Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

SOCAR som en av hörnstenarna i Azerbajdzjan

publicerade

on

Nyligen, USA Tribune rapporterade att Azerbajdzjan har blivit huvudleverantör av gas till Turkiet. För bara 10 år sedan kunde en sådan prognos bara orsaka skepsis bland de globala aktörerna på olje- och gasmarknaden. Ett av de senaste uttalandena från Azerbajdzjans president Ilham Aliyev vittnar emellertid om landets ökade roll på världens energimarknad.

”Medan för ett år sedan låg azerbajdzjansk gas på den 4: e eller 5: e plats på den turkiska marknaden, nuförtiden är vi i första hand, vilket är mycket viktigt för oss och Turkiet, eftersom gas garanterar energisäkerheten i alla länder. Idag levereras gas till Turkiet från det broderliga landet och ytterligare åtgärder kommer att vidtas för att öka dess volymer, sade Ilham Aliyev häromdagen.

För bara två decennier sedan kunde Azerbajdzjan inte ens föreställa sig i drömmarna att landet en dag skulle bli en av de största gasexportörerna till en av de största gasmarknaderna i Europa. Men på bara tjugo år har situationen förändrats: både inom landet och Azerbajdzjans roll i världsarenan har ökat, och inte bara inom oljesektorn.

Baku har varit känt som ett av världens oljeindustris centrum sedan slutet av 19-talet. Eftersom Azerbajdzjan först var en del av det ryska imperiet och sedan Sovjetunionen kunde Azerbajdzjan inte avyttra oljeintäkterna.

Azerbajdzjan började utvinna olja i industriella vågar i mitten av 19-talet. I mitten av XNUMX-talet började de först utvinna olja från offshore-fält i Azerbajdzjan.

Det första steget mot upprättandet av Azerbajdzjan som ett av världens oljecentra var undertecknandet den 20 september 1994 av ett kontrakt som kallades "Århundradets kontrakt" för utveckling av fält Azeri-Chirag-Guneshli. Detta kontrakt blev grunden för Azerbajdzjans oljestrategi, som fastställdes av Heydar Aliyev. Det är viktigt att detta specifika kontrakt öppnade en port för utländska investerare till kaspiska regionens olje- och gasresurser.

Med detta avtal inträffade ett ekonomiskt mirakel i Azerbajdzjan. Intäkterna från genomförandet av kontraktet översteg 150 miljarder dollar.

Det påminner om att medan SOCAR i mitten och slutet av 1990-talet uteslutande var ett azerbajdzjanskt företag med en liten världsnivå i produktionen, blev det efter ett par decennier en betydande aktör på världens oljemarknad. Oljekontraktens historia visar att SOCAR ursprungligen hade nominellt 10% i produktionsdelningsavtal, inklusive när det gäller minskning av finansiella kostnader.

Idag är SOCAR redo att delta i paritetsandelar i utvecklingen av fält: ett exempel är fälten Abheron och Karabakh, som utvecklas tillsammans med Total och Equinor. Dessutom började SOCAR självständigt utveckla gasfältet Umid och Babek.

”Arbetet i Umid-Babek-projekten, där SOCAR deltar självständigt, går som planerat. Dessa är också mycket lovande projekt, och vi förväntar oss att öka investeringspotentialen för dessa projekt och produktion, eftersom vi behöver energiresurser för interna behov, samtidigt som vår exportpotential kommer att säkerställas. Det finns också andra lovande projekt. I allmänhet kan jag säga att även om 'Century Contract' undertecknades 1994 och många kontrakt har undertecknats sedan dess, har 26 år gått, men intresset för Azerbajdzjans oljepotential i världen minskar inte, men tvärtom växer ”, sade Aliyev.

Under dessa år har SOCAR vuxit till ett stort olje- och gasföretag som bedriver verksamhet i flera länder - Schweiz, Rumänien, Ukraina, Georgien, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Ryssland och andra länder.

Turkiet har en särskild plats i SOCAR: s investeringsprojekt, där företaget förvärvade ett stort petrokemiskt komplex Petkim, byggde STAR-oljeraffinaderi och utvecklar transport- och logistikverksamhet.

Enligt företagets senaste revisionsrapport uppgick SOCARs omsättning under 2019 till 50 miljarder dollar. Det är värt att notera att 93% av denna omsättning beror på verksamhet på utländska marknader.

Förutom olje- och gasföretag är SOCAR aktivt verksamt inom kemikomplexet och blir den största exportören inom icke-oljesektorn. Detta bidrar främst av aktiviteterna i SOKAR Metanol och SOCAR Polymer.

Det är viktigt att tillägga att SOCAR också massivt finansierar kultur och sport. Företaget tar hand om sina anställda. Till exempel överstiger den genomsnittliga lönen i SOCAR $ 700, vilket är två gånger högre än det nationella genomsnittet. Dessutom fördelar företagsledningen medel för att tillgodose de sociala behoven hos företagets anställda och förser dem med lägenheter.

"Arbetare inom oljesektorn har alltid haft stor respekt i Azerbajdzjan. Så är fallet idag; oljearbetarnas arbete är en riktig hjälte. Yrket som oljearbetare respekteras och samtidigt riskabelt, farligt, och jag vill upprepa igen. att deras arbete är verklig hjältemod, säger Ilham Aliyev, som själv arbetat för SOCAR i nio år.

"Oljearbetare tar en enorm roll i den framgångsrika utvecklingen av vårt land. Idag är huvuddelen av landets ekonomi associerad med olje- och gassektorn, och det kommer att vara så under många år framöver. Vi menar inte att andra industrier utvecklas inte - de är det, men oavsett hur de utvecklas kommer de inte att kunna generera samma intäkter inom den närmaste framtiden som olja och gas gör, säger Aliyev.

Det är uppenbart att om det inte vore för att genomföra 'Century Contract' och oljestrategin i allmänhet, skulle det vara svårt att uppnå så imponerande resultat.

armenien

Nagorno-Karabakh-konflikt: Armenien fortsätter att bomba civila

publicerade

on

Azerbajdzjanska myndigheter har rapporterat en attack mot ett bostadsområde i Ganja, landets näst största stad, med minst nio döda och 34 skadade, på söndagen den 11 oktober. President Ilham Aliev har fördömt denna kränkning av eldupphöret, som just nyligen har kommit överens om .

Azerbajdzjan anklagade Armenien för att inte respektera vapenvilaöverenskommelsen som trädde i kraft dagen innan och att fortsätta bombningen av civila områden. På eftermiddagen hade inget utbyte av fångar eller kropp meddelats, ett uttalat mål för det humanitära vapenvila som förhandlades fram i Moskva, som skulle träda i kraft på lördag klockan 12 lokal tid.

I Ganja såg journalister azerbajdzjanska räddare på jobbet i en byggnads spillror, från vilka två kroppar togs bort. Totalt nio lägenheter förstördes, enligt vittnen, av en strejk klockan två (lokal tid).

Azerbajdzjans president Ilham Aliev fördömde attacken på Twitter som ett "uppenbart brott mot eldupphöret" och ett "krigsbrott".

"De armeniska väpnade styrkorna respekterar inte den humanitära vapenvilan och fortsätter att skjuta raketer och artilleri mot städerna och byarna i Azerbajdzjan".

Armenien förnekar att ha bombat Ganja.

Araïk Haroutiounian, den självutnämnda ”presidenten” i de ockuperade territorierna i Azerbajdzjan, sade på söndagsmorgonen att hans trupper respekterade ”vapenvilaöverenskommelsen” och ansåg situationen ”lugnare” än dagen innan.

"Så länge skjutningen fortsätter kommer det inte att ske något utbyte" av fångar eller kroppar, varnade separatistledaren på morgonen.

Den humanitära vapenvilan förhandlades fram av de armeniska och azerbajdzjanska utrikesministrarna under Rysslands ledning.

De ryska och turkiska utrikesministrarna efterlyste i ett ryskt uttalande efter deras telefonsamtal "behovet av att strikt respektera alla bestämmelser" i avtalet.

Europeiska unionen (EU) har uttryckt ”extrem oro” över brott mot vapenvilan i Nagorno-Karabakh.

"Vi noterar med yttersta oro rapporter om fortsatt militär verksamhet, särskilt mot civila mål och civila olyckor", sade EU: s utrikesminister Joseph Borrell i ett uttalande på söndag.

En talesman för Azerbajdzjan sa, "Likgiltighet gentemot tragedin i Azerbajdzjan idag kan leda Europa till större instabilitet och tragedier i framtiden".

Han kallade EU: s nuvarande hållning ineffektiv och sade att tystnaden över mänsklig tragedi i Ganja och att göra slöja allmänna uttalanden bara kommer att uppmuntra Armenien att fortsätta sina krigsförbrytelser.

EU-rådets ordförande Charles Michel svarade på situationen i en tweet, Säger:

”Det humanitära eldupphöret mellan Armenien och Azerbajdzjan är ett viktigt steg mot avskalning. Jag uppmanar parterna att iaktta vapenvila och att undvika ytterligare våld och utsätta civila i fara. Förhandlingar utan förutsättningar måste återupptas utan dröjsmål #NagornoKarabakh ”.

Fortsätt läsa

armenien

Terrorhot i södra Kaukasus kan spridas till Europa

publicerade

on

Under hela konfliktperioden mellan Azerbajdzjan och Armenien har upptrappningen aldrig nått en så kritisk punkt. Till och med i april 2016 när den armeniska sidan inledde massiva operationer mot Azerbajdzjan har de två sidorna aldrig öppet pratat om ett krig så säkert. Armémobilisering av båda sidor är ett alarmerande faktum som bör tas på allvar av det internationella samfundet.

Internationell organisation som OSSE misslyckas med att lösa problemet med fredliga medel som orsakar en minskning av allmänhetens förtroende för dem. Den azerbajdzjanska sidan hävdar öppet att OCSE: s ansträngningar är värdelösa och mycket icke-effektiva - skriver Galib Mammadov, en oberoende expert och MA i internationella relationer från Washington University i St. Louis.

Till och med azerbajdzjanska regeringstjänstemän hänvisar till bilder av OCSE Minsk Groups medordförande som har ett parti i Nagorno Karabakh istället för att genomföra konfliktlösning och fredsbevarande aktiviteter.1 Detta tjänar till allmänhetens ilska på Azerbajdzjans sida och gör ett krig oundvikligt. Å andra sidan skapar varje sannolikhet för krig säkerhetsfrågor för Armenien och som en sista utväg siktar deras regering på att använda sina relationer med regionala terrororganisationer som ASALA (Armeniens hemliga armé för befrielsen av Armenien) och PKK som en garanti för deras säkerhet. När vi går tillbaka till 70-, 80- och 90-talet blir det uppenbart att Armenien har en tendens att samarbeta med terrororganisationer och använda dem som en hård makt för att uppnå sina mål. Inblandning av sådana organisationer i regionen är ett enormt hot för hela världen. Således, om de blir förstärkta i regionen, kan de anpassa sig till andra terroristbyråer i Mellanöstern som skulle öka en global terror.

Kort bakgrund av Nagorno Karabakh-konflikten

Förhållandena mellan två länder försämrades efter att etniska armeniska styrkor ockuperade Azerbajdzjanska territorier mellan åren 1988 och 1994. Sedan vapenvila 1994 har Karabakh-konflikten förblivit frusen trots internationell medling. Armenien ockuperade 20 procent av Azerbajdzjanska territorier som ett resultat av Nagorno Karabakh-konflikten och fördrev cirka 800,000 XNUMX azerbajdzjanier från sina territorier. Dessutom erkänner FN den Azerbajdzjanska republikens territoriella integritet och har fyra resolutioner som uppmanar tillbakadragande av armeniska styrkor från ockuperade distrikt Azerbajdzjan.2

Bakgrund till ASALAs terror

Terroristorganisationer som ASALA och den armeniska revolutionen (ARF) var en av de farligaste terroriströrelserna i Europa under början av 1970-talet. ASALA lanserades i Libanon Beirut 1975 i syfte att cirka 90 personer dödades och hundratals sårades genom en terroristattack av dessa organisationer. Sådana attacker täckte Nordamerika, Europa, Mellanöstern och södra Stillahavsområdet riktade mot etniska turkar (mestadels diplomater).3 Men de tog också liv av amerikanska, franska, italienska och jugoslaviska människor. Med hänsyn till det faktum att armeniska terrorister 1981 stod för det största antalet dokumenterade internationella terrorattacker, definierade den amerikanska regeringen armeniska terrorister som den farligaste gruppen i världen vid den tiden. 4

ASALA: s stora terroroperationer var explosion vid Republikens Turkiets generalkonsulat i städerna Frankfurt, Köln och Essen, Tyskland, explosion vid Yeşilköy-flygplatsen i Istanbul, dödade 5 och skadade 42, gisselkris vid Esenboga flygplats i Ankara, dödade 10 och skadade 82, explosion vid en internationell mässa i Marseille, Frankrike, dödade en och skadade 26, Explosion vid Turkish Airlines-kontoret på Orly flygplats i Paris, dödade 8 och 55 skadades. 5

Armeniskt politiskt våld nådde sin topp mellan hösten 1979 och sommaren 1983. I slutet av juli 1983 tog mord, väpnade överfall och bombattacker livet för många turkiska utrikesministeriets tjänstemän, anhöriga och anställda samt franska, amerikanska, Italienska, jugoslaviska, schweiziska och tyska medborgare. Perioden präglades av de särskilt brutala automatiska vapenangripandena vid flygplatsen Esenboğa, den täckta basaren i Istanbul och den turkiska ambassaden och ambassadensresidensen i Lissabon somrarna 1982 och 1983 och den för tidiga sprängningen av en bomb som var avsedd att explodera i mitten av luft på Orly flygplats i Paris i juli 1983. Åtta personer dödades, inklusive fyra franska medborgare, två turkar, en amerikaner och en svensk, och nära sextio andra skadades.6 Tidigare CIA-chef för terrorismbekämpning kommenterade situationen så här: ”De [armenierna] är brutala ... De tar inte gisslan för att förhandla. Det är bara ut-och-ut-mord. ” 7 Armenisk terror var en mardröm för både européer och amerikaner och ASALA var ett unikt fall som inte ska glömmas bort som en lektion av det internationella samfundet.

Relationer Armenien - ASALA

Armeniens tidigare president Ter-Petrosyan deltog i ASALA-medlemmens Monte Melkonian begravning 1993. Det betyder helt klart att ASALA betraktas som en legitim enhet i Armenien. Armenien visade sitt stöd till terroristorganisationen som tog liv för många människor över hela världen. Dessutom betraktas medlemmar i ASALA officiellt som nationella hjältar. Således tilldelades Monte Melkonian efter döden de högsta militära utmärkelserna från Nagorno Karabagh och Republiken Armenien, inklusive militärkorset, första graden och Golden Eagle-medaljen.8 Armenien främjar öppet terroraktiviteter och ger legitimitet till sådana handlingar. Det ska vara ett larm inte bara för regionen, även för hela världen. Således drabbade ASALAs terroroperationer inte bara turkar och azerbajdzjanska människor i regionen, utan påverkade också Europa och Förenta staterna som tog livet av många människor.

Dessutom, enligt legitima armeniska mediekällor, startade armenisk regering ett program för bosättning av libanesiska armenier till ockuperade territorier i Azerbajdzjan. I augusti 2020 förklarade armeniska medier att två libanesisk-armeniska familjer flyttade till Nagorno-Karabakh.9 I september 2020 nådde antalet hundra personer.10 Armeniska källor beskriver en sådan lösning som humanitär hjälp till libanesiska armenier angående katastrofen som hände i Beirut. Tvärtom erinrar azerbajdzjanska källor om det som en avsiktlig provokation som syftar till att bosätta terroristen mot Karabakh och återuppliva så kallad ASALA-terrororganisation som var en mardröm för Europa. Enligt Azerbajdzjanska källedirektören för Rysslands politiska forskningsinstitut kallade filologen Sergey Markov i sin intervju med APAs Moskva-korrespondent Armeniens handlingar som ett försök till en terror genom att säga ”Genom Pashinyans gärningar kan terrorupplevelse i Mellanöstern sprida sig till södra Kaukasus”. 11 En annan rysk expert Andrey Petrov i sitt uttalande till APA: s korrespondent i Moskva oroade den ryska regeringen över risken för terror: "Genom att utplacera terrorister till Azerbajdzjans ockuperade områden skapar Armenien ett stort problem för Ryssland". 12Armeniens politik för att uppnå sina mål genom terror och krig skulle äventyra freden inte bara i regionen också i Europa.

Slutsats

Både Armeniens respekt för landets terroristledare på regeringsnivå och dess bosättningsplan för armenier i Libanon ger en grund för att bygga en hypotes om att Armenien syftar till att återuppliva sina historiska terrororganisationer som ASALA. Det internationella samfundet ska använda alla sina medel (sanktioner, anteckningar och etc.) för att förhindra att Armenien använder en terrorism som ett verktyg för sina politiska mål, som de gjorde på 70-, 80- och 90-talet. Utplacering av terroristgrupper som PKK och ASALA till Nagorno Karabakh och andra ockuperade territorier i Azerbajdzjan kommer att ta liv inte bara azerbajdzjanska eller turkiska människor, även europeiska, amerikanska, ryska och till och med armeniska människor kan bli offer för deras operationer som det hände i nära historia. Meddelandet ska vara tydligt att något mål inte ska uppnås genom överfall, terror, mord och massakrer. Om sådana organisationer lyckas kommer det att motivera många andra terrororganisationer att agera som kommer att äventyra global fred och säkerhet. Sanktioner och relevanta åtgärder från det internationella samfundet ska åläggas varje regering som stöder terrorhandling.

Yttrandena i denna artikel är personliga för författaren.

2 http:/ /www.un.org/Blogg/Press/docs/ 2008 /ga10693.doc.htm

3 Gunter MM (2011) Armenisk terrorism på tjugonde århundradet. I: Armenisk historia och frågan om folkmord. Palgrave Macmillan, New York. https://doi.org/10.1057/9780230118874_3

4 ”Armeniska terrorister”, 10 januari 1983, CIA, CIA-RDP88-01070R000100520004-4; ”Patterns of International Terrorism: 1981,” i Department of State Bulletin Vol. 82, nr 2065 (augusti 1982): 16; och Gunter, "Sträva efter den rätta orsaken till sitt folk"

5 Christopher Gunn (2014) Secret Army and Revolutionary Federations: The Rise and Fall of Armenian Political Violence, 1973-1993

6 ABC News, 15 juli 1983; Greg MacArthur, AP, Paris, 15 juli 1983; “5 Killed, 60 Hurt by Paris Bomb; Armeniska extremister tar skulden, ”Los Angeles Times, 15 juli 1983; Peggy Turbett, UPI, Paris, 15 juli 1983; Brigid Phillips, UPI, Paris, 15 juli 1983; “Dödad i Orly flygplatsbombning; Armenier gör anspråk på ansvar, ”New York Times, 5 juli 16; ”En lång historia av hämnd”, NYT, 1983 juli 16; ”Armenian Blast Kills 1983m Hurts 5 at Paris Airport,” LAT, 56 juli 16; Claire Rosemberg, ”Amerikansk student dödad i bombexplosion,” UPI, Paris, 1983 juli 16; UPI, Paris, 1983 juli 16; Greg MacArthur, AP, Paris, 1983 juli 16; ”Armenier gör anspråk på fler offer”, NYT, 1983 juli 17; ”Death Toll klättrar till 1983 i Orly Bombing,” NYT, 6 juli 17; ”Amerikan bland döda i Orly Blast”, Washington Post, 1983 juli 17; “Turkish Press Review: 1983-16 juli 18,” ANKARA 1983, 06192 juli 18, DOS; ”Orly Blast hävdar sjunde offret, nya hot,” Associated Press, 1983 juli 21; Dödsavgiften stiger till 1983 efter terror i Orly, ”NYT, 7 juli 22; ”ASALA-bombningen av Orly flygplats tar tunga avgifter; Paris-polisen, i major svep, kvarhåller över 1983 misstänkta, ”Armenian Reporter, 50 juli 21; och ”ASALA-planerad sprängning vid Frankrikes Orly-flygplats”, Armenian Weekly, 1983 juli 23

7 ”Terrorist Group Baffles Experts in Armenian Tactics,” Washington Post, 26 juli 1983

Fortsätt läsa

armenien

Krig blossar upp mellan Armenien och Azerbajdzjan: Behöver Europa nya skiljelinjer bredvid sina gränser?

publicerade

on

Fientligheterna mellan Armenien och Azerbajdzjan har utbrutit igen i Nagorno Karabakh efter att ha sjudit i flera år och bevisar återigen att det inte bara är farligt att rulla tillbaka till ockupationens status quo och låtsas förhandla medan man bibehåller status quo, det fungerar bara inte. Striderna är de tyngsta som ses i regionen sedan 2016. Nationella passioner rider högt och både Armenien och Azerbajdzjan har skylt varandra för att starta striderna.

Antalet skadade är inte känt, men beräknas vara över 100, inklusive civila. Enligt Azerbajdzjans riksadvokat har totalt 35 civila varit på sjukhus med olika skador och 12 personer har dödats i går. I skrivande stund verkar striderna sprida sig utanför Nagorno Karabakh, ett bergous område som är erkänt som en del av Azerbajdzjan, men som har varit under armenisk ockupation sedan kriget i början av 1990-talet som bröt ut strax efter upplösningen av det tidigare Sovjetunionen.

Det finns internationell oro för att andra länder kan suga in i konflikten. Ryssland är en viktig leverantör av vapen till Armenien och har en militärbas där. Turkiet har redan öppet stöttat Azerbajdzjan, följt av några andra länder. EU har en viktig roll att spela. Men rösterna från EU hittills räcker inte för att bidra till en varaktig lösning på konflikten. Faktum är att lösningen verkar enkel - som i fallet med andra konflikter i dess grannskap, att stödja den ockuperade sidaens suveränitet och territoriella integritet, uppmana till att väpnade styrkor dras tillbaka från de ockuperade områdena och återställa fredsförhandlingarna. Annars kommer diplomatiska uttalanden som inte tar upp de grundläggande orsakerna till konflikten inte att ge en hållbar lösning till regionen.

Ett antal röster från Europa under de senaste två dagarna har dock väckt fler frågor om konflikten än svar. Medlemmarna i European People's Party (EPP) Political Assembly träffades via videokonferens den 28 september och slutade med ett konstigt uttalande som kallade "dra tillbaka trupper till de positioner de hade före den 27 september 2020." En sådan bisarr uppmaning från det största politiska partiet i Europaparlamentet har återigen visat hur främmande de flesta europeiska politiker är för det verkliga politiska och säkerhetslandskapet i sina stadsdelar.

Den största faran här är dock inte okunnigheten i sig, utan avsiktliga försök att ge en etnisk och religiös ton till denna territoriella konflikt. De unripe reaktion från vissa europeiska talesmän påminner dock om kravet på nya korståg, vilket kräver stark motstånd mot dessa sorters politiker som använder Europas yttrandefrihet och yttrandefrihet för hat ändamål. Till och med några vanliga nyhetsbyråer lyfte fram den religiösa tillhörighetense två konfronterande länder i sina rapporter. Dessa samtal gör det tydligt att det armeniska nya ”fredskonceptet” ”nytt krig för nya territorier” är rent propaganda.

Denna typ av destruktiv retorik från vissa EU-politiker väckte bara ett omedelbart svar från Organisationen för islamiska länder, Turkiska rådet, Pakistan, till och med Afghanistan. Det finns naturligtvis betydande armeniska minoriteter i många EU-länder - men EU bör motstå att etniska och religiösa färger blir involverade i denna konflikt. Behöver Europa nya skiljelinjer bredvid sina gränser?

Om EU vill säkra stabilitet och fred vid sina gränser, borde det inte stå utan. Det bör motiveras att ta en mer proaktiv roll i linje med dess internationella åtaganden och agera som en ärlig mäklare för att hitta en hållbar lösning utan känslor, men genom ett insisterande på att följa principerna i internationell rätt.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend