att undvika trängsel och suboptimala flygvägar.
  • främja en europeisk marknad för datatjänster som behövs för en bättre flygtrafikledning;
  • effektivisera den ekonomiska regleringen av flygtrafiktjänster som tillhandahålls på medlemsstaternas vägnar för att stimulera ökad hållbarhet och motståndskraft, och
  • främja bättre samordning för definition, utveckling och distribution av innovativa lösningar.

Nästa steg

Det nuvarande förslaget kommer att överlämnas till rådet och parlamentet för överläggningar, vilket kommissionen hoppas kommer att slutföras utan dröjsmål.

Efter det slutgiltiga antagandet av förslaget måste genomförandeakter och delegerade akter förberedas med experter för att ta itu med mer detaljerade och tekniska frågor.

Bakgrund

Initiativet för det gemensamma europeiska luftrummet lanserades 2004 för att minska fragmenteringen av luftrummet över Europa och för att förbättra prestanda för flygtrafikledning när det gäller säkerhet, kapacitet, kostnadseffektivitet och miljö.

Ett förslag till en översyn av det gemensamma europeiska luftrummet (SES 2+) lades fram av kommissionen 2013, men förhandlingarna har stannat i rådet sedan 2015. År 2019 en grupp av kloka personer, bestående av 15 experter inom området, inrättades för att bedöma den nuvarande situationen och framtida behov för flygtrafikledning i EU, vilket resulterade i flera rekommendationer. Kommissionen ändrade sedan sin text från 2013, införde nya åtgärder och utarbetade ett separat förslag om ändring av EASA-grundförordningen. De nya förslagen åtföljs av ett arbetsdokument från presenteras här.

Mer

Frågor och svar: Single European Sky: för en effektiv och hållbar ledning av flygtrafiken

Fortsätt läsa

Aviation / flygbolag

Kommissionen godkänner rumänsk lånegaranti på 62 miljoner euro för att kompensera Blue Air för skador som orsakats på grund av #Coronavirus-utbrott och förse flygbolaget med brådskande likviditetsstöd

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s regler för statligt stöd godkänt en rumänsk lånegaranti på upp till cirka 62 miljoner euro (ungefär RON 301 miljoner) till förmån för det rumänska flygbolaget Blue Air. Blue Air är ett privat rumänskt flygbolag med baser i Rumänien, Italien och Cypern. Det kvalificerade sig som ett företag i svårigheter före koronavirusutbrottet, det vill säga den 31 december 2019. Mer specifikt var företaget förlusttagande på grund av de omfattande investeringar som det gjorde sedan 2016 för att förbättra sitt nätverk av rutter. Flygbolaget hade återgått till lönsamhet under 2019 och början av 2020, men det led betydande förluster på grund av koronavirusutbrottet.

Åtgärden består av en offentlig garanti på upp till cirka 62 miljoner euro på ett lån till flygbolaget som kommer att fördelas enligt följande: i) cirka 28 miljoner euro offentlig garanti för att kompensera Blue Air för den skada som direkt orsakats av koronavirusutbrottet mellan den 16 mars 2020 och 30 juni 2020; och ii) cirka 34 miljoner euro i räddningshjälp i form av en offentlig garanti på ett lån som är avsett att delvis täcka Blue Airs akuta likviditetsbehov till följd av de höga driftsförluster som det har upplevt efter koronavirusutbrottet. Blue Air är inte berättigat att få stöd enligt kommissionens tillfälliga ramverk för statligt stöd, riktat till företag som inte redan hade svårigheter den 31 december 2019.

Kommissionen har därför utvärderat åtgärden enligt andra regler för statligt stöd i enlighet med Rumäniens anmälan. När det gäller skadekompensationen bedömde kommissionen åtgärden enligt artikel 107 (2) (b), som gör det möjligt för kommissionen att godkänna statliga stödåtgärder som beviljats ​​av medlemsstaterna för att kompensera specifika företag för de skador som direkt orsakats av exceptionella händelser, såsom koronavirusutbrottet.

När det gäller räddningsstödet bedömde kommissionen det enligt kommissionens 2014 Riktlinjer för statligt stöd till räddning och omstrukturering, som gör det möjligt för medlemsstaterna att stödja företag i svårigheter, särskilt förutsatt att de offentliga stödåtgärderna är begränsade i tid och omfattning och bidrar till ett mål av gemensamt intresse. Kommissionen drog därför slutsatsen att den rumänska åtgärden överensstämmer med EU: s regler för statligt stöd.

Verkställande direktör Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sa: ”Flygsektorn har drabbats hårt av koronavirusutbrottet. Denna rumänska lånegaranti på 62 miljoner euro kommer delvis att göra det möjligt för Rumänien att kompensera Blue Air för skadan som orsakats av koronavirusutbrottet. Samtidigt kommer det att förse flygbolaget med de resurser som krävs för att tillgodose en del av dess akuta och omedelbara likviditetsbehov. Detta kommer att undvika störningar för passagerare och säkerställa regional anslutning, särskilt för det stora antalet rumänska medborgare som arbetar utomlands och för många små lokala företag som är beroende av billiga biljetter som erbjuds av Blue Air på ett nätverk av rutter som syftar till att tillgodose deras specifika behov. Vi fortsätter att arbeta med medlemsstaterna för att diskutera möjligheter och hitta användbara lösningar för att bevara denna viktiga del av ekonomin i enlighet med EU: s regler. ”

A fullt pressmeddelande finns tillgänglig online.

Fortsätt läsa

Aviation / flygbolag

Kommissionen godkänner 133 miljoner euro portugisiskt likviditetsstöd till #SATA-flygbolaget; öppnar utredning av andra offentliga stödåtgärder

publicerade

on

Europeiska kommissionen har enligt EU: s regler för statligt stöd godkänt 133 miljoner euro i likviditetsstöd till SATA Air Açores (SATA). Stödet gör det möjligt för företaget att uppfylla sina skyldigheter till allmänna tjänster, tillhandahålla viktiga tjänster och säkerställa anslutningen mellan Azorernas yttersta randområde. Samtidigt har kommissionen inlett en utredning för att bedöma om vissa offentliga stödåtgärder från Portugal till förmån för företaget är i linje med EU: s regler om statligt stöd till företag i svårigheter.

SATA är ett flygtransportföretag som slutligen kontrolleras av den portugisiska autonoma regionen Azorerna. Tillsammans med ett annat företag som tillhör samma grupp (SATA Internacional - Azores Airlines) tillhandahåller SATA flygtransporter och lasttjänster inom Azorerna och från och till flera nationella och internationella destinationer. När det gäller vissa rutter har det anförtrotts en skyldighet att tillhandahålla allmänna tjänster för att säkerställa anslutningar mellan öarna. SATA tillhandahåller också andra väsentliga tjänster, t.ex. hantering och drift av fem små flygplatser på olika öar på Azorerna.

SATA har haft ekonomiska svårigheter redan före koronavirusutbrottet, det vill säga den 31 december 2019. Sedan åtminstone 2014 har företaget haft operativa förluster och har rapporterat negativt eget kapital de senaste åren, vilket har förvärrats av effekterna av koronavirusutbrottet . Företaget möter för närvarande akuta likviditetsbehov.

Den portugisiska likviditetsstödet

Portugal underrättade kommissionen om sin avsikt att bevilja SATA brådskande stöd, i syfte att förse företaget med tillräckliga resurser för att tillgodose sitt brådskande och omedelbara likviditetsbehov fram till slutet av januari 2021.

SATA är inte berättigat att få stöd enligt kommissionens tillfälliga ramverk för statligt stöd, riktat till företag som inte redan hade svårigheter den 31 december 2019. Kommissionen har därför bedömt åtgärden enligt andra regler om statligt stöd, nämligen 2014 riktlinjer för statligt stöd till räddning och omstrukturering. Dessa gör det möjligt för medlemsstaterna att tillhandahålla tillfälligt likviditetsstöd till leverantörer av tjänster av allmänt ekonomiskt intresse för att upprätthålla och bevara viktiga tjänster som till exempel anslutning till lufttransport och flygplatshantering. Denna möjlighet finns också om stöd beviljas av medlemsstaten till samma företag i svårigheter som undersöks av kommissionen.

De portugisiska myndigheterna uppskattade att SATAs likviditetsbehov under de närmaste sex månaderna i förhållande till SATA: s allmänna trafikplikt och väsentliga tjänster uppgår till cirka 133 miljoner euro.

Kommissionen fann att det individuella stödet till företaget i form av en offentlig garanti på upp till ungefär 133 miljoner euro på ett tillfälligt lån strikt hänför sig till brådskande likviditetsbehov kopplade till SATA: s tillhandahållande av väsentliga tjänster inklusive rutter som omfattas av skyldigheter till offentlig tjänst och tjänster av allmänt ekonomiskt intresse på lokala flygplatser. Den fann att stödet är nödvändigt för att företaget ska kunna fortsätta att tillhandahålla dessa tjänster.

På denna grund godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd.

Inledande av utredning av andra stödåtgärder

Särskilt har kommissionen beslutat att inleda en utredning för att bedöma om vissa offentliga stödåtgärder till förmån för SATA är i linje med 2014 Riktlinjer för statligt stöd till räddning och omstrukturering.

Från och med 2017 godkände den autonoma regionen Azorerna, som helt äger SATA, tre kapitalökningar för att delvis åtgärda företagets kapitalbrist. De flesta av beloppen verkar redan ha betalats. De portugisiska myndigheterna hävdar att de aktuella kapitalökningarna inte utgör statligt stöd enligt EU-regler, eftersom den regionala regeringen på Azorerna, som enda aktieägare i SATA, agerade som en privat investerare som verkade under marknadsförhållanden.

Kommissionen kommer nu att undersöka ytterligare om kapitalökningarna utgör statligt stöd som borde ha anmälts till kommissionen, och i så fall om de tidigare stödåtgärderna uppfyller villkoren för 2014 riktlinjer för statligt stöd till räddning och omstrukturering. Öppningen av en fördjupad utredning ger Portugal och andra berörda parter möjlighet att lämna synpunkter. Det påverkar inte utfallet av utredningen.

Bakgrund

Den autonoma regionen Azorerna är en skärgård sammansatt av nio vulkaniska öar och 245,000 1,400 invånare. Azorerna anses vara den yttersta delen av Europeiska unionen, belägen i Nordatlanten, cirka XNUMX km från Portugal. Öarna kan nås från fastlandet på två till tre dagar till sjöss eller två timmar med flyg. Regionen är beroende av lufttransporter för passagerare och gods, särskilt under vintersäsongen, när väderförhållandena ofta gör sjöfarten inte tillgänglig.

Enligt EU: s regler för statligt stöd kan offentliga ingripanden till förmån för företag betraktas som fria från statligt stöd när de görs på villkor som en privat operatör skulle ha accepterat under marknadsförhållanden (marknadsekonomins operatörsprincip - MEOP). Om denna princip inte respekteras innebär de offentliga ingripandena statligt stöd i den mening som avses i Artikel 107 i fördraget om upprättandet av Europeiska unionen, eftersom de ger en ekonomisk fördel till stödmottagaren som dess konkurrenter inte har. Bedömningskriterierna för offentliga insatser i företag i svårigheter anges i 2014 Riktlinjer för statligt stöd till räddning och omstrukturering.

Under kommissionens 2014 Riktlinjer för statligt stöd till räddning och omstruktureringkan företag i ekonomiska svårigheter få statligt stöd förutsatt att de uppfyller vissa villkor. Stöd kan beviljas för en period på upp till sex månader ("räddningsstöd"). Utöver denna period måste stödet antingen återbetalas eller en omstruktureringsplan måste anmälas till kommissionen för att stödet ska kunna godkännas ("omstruktureringsstöd"). Planen måste säkerställa att företagets långsiktiga lönsamhet återställs utan ytterligare statligt stöd, att företaget bidrar till en adekvat nivå till kostnaderna för omstruktureringen och att snedvridningar av konkurrensen som skapats av stödet åtgärdas genom kompenserande åtgärder.

Genom att säkerställa efterlevnaden av dessa villkor upprätthåller kommissionen rättvis och effektiv konkurrens mellan olika företag på lufttransportmarknaden, liksom i andra sektorer.

Artikel 349 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt erkänner de särskilda begränsningarna för de yttersta randområdena och föreskriver antagande av särskilda åtgärder i EU-lagstiftningen för att hjälpa dessa regioner att möta de stora utmaningarna de står inför på grund av deras avlägsna, insularitet, små storlek , svår topografi och klimat, och ekonomiskt beroende av ett minskat antal produkter.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.58101 i Registret över statligt stöd på kommissionens konkurrens hemsida när konfidentiella problem har lösts. Beslut om statligt stöd som nyligen har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning och på internet listas i Statligt stöd Weekly e-News.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend