Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Tyskland uppmanar Storbritannien att "stoppa spelen", tiden tar slut för affären

publicerade

on

Tysklands Europaminister Michael Roth (avbildad) uppmanade Storbritannien tisdagen (22 september) att släppa planerna för ett lagförslag som skulle bryta landets skyldigheter gentemot Europeiska unionen enligt dess tillbakadragningsfördrag när tiden var ute för att klara ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien, skriver Jan Strupczewski.

Roth talade till reportrar inför ett möte med EU-ministrar i Bryssel, som ska förbereda ett toppmöte med EU-ledare senare i veckan, och sa att han var ”extremt orolig” över Londons planer på att anta ett lagförslag för den inre marknaden som skulle bryta mot internationell lag.

"Snälla, kära vänner i London, sluta spelen, tiden är ute, det vi verkligen behöver är en rättvis grund för ytterligare förhandlingar och vi är redo för det," sa Roth. Lagförslaget förväntas gå igenom parlamentets nedre kammare nästa vecka och har kastat samtal om ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU i kaos eftersom det undergräver Storbritanniens vilja att hedra internationella affärer.

”Det så kallade lagstiftningen om den inre marknaden oroar oss extremt eftersom det bryter mot de vägledande principerna i utträdesavtalet. Och det är helt oacceptabelt för oss, säger Roth.

Han sa att EU var "riktigt, riktigt besviken" över resultaten av handelsförhandlingarna, som har fastnat i frågan om EU: s fiskares tillgång till brittiska vatten, rättvis konkurrens mellan EU och brittiska företag och en mekanism för att lösa tvister i framtiden . Roth sa att EU-ministrar på tisdag skulle uttrycka sitt starka stöd för EU: s chef för Brexit-förhandlaren Michel Barnier och hans team och bekräfta ett starkt åtagande om en rättvis handel som bygger på förtroende och förtroende.

Brexit

Vi är besvikna över EU men en överenskommelse kan göras, säger Raab

publicerade

on

By

Storbritannien är besviken över Europeiska unionens krav på att London ger fler eftergifter för att säkra en handelsavtal men en överenskommelse är nära och kan göras, sade den brittiska utrikesminister Dominic Raab på fredagen (16 oktober), skriver Guy Faulconbridge och Paul Sandle.

”Vi är besvikna och förvånade över resultatet av Europeiska rådet”, sa Raab till Sky News.

”Vi har fått höra att det måste vara Storbritannien som gör alla kompromisser de kommande dagarna, som inte kan vara rätt i en förhandling, så vi är förvånade över det men premiärministern kommer att säga mer om detta senare idag."

"Med detta sagt är vi nära", sa Raab om en affär. "Med god vilja på båda sidor kan vi komma dit."

Fortsätt läsa

Brexit

Brexit brinkmanship: Johnson säger att förbereda sig för no-deal och avbryter handelssamtal

publicerade

on

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa på fredagen (16 oktober) att det nu var dags att förbereda sig för ett icke-handelsavtal Brexit såvida inte Europeiska unionen i grunden förändrade kursen och berättade direkt för Bryssel att det inte var någon mening att fortsätta förhandlingarna skriva och

En tumultuös "no deal" -final till Förenade kungarikets femåriga Brexit-kris skulle sår kaos genom de känsliga försörjningskedjorna som sträcker sig över Storbritannien, EU och vidare - precis som den ekonomiska drabbningen från koronaviruspandemin förvärras.

Vid det som skulle vara "Brexit-toppmötet" på torsdagen (15 oktober) ställde EU ett ultimatum: det sa att det var bekymrat över brist på framsteg och uppmanade London att ge efter för viktiga stickpunkter eller se ett bandbrott med blocket från 1 januari.

"Jag har kommit fram till att vi bör göra oss redo för den 1 januari med arrangemang som liknar Australiens baserade på enkla principer för global frihandel," sa Johnson.

"Med höga hjärtan och med fullständigt förtroende kommer vi att förbereda oss för att anta alternativet och vi kommer att blomstra starkt som en oberoende frihandelsnation, som kontrollerar och fastställer våra egna lagar," tillade han.

EU: s regeringschefer, som avslutade ett toppmöte i Bryssel på fredag, rusade för att säga att de ville ha ett handelsavtal och att samtalen skulle fortsätta, men inte till något pris.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Europas mäktigaste ledare, sa att det vore bäst att få en överenskommelse och att kompromisser på båda sidor skulle behövas. Frankrikes president Emmanuel Macron sa att Storbritannien behövde en Brexit-överenskommelse mer än EU med 27 länder.

Johnsons talesman sa att samtalen nu var över och att det inte var någon mening att EU: s chefsförhandlare Michel Barnier skulle komma till London nästa vecka och hindra en förändrad strategi.

Barnier och hans brittiska motsvarighet David Frost hade emellertid kommit överens om att prata igen tidigt nästa vecka, sa Downing Street.

Pundet svängde till Brexit-nyheterna och släppte en cent mot den amerikanska dollarn på Johnsons kommentarer men steg sedan innan den föll igen på sin talesman.

Efter att ha krävt att London skulle göra ytterligare eftergifter för en överenskommelse, kastade EU-diplomater och tjänstemän Johnsons drag så lite som retorik och skildrade det som ett häftigt försök att säkra eftergifter innan en sista-minuten-avtal gjordes.

Holländska premiärministern Mark Rutte sa att han trodde att Johnson hade signalerat att London var redo att kompromissa.

Även om amerikanska investeringsbanker är överens om att en överenskommelse är det mest troliga slutresultatet, var konsensusen fel om Brexit-folkomröstningen 2016: när britter röstade med 52-48% för att lämna, tumlade marknaderna och europeiska ledare chockade.

På frågan om han gick bort från samtalen sa Johnson: ”Om det finns en grundläggande förändring av inställningen är vi naturligtvis alltid villiga att lyssna, men det verkade inte särskilt uppmuntrande från toppmötet i Bryssel.

”Såvida det inte sker en grundläggande förändring av tillvägagångssättet, kommer vi att gå till Australien-lösningen. Och vi borde göra det med stort förtroende, sade han.

En så kallad "Australienavtal" innebär att Storbritannien skulle handla på Världshandelsorganisationens villkor: som ett land utan ett EU-handelsavtal, som Australien, skulle tullar införas enligt WTO: s regler, vilket sannolikt skulle orsaka betydande prisökningar.

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa att hon var angelägen om en affär, även om Macron var mer nedslagen.

”Läget för våra samtal är inte att vi snubblar över fisket, vilket är brittiskens taktiska argument, utan vi snubblar över allt. Allt, sa Macron.

"De återstående 27 EU-ledarna, som valde att stanna kvar i EU, är inte bara där för att göra den brittiska premiärministern glad", tillade han.

Merkel uppmanade Storbritannien att kompromissa. ”Detta innebär naturligtvis att vi också kommer att behöva göra kompromisser,” sa hon.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari, men de två sidorna har pratat om en affär som skulle styra handeln med allt från bildelar till läkemedel när det informella medlemskapet, så kallat övergångsperioden, slutar den 31 december.

Johnson hade upprepade gånger hävdat att hans preferens är för en överenskommelse men att Storbritannien kunde göra en framgång med ett no-deal-scenario, vilket skulle kasta 900 miljarder dollar i årlig bilateral handel i osäkerhet och skulle kunna snärla gränsen och förvandla det sydöstra länet Kent till en stor lastbilspark.

EU: s 27 medlemmar, vars sammanlagda ekonomi på 18.4 biljoner dollar dvärgar Storbritanniens $ 3 miljoner dollar, säger att framsteg har gjorts de senaste månaderna även om det krävs en kompromiss.

De viktigaste stickpunkterna förblir fiske och de så kallade lika villkoren - regler som syftar till att stoppa ett land som får en konkurrensfördel gentemot en handelspartner.

Fortsätt läsa

Brexit

Boris Johnson redo att nöja sig med en affär i Australien-stil, eftersom samtalen når en återvändsgränd

publicerade

on

Här är uttalandet från Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i sin helhet.

"Från början var vi helt tydliga att vi inte ville ha något mer komplicerat än ett Kanada-stilförhållande baserat på vänskap och frihandel. Att bedöma efter det senaste EU-toppmötet i Bryssel, det fungerar inte för våra EU-partner. De vill ha fortsatt förmåga att kontrollera vår lagstiftningsfrihet, vårt fiske, på ett sätt som är helt oacceptabelt för ett oberoende land. Och eftersom vi bara har tio veckor till slutet av övergångsperioden den 10 januari måste jag göra en bedömning om det troliga resultat och för att göra oss alla redo.

"Och med tanke på att de har vägrat att förhandla på allvar under större delen av de senaste månaderna och med tanke på att detta toppmöte verkar uttryckligen för att utesluta ett avtal i Kanada-stil, har jag kommit fram till att vi borde göra oss redo för den 1 januari med arrangemang som är mer som Australien, baserat på enkla principer för global frihandel. Och vi kan göra det för att vi alltid visste att det skulle bli förändringar den 1 januari oavsett vilken typ av relation vi hade. Och nu är det dags för våra företag att göra sig redo och för våra åkare att göra sig redo, för resenärer att göra sig redo.

"Och naturligtvis är vi villiga att diskutera det praktiska med våra vänner där det redan har gjorts mycket framsteg, förresten i sådana frågor som social trygghet och luftfart, kärnkraftssamarbete och så vidare. Men för vad som helst anledning är det tydligt från toppmötet att efter 45 års medlemskap är de inte villiga, såvida det inte finns någon grundläggande förändring av tillvägagångssättet, att erbjuda detta land samma villkor som Kanada.

"Och så med höga hjärtan och med fullständigt förtroende, kommer vi att förbereda oss för att anta alternativet och vi kommer att blomstra starkt som en oberoende frihandelsnation som kontrollerar våra egna gränser, vårt fiske och fastställer våra egna lagar. Och under tiden kommer regeringen att naturligtvis fokusera på att ta itu med COVID och bygga det bättre så att 2021 blir ett år av återhämtning och förnyelse. "

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend