Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Konkurrens: Kommissionen offentliggör ansökningsomgången om "Konkurrenspolitik som stöder Green Deal"

publicerade

on

Kommissionen har lanserat en begär bidrag om hur konkurrenspolitiken ytterligare kan stödja målen för programmet European Green Deal. Konkurrenspolitikens roll är att skydda effektiv konkurrens på marknader till förmån för konsumenter och företag. När det gäller att bekämpa klimatförändringarna och skydda miljön kan konkurrenspolitiken inte ersätta den viktiga roll som reglering har. Det kan och kan dock redan bidra till effektiviteten i Europas gröna politik och spela en viktig stödjande roll för att hjälpa Europa att uppnå sina gröna mål genom att tillämpa EU: s regler om antitrust, fusioner och statligt stöd.

Syftet med ansökningsomgången, som kommer att vara öppen fram till 20 november 2020, är ​​att samla idéer och förslag från intresserade intressenter, inklusive konkurrensexperter, den akademiska världen, industrier, miljöorganisationer och konsumentorganisationer om hur konkurrensregler och hållbarhetspolitik fungerar tillsammans och om de skulle kunna arbeta ännu bättre tillsammans i framtiden. De mottagna bidragen kommer att ingå i en konferens i början av nästa år som kommer att föra samman de olika perspektiven.

Miljö

President von der Leyen vid EU Green Week 2020: På väg till Kunming

publicerade

on

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll ett anförande vid konferensens avslutande session EU: s gröna vecka 2020. ”Biodiversitet är kärnan i [vår] framtid och vår planets framtid. Det finns inget val mellan naturen å ena sidan och ekonomin å andra sidan. Det som är bra för naturen är bra för ekonomin. Klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald händer framför våra ögon. De förstärker varandra. Behovet av att agera har aldrig varit tydligare. Det är detta som driver mig som EU-kommissionens ordförande. ”

I sitt tal uppmanade president von der Leyen alla närvarande att gå samman för att bekämpa förlusten av biologisk mångfald och göra Europa till en global ledare i detta: ”I dag uppmanar vi alla att gå med i vår verksamhet för att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Du är många idag och kommer från alla delar av Europa, offentlig och privat sektor, små byar och storstäder, nystartade företag, små och medelstora företag och multinationella företag. Och det finns fler och fler allierade i världen: utveckling och humanitära organisationer; företag och städer; ungdoms- och trosorganisationer; och naturligtvis alla länder och regioner runt om i världen som vill ta itu med förlusten av biologisk mångfald. Vi samarbetar. Vi tillhandahåller ledarskap för att hjälpa oss komma överens om ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald i Kunming nästa år. Globala regler som är tydliga, mätbara som gör det möjligt för oss att hålla varandra ansvariga. Låt oss agera, var och en, utan dröjsmål. Du kan lita på mitt engagemang. ”

Hela talet finns tillgängligt online här.

Fortsätt läsa

Miljö

Kommissionen lanserar kunskapscenter för att vända förlusten av biologisk mångfald och skydda Europas ekosystem

publicerade

on

Inom ramen för EU Gröna veckanlanserar Europeiska kommissionen en ny Kunskapscentrum för biologisk mångfald: en one-stop-shop för vetenskapligt baserade bevis för att återställa och skydda de naturliga ekosystemen som ger oss mat, läkemedel, material, rekreation och välbefinnande. Kunskapscentret kommer att göra den senaste kunskapen om biologisk mångfald tillgänglig för att stärka effekterna av EU: s politik.

Det kommer också att hjälpa till att övervaka genomförandet av programmet EU: s strategi för biologisk mångfald 2030, som syftar till att sätta Europas biologiska mångfald på väg till återhämtning i slutet av decenniet. Miljö-, havs- och fiskerikommissionären Virginijus Sinkevičius sa: ”Endast det som mäts blir gjort. Om vi ​​vill genomföra EU: s strategi för biologisk mångfald måste vi ansluta alla punkter bättre och för detta behöver vi sunda data. Vare sig det gäller pollinatorernas status, bekämpningsmedels miljöpåverkan, naturens värde för företagen eller den ekonomiska motivationen för naturbaserade lösningar. Vi måste också utnyttja den digitala omvandlingen, jordobservation och medborgarvetenskap till fullo. Det nya kunskapscentret kommer att sammanföra allt detta och förbättra sättet vi genererar och hanterar kunskap om biologisk mångfald för användning inom alla politikområden. ”

Innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomskommissionär Mariya Gabriel, ansvarig för det gemensamma forskningscentret, tillade: ”Vetenskap har en avgörande roll att spela för att bevara vår biologiska mångfald. Under ledning av våra egna forskare vid det gemensamma forskningscentret kommer det nya kunskapscentret för biologisk mångfald att hjälpa det europeiska och globala forskarsamhället och politiska beslutsfattare att skörda och förstå det stora utbudet av information som finns tillgänglig, effektivisera den till effektiv politik som skyddar Europas ekosystem och de tjänster de tillhandahåller europeiska medborgare. ”

Dessutom har den första EU-omfattande ekosystembedömningen anlänt, som visar att det finns en mängd biodiversitetsdata som kan hjälpa till att vidta rätt åtgärder för att lindra trycket på våra ekosystem, men mycket av det är fortfarande oanvändt. Bedömningen visar att vi blir mer och mer beroende av våra ekosystem, som själva förblir under högt tryck från effekterna av klimatförändringar och mänskliga aktiviteter. Kunskapscentret för biologisk mångfald kommer direkt att hantera utmaningar som avslöjats av bedömningen. Mer information finns tillgänglig här.

Fortsätt läsa

Lantbruk

Kommissionen välkomnar rådets överenskommelse om framtida gemensam jordbrukspolitik

publicerade

on

Den 20 oktober enades rådet om sin förhandlingsposition, den så kallade allmänna strategin, om reformförslagen för den gemensamma jordbrukspolitiken. Kommissionen välkomnar detta avtal, ett avgörande steg mot att komma in i förhandlingsfasen med medlagstiftarna.

Jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski sa: ”Jag välkomnar de framsteg som gjorts och den allmänna strategin för den gemensamma jordbrukspolitiken som nåddes över natten. Detta är ett viktigt steg för våra jordbrukare och vårt jordbrukssamhälle. Jag är tacksam för medlemsländernas konstruktiva samarbete och jag litar på att detta avtal kommer att bidra till att det europeiska jordbruket kan fortsätta att ge ekonomiska, miljömässiga och sociala fördelar för våra jordbrukare och medborgare i framtiden. ”

Europaparlamentet röstar också om förslagen om den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) under plenarsessionen, med omröstningssessioner planerade fram till idag (23 oktober). När Europaparlamentet enats om en ståndpunkt för alla tre GJP-rapporterna kommer medlagstiftarna att kunna gå in i förhandlingsfasen i syfte att nå en övergripande överenskommelse.

Kommissionen lade fram sina förslag till reform av den gemensamma jordbrukspolitiken i juni 2018 med sikte på en mer flexibel, prestationsbaserad och resultatbaserad strategi, samtidigt som ambitionerna för miljö- och klimatåtgärder sätts upp. Efter antagandet av strategierna Farm to fork och biologisk mångfald presenterade kommissionen CAP-reformens kompatibilitet med Green Deals ambition.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend