Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Brexit - Europeiska kommissionen ger marknadsaktörerna 18 månader på sig att minska exponeringen för clearingverksamhet i Storbritannien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har idag (21 september) antagit ett tidsbegränsat beslut att ge finansmarknadsaktörerna 18 månader för att minska sin exponering mot centrala motparter i Storbritannien (CCP). Tidsfristen är det tydligaste tecknet på att EU avser att flytta "clearing" -verksamheten från London och in i euroområdet.

Flytten kommer att bli ett slag mot London, som är den nuvarande världsledaren när det gäller att rensa ett företag värt flera miljarder. London Clearing House (LCH) rensar nästan en biljon euro i euro i dagskontrakt och står för tre fjärdedelar av den globala marknaden. Clearing erbjuder ett sätt att förmedla mellan köpare och säljare, man tänker genom att ha en större clearingverksamhet så minskar transaktionskostnaderna. När Europeiska centralbanken i Frankfurt försökte insistera på att alla transaktioner i euro gjordes inom euroområdet utmanades detta framgångsrikt i EG-domstolen av George Osborne, då Storbritanniens finansminister.

Tidigare har Londonbörsen varnat för att upp till 83,000 XNUMX jobb kan gå förlorade om denna verksamhet flyttar någon annanstans. Det skulle också finnas spillover till andra områden som riskhantering och efterlevnad.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande direktör Valdis Dombrovskis (avbildad) sade: ”Clearinghus, eller CCP: er, spelar en systemisk roll i vårt finansiella system. Vi antar detta beslut för att skydda vår finansiella stabilitet, vilket är en av våra viktigaste prioriteringar. Detta tidsbegränsade beslut har en mycket praktisk motivering, eftersom det ger EU: s marknadsaktörer den tid de behöver för att minska sin alltför stora exponering för brittiska baserade centrala motparter, och EU: s centrala motparter tid att bygga upp sin clearingförmåga. Exponeringarna blir mer balanserade som ett resultat. Det är en fråga om finansiell stabilitet. ”

Bakgrund

En central motpart är en enhet som minskar systemrisken och ökar den finansiella stabiliteten genom att stå mellan de två motparterna i ett derivatkontrakt (dvs. agera som köpare till säljaren och säljare till köparen av risk). En central motpart har som huvudsyfte att hantera risken som kan uppstå om någon av motparterna inte handlar om affären. Central clearing är nyckeln till finansiell stabilitet genom att minska kreditrisken för finansiella företag, minska smittrisker inom den finansiella sektorn och öka marknadens transparens.

EU: s finansiella systems starka beroende av tjänster som tillhandahålls av brittiska centrala motparter väcker viktiga frågor relaterade till finansiell stabilitet och kräver en minskning av EU: s exponeringar mot dessa infrastrukturer. Följaktligen uppmuntras industrin att arbeta tillsammans för att utveckla strategier som kommer att minska deras beroende av brittiska centrala motparter som är systemviktiga för unionen. Den 1 januari 2021 lämnar Storbritannien den inre marknaden.

Dagens tillfälliga likvärdighetsbeslut syftar till att skydda den finansiella stabiliteten i EU och ge marknadsaktörerna den tid som krävs för att minska deras exponering för brittiska centrala motparter. På grundval av en analys som gjordes med Europeiska centralbanken, den gemensamma resolutionsnämnden och de europeiska tillsynsmyndigheterna identifierade kommissionen att risker för finansiell stabilitet kan uppstå inom området central clearing av derivat genom centrala motparter som är etablerade i Storbritannien (brittiska motparter) ) om det skulle uppstå en plötslig störning i de tjänster de erbjuder till EU: s marknadsaktörer.

Detta behandlades i kommissionens meddelande av den 9 juli 2020, där marknadsaktörerna rekommenderades att förbereda sig för alla scenarier, inklusive där det inte kommer att finnas något ytterligare likvärdighetsbeslut på detta område.

Brexit

EU säger att Storbritannien måste respektera tillbakadragande, avtal eller inget avtal

publicerade

on

By

Interinstitutionella förbindelser och framsyntskommissionär Maros Sefcovic talar till lagstiftare under en plenarsession för arbetsprogrammet 2021 i Europaparlamentet i Bryssel. Francisco Seco / Pool via REUTERS / File Photo

Storbritannien måste genomföra utträdesavtalet vid sin utträde ur Europeiska unionen, oavsett resultatet av pågående handelssamtal mellan de båda sidorna, sa en högkommissionär i Europa på onsdagen (21 oktober). skriver Kate Abnett.

”Avtal eller ingen affär, utträdesavtalet måste respekteras,” Europeiska kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic (avbildad) berättade för Europaparlamentet.

Sefcovic sa att EU är fast beslutet att nå en överenskommelse om handelsavtalet och andra aspekter av deras framtida förhållande, men att de båda sidorna förblir "långt ifrån varandra" när det gäller fisket och de så kallade lika villkoren för rättvis konkurrens.

”Vårt mål är fortfarande att nå en överenskommelse som kommer att bana väg för ett nytt fruktbart förhållande mellan EU och Storbritannien. Vi kommer att fortsätta arbeta för ett sådant avtal, men inte till något pris, säger han.

Fortsätt läsa

Brexit

EU: s Barnier säger att handelsavtal med Storbritannien är "inom räckhåll"

publicerade

on

By

Europeiska unionens Brexit-förhandlare sa på onsdagen (21 oktober) att ett nytt handelsavtal med Storbritannien var "inom räckhåll" om båda sidor arbetar hårt för att övervinna stickpunkterna de närmaste dagarna. skriver Gabriela Baczynska och Marine Strauss.

"En överenskommelse är inom räckhåll om båda sidor är villiga att arbeta konstruktivt, kompromissa och arbeta för att göra framsteg på grundval av lagtexter och om vi under de kommande dagarna kan lösa stickpunkterna", säger Michel Barnier.

"Tiden är avgörande ... Tillsammans med våra brittiska motsvarigheter måste vi hitta lösningar på de svåraste områdena."

Fortsätt läsa

Brexit

EU säger att Storbritannien har val att göra på Brexit

publicerade

on

By

Storbritannien har suveräna val att göra med Brexit och de kommer att avgöra dess framtida tillgång till EU: s inre marknad, sade ordföranden för blockets ledare på onsdagen och betonade att det nu var upp till London att bryta en dödläge i handelsförhandlingarna. skriva och

En frustrerad europeisk union och uppmuntrade Storbritannien uppmanade båda varandra på tisdag att kompromissa för att undvika en snabbt närande störande final i det femåriga Brexit-drama som skulle bidra till ekonomisk smärta från koronaviruskrisen.

EU: s Brexit-förhandlare sa emellertid också på onsdagen att en överenskommelse fortfarande var möjlig före årets slut, när Storbritanniens nuvarande handelsvillkor upphör och när handeln utan tullar och kvoter inte längre kan garanteras.

”Tiden är mycket kort och vi är redo att förhandla 24/7, i alla ämnen, om lagtexter. Storbritannien har lite beslut att fatta och det är deras fria och suveräna val, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel till Europaparlamentet.

"Deras suveräna svar kommer att avgöra nivån på tillgången till vår inre marknad, detta är bara sunt förnuft."

Michel sa att de 27 EU-medlemmarna var lika redo för en plötslig splittring av handelsbanden i slutet av året utan ett nytt partnerskapsavtal för att undvika tullar eller kvoter från 2021.

”Brexit betyder Brexit, som (tidigare brittisk premiärminister) Theresa May brukade säga. Men Brexit betyder också att vi ska göra val om vårt framtida förhållande ”, säger Michel och listar de tre stickpunkterna i handelsförhandlingarna: fiskerättigheter, lösning av tvister och ekonomiskt fair play.

"Vi behöver inte ord, vi behöver garantier", sade han om de så kallade lika villkor som garantier för rättvis konkurrens. ”Vill våra brittiska vänner reglera statligt stöd och upprätthålla höga medicinska standarder? Om så är fallet, varför inte förbinda sig till dem. ”

På sätt att lösa framtida handelstvister pressade Michel på att komma överens om en "bindande, oberoende skiljedom" som skulle kunna åtgärda eventuella snedvridningar på marknaden.

Michel sade att Londons utkast till nya proposition om inre marknaden - som, om den antas, skulle undergräva Birgains tidigare skilsmässeavtal med EU - förstärkte bara blockets tro att det behövdes stram polisbehandling av alla nya avtal med Storbritannien.

"Brexit var inte vårt beslut och det var inte vårt fiskares beslut", sade Michel och tillade att förlorad tillgång till Storbritanniens vatten skulle orsaka "extraordinär skada" på EU: s industri.

EU strävar därför efter fortsatt ömsesidig tillgång till brittiska fiskevatten och delar ut fångstkvoter, precis som London vill ha fortsatt tillgång till blockets marknad med 450 miljoner konsumenter för sina företag, sa han.

”Men Storbritannien vill ha tillgång till den inre marknaden samtidigt som de kan avvika från våra standarder och regler när det passar dem. Du kan inte ta din tårta och äta den också, säger Michel till EU-lagstiftarna.

Med cirka 900 miljarder euro i årlig handel på spel i de oroliga samtalen sa EU: s Brexit-förhandlare Michel Barnier samma plenarsession att ett avtal var "inom räckhåll" om båda sidor arbetade konstruktivt.

"Tiden är avgörande ... Tillsammans med våra brittiska motsvarigheter måste vi hitta lösningar på de svåraste områdena", sa Barnier i kommentarer som pressade sterling högre på valutamarknaderna.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend