Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

PKK: s engagemang i konflikten Armenien-Azerbajdzjan skulle äventyra den europeiska säkerheten

publicerade

on

De oroväckande rapporterna om att Armenien har flyttat Kurdistans arbetsgrupp (PKK) terrorister från Syrien och Irak till de ockuperade områdena Nagorno-Karabakh för att förbereda sig för framtida fientligheter och träna armeniska militser är nyheter av det slag som borde hålla dig vaken på natten, inte endast i Azerbajdzjan men också i Europa, skriver James Wilson.

Att förändra demografin i de ockuperade territorierna genom att ta in flyktingar av armeniskt ursprung från Libanon, Syrien och Irak är en sak, även om det är olagligt, men befolkar Nagorno-Karabakh med PKK-militanter, klassificerade av alla västländer, inklusive USA och EU, som en terroristorganisation, är en annan.

Armeniens artificiella vidarebosättningspolitik efter explosionen i Beirut den 4 augusti i år och det syriska kriget 2009 syftar till att förändra demografin i Nagorno-Karabakh och att befästa den 30 år långa armeniska ockupationen. De utgör ett brott mot internationell rätt, Genèvekonventionen och olika internationella avtal. Professionellt anställda militanter och terrorister som flyttas om till Nagorno-Karabakh skulle utses till ett krigsbrott enligt internationell lag, vilket skulle sätta fred och stabilitet i regionen i fara.

Enligt Cairo24 News Agency och andra tillförlitliga lokala källor gick Armenien så långt som att låta sina karriärdiplomater på högsta nivå förhandla om en överföringsplan för terroristerna med den patriotiska unionen i Kurdistan, den mest militanta flygeln av det kurdiska etablissemanget ledd av Lahur Sheikh Jangi Talabany och Bafel Talabani. Detta följde ett första misslyckade försök att förhandla om en plan för att skapa en korridor för att skicka kurdiska krigare till Nagorno-Karabakh med Kurdistans autonoma region.'s ledare Nechirvan Barzani.

Enligt uppgift, Armenien's ansträngningar ledde till överföringen av hundratals beväpnade terrorister från Suleymaniyah, som anses vara ett PKK-fäste i Irak, till Nagorno-Karabakh via Iran. En separat grupp av YPG-militanter, sett av många som den syriska flygeln av PKK, skickades till Nagorno-Karabakh från Qamishli-regionen vid den syrisk-irakiska gränsen medan en tredje grupp av PKK / YPG-militanter, som bildades vid Makhmur-basen i söder om den irakiska staden Erbil, sändes först ut till Hizbollahs huvudkontor's irakiska flygel till Bagdad innan den överfördes till Nagorno-Karabakh via Iran.

Enligt underrättelsetjänsten inrättades specialläger av de iranska revolutionens vakter för att utbilda militanterna på iransk mark innan de skickades till Nagorno-Karabakh, där de också har tillgång till träningsläger på säkert avstånd från PKK.'s Kandil-bas, som har blivit alltmer rajd de senaste åren.

Det är inte första gången Armenien rekryterar terrorister och betalar legosoldater för sina egna intressen. Så var också fallet under kriget i Nagorno-Karabakh på 1990-talet. Redan i sovjettiden instrumentades kurderna av Ryssland och Armenien, den förra etablerade den autonoma regionen Röda Kurdistan i Nagorno-Karabakh 1923-1929 för att underlätta vidarebosättning av kurder som bor i Azerbajdzjan, Armenien och Iran till regionen.

Den nuvarande armeniska administrationen visar sig dock mer och mer krigförande mot Azerbajdzjan och hindrar förhandlingsprocessen mellan de två nationerna på grund av interna politiska överväganden, inklusive en oöverträffad hälso- och ekonomisk kris. Inte bara vägrade den nuvarande armeniska administrationen att följa OSSE: s ramavtal, som man i princip enades om, utan bad om en nystart för fredsförhandlingar från grunden. Eftersom armenier i allt högre grad vägrar att skicka sina barn till frontlinjen verkar den armeniska administrationen vara fast besluten att minimera personliga förluster genom att använda militanter från terroristgrupper. Premiärminister Nikol Pashinyan tillkännagav till och med folket's milisinitiativ i landet, där farliga exempel sågs i andra konfliktdrabbade delar av världen, såsom Burkina Fasso.

Under hans ledning har Kaukasus sett de värsta fientligheterna de senaste åren när de armeniska väpnade styrkorna använde destillerield för att attackera Tovuz-distriktet Azerbajdzjan vid gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan den 12 juli. Attacken resulterade i 12 azerbajdzjanska dödsfall, inklusive en 75-årig civil, som lämnade 4 skadade och orsakade allvarliga skador på Azerbajdzjans gränsbyar och gårdar. Den 21 september föll en azerbajdzjansk soldat offer för nya skärmytslingar i Tovuz-regionen, eftersom Armenien återigen misslyckades med att respektera eldupphöret.

Nagorno-Karabakh och dess sju omgivande regioner erkänns av FN som ett azerbajdzjanskt territorium och har varit under armenisk ockupation i 30 år trots fyra FN-resolutioner som kräver omedelbar tillbakadragande av armeniska väpnade styrkor. Den växande militariseringen av Nagorno-Karabakh såväl som involveringen av legosoldater från paramilitära grupper i Mellanöstern skulle leda till internationalisering av konflikten och sätta regionala kraftverk i strid.

Armeniens farliga handlingar riskerar att destabilisera regionen ytterligare, vilket har en strategisk betydelse för Azerbajdzjan och Europa, eftersom det ger energi och transportförbindelser till Georgien, Turkiet och Europa för Azerbajdzjans olja och gas samt andra exportvaror. Genom att äventyra större infrastrukturprojekt, såsom oljeledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan, Baku-Tbilisi-Erzurum-gasledningen, järnvägen Baku-Tbilisi-Kars, skulle Armenien kunna sätta europeisk energi och transportsäkerhet i enorm risk.

armenien

Nagorno-Karabakh-konflikt: Armenien fortsätter att bomba civila

publicerade

on

Azerbajdzjanska myndigheter har rapporterat en attack mot ett bostadsområde i Ganja, landets näst största stad, med minst nio döda och 34 skadade, på söndagen den 11 oktober. President Ilham Aliev har fördömt denna kränkning av eldupphöret, som just nyligen har kommit överens om .

Azerbajdzjan anklagade Armenien för att inte respektera vapenvilaöverenskommelsen som trädde i kraft dagen innan och att fortsätta bombningen av civila områden. På eftermiddagen hade inget utbyte av fångar eller kropp meddelats, ett uttalat mål för det humanitära vapenvila som förhandlades fram i Moskva, som skulle träda i kraft på lördag klockan 12 lokal tid.

I Ganja såg journalister azerbajdzjanska räddare på jobbet i en byggnads spillror, från vilka två kroppar togs bort. Totalt nio lägenheter förstördes, enligt vittnen, av en strejk klockan två (lokal tid).

Azerbajdzjans president Ilham Aliev fördömde attacken på Twitter som ett "uppenbart brott mot eldupphöret" och ett "krigsbrott".

"De armeniska väpnade styrkorna respekterar inte den humanitära vapenvilan och fortsätter att skjuta raketer och artilleri mot städerna och byarna i Azerbajdzjan".

Armenien förnekar att ha bombat Ganja.

Araïk Haroutiounian, den självutnämnda ”presidenten” i de ockuperade territorierna i Azerbajdzjan, sade på söndagsmorgonen att hans trupper respekterade ”vapenvilaöverenskommelsen” och ansåg situationen ”lugnare” än dagen innan.

"Så länge skjutningen fortsätter kommer det inte att ske något utbyte" av fångar eller kroppar, varnade separatistledaren på morgonen.

Den humanitära vapenvilan förhandlades fram av de armeniska och azerbajdzjanska utrikesministrarna under Rysslands ledning.

De ryska och turkiska utrikesministrarna efterlyste i ett ryskt uttalande efter deras telefonsamtal "behovet av att strikt respektera alla bestämmelser" i avtalet.

Europeiska unionen (EU) har uttryckt ”extrem oro” över brott mot vapenvilan i Nagorno-Karabakh.

"Vi noterar med yttersta oro rapporter om fortsatt militär verksamhet, särskilt mot civila mål och civila olyckor", sade EU: s utrikesminister Joseph Borrell i ett uttalande på söndag.

En talesman för Azerbajdzjan sa, "Likgiltighet gentemot tragedin i Azerbajdzjan idag kan leda Europa till större instabilitet och tragedier i framtiden".

Han kallade EU: s nuvarande hållning ineffektiv och sade att tystnaden över mänsklig tragedi i Ganja och att göra slöja allmänna uttalanden bara kommer att uppmuntra Armenien att fortsätta sina krigsförbrytelser.

EU-rådets ordförande Charles Michel svarade på situationen i en tweet, Säger:

”Det humanitära eldupphöret mellan Armenien och Azerbajdzjan är ett viktigt steg mot avskalning. Jag uppmanar parterna att iaktta vapenvila och att undvika ytterligare våld och utsätta civila i fara. Förhandlingar utan förutsättningar måste återupptas utan dröjsmål #NagornoKarabakh ”.

Fortsätt läsa

armenien

Nagorno-Karabakh: Armenien och Azerbajdzjan är överens om eldupphör

publicerade

on

Armenien och Azerbajdzjan har kommit överens om ett tillfälligt eldupphör i konflikten i den omtvistade regionen Nagorno-Karabakh.

Rysslands utrikesminister meddelade avtalet strax före 03:00 Moskva tid (midnatt GMT) efter tio timmars samtal i den ryska huvudstaden.

Sergey Lavrov sa att de två länderna nu skulle börja "materiella" samtal.

Mer än 300 personer har dött och tusentals fördrivits sedan det senaste våldet i den långvariga konflikten bröt ut den 27 september.

Fientligheterna kommer att stoppas från middagstid lokal tid (08:00 GMT) på lördag för att möjliggöra utbyte av fångar och återhämtning av döda kroppar.

Nagorno-Karabakh drivs av etniska armenier, även om det officiellt är en del av Azerbajdzjan.

De två före detta sovjetrepublikerna har skylt varandra för det senaste våldsutbrottet - det värsta på decennier.

Ryssland har en militärbas i Armenien och båda är medlemmar i CSTO-alliansen.

Men Moskva har också goda relationer med Azerbajdzjan.

På fredagen (9 oktober) sade det armeniska försvarsministeriet att striderna fortsatte hela dagen, trots samtalen i Moskva.

På torsdag anklagade Armenien Azerbajdzjan för att avsiktligt beskjuta en historisk katedral i Nagorno-Karabakh. Bilder visade allvarliga skador vid den heliga frälsarkatedralen i staden Shusha (känd som Shushi på armeniska).

Samtidigt sa Azerbajdzjan att dess näst största stad, Ganja, och regionen Goranboy hade beskjutits av armeniska styrkor, med minst en civil dödad.

På tal till BBC tidigare i veckan varnade den armeniska premiärministern Nikol Pashinyan för ett "folkmord" i regionen och sa att det var "Armenien, armeniernas land".

Sammandrabbningarna har fördrivit hälften av Nagorno-Karabakhs befolkning - cirka 70,000 XNUMX människor - sade tjänstemän.

Regionens huvudstad, Stepanakert, har drabbats av flera dagars beskjutning med invånarna som skyddade sig i källare och mycket av staden lämnade utan ström.

Armenien och Azerbajdzjan gick i krig om Nagorno-Karabakh 1988-94 och förklarade så småningom ett eldupphör. Men de nådde aldrig en lösning i tvisten.

Fortsätt läsa

armenien

EU står inför utrikespolitisk huvudvärk med armenisk aggression i Nagorno-Karabakh

publicerade

on

EU står inför utmaningar på flera fronter. Inte bara kraschar COVID-19-pandemins andra våg mot Europa, och kontinentens ekonomi kämpar fortfarande för att återhämta sig från sin första påverkan på våren, men EU står inför flera utrikespolitiska utmaningar samtidigt. Brexit, situationen i Vitryssland, förgiftningen av Alexei Navalny och den fortsatta invandringskrisen - allt detta håller EU-ledarna upptagna. Nu måste de ta itu med en ny utrikespolitisk huvudvärk vid Europas östra gränser som är helt undvikbar och onödig: uppblåsningen av fientligheter över Nagorno-Karabakh.

Tidigare i veckan gick EU: s höga representant Josep Borrell med parlamentsledamöterna i en debatt i Europaparlamentet för att uppmana till ett eldupphör och omedelbart upphöra med blodsutgjutelsen.

Nagorno-Karabakh är en enklav i Kaukasus som är internationellt erkänd som en del av Azerbajdzjan. Ändå har Armenien ockuperat denna region och sju angränsande distrikt i Azerbajdzjan, sedan de två länderna utkämpade ett krig i början av 1990-talet under Sovjetunionens upplösning. Armenien har vägrat att lämna tillbaka kontrollen över Azerbajdzjans territorium, trots fyra FN-resolutioner som kräver att landet ska dra tillbaka sina styrkor.

Denna oroliga situation har förblivit på plats under de senaste tre decennierna med korta gränsuppblåsningar, som 2014 och 2016. Men ingenting som det vi ser idag: striderna under den senaste veckan har involverat tungt artilleri, drönare och krigsflygplan. Redan 27 civila har dödats i Azerbajdzjan och 141 skadats. Armenien har rapporterat 220 soldater och minst 21 civila har dött.

Armenien anklagas för att ha utnyttjat tillfället för ett väst som distraheras av COVID-19 för att förändra situationen på marken och fånga mer Azerbajdzjanskt territorium. Som medlem i den kollektiva säkerhetsfördragets organisation (CSTO), en militärallians av ex-sovjetstater, är Armenien säker på rysk hjälp om den står inför yttre aggression inom sina gränser. Enligt internationell lag skulle emellertid inget sådant ingripande vara motiverat i Nagorno-Karabakh och dess sju omgivande distrikt, som är internationellt erkända azerbajdzjanska territorier under armenisk ockupation i 30 år. Ändå har denna konflikt varit fördelaktig för Armenien hittills, som hade liten nackdel trots sin mindre storlek, ekonomi, befolkning och militära makt jämfört med Azerbajdzjan.

Detta är dock en stor förlust för Europa. Det finns inte bara en våldsam konflikt vid Europas södra kanter, utan den förkortar nyckelledningen som passerar genom Azerbajdzjan och levererar gas till Europa. Azerbajdzjan har också varit en stark västpartner med en stark sekulär politik.

Azerbajdzjan har svarat med återhållsamhet mot armenisk aggression och angripit endast mål inom Nagorno-Karabakh. Detta är trots allt Azerbajdzjanskt territorium. Azerbajdzjan har varit försiktig den senaste veckan för att inte attackera armeniska mål inom Armenien själv, vilket Armenien nästan säkert skulle ha använt som förevändning för att kräva ryskt militärt hjälp enligt CSTO: s kollektiva försvar.

Armenien har försökt tvinga fram denna eskalering genom att attackera Azerbajdzjans andra stad Ganja, som är av lite militärt värde för Armenien eftersom den ligger mer än 100 km från Nagorno-Karabakh. Det har också attackerat städerna Beylagan, Barda och Terter och det finns rapporter om att militanter från Kurdistan Workers Party och gruppens syriska gren, People's Protection Units (YPG), som fått utbildning i Irak och Turkiet har överförts till Nagorno- Karabakh för att utbilda Armeniens styrkor.

Men Azerbajdzjans president Ilham Aliyev har varit noga med att undvika att eskalera konflikten.

”Nu är Armeniens mål, som bombar Azerbajdzjan, involverar Ryssland och CSTO i denna konflikt. De vill att vi ska träffa Armenien också och sedan skulle de ansöka till CSTO för skydd, ”sade Aliyev i en intervju med den turkiska TV-kanalen TRT.

Ryssland, USA och Frankrike har krävt ett eldupphör, även om Rysslands president Vladimir Putin är den enda ledaren som har den regionala styrkan för att avsluta den nuvarande konflikten. Han kan be Armenien att dra tillbaka om han vill - Ryssland är trots allt Armeniens viktigaste allierade. Ryssland har också goda relationer med Azerbajdzjan, vilket skulle göra det till en medlare som är godtagbar för båda sidor.

President Aliyev gav en positiv bedömning av Rysslands ståndpunkt om de nuvarande fientligheterna. ”I denna fråga beter sig Ryssland som ett mycket ansvarsfullt och stort land. Positiva signaler kommer från Ryssland och frågan om stöd för någon sida är inte föremål för diskussion, påpekade han.

EU måste samarbeta med Ryssland för att omedelbart upphöra med fientligheterna. Armenien bör sluta attackera Azerbajdzjans städer och börja förhandla om dess tillbakadragande från Nagorno-Karabakh. Denna sjudande "frysta konflikt" måste nu lösas, annars kan ett bredare regionalt krig med Turkiet, Iran och Ryssland inte uteslutas.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend