Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation strategi för Europa

Boeing-subvention: Världshandelsorganisationen bekräftar EU: s rätt att vedergälla USA: s import på 4 miljarder dollar

publicerade

on

Världshandelsorganisationen (WTO) har tillåtit EU att höja tullar på upp till 4 miljarder dollar i import från USA som en motåtgärd för olagliga avstängningar till den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing. Beslutet bygger på WTO: s tidigare resultat som erkände de amerikanska subventionerna till Boeing som olagliga enligt WTO-lagen.

En ekonomi som fungerar för människor Executive Vice President and Trade Commissioner Valdis Dombrovskis (avbildad) sade: ”Detta efterlängtade beslut tillåter Europeiska unionen att införa tullar på amerikanska produkter som kommer in i Europa. Jag skulle mycket föredra att inte göra det - ytterligare tullar är inte i båda sidors ekonomiska intresse, särskilt eftersom vi strävar efter att återhämta sig från COVID-19-lågkonjunkturen. Jag har samarbetat med min amerikanska motsvarighet, ambassadör Lighthizer, och jag hoppas att USA nu kommer att tappa de tullar som infördes på EU: s export förra året. Detta skulle skapa positiv fart både ekonomiskt och politiskt och hjälpa oss att hitta gemensamma grunder inom andra viktiga områden. EU kommer att fortsätta att driva detta resultat kraftigt. Om det inte händer kommer vi att tvingas utöva våra rättigheter och införa liknande avgifter. Medan vi är helt beredda på denna möjlighet kommer vi att göra det motvilligt. ”

I oktober förra året, efter ett liknande WTO-beslut i ett parallellt ärende om Airbus-subventioner, införde USA repressalier som påverkar EU: s export till ett värde av 7.5 miljarder dollar. Dessa uppgifter är fortfarande kvar idag, trots de avgörande åtgärder som Frankrike och Spanien vidtagit i juli i år för att följa Tyskland och Storbritannien för att se till att de helt följer ett tidigare WTO-beslut om subventioner till Airbus.

Under de nuvarande ekonomiska omständigheterna ligger det i EU: s och USA: s ömsesidiga intresse att avbryta skadliga tullar som i onödan belastar vår industri- och jordbrukssektor.

EU har lagt fram specifika förslag för att nå ett förhandlat resultat till de långvariga tvister om civila flygplan över Atlanten, den längsta i WTO: s historia. Det är fortfarande öppet att samarbeta med USA för att komma överens om en rättvis och balanserad lösning samt om framtida discipliner för subventioner inom den civila flygsektorn.

Samtidigt som den kommunicerar med Förenta staterna vidtar Europeiska kommissionen också lämpliga åtgärder och involverar EU-länder så att den kan använda sina vedergällningsrättigheter om det inte finns några utsikter att föra tvisten till en ömsesidigt fördelaktig lösning. Denna beredskapsplanering inkluderar att slutföra listan över produkter som kommer att omfattas av EU: s tilläggstullar.

Bakgrund

I mars 2019 bekräftade överklagandenämnden, den högsta WTO-instansen, att USA inte hade vidtagit lämpliga åtgärder för att följa WTO: s regler om subventioner, trots tidigare beslut. Istället fortsatte det sitt olagliga stöd från flygplanstillverkaren Boeing till nackdel för Airbus, den europeiska flygindustrin och dess många arbetare. I sitt beslut har överklagandenämnden:

  • Bekräftat att Washington State-skatteprogrammet fortfarande är en central del av S. olaglig subventionering av Boeing;
  • fann att ett antal pågående instrument, inklusive vissa NASA och US Department of Defense upphandlingskontrakt utgör subventioner som kan orsaka ekonomisk skada på Airbus, och;
  • bekräftade att Boeing fortsätter att dra nytta av en olaglig amerikansk skattekoncession som stöder export (Foreign Sales Corporation och Extraterritorial Income Exclusion).

Beslutet som bekräftar EU: s rätt att vedergälla beror direkt på det tidigare beslutet.

I ett parallellt fall på Airbus tillät WTO USA i oktober 2019 att vidta motåtgärder mot europeisk export värt upp till 7.5 miljarder dollar. Priset baserades på ett överklagandebeslut från 2018 som visade att EU och dess medlemsstater inte helt hade följt WTO: s tidigare beslut om återbetalningsbar lanseringsinvestering för A350- och A380-programmen. USA införde dessa tilläggsavgifter den 18 oktober 2019. De berörda EU-länderna har vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa fullständig efterlevnad.

Mer

WTO: s överklagandeorgan beslutar om amerikanska subventioner till Boeing

Offentligt samråd om preliminär produktlista i Boeing-fallet

Preliminär produktlista

Historien om Boeing-fallet

Historik om Airbus-fallet

Aviation strategi för Europa

Single European Sky: För en mer hållbar och motståndskraftig flygtrafikledning

publicerade

on

Europeiska kommissionen är föreslår en uppgradering av regelverket för det gemensamma europeiska luftrummet som följer den europeiska gröna affären. Målet är att modernisera hanteringen av det europeiska luftrummet och skapa mer hållbara och effektiva flygvägar. Detta kan minska upp till 10% av flygutsläpp.

Förslaget kommer eftersom den kraftiga nedgången i flygtrafiken orsakad av coronaviruspandemin kräver mer motståndskraft hos vår flygtrafikledning genom att göra det lättare att anpassa trafikförmågan till efterfrågan.

Transportkommissionär Adina Vălean förklarade: ”Flygplan sicksackar ibland mellan olika luftrumsblock, vilket ökar förseningarna och förbrukat bränsle. Ett effektivt flygtrafikledningssystem innebär mer direkta rutter och mindre förbrukad energi, vilket leder till mindre utsläpp och lägre kostnader för våra flygbolag. Dagens förslag om att se över det gemensamma europeiska luftrummet kommer inte bara att minska luftfartsutsläppen med upp till 10% från en bättre hantering av flygvägar, utan också stimulera digital innovation genom att öppna marknaden för datatjänster i sektorn. Med de nya föreslagna reglerna hjälper vi vår flygsektor att gå vidare med de dubbla gröna och digitala övergångarna. ”

Att inte anpassa flygtrafikkontrollens kapacitet skulle leda till ytterligare kostnader, förseningar och koldioxidutsläpp. År 2 kostade endast förseningar EU 2019 miljarder euro och ledde till 6 miljoner ton (Mt) överskott av koldioxid. Under tiden innebär det att onödiga koldioxidutsläpp krävs att tvinga piloter att flyga i överbelastat luftrum snarare än att ta en direktflygväg, och detsamma är fallet när flygbolagen tar längre rutter för att undvika laddningszoner med högre priser.

Den europeiska gröna affären, men också ny teknisk utveckling, såsom bredare användning av drönare, har satt digitalisering och avkolning av transporter i centrum för EU: s luftfartspolitik. Att begränsa utsläppen är dock fortfarande en stor utmaning för luftfarten. Det gemensamma europeiska luftrummet banar därför väg för ett europeiskt luftrum som används optimalt och omfattar modern teknik. Det säkerställer nätverkshantering som gör det möjligt för flygrumsanvändare att flyga miljövänliga rutter. Och det tillåter digitala tjänster som inte nödvändigtvis kräver närvaro av lokal infrastruktur.

För att säkra säkra och kostnadseffektiva flygledningstjänster föreslår kommissionen åtgärder som:

  • Stärka det europeiska nätverket och dess ledning för att undvika trängsel och suboptimala flygvägar.
  • främja en europeisk marknad för datatjänster som behövs för en bättre flygtrafikledning;
  • effektivisera den ekonomiska regleringen av flygtrafiktjänster som tillhandahålls på medlemsstaternas vägnar för att stimulera ökad hållbarhet och motståndskraft, och
  • främja bättre samordning för definition, utveckling och distribution av innovativa lösningar.

Nästa steg

Det nuvarande förslaget kommer att överlämnas till rådet och parlamentet för överläggningar, vilket kommissionen hoppas kommer att slutföras utan dröjsmål.

Efter det slutgiltiga antagandet av förslaget måste genomförandeakter och delegerade akter förberedas med experter för att ta itu med mer detaljerade och tekniska frågor.

Bakgrund

Initiativet för det gemensamma europeiska luftrummet lanserades 2004 för att minska fragmenteringen av luftrummet över Europa och för att förbättra prestanda för flygtrafikledning när det gäller säkerhet, kapacitet, kostnadseffektivitet och miljö.

Ett förslag till en översyn av det gemensamma europeiska luftrummet (SES 2+) lades fram av kommissionen 2013, men förhandlingarna har stannat i rådet sedan 2015. År 2019 en grupp av kloka personer, bestående av 15 experter inom området, inrättades för att bedöma den nuvarande situationen och framtida behov för flygtrafikledning i EU, vilket resulterade i flera rekommendationer. Kommissionen ändrade sedan sin text från 2013, införde nya åtgärder och utarbetade ett separat förslag om ändring av EASA-grundförordningen. De nya förslagen åtföljs av ett arbetsdokument från presenteras här.

Mer

Frågor och svar: Single European Sky: för en effektiv och hållbar ledning av flygtrafiken

Fortsätt läsa

Aviation strategi för Europa

Kommissionen godkänner bulgariska stödåtgärder för 4.4 miljoner euro till flygplatserna i Burgas och Varna i samband med utbrottet #Coronavirus

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt en bulgarisk stödåtgärd på 4.4 miljoner euro till flygplatserna i Burgas och Varna i samband med koronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes under statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det offentliga stödet kommer att ske i form av uppskjutande av betalningar av koncessionsavgifter som Fraport Twin Star Airport Management AD, företaget som förvaltar de två flygplatserna, ska betala till den bulgariska regeringen som äger flygplatsernas infrastruktur.

Syftet med åtgärden är att hjälpa de två flygplatserna att hantera likviditetsbristen som de står inför på grund av koronavirusutbrottet genom att minska de kostnader som bärs av flygplatsoperatören. Kommissionen fann att åtgärden överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet får betalningsutsättningen endast beviljas fram till slutet av detta år och dess varaktighet är ett år. Vidare innebär betalningsutsättningen minimilöner i enlighet med den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog därför slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionerlig för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På denna grund godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att hantera den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.58095 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Fortsätt läsa

Aviation strategi för Europa

Kommissionen godkänner belgiskt 25 miljoner euro för att stödja leverantören av markhantering Aviapartner i samband med #Coronavirus-utbrott

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt en belgisk individuell stödåtgärd på 25 miljoner euro för att stödja Aviapartner, en leverantör av markhantering på Bryssel National Airport (Zaventem). Åtgärden godkändes under tillfälligt ramverk för statligt stöd. Åtgärden ger stöd i form av ett konvertibelt lån. Syftet med rekapitaliseringsåtgärden är att säkerställa att Aviapartner har tillräcklig likviditet för att fortsätta sin verksamhet. Aviapartner är en viktig operatör på Bryssels nationella flygplats (Belgiens största flygplats).

Ett misslyckande av Aviapartner skulle orsaka stora störningar i den belgiska ekonomin och anslutningen. Kommissionen fann att den åtgärd som anmälts av Belgien överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet (i) kommer åtgärden inte att överskrida det minimum som krävs för att säkerställa Aviapartners livskraft och kommer inte att gå längre än att återställa sin kapitalposition före koronavirusutbrottet. Ii) Systemet ger en tillräcklig ersättning för staten. (iii) villkoren för åtgärderna stimulerar stödmottagarna och / eller deras ägare att återbetala stödet så tidigt som möjligt; (v) Det finns skyddsåtgärder för att se till att stödmottagarna inte drar fördel av statens rekapitaliseringsstöd till nackdel för rättvis konkurrens på den inre marknaden, t.ex. ett förvärvsförbud för att undvika aggressiv kommersiell expansion.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På denna grund godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att hantera den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.57637 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend