Anslut dig till vårt nätverk!

CO2 utsläpp

Stadsledare talar för mål för utsläppsminskningar upp till 65% fram till 2030 med EU-stöd

publicerade

on

Borgmästare i 58 större europeiska städer säger att ”det är dags för en översyn av EU: s energi- och klimatmål 2030 till minst 55% fram till 2030 jämfört med 1990-nivåerna, rättsligt bindande på medlemsnivå.” De kräver också att EU-finansiering ska kanaliseras till en grön och rättvis återhämtning i städer, särskilt för att "frigöra den fulla potentialen" hos ledande städer som har gjort ännu högre reduktionsmål på 65%. Utlysningen följer Europaparlamentets omröstning för högre mål och före Europeiska rådets möte den 15 oktober i Bryssel.

I ett öppet brev till Tysklands kansler, Angela Merkel, i sin roll som ordförande för EU: s råd och Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, säger borgmästarna att deras förslag skulle vara "en naturlig milstolpe på vägen mot en klimatneutrala kontinenten 2050 ”.

Städer är en kritisk del av den europeiska gröna affären, men kan inte agera ensamma. ”... därför ber vi er att använda EU: s finansierings- och återvinningspolitik för att stödja ledande städer som strävar efter att göra sin del av detta mål med ett ännu högre minskningsmål på 65%. Vi kommer inte att kunna frigöra potentialen i Europas städer utan en ambitiös EU-politisk ram på plats, ”står det i brevet.

Borgmästarna, som representerar miljontals européer, kräver också:

  • Betydande investeringar i kollektivtrafik, grön infrastruktur och byggnadsrenoveringar för att möjliggöra övergången i städer. EU: s återhämtningsplan måste utformas för att leverera de högsta politiska ambitionerna för utsläppsminskningar.
  • EU: s finansiering och finansiering ska kanaliseras dit det är mest nödvändigt - Europas städer - för att stärka omvandlingskraften i stadsområdena för en grön och rättvis återhämtning, och
  • återvinningsfinansiering för fossila bränsleintensiva sektorer som är villkorade för att åtaganden om koldioxidutsläpp rensas.

Genom att anta dessa åtgärder avslutar brevet: "Du kommer att skicka en tydlig signal om att Europa betyder affärer för grön återhämtning och stöder stark klimatåtgärd före COP26."

Anna König Jerlmyr, borgmästare i Stockholm och ordförande för Eurocities, sade: ”Städer ligger i framkant av klimatambitionen i Europa och kommer att vara motorerna för European Green Deal. EU måste stödja dem med en lämplig COVID19-återhämtningsplan som riktar massiva investeringar till den gröna och rättvisa övergången i städer. ”

Brevet samordnades genom Eurocities-nätverket.

  1. Borgmästarnas öppna brev kan ses här.
  2. De städer som har undertecknat är: Amsterdam, Aten, Banja Luka, Barcelona, ​​Bergen, Bordeaux, Burgas, Braga, Brighton & Hove, Bristol, Budapest, Chemnitz, Köln, Köpenhamn, Coventry, Dortmund, Dublin, Eindhoven, Florens, Frankfurt, Gdansk, Gent, Glasgow, Grenoble-Alpes Metropole, Hannover, Heidelberg, Helsinki, Kiel, Lahti, Linkoping, Lissabon, Ljubljana, London, Lyon, Lyon Metropole, Madrid, Malmö, Mannheim, Milano, München, Munster, Nantes, Oslo, Uleåborg, Paris, Porto, Riga, Rom, Sevilla, Stockholm, Strasbourg, Stuttgart, Tallinn, Tammerfors, Turin, Åbo, Vilnius, Wroclaw
  3. Eurocities vill göra städer till platser där alla kan njuta av en god livskvalitet, kan röra sig säkert, få tillgång till kvalitet och inkluderande offentliga tjänster och dra nytta av en hälsosam miljö. Vi gör detta genom att nätverka nästan 200 större europeiska städer, som tillsammans representerar cirka 130 miljoner människor i 39 länder, och samla bevis på hur politiken påverkar människor att inspirera andra städer och EU: s beslutsfattare.

Anslut med oss ​​på vår hemsida eller genom att följa vår Twitter, Instagram, Facebook och Link konton

Klimatförändring

Europaparlamentet cementerar sin ståndpunkt om klimatförändringarna innan man pratar med medlemsstaterna

publicerade

on

EU: s lagstiftare har stött en plan för att minska växthusgaserna med 60% från 1990 års nivåer fram till 2030, i hopp om att medlemsstaterna inte kommer att försöka vattna målet under kommande förhandlingar. skriver .

Resultaten av omröstningen som offentliggjordes idag (8 oktober) bekräftar sina preliminära röster tidigare i veckan om en milstolpe för att göra EU: s klimatmål juridiskt bindande.

Lagen, som innehåller EU: s nya utsläppsminskande mål för 2030, antogs med en stor majoritet av 231 röster.

Nu måste parlamentet komma överens om den slutgiltiga lagen med EU: s 27 medlemsländer, varav endast ett fåtal har sagt att de skulle stödja ett 60-procentigt minskningsmål. Lagstiftare vill undvika att länder sänker det till under den nivå av utsläppsminskningar som föreslagits av EU: s chef på minst 55%.

EU: s nuvarande 2030-mål är att minska utsläppen med 40%.

Parlamentet stödde också ett förslag om att inleda ett oberoende vetenskapligt råd för att ge råd om klimatpolitiken - ett system som redan finns i Storbritannien och Sverige - och en koldioxidbudget som anger de utsläpp som EU kan producera utan att tappa sina klimatåtaganden.

Med klimatrelaterade effekter som intensivare hetsvågor och bränder som redan känns över hela Europa och tusentals ungdomar gick ut på gatorna förra månaden för att kräva hårdare åtgärder är EU under press för att öka sin klimatpolitik.

Grupper som representerar investerare med 62 biljoner euro i tillgångar under förvaltning, plus hundratals företag och icke-statliga organisationer skrev idag till EU-ledare och uppmanade dem att komma överens om ett utsläppsminskande mål på minst 55% för 2030.

Forskare säger att detta mål, som har föreslagits av Europeiska kommissionen, är den minsta insats som krävs för att ge EU ett realistiskt skott för att bli klimatneutralt 2050. Kommissionen vill att det nya 2030-målet ska slutföras i slutet av året.

Klimatlagen kräver emellertid kompromisser från medlemsländerna. Rikare stater med stora förnybara energikällor driver på djupare utsläppsminskningar, men koltunga länder inklusive Polen och Tjeckien fruktar det ekonomiska nedfallet av hårdare mål.

Med tanke på dess politiska känslighet kommer regeringschefer sannolikt att avgöra sin ståndpunkt om målet 2030 med enhällighet, vilket innebär att ett land kan blockera det.

Fortsätt läsa

Klimatförändring

EU: s framsteg mot sina #ClimateChange-mål

publicerade

on

EU har fastställt ambitiösa mål för att minska sina växthusgasutsläpp till 2020. Bekämpa klimatförändringar är en prioritering för EU. Det har åtagit sig att en serie mätbara mål och tagit flera åtgärder för att minska växthusgaser. Vilka framsteg har redan uppnåtts?

2020 klimatmål som ska nås

Grafik som visar utvecklingen av växthusgasutsläpp i EU mellan 1990 och 2020 och prognoser fram till 2035Grafik som visar utvecklingen av växthusgasutsläpp i EU mellan 1990 och 2020 och prognoser fram till 2035

EU: s mål för 2020 har fastställts i klimat och energi paket antagen i 2008. Ett av målen är en minskning av växthusgasutsläppen i 20% jämfört med 1990-nivåerna.

År 2018 hade mängden utsläpp av växthusgaser i EU minskat 23.2% jämfört med 1990 års nivåer. Detta innebär att EU är på god väg att nå sitt mål för 2020. Men enligt medlemsländernas senaste prognoser baserade på befintliga åtgärder skulle utsläppsminskningen endast uppgå till cirka 30% fram till 2030. EU: s utsläppsmål för 2030, fastställt i 2008 är en minskning med 40% jämfört med 1990-nivåerna och parlamentet strävar efter att fastställa ett ännu mer ambitiöst mål på 55%.

I november 2019, den Parlamentet förklarade en klimatnödsituation uppmanar kommissionen att anpassa alla sina förslag i linje med ett mål på 1.5 ° C för att begränsa den globala uppvärmningen och se till att utsläppen av växthusgaser minskas avsevärt.

Som svar avslöjade den nya kommissionen European Green Deal, en färdplan för Europa att bli en klimatneutral kontinent år 2050.

Framsteg inom energi och industrisektorer

För att uppnå ovan nämnda 2020-mål vidtar EU åtgärder på flera områden. En av dem är EU: s system för handel med utsläppsrätter (ETS) som täcker växthusgasutsläppen från storskaliga anläggningar inom kraft- och industrisektorn samt flygsektorn, som står för cirka 40% av EU: s totala växthusgasutsläpp.

Mellan 2005 och 2018 minskade utsläppen från kraftverk och fabriker som omfattas av EU: s system för handel med utsläppsrätter med 29%. Detta är markant mer än den 23% -minskning som sattes som 2020-målet.

Status för nationella mål

För att minska utsläppen från andra sektorer (bostäder, jordbruk, avfall, transport, men inte luftfart) fastställde EU-länderna nationella mål för utsläppsminskning enligt beslutet om delning av ansträngning. Utsläppen från sektorerna som omfattas av nationella mål var 11% lägre under 2018 än 2005, vilket överskred 2020-målet om en minskning med 10%.

Infographic som visar EU-ländernas utsläpp av växthusgaser 2005 och 2018 och jämför framstegen mot 2020-reduktionsmåletMålen för EU-länderna
Mer infografik om klimatförändringar

Fortsätt läsa

Klimatförändring

#GlobalWarming - #EESC efterlyser nya skatteåtgärder för att minska och ta bort koldioxid från atmosfären

publicerade

on

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) har understrukit att skatter på koldioxidutsläpp inte kommer att räcka för att minska CO2 tillräckligt och säger att det finns ett behov av att anta en symmetrisk metod för beskattning som främjar avlägsnande av CO2 från atmosfären.

Nya skatter och ytterligare åtgärder för CO2 utsläpp kommer att hjälpa, men kommer inte att vara tillräckliga: den globala uppvärmningen kommer troligen att fortsätta om inte redan utsläppt CO2 kan tas ut ur atmosfären. I yttrandet som utarbetats av Krister Andersson och antogs vid plenarsessionen i juli framhäver utskottet det faktum att ett nytt system behövs, varvid CO2 utsläpp beskattas inte bara och därför avskräckas, utan utsläpp som redan finns i atmosfären kan tas bort, lagras och användas för andra ändamål.

Andersson sade under plenarsammanträdet: "Det är viktigt att använda beskattning för att nå Europas klimatneutralitetsmål, men det finns ett behov av ytterligare verktyg. Det skulle vara effektivt om, liksom att kunna minska koldioxidutsläppen.2 utsläpp, vi kan också ta bort CO2 från atmosfären. Därför kräver vi en symmetrisk beskattning som bygger på denna strategi: skatteintäkter från CO2 skatter kan användas för att kompensera aktiviteter som tar bort CO2 från atmosfären. "

EESK rekommenderar också att man genom dedicerade investeringar utvecklar ny teknik på EU-nivå och nationell nivå, vilket möjliggör koluppsamling och -lagring (CCS) samt koluppsamling och -utnyttjande (CCU). Dessa åtgärder skulle vara ett ytterligare steg mot att minska effekterna av CO2 utsläpp och därmed följa FN: s och Parisavtalets klimatförändringsmål för hållbar utveckling.

Kommittén pekar också på metoder för markförvaltning som bör uppmuntras och stödjas, i EU och i medlemsländerna, till exempel att fokusera på skogar. Att utvidga, återställa och korrekt hantera skogar kan utnyttja fotosyntesens kraft för att hantera CO2 och bör kompenseras genom att tillämpa en negativ skattesats. Skogar tar bort koldioxid naturligt och träd är särskilt bra på att lagra koldioxid som tas bort från atmosfären. Hur som helst, oavsett om det är ny teknik eller annan praxis, bör åtgärderna vara symmetriska, effektiva och implementerade på ett sätt som är socialt acceptabelt för alla.

Enligt EESK måste den globala uppvärmningen tas upp över hela världen, omfattande och symmetriskt, med beaktande av nuvarande nivåer av CO2 i atmosfären. Det skulle vara användbart att fastställa regler inom EU och på denna grund inleda internationella diskussioner med andra handelsblock. I framtiden, för att uppnå en effektiv, symmetrisk politisk ram för att hantera den ökande mängden CO2, nya beskattningsåtgärder skulle kunna införas för att komplettera det nuvarande systemet för utsläppshandel och nationella koldioxidskatter.

Den strategi som Europeiska kommissionen följde i European Green Deal med det europeiska systemet för handel med utsläppsrätter (ETS) verkar gå i rätt riktning och göra goda framsteg när det gäller att uppnå effektivare koldioxidpriser i hela ekonomin. ETS baseras på "cap and trade" -principen, enligt vilken ett tak fastställs på den totala mängden av vissa växthusgaser som kan släppas ut.

Kapsylen minskas med tiden och tvingar de totala utsläppen att minska. Inom gränserna för taket får eller köper företag som omfattas av systemet utsläppsrätter som kan säljas vid behov. Ett sådant verktyg bör samordnas med andra, ytterligare instrument, inklusive en ny strategi för beskattning i en sammanhängande politisk ram, liksom med andra, liknande verktyg som implementeras i andra regioner i hela världen.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend