Anslut dig till vårt nätverk!

Cyber-spionage

EU-länder testar deras förmåga att samarbeta vid cyberattacker

publicerade

on

EU: s medlemsstater, EU: s byrå för cybersäkerhet (ENISA) och Europeiska kommissionen har träffats för att testa och bedöma deras samarbetsförmåga och motståndskraft i händelse av en cybersäkerhetskris. Övningen, organiserad av Nederländerna med stöd av ENISA, är en viktig milstolpe för genomförandet av relevanta driftsförfaranden. De senare utvecklas inom ramen för NIS-samarbetsgruppen, under ledning av Frankrike och Italien, och sträva efter mer samordnad informationsutbyte och incidenthantering bland EU: s cybersäkerhetsmyndigheter.

Dessutom lanserade medlemsstaterna med stöd av ENISA idag Cyber ​​Crisis Liaison Organization Network (CyCLONe) som syftar till att underlätta samarbetet vid störande cyberincidenter.

Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, sade: ”Det nya nätverket för nätverksorganisation för cyberkris indikerar återigen ett utmärkt samarbete mellan medlemsstaterna och EU-institutionerna för att säkerställa att våra nätverk och kritiska system är cybersäkra. Cybersäkerhet är ett delat ansvar och vi bör arbeta tillsammans för att förbereda och genomföra snabba beredskapsplaner, till exempel i händelse av en storskalig cyberincident eller kris. ”

ENISA: s verkställande direktör Juhan Lepassaar tillade: "Cyberkriser har inga gränser. EU: s byrå för cybersäkerhet har åtagit sig att stödja unionen i sitt svar på cyberincidenter. Det är viktigt att de nationella cybersäkerhetsbyråerna samlas för att samordna beslutsfattandet på alla nivåer. . CyCLONe-gruppen åtgärdar denna saknade länk. ”

CyCLONe-nätverket kommer att säkerställa att information flödar mer effektivt mellan olika cybersäkerhetsstrukturer i medlemsstaterna och gör det möjligt att bättre samordna nationella svarsstrategier och konsekvensbedömningar. Dessutom följer den organiserade övningen upp Kommissionens rekommendation på en Samordnat svar på storskaliga cybersäkerhetsincidenter och kriser (Blueprint) som antogs 2017.

Mer information finns i detta ENISA pressmeddelande. Mer information om EU: s cybersäkerhetsstrategi finns i dessa Q & A och detta Broschyren.

Cyber-spionage

EU: s hotrapport: Cyberattacker blir mer sofistikerade, riktade och utbredda

publicerade

on

Den 20 oktober offentliggjorde Europeiska unionens byrå för cybersäkerhet (ENISA) sin årsrapport som sammanfattar de viktigaste cyberhoten mellan 2019 och 2020. Rapporten avslöjar att attackerna kontinuerligt expanderar genom att bli mer sofistikerade, riktade, utbredda och ofta oupptäckta, medan för majoriteten av dem är motivationen ekonomisk. Det finns också en ökning av nätfiske, skräppost och riktade attacker på de sociala medieplattformarna. Under koronaviruspandemin utmanades cybersäkerheten inom hälso- och sjukvården, medan antagandet av distansarbete, distansutbildning, interpersonell kommunikation och telekonferenser också förändrade cyberspace.

EU vidtar kraftfulla åtgärder för att stärka kapaciteten för cybersäkerhet: Det kommer att uppdatera lagstiftningen inom området Cybersäkerhet, med en ny Strategi för cybersäkerhet kommer fram till slutet av 2020 och investerar i forskning om cybersäkerhet och kapacitetsuppbyggnad, såväl som att öka medvetenheten om nya cyberhot och trender, till exempel genom det årliga Månad för cybersäkerhet kampanj. ENISA Threat Landscape Report är tillgänglig här och ett pressmeddelande finns tillgängligt här.

Fortsätt läsa

Cyber-spionage

Kommissionen lanserar # Women4Cyber ​​- Ett register över talanger inom cybersäkerhet

publicerade

on

Den 7 juli genomförde kommissionen, tillsammans med Women4Cyber-initiativet Europeiska cybersäkerhetsorganisationen (ECSO) lanserade den första online register av europeiska kvinnor inom cybersäkerhet som kommer att ansluta expertgrupper, företag och beslutsfattare till talanger på området.

Registret är en öppen, användarvänlig databas över kvinnor som har expertis inom cybersäkerhet och syftar till att möta den växande efterfrågan på cybersecurity-proffs i Europa och den relaterade bristen på talanger inom området. Lanseringen följer Europeiska kunskapsagendan för hållbar konkurrenskraft, social rättvisa och motståndskraft som kommissionen presenterade den 1 juli 2020.

En Europe Fit for the Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager sa: ”Cybersäkerhet är allas verksamhet. Kvinnor tar med sig erfarenhet, perspektiv och värderingar i utvecklingen av digitala lösningar. Det är viktigt att både berika diskussionen och göra cyberspace säkrare. ”

Främjande av vår europeiska livsstils vice ordförande Margaritis Schinas sa: ”Cybersäkerhetsfältet lider av en enorm brist på kompetens. Denna talangbrist förvärras av bristen på kvinnlig representation i fältet. Den uppdaterade kompetensagendan som antogs av kommissionen förra veckan syftar till att stänga sådana luckor. En mångfald arbetskraft inom cybersäkerhet kommer säkert att bidra till en mer innovativ och robust cybersäkerhet. Registret som lanseras idag kommer att vara ett användbart verktyg för att marknadsföra kvinnor inom cybersäkerhet och skapa ett mer mångsidigt och inkluderande ekosystem för cybersäkerhet. ”

Kommissionär för inre marknaden Thierry Breton sa: ”Under åren har vi främjat olika framgångsrika initiativ som syftar till att öka utbildningen i digitala färdigheter, särskilt inom cybersäkerhetsområdet. Varje cyberlag måste kombinera olika färdigheter som kombinerar datavetenskap, analys och kommunikation. Registret är ett verktyg som syftar till att uppnå bättre könsbalans i arbetskraften inom cybersäkerhet. ”

Registret, som beskriver olika profiler och kartlägger olika kompetensområden, är tillgängligt för alla och kommer att uppdateras regelbundet. Mer information om Women4Cyber-initiativet finns tillgängligt här, om kommissionens cybersecurity-strategi här och du kan gå med i Women4Cyber-registret genom att klicka här.

Fortsätt läsa

Företag

#EU Cybersecurity: Kommissionen inleder offentligt samråd om NIS-direktivet

publicerade

on

Kommissionen lanserade en offentligt samråd om revidering av Direktiv om säkerhet för nät- och informationssystem (NIS-direktivet). Sedan det nuvarande direktivet trädde i kraft 2016 har cyberhotlandskapet utvecklats snabbt. Kommissionen planerar nu att starta förfarandet för översyn av NIS-direktivet, börjar med ett offentligt samråd som syftar till att samla synpunkter på dess genomförande och påverkan av eventuella framtida förändringar.

En Europa Fit for Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager sa: "När våra dagliga liv och ekonomier blir allt mer beroende av digitala lösningar, behöver vi en kultur med modern teknik i alla viktiga sektorer som är beroende av informations- och kommunikationsteknologier."

Främjande av vårt europeiska livsstils vice ordförande Margaritis Schinas sa: "Översynen av direktivet om nätverk och informationssystem är en integrerad del av vår kommande EU: s säkerhetsunionsstrategi som kommer att ge en EU-samordnad och horisontell strategi för säkerhetsutmaningar".

Kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton, sade: ”Coronaviruskrisen har lyfts fram hur viktigt det är att säkerställa vår nätverksinfrastruktur motståndskraft, särskilt i känsliga sektorer som hälsa. Detta samråd är en möjlighet för berörda parter att informera kommissionen om företags och organisationers cybersäkerhetsberedskap och föreslå sätt att ytterligare förbättra det. ”

Sedan den antogs, NIS-direktiv har säkerställt att medlemsländerna är bättre förberedda för cyberincidenter och har ökat sitt samarbete genom NIS-samarbetsgruppen. Det ålägger företag som tillhandahåller viktiga tjänster inom viktiga sektorer, nämligen inom energi, transport, bank, infrastruktur för finansmarknaden, hälsa, vattenförsörjning och distribution och digital infrastruktur, såväl som viktiga leverantörer av digitala tjänster, såsom sökmotorer, molntjänsttjänster eller online marknadsplatser, för att skydda sina informationsteknologisystem och rapportera stora cybersäkerhetshändelser till de nationella myndigheterna.

Samrådet, som kommer att vara öppet till den 2 oktober 2020, söker åsikter och erfarenheter från alla intresserade intressenter och medborgare. Mer information om EU: s åtgärder för att stärka kapaciteten för cybersäkerhet finns tillgänglig här och i dessa Frågor, och mer information om NIS Co-operation Groups arbete är här.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend