Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

PKK: s engagemang i konflikten Armenien-Azerbajdzjan skulle äventyra den europeiska säkerheten

publicerade

on

De oroväckande rapporterna om att Armenien har flyttat Kurdistans arbetsgrupp (PKK) terrorister från Syrien och Irak till de ockuperade områdena Nagorno-Karabakh för att förbereda sig för framtida fientligheter och träna armeniska militser är nyheter av det slag som borde hålla dig vaken på natten, inte endast i Azerbajdzjan men också i Europa, skriver James Wilson.

Att förändra demografin i de ockuperade territorierna genom att ta in flyktingar av armeniskt ursprung från Libanon, Syrien och Irak är en sak, även om det är olagligt, men befolkar Nagorno-Karabakh med PKK-militanter, klassificerade av alla västländer, inklusive USA och EU, som en terroristorganisation, är en annan.

Armeniens artificiella vidarebosättningspolitik efter explosionen i Beirut den 4 augusti i år och det syriska kriget 2009 syftar till att förändra demografin i Nagorno-Karabakh och att befästa den 30 år långa armeniska ockupationen. De utgör ett brott mot internationell rätt, Genèvekonventionen och olika internationella avtal. Professionellt anställda militanter och terrorister som flyttas om till Nagorno-Karabakh skulle utses till ett krigsbrott enligt internationell lag, vilket skulle sätta fred och stabilitet i regionen i fara.

Enligt Cairo24 News Agency och andra tillförlitliga lokala källor gick Armenien så långt som att låta sina karriärdiplomater på högsta nivå förhandla om en överföringsplan för terroristerna med den patriotiska unionen i Kurdistan, den mest militanta flygeln av det kurdiska etablissemanget ledd av Lahur Sheikh Jangi Talabany och Bafel Talabani. Detta följde ett första misslyckade försök att förhandla om en plan för att skapa en korridor för att skicka kurdiska krigare till Nagorno-Karabakh med Kurdistans autonoma region.'s ledare Nechirvan Barzani.

Enligt uppgift, Armenien's ansträngningar ledde till överföringen av hundratals beväpnade terrorister från Suleymaniyah, som anses vara ett PKK-fäste i Irak, till Nagorno-Karabakh via Iran. En separat grupp av YPG-militanter, sett av många som den syriska flygeln av PKK, skickades till Nagorno-Karabakh från Qamishli-regionen vid den syrisk-irakiska gränsen medan en tredje grupp av PKK / YPG-militanter, som bildades vid Makhmur-basen i söder om den irakiska staden Erbil, sändes först ut till Hizbollahs huvudkontor's irakiska flygel till Bagdad innan den överfördes till Nagorno-Karabakh via Iran. 

Enligt underrättelsetjänsten inrättades specialläger av de iranska revolutionens vakter för att utbilda militanterna på iransk mark innan de skickades till Nagorno-Karabakh, där de också har tillgång till träningsläger på säkert avstånd från PKK.'s Kandil-bas, som har blivit alltmer rajd de senaste åren.

Det är inte första gången Armenien rekryterar terrorister och betalar legosoldater för sina egna intressen.  Så var också fallet under kriget i Nagorno-Karabakh på 1990-talet. Redan i sovjettiden instrumentades kurderna av Ryssland och Armenien, den förra etablerade den autonoma regionen Röda Kurdistan i Nagorno-Karabakh 1923-1929 för att underlätta vidarebosättning av kurder som bor i Azerbajdzjan, Armenien och Iran till regionen. 

Den nuvarande armeniska administrationen visar sig dock mer och mer krigförande mot Azerbajdzjan och hindrar förhandlingsprocessen mellan de två nationerna på grund av interna politiska överväganden, inklusive en oöverträffad hälso- och ekonomisk kris. Inte bara vägrade den nuvarande armeniska administrationen att följa OSSE: s ramavtal, som man i princip enades om, utan bad om en nystart för fredsförhandlingar från grunden. Eftersom armenier i allt högre grad vägrar att skicka sina barn till frontlinjen verkar den armeniska administrationen vara fast besluten att minimera personliga förluster genom att använda militanter från terroristgrupper. Premiärminister Nikol Pashinyan tillkännagav till och med folket's milisinitiativ i landet, där farliga exempel sågs i andra konfliktdrabbade delar av världen, såsom Burkina Fasso.

Under hans ledning har Kaukasus sett de värsta fientligheterna de senaste åren när de armeniska väpnade styrkorna använde destillerield för att attackera Tovuz-distriktet Azerbajdzjan vid gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan den 12 juli.  Attacken resulterade i 12 azerbajdzjanska dödsfall, inklusive en 75-årig civil, som lämnade 4 skadade och orsakade allvarliga skador på Azerbajdzjans gränsbyar och gårdar. Den 21 september föll en azerbajdzjansk soldat offer för nya skärmytslingar i Tovuz-regionen, eftersom Armenien återigen misslyckades med att respektera eldupphöret.

Nagorno-Karabakh och dess sju omgivande regioner erkänns av FN som ett azerbajdzjanskt territorium och har varit under armenisk ockupation i 30 år trots fyra FN-resolutioner som kräver omedelbar tillbakadragande av armeniska väpnade styrkor. Den växande militariseringen av Nagorno-Karabakh såväl som involveringen av legosoldater från paramilitära grupper i Mellanöstern skulle leda till internationalisering av konflikten och sätta regionala kraftverk i strid.

 Armeniens farliga handlingar riskerar att destabilisera regionen ytterligare, vilket har en strategisk betydelse för Azerbajdzjan och Europa, eftersom det ger energi och transportförbindelser till Georgien, Turkiet och Europa för Azerbajdzjans olja och gas samt andra exportvaror. Genom att äventyra större infrastrukturprojekt, såsom oljeledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan, Baku-Tbilisi-Erzurum-gasledningen, järnvägen Baku-Tbilisi-Kars, skulle Armenien kunna sätta europeisk energi och transportsäkerhet i enorm risk.

armenien

Nagorno-Karabakh-konflikten blossar upp trots eldupphör

publicerade

on

 

Fyra soldater från Azerbajdzjan har dödats i sammandrabbningar i de omtvistade Nagorno-Karabach region, säger Azerbajdzjans försvarsministerium.

Rapporterna kommer bara veckor efter ett sex veckors krig om territoriet som slutade när Azerbajdzjan och Armenien undertecknade ett eldupphör.

Armenien sa under tiden att sex av sina egna trupper skadades i vad den kallade en azerbajdzjansk militäroffensiv.

Nagorno-Karabakh har länge varit en utlösare för våld mellan de två.

Regionen är erkänd som en del av Azerbajdzjan men har drivits av etniska armenier sedan 1994 efter att de två länderna utkämpat ett krig över territoriet som lämnade tusentals döda.

En vapenvila med ryssförmedling misslyckades med att åstadkomma varaktig fred och området, hävdat av båda sidor, har varit benäget för intermittenta sammandrabbningar.

Vad säger fredsavtalet?

  • Undertecknad 9 november, låstes det i de territoriella vinster som Azerbajdzjan gjorde under kriget, inklusive regionens näst största stad Shusha
  • Armenien lovade att dra tillbaka trupper från tre områden
  • 2,000 ryska fredsbevarare utplacerade i regionen
  • Azerbajdzjan fick också en landsväg till Turkiet, dess allierade, genom att få tillgång till en vägförbindelse till en azerisk konflikt vid gränsen mellan Iran och Turkiet som heter Nakhchivan
  • BBC: s Orla Guerin sa att övergripande betraktades affären som en seger för Azerbajdzjan och ett nederlag för Armenien.

Den senaste konflikten började i slutet av september, dödar cirka 5,000 soldater på båda sidor.

Minst 143 civila dog och tusentals fördrevs när deras hem skadades eller soldater kom in i deras samhällen.

Båda länderna har anklagat den andra för att ha brutit mot villkoren i fredsavtalet i november och de senaste fientligheterna strider mot vapenvila.

Avtalet beskrevs av Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan som "otroligt smärtsamt både för mig och båda för vårt folk".

Fortsätt läsa

armenien

Är Armenien på väg att bli en del av Ryssland så att det inte förråds igen?

publicerade

on

Det finns nu fred i Nagorno-Karabakh. Kan någon av de stridande sidorna betraktas som en segrare - absolut inte. Men om vi tittar på kontrollerade territorier före och efter konflikten finns det tydligt en förlorare - Armenien. Detta bekräftas också av det armeniska folkets missnöje. Men objektivt sett kan fredsavtalet betraktas som Armeniens "framgångshistoria". skriver Zintis Znotiņš.

Ingen, särskilt Armenien och Azerbajdzjan, tror att situationen i Nagorno-Karabakh har lösts fullständigt och för alltid. Därför är det ingen överraskning att den armeniska premiärministern Nikol Pashinyan har bjudit Ryssland att utvidga det militära samarbetet. ”Vi hoppas kunna utöka inte bara säkerhetssamarbetet utan också militärt-tekniskt samarbete. Tiderna var svåra före kriget, och nu är situationen ännu svårare, säger Pashinyan till pressen efter att ha träffat den ryska försvarsministern Sergey Shoygu i Jerevan.1

Pashinyans ord fick mig att tänka. Ryssland och Armenien samarbetar redan på flera plattformar. Vi bör komma ihåg att Armenien efter Sovjetunionens kollaps blev det enda post-sovjetiska landet - Rysslands enda allierade i Transkaukasien. Och för Armenien är Ryssland inte bara en partner, för Armenien ser Ryssland som sin strategiska allierade som väsentligt har hjälpt Armenien i många ekonomiska och säkerhetsfrågor.2

Detta samarbete har också upprättats officiellt på högsta nivå, dvs. i form av CSTO och CIS. Mer än 250 bilaterala avtal har undertecknats mellan båda länderna, inklusive fördraget om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd.3 Detta ställer en logisk fråga - hur förstärker du något som redan har etablerats på högsta nivå?

Att läsa mellan raderna i Pashinyans uttalanden är det tydligt att Armenien vill förbereda sin hämnd och kräver ytterligare stöd från Ryssland. Ett av sätten att stärka det militära samarbetet är att köpa vapen från varandra. Ryssland har alltid varit den största vapenleverantören för Armenien. Dessutom kritiserade Pashinyan 2020 tidigare president Serzh Sargsyan för att spendera 42 miljoner dollar på metallskrot istället för vapen och utrustning.4 Detta innebär att det armeniska folket redan har bevittnat deras "strategiska allierade" förråder dem angående leveranser av vapen och deltagande i olika organisationer.

Om Armenien redan gick sämre än Azerbajdzjan före konflikten, skulle det vara orimligt att anta att Armenien nu kommer att bli rikare har råd med bättre beväpning.

Om vi ​​jämför deras väpnade styrkor har Azerbajdzjan alltid haft fler vapen. Vad gäller kvaliteten på dessa vapen är Azerbajdzjan återigen några steg före Armenien. Dessutom har Azerbajdzjan utrustning som produceras av andra länder än Ryssland.

Därför är det osannolikt att Armenien kommer att ha råd med tillräckligt med moderna vapen under det kommande decenniet för att stå emot Azerbajdzjan, vilket också sannolikt kommer att fortsätta modernisera sina väpnade styrkor.

Utrustning och vapen är viktiga, men mänskliga resurser är det som verkligen betyder något. Armenien har en befolkning på ungefär tre miljoner, medan Azerbajdzjan är hem för tio miljoner människor. Om vi ​​tittar på hur många av dem som är lämpliga för militärtjänst är siffrorna 1.4 miljoner för Armenien och 3.8 miljoner för Azerbajdzjan. Det finns 45,000 131,000 soldater i de armeniska väpnade styrkorna och 200,000 850,000 i de azerbajdzjanska väpnade styrkorna. Vad gäller antalet reservister, Armenien har XNUMX XNUMX av dem och Azerbajdzjan har XNUMX XNUMX.5

Detta innebär att även om något mirakulöst händer och Armenien förvärvar tillräckligt mycket modern utrustning, har det fortfarande färre människor. Om bara…

Låt oss prata om "om bara".

Vad menar Pashinyan med att säga: "Vi hoppas inte bara utvidga säkerhetssamarbetet utan också militärt-tekniskt samarbete?" Som vi vet har Armenien inte pengar för att köpa några beväpningar. Dessutom har alla tidigare former av samarbete och integration varit otillräckliga för att Ryssland verkligen skulle vilja lösa Armeniens problem.

De senaste händelserna visar att Armenien inte tjänar något på att vara en del av CSTO eller OSS. Ur denna synvinkel är Armeniens enda lösning en stramare integration med Ryssland så att de väpnade styrkorna i Armenien och Ryssland är en enda enhet. Detta skulle vara möjligt endast om Armenien skulle bli Rysslands subjekt, eller om de bestämde sig för att upprätta en facklig stat.

För att upprätta en facklig stat måste Vitrysslands ställning beaktas. Efter de senaste händelserna har Lukashenko sannolikt gått med på alla Putins krav. Armeniens geografiska läge skulle gynna Moskva, och vi vet att om det finns ett annat land mellan två delar av Ryssland, är det bara en tidsfråga tills detta land förlorar sitt oberoende. Detta gäller naturligtvis inte länder som går med i Nato.

Det är svårt att förutsäga hur armenier skulle välkomna en sådan händelse. De skulle säkert gärna besegra Azerbajdzjan och återfå Nagorno-Karabakh, men skulle de vara glada om Armenien återvände till Kremls milda omfamning? En sak är säker - om detta händer måste Georgien och Azerbajdzjan stärka sina väpnade styrkor och överväga att gå med i Nato.

1 https://www.delfi.lv/news/arzemes / pasinjans-pec-sagraves-kara-grib-vairak-militari-tuvinaties-krievijai.d? id = 52687527

2 https://ru.armeniasputnik.am / trend / ryssland-armenien-sotrudnichestvo /

3 https://www.mfa.am/ru/bilaterala relationer / ru

4 https://minval.az/news/123969164? __ cf_chl_jschl_tk __ =3c1fa3a58496fb586b369317ac2a8b8d08b904c8-1606307230-0-AeV9H0lgZJoxaNLLL-LsWbQCmj2fwaDsHfNxI1A_aVcfay0gJ6ddLg9-JZcdY2hZux09Z42iH_62VgGlAJlpV7sZjmrbfNfTzU8fjrQHv1xKwIWRzYpKhzJbmbuQbHqP3wtY2aeEfLRj6C9xMnDJKJfK40Mfi4iIsGdi9Euxe4ZbRZJmeQtK1cn0PAfY_HcspvrobE_xnWpHV15RMKhxtDwfXa7txsdiaCEdEyvO1ly6xzUfyKjX23lHbZyipnDFZg519aOsOID-NRKJr6oG4QPsxKToi1aNmiReSQL6c-c2bO_xwcDDNpoQjFLMlLBiV-KyUU6j8OrMFtSzGJat0LsXWWy1gfUVeazH8jO57V07njRXfNLz661GQ2hkGacjHA

5 https://www.gazeta.ru/army/2020/09/28 / 13271497.shtml?uppdaterad

Synpunkterna i artikeln ovan är författarens ensamma och speglar inte några åsikter från EU-Reporter.

Fortsätt läsa

armenien

Nagorno-Karabakh: Vad händer nu?

publicerade

on

Den 9 november lade Armenien sina vapen och gick med på att ett Ryssland-förmedlat vapenvila med Azerbajdzjan för att avsluta den trettioåriga Nagorno-Karabakh-konflikten. Det återstår att se om de två samhällena någonsin kommer att lära sig att leva sida vid sida i fred. När vi förbereder oss för nästa kapitel i denna smärtsamma historia måste vi ta itu med en huvudorsak till konflikten - armenisk nationalism, skriver Tale Heydarov.

Under den senaste historien har många konflikter uppstått som ett resultat av 'nationalism'. Denna 18thårhundradets ideologi har möjliggjort skapandet av många moderna nationalstater, men har också varit grundorsaken till många tidigare tragedier, inklusive mardrömmen från "tredje riket". Tyvärr verkar detta mantra fortfarande hålla fast vid ett antal de politiska eliterna i Jerevan, vilket bekräftas av de våldsamma scenerna i den armeniska huvudstaden efter tillkännagivandet av fredsavtalet.

Man kan hävda att armenisk nationalism till och med har förvandlats till en form av 'ultranationalism' som försöker utesluta andra minoriteter, nationaliteter och religioner. Detta är tydligt i den demografiska verkligheten i Armenien idag, med etniska armenier som utgör 98 procent av landets medborgarskap efter att ha utvisat hundratusentals azerbajdzjaner under de senaste 100 åren.

Den tidigare armeniska presidenten, Robert Kocharyan, sa en gång att anledningen till att armenier inte kunde leva med azerbajdzjanier var att de var ”genetiskt oförenliga”. Jämför Armeniens rekord med Azerbajdzjan, där trettio tusen armenier fram till idag fortsätter att leva tillsammans med sina kaukasiska grannar tillsammans med en uppsjö av andra etniska minoritetsgrupper och religioner inom Azerbajdzjan. Utanför Azerbajdzjan, närliggande Georgien är värd för både en stor armenisk och azerbajdzjansk diaspora som har levt lyckligt sida vid sida i många år och bevisat att fredlig samexistens är möjlig.

Trots universellt erkännande av att Nagorno-Karabakh är en integrerad del av Azerbajdzjan, har armenier konsekvent "förbisett" premisserna för territoriell integritet som erkänd enligt internationell rätt. Armeniens nu mycket under-eldade premiärminister Nikol Pashinyan, som många av sina landsmän betecknade som en förrädare för att ge upp i kriget, hade konsekvent förtjänt en '' förening '' mellan Nagorno-Karabakh och Armenien, som tidigare uppgav att 'Artsakh [Nagorno-Karabakh] är Armenien - slutet'.

I en Facebook-videoadress till armenier sa Pashinyan att även om villkoren i fredsavtalet var "otroligt smärtsamma för mig och mitt folk" var de nödvändiga på grund av "en djup analys av den militära situationen". Det återstår därför att se om armeniska territoriella anspråk på Karabakh nu en gång för alla är slut (underlättat av cirka 1900 ryska utplacerade fredsbevarare).

Armeniska territoriella anspråk är dock inte begränsade till Nagorno-Karabakh. I augusti 2020 karakteriserade Pashinyan Sèvresfördraget (aldrig ratificerat), som en fråga om 'historiskt faktum', och gjorde anspråk på länder som har varit en del av Turkiet i över 100 år. Armeniens regionala ambitioner slutar inte där.

Den georgiska provinsen Javakheti beskrivs också som en integrerad del av ett '' Förenat Armenien ''. Dessa påståenden mot grannar visar ett beteendemönster. Sådan åsidosättande av internationell rätt i kombination med antagonistiska politiska positioner bidrar inte till att upprätthålla fredliga relationer inom hela regionen. Armenien måste respektera suveräniteten i sina grannars territorier för att säkerställa att freden upprätthålls.

Offentlig diskurs och informationsutbyte i media och online är också av särskild betydelse för freden. Genom historien har nationer använt propaganda för att samla medborgare bakom en regering eller för att stärka nationell moral. Armeniens ledarskap har konsekvent använt desinformation och inflammatoriska kommentarer för att piska upp den offentliga känslan för krigsinsatsen, inklusive att anklaga Turkiet för att ha ett mål att ”återinföra det turkiska imperiet”Och en avsikt att” återvända till södra Kaukasus för att fortsätta det armeniska folkmordet ”. Ansvarsfull journalistik bör sträva efter att utmana och kalla ut grundlösa påståenden som dessa. Politiker och media har ett ansvar för att kyla de sjudande spänningarna mellan de två samhällena och bör avstå från att göra upphetsande kommentarer för oss att ha något hopp om fred.

Vi måste dra lärdom av det förflutna med Europa som ger det perfekta exemplet på hur länder och en kontinent kan lyckas minska konflikter och tvister efter dess efterkrigstidens reaktion på fascismen.

Mitt hemland Azerbajdzjan har aldrig sökt krig. Hela nationen är lättad över att vi äntligen har en chans att uppleva fred igen i regionen. Våra flyktingar och internt fördrivna människor (IDP) kommer i sinom tid att kunna återvända till sina hem och länder. Vårt förhållande till resten av vårt närområde är en modell för fredlig samexistens. Alla förbittrade känslor i Azerbajdzjan svarar direkt på Armeniens aggressiva och människor som fördrivit sin politik under de senaste trettio åren i deras strävan efter ett '' större Armenien ''. Detta måste ta slut.

Endast genom att bekämpa destruktiv och främlingsfientlig nationalism kan Armenien hitta fred med både sina grannar och sin egen nationella identitet. Armenien kommer inte att kunna göra det ensam. Det internationella samfundet har en avgörande roll när det gäller att se till att de värsta aspekterna av nationalismen ropas ut och fördöms enligt de internationellt accepterade normerna i ett reglerbaserat system. Vi måste lära oss och berömma lärdomarna från Tyskland efter kriget och utbildningens roll i befriande länder för fascistisk ideologi. Om vi ​​uppnår detta kan det bara finnas en chans för varaktig fred i regionen.

Tale Heydarov är tidigare president för Azerbajdzjans Premier League fotbollsklubb Gabala och grundare av Azerbajdzjans lärarutvecklingscenter, nuvarande ordförande för Gilan Holding, grundare av European Azerbaijan School, European Azerbaijan Society, samt flera publiceringsorganisationer, tidskrifter och bokhandlar .  

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend