Anslut dig till vårt nätverk!

estland

Investeringsplanen stöder små och medelstora företag i kulturella och kreativa sektorer i Estland, Lettland, Litauen och Finland

publicerade

on

Europeiska investeringsfonden (EIF) och den estniska långivaren Finora Capital undertecknade ett garantiavtal på 6 miljoner euro för att låsa upp gynnsamma lån för små och medelstora företag från de kulturella och kreativa sektorerna i Estland, Lettland, Litauen och Finland. Denna garanti gör det möjligt för Finora Capital att utveckla en ny produkt som matchar små och medelstora företags specifika behov inom kulturella och kreativa sektorer, utveckla kompetenser för finansiering av kulturella och kreativa sektorer och expandera till nya marknader.

Åtgärden är aktiverad under både Kulturella och kreativa sektorn garantifacilitet (CCS GF), ett garantisystem som förvaltas av EIF på Europeiska kommissionens vägnar och Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), en del av investeringsplanen för Europa. Detta är den första CCS GF-stödda operationen i Litauen, Lettland, Estland och Finland.

Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden, sade: ”Dagens stöd till kulturella och kreativa företag i Estland, Lettland, Litauen och Finland är ett fantastiskt initiativ, en del av vårt gemensamma arbete för att erbjuda konkret, snabb och direkt lättnad till småföretag och enskilda aktörer inom kulturområdet. och kreativ sektor som har drabbats hårt av koronaviruskrisen. Nu behöver mer än någonsin europeiska små och medelstora företag och skapare stöd över hela Europa. Jag är mycket glad över att vårt finansiella verktyg hjälper dem att klara av krisen, driva deras kreativitet och bevara Europas rika och mångsidiga kulturella scen. Pressmeddelandet finns tillgängligt här. De Investment Plan för Europa har hittills mobiliserat 535 miljarder euro i investeringar i hela EU och gynnat totalt över 1.4 miljoner små och medelstora företag.

Ekonomi

Kommissionen stöder Estland i att effektivisera sin transportsektor

publicerade

on

Europeiska kommissionen, i samarbete med OECD: s internationella transportforum (ITF), har gett stöd till Estland genom Strukturellt reformprogram (SRSP) för att hjälpa till med att utarbeta en ny transport- och mobilitetsutvecklingsplan för perioden 2021-2035. Resultatet av stödprojektet, en analys av transportsektorn i Estland, presenterades idag under ett evenemang i Tallinn.

Analysen fokuserar på de viktigaste utmaningarna och möjligheterna för den estniska transportsektorn och identifierar landets behov när det gäller infrastruktur och reformer. Den slutliga rapporten innehåller rekommendationer för att vägleda reformer och samlar in bästa praxis från andra medlemsstater.

Vårt resultatet av projektet bör hjälpa Estland att utveckla en bättre transportpolitik och i slutändan bidra till att minska koldioxidutsläppen till förmån för dess folk och företag. SRSP erbjuder expertis till alla EU-länder för genomförande av tillväxtförbättrande reformer. Stödet baseras på begäran och är skräddarsytt för mottagarmedlemsstaten. Sedan 2 har programmet stött över 2017 1,000 reformprojekt i alla 27 medlemsländer.

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 4 miljoner euro i estniska hyreskompensationssystem för att stödja företag som drabbats av #Coronavirus-utbrott

publicerade

on

Europeiska kommissionen godkände ett estniskt system på 4 miljoner euro för att stödja företag som hyr lokaler i köpcentrum i samband med koronavirusutbrottet. Systemet godkändes under statligt stöd Tillfälligt ramverk antogs av kommissionen den 19 mars 2020, i dess ändrade lydelse 3 April 2020 och 8 May 2020.

Det offentliga stödet, som kommer att ges i form av direkta bidrag, är avsett att täcka en del av hyran som förfaller av företag som ligger i köpcentrum. Storleken på det offentliga stödet som företagen kommer att ha rätt till enligt systemet kommer att matcha, upp till maximalt 25% av hyran, de rabatter som varje leasegivare kan besluta att tillämpa hyror med tanke på den nuvarande krissituationen.

Detta syftar till att stimulera den privata sektorn att bidra till målet att mildra effekterna av koronavirusutbrottet. Syftet med systemet är att mildra de plötsliga likviditetsbrist som icke-väsentliga företag i köpcentra står inför på grund av den stängning som den estniska staten införde mellan 27 mars och 11 maj för att begränsa spridningen av koronaviruset. Kommissionen fann att det estniska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet (i) kommer stödet per företag inte att överskrida de gränser som anges i den tillfälliga ramen; och (ii) systemet kommer att pågå fram till den 31 december 2020.

På denna grund godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att hantera den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.57403 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Fortsätt läsa

coronavirus

#CitizensDialogue - Executive Vice President Frans Timmermans Estlands president Kersti Kaljulaid håller offentlig debatt online

publicerade

on

I dag (8 maj), med tanke på den kommande Europadagen, verkställande vice ordförande Frans Timmermans och Estlands president Kersti Kaljulaid (avbildad) kommer att hålla en offentlig online-debatt om Europas avgörande ögonblick.

De kommer att se på den aktuella krisen som ett väsentligt test för solidaritet mellan medlemsstaterna och mellan medborgarna och hur Europa kan återhämta sig ekonomiskt på ett konkurrenskraftigt, grönt och motståndskraftigt sätt och upprätthålla de grundläggande värden som stöder våra demokratier.

Den verkställande vice presidenten och presidenten kommer att ta frågor från en online-publik om de aktuella utmaningar vi står inför, deras oro och deras förhoppningar om framtiden. Diskussionen kommer också att behandla hur EU och medlemsstaterna har hanterat krisen hittills och vad den innebär för européer, delvis i samband med lärdomarna från den ekonomiska krisen 2008-2009.

Du kan följa debatten live på webbplats för Europeiska kommissionens representation i Estland eller dess Facebook-sida eller titta via EbS och ställa frågor genom att delta i evenemanget antingen på den virtuella scenen (förhandsregistrering behövs) eller via slido (instruktioner här).

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend