Anslut dig till vårt nätverk!

cancer

Ser EU över risker från mineralull i kampen mot cancer?

publicerade

on

EU: s slående cancerplan har kallats flaggskepps hälsoinitiativ och 'mästerplan'av Europeiska kommissionen i kampen mot cancer, skriver Martin Banks.

Som det första initiativet enligt denna plan har kommissionen nu lagt fram ett lagstiftningsförslag om arbetsmiljö. De föreslagen fjärde översynen av direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagena ämnen (CMD) anger nya eller reviderade bindande yrkesmässiga exponeringsgränsvärden för tre ämnen som kan orsaka cancer.

Kommissionen noterade att varje år inträffar cirka 120,000 80,000 arbetsrelaterade cancerfall på grund av exponering för cancerframkallande ämnen i EU, vilket leder till cirka 1.1 27 dödsfall årligen, vilket gör cancer till orsaken till hälften av dödsfallet i samband med arbete. Uppskattningar visade att mer än 2014 miljoner arbetare inom ett brett spektrum av sektorer skulle dra nytta av förbättrat skydd genom de föreslagna ändringarna. Med denna översyn har nya eller uppdaterade gränser satts på XNUMX cancerframkallande ämnen sedan XNUMX.

Europeiska fackliga förbundet (ETUC) kritiserade EU hävdar att det inte har vidtagit några åtgärder för att begränsa exponeringen till 20 fler cancerframkallande ämnen, medan befintliga exponeringsgränser för vanliga arbetsplatsframkallande ämnen som kristallin kiseldioxid, dieselutsläpp och asbest inte ger tillräckligt skydd och snarast behöver uppdateras. Vårt EFS har sade att dess mål är att ha bindande yrkesmässiga exponeringsgränser under CMD i minst 50 prioriterade cancerframkallande ämnen senast 2024. Det har efterlyste ett nytt sammanhängande och öppet system för att fastställa EU: s exponeringsgränser baserade på de i Tyskland och Nederländerna, och noterade att upp till 12% av alla cancerfall är arbetsrelaterade.

Det välkomnade emellertid förslaget som ett steg i rätt riktning, eftersom det skulle skydda arbetstagarna, särskilt inom tillverknings- och byggindustrin. Byggnadsarbetare kommer sannolikt att utsättas för mer isoleringsprodukter och avfall de kommande åren, som Europeiska kommissionen nyligen sagt att renoveringsgraden i EU: s medlemsstater måste fördubblas för att nå klimatmålet 2030. Idag kommissionen förklarade hur den vill uppnå detta i sin Renoveringsvåg kommunikation.

Detta väcker frågan om arbetstagare inom byggsektorn, från tillverkning till renoveringsplatser och avfallshantering, behöver ytterligare skydd när det gäller mineralull, ett vanligt isoleringsmaterial. Den tillverkas med cancerframkallande formaldehyd som bindemedel, som har funnits på fackföreningens prioriterade lista, och reglerades under CMD under 2019. De EU: s förordning om klassificering, märkning och förpackning av ämnen klassificerar mineralull själv i allmänhet som a misstänkt cancerframkallande. Vissa undantag gäller dock och CMD skyddar för närvarande inte arbetare från mineralull.

A 2009 akademisk artikel noterade att mineralullavfall delar originalmaterialets egenskaper. Detta inkluderade ”den cancerframkallande potentialen hos gamla mineralullar, sekundära komponenter såsom bindemedel och smörjmedelinnehåll”. Tidigare i år, Österrikisk statlig TV ORF ringde mineralullavfall ”så cancerframkallande som asbest”, vilket belyser problem med dess säkra hantering. Experter inom EU-institutionerna är medvetna om dessa farhågor.

Efter ett evenemang i Europaparlamentet, Aurel Laurenţiu Plosceanu från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, ett rådgivande organ för EU, och föredraganden om "Arbeta med farliga ämnen" sade förra året: ”Mer behöver göras för att göra fler medvetna om de potentiella farorna med mineralull. Det finns en verklig risk associerad med detta material och precis som asbest måste människor göras medvetna om de möjliga riskerna. ” Han efterlyste en rad åtgärder, inklusive en medvetenhetskampanj, bättre märkning, mer investering i forskning och säkrare utrustning för personer i byggbranschen som arbetar med materialet. Han tillade: ”Det speciella problemet med det här materialet är att eventuella hälsoproblem inte kan förekomma hos någon förrän långt efter att de exponerats för det. Med något som lungcancer, som, liksom med asbest, är en möjlig hälsorisk förknippad med detta, tyvärr kan det vara för sent. "

Som med alla andra ordinarie lagstiftningsförslag kommer Europaparlamentet och rådet att ha möjlighet att ändra den föreslagna översynen av CMD innan den antas. Europeiska kommissionen förväntas anta den bredare planen för slående cancer senare i år. Det återstår att se om EU-institutionerna också kommer att ta itu med farhågorna kring användningen av mineralull.

cancer

Livsstilsval och att slå cancer

publicerade

on

Den 21 oktober anordnade Kangaroo-gruppen en online-debatt om Europas slående cancerplan, hälsokommissionär Stella Kyriakides flaggskeppsinitiativ. Webbinariet, ordförande av Michael Gahler MEP, ordförande för Kangaroo Group, involverade en presentation av professor David Nutt från Imperial College London och presenterade Deirdre Clune, MEP och Tomislav Sokol, MEP.

Händelsen diskuterade potentialen för minskad skada för att hjälpa EU-medborgare att göra hälsosammare livsstilsval och hur det kan hjälpa till att förebygga cancer.

Följande är en sammanfattning av webbseminariet, från professor Nuts presentation, till bidragen från parlamentsledamöterna Clune och Sokol och Q & A-sessionen.

Panel

 • Professor David Nutt, Imperial College London
 • Deirdre Clune, EPP MEP
 • Tomislav Sokol, EPP MEP
 • Michael Gahler, EPP MEP

Introduktion

 • Michael Gahler introducerade evenemanget och sa att 40% av cancer i Europa kan förhindras och att stimulera europeiska medborgare att välja hälsosammare alternativ kan gå på ett sätt att hjälpa till att förebygga dessa cancerformer, som de som orsakas av alkohol och tobak.

Professor David Nutt

 • Professor Nutt presenterade för webbseminariet om principerna för minskning av skador, särskilt i förhållande till alkohol och tobak.
 • Han skisserade att förebyggande åtgärder som att öka beskattningen, utbilda sig om skador, öka åldern för användning av alkohol och tobak, begränsa platserna där de kan köpas och de tider de kan köpas alla kan bidra till att minska skador orsakade av alkohol tobak.
 • Han sade också att möjliggöra tillgång till säkrare alternativ som snus och e-cigaretter för rökare som tillvägagångssätt som kan minska rökframkallad cancer.
 • När det gäller tobak sa Nutt: "Vad som orsakar cancer hos rökare är inte nikotin utan tjära." Han presenterade en analys av skadanivån i samband med olika sätt att leverera nikotin som visar hur mycket olika de var, med cigaretter som är mest skadliga jämfört med snus och vaping.
 • Nutt pekade på Sveriges erfarenhet av snus som ett exempel på hur mindre skadliga alternativ till rökning kan minska rökinducerad cancer och sade: ”Snus minskar verkligen cancer.”
 • Nutt påpekade att cigarettanvändningen i Norge har minskat medan konsumtionen av snus har ökat, vilket visar att norrmän i allt högre grad slutar röka för snus.
 • Nutt påpekade också att: "e-cigaretter är extremt låga i cancerframkallande ämnen." Han sa att "vi kan säga, nästan säkert, att e-cigaretter kommer att minska mun- och lungcancer jämfört med rökning."
 • Nutt visade bevis från USA att tobaksrökning hos unga människor har minskat trots att fler vapnar. Detta, sade han, bekräftar att det inte finns någon "gateway-effekt" från att vaping till rökning.
 • Nutt sa att hos starka drickare genom att minska ditt alkoholintag med 25 gram per dag kan minska risken för munhålscancer med en tredjedel.
 • Nutt påpekade att höjningar av alkoholbeskattning förutses minska minskningen av alkoholinducerad cancer.

Deirdre Clune, ledamot

 • Clune uppgav att Europaparlamentets särskilda kommitté för att slå cancer (BECA) erkänner att "människor har vanor, deras sätt att leva och deras livsstil", och att utskottet kommer att fokusera på alla områden av cancer, över förebyggande, tidiga diagnoser, behandling och vård
 • Hon betonade att det behövs ett samordnat tillvägagångssätt, där BECA fokuserar på förebyggande som ett nyckelområde eftersom 40% av cancerformerna kan förebyggas.
 • Clune påpekade exemplet med snus i Sverige som något som BECA kunde "hålla fast vid." Hon sa att rökare oftast börjar röka när de är unga, och det är mycket sällsynt att rökare tar upp det senare i livet.
 • Clune sa att människor måste förstå att rökning är en missbruk och att säkrare alternativ kan vara en väg framåt. Hon påpekade att de flesta förknippar rökning bara med lungcancer, medan det faktiskt orsakar många andra.
 • Hon påpekade ett liknande faktum med alkohol och levercancer. Hon insåg att det kan vara effektivt att begränsa försäljningen av alkohol och att man bör titta på försäljningen av alkohol till ungdomar.
 • Clune pekade på begränsningar av alkoholreklam och särskilt begränsningar för reklam på TV och inom sport som förändrade livsstilsbeteenden.
 • Hon sa att hon hoppas att BECA: s rapport kommer att vara ambitiös och rekommendera åtgärder mot alkohol och tobak. Hon inser att BECA har mycket att göra, och input från experter som Nutt kommer att hjälpa dem i sitt arbete. Hon betonade att förebyggande verkligen är ett område där BECA hoppas kunna spela en roll.

Tomislav Sokol, parlamentsledamot

 • Said Nutt: s presentation var intressant i termer av de bevis som presenterats. Sokol sa att beslut måste fattas strikt på tillgängliga bevis och att något som saknas. Han påpekade att samtal med akademiker och forskare är oerhört viktigt för parlamentet.
 • Sokol hänvisade till det tidigare domstolsbeslutet i Europa om snus. Han sa att de europeiska domstolarna ofta förlitar sig på konsekvensbedömningar gjorda av kommissionen, eftersom domstolarna inte själva är beredda på dessa områden.
 • Sokol betonade vikten av harmoniserade regler i hela EU och sade att bevis måste matas in i kommissionen.
 • Sokol påpekade att människor ofta kan bestämma själva om hälsosamma livsstilsval, men de måste få så mycket information som möjligt för att göra det och sade att detta är ett område där EU kan spela en viktig roll.
 • Han sa att han hoppas att BECA: s rapport som kommer att skickas till kommissionen kommer att vara ambitiös och bevisbaserad.

Fortsätt läsa

cancer

Slå cancer: Bättre skydd för arbetstagare mot cancerframkallande kemikalier

publicerade

on

Varje år inträffar cirka 120,000 80,000 arbetsrelaterade cancerfall till följd av exponering för cancerframkallande ämnen på arbetsplatsen i EU, vilket leder till cirka 1.1 XNUMX dödsfall årligen. För att förbättra arbetarnas skydd mot cancer har kommissionen idag föreslagit att ytterligare begränsa deras exponering för cancerframkallande kemikalier. Denna fjärde revision av direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagena ämnen anger nya eller reviderade gränsvärden för tre viktiga ämnen: akrylnitril, nickelföreningar och bensen. Uppskattningar visar att mer än XNUMX miljoner arbetstagare inom ett brett spektrum av sektorer kommer att dra nytta av förbättrat skydd tack vare de nya reglerna. Dagens förslag är det första initiativet för kommissionens åtagande att bekämpa cancer inom den kommande Europas slående cancerplan.

Kommissionär för jobb och sociala rättigheter Nicolas Schmit sa: ”En arbetsplats bör vara en säker plats och ändå är cancer orsaken till hälften av de dödsfall som är kopplade till arbete. Denna uppdatering av direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagena ämnen är ett av de första stegen i vår ambitiösa plan för att slå cancer. Det visar att vi är fast beslutna att agera och inte kompromissa med arbetarnas hälsa. Mot bakgrund av den stora hälsokrisen på grund av COVID-19 kommer vi att fördubbla våra ansträngningar för att säkerställa att arbetare i Europa skyddas. Vi kommer att titta på konkreta sätt att uppnå detta via den framtida strategiska ramen för arbetsmiljö. ”

Kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Stella Kyriakides sa: ”Att minska det lidande som orsakas av cancer är en prioritet för oss, och för att göra det är förebyggande avgörande. Idag tar vi ett viktigt steg för att skydda våra arbetare från exponering för farliga ämnen på arbetsplatsen och börja vårt arbete under vår kommande Europas slående cancerplan. Med planen kommer vi att sträva efter att ta itu med de viktigaste riskfaktorerna för cancer för alla, men också att vägleda patienter vid varje steg på resan och bidra till att förbättra livet för dem som drabbas av denna sjukdom. ”

Tre nya eller reviderade gränsvärden

Direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagena ämnen uppdateras regelbundet i linje med nya vetenskapliga bevis och tekniska data. Tre tidigare uppdateringar har tagit upp arbetarnas exponering för 26 kemikalier. Dagens förslag lägger till nya eller reviderade yrkesmässiga exponeringsgränser för följande ämnen:

 • Akrylnitril (ny gräns);
 • Nickelföreningar (ny gräns);
 • Bensen (gränsen revideras nedåt).

Fördelar för arbetare och företag

Att införa nya eller reviderade yrkesmässiga exponeringsgränser för akrylnitril, nickelföreningar och bensen kommer att ha tydliga fördelar för arbetstagarna. Arbetsrelaterade fall av cancer och andra allvarliga sjukdomar förhindras, vilket förbättrar hälsan och livskvaliteten.

Förslaget kommer också att gynna företag genom att minska kostnader orsakade av arbetsrelaterad ohälsa och cancer, såsom frånvaro och försäkringsersättningar.

Utveckling av förslaget och nästa steg

Detta initiativ har utvecklats i nära samarbete med forskare och med företrädare för arbetstagare, arbetsgivare och EU-länder. Arbetsmarknadens parter (fackföreningar och arbetsgivarorganisationer) deltog också genom ett tvåfasskonsultation.

Kommissionens förslag kommer nu att förhandlas fram av Europaparlamentet och rådet.

Bakgrund

Denna kommission har åtagit sig att intensifiera kampen mot cancer och kommer före slutet av 2020 att lägga fram Europas slående cancerplan. Planen kommer att stödja medlemsstaterna att förbättra förebyggande, upptäckt, behandling och hantering av cancer i EU och samtidigt minska ojämlikheten i hälsa mellan och inom medlemsstaterna.

I sitt Meddelande om "Ett starkt socialt Europa för bara övergångar"har kommissionen åtagit sig att granska arbetsmiljöstrategin för att bland annat ta itu med exponeringen för farliga ämnen i syfte att upprätthålla Europas höga arbetsmiljöstandarder. Detta är i linje med Europeiska pelare för sociala rättigheter, som gemensamt förkunnades av Europaparlamentet, rådet och kommissionen vid det sociala toppmötet för rättvisa arbetstillfällen och tillväxt den 17 november 2017, som fastställer arbetstagarnas rätt till en hälsosam, säker och väl anpassad arbetsmiljö, inklusive skydd mot cancerframkallande ämnen.

Ytterligare förbättring av skyddet för arbetstagare från yrkescancer är desto viktigare eftersom enligt EU-OSHAär cancer den första orsaken till arbetsrelaterade dödsfall i EU: 52% av de årliga yrkesdödsfallen för närvarande tillskrivs arbetsrelaterade cancerformer, jämfört med 24% till cirkulationssjukdomar, 22% till andra sjukdomar och 2% för skador.

Detta initiativ är den fjärde översynen av direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagena ämnen. Under de senaste åren föreslog kommissionen tre initiativ för att ändra denna lagstiftning. Dessa tre initiativ antogs av Europaparlamentet och rådet i december 2017, januari 2019 och juni 2019, som adresserar 26 ämnen.

Mer

Kommissionens förslag till den fjärde översynen av direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagena ämnen

Frågor och svar: Slår cancer: Kommissionen föreslår förbättrat skydd för arbetstagare

Följ Nicolas Schmit vidare Twitter

Prenumerera på Europeiska kommissionens kostnadsfria e-post nyhetsbrev om sysselsättning, sociala frågor och inkludering

Fortsätt läsa

cancer

Europas slående # cancerplan

publicerade

on

Europas slående cancerplan kommer att utgöra en viktig del av hälsokommissionären Stella Kyriakiades mandatperiod. En paneuropeisk strategi för att bekämpa cancer är länge försenad och vi välkomnar kommissionär Kyriakiades initiativ för att ta itu med det som är den näst största dödsorsaken i Europa. skriva Dr Delon Human och Dr Anders Milton.

Den 10 september höll kommissionen ett rådhus om Beating Cancer Plan. Tyvärr fyllde detta rådhus oss inte med hopp - det verkar som om kommissionen kanske håller på att missa livets chans och misslyckas med att tillräckligt ta itu med förebyggande cancer i Europa.

Stadshuset misslyckades inte bara med att ta hänsyn till den mest uppenbara orsaken till cancer vid rökning, det tycktes bortse från EU-medborgarnas åsikt. Av inläggen till planens offentliga samråd, nästan 20% stödde antagandet av skadebegränsningsplaner för alkohol och tobak. En av sex rekommenderade policyer som uppmuntrar rökare att använda nikotinprodukter med minskad risk, t.ex. e-cigaretter.

Som nämnts vid lanseringen av samrådet av kommissionen diagnostiseras 3.5 miljoner människor i EU årligen med cancer och 1.3 miljoner dör av den, men över 40% av cancerfallen kan förebyggas.

WHO uppskattar att varannan rökare kommer att utveckla en tobaksrelaterad sjukdom med 700,000 XNUMX européer dör av rökning varje år. 90% av lungcancer ensam kan förhindras genom att eliminera tobaksanvändningen i Europa.

Det som emellertid ofta glömms bort är att rökare konsumerar cigaretter för nikotin men får cancer från tobak, tjära och tusentals andra tillsatser i cigaretter. Nikotin i sig är inte cancerframkallande. Detta väcker frågan; tänk om det fanns ett sätt att erbjuda rökare det nikotin de önskar när de tar bort cancerframkallande ämnen?

Minskning av tobaksskador utgör det tydliga och uppenbara svaret på denna fråga. Användningen av alternativa, potentiellt reducerade riskprodukter, som e-cigaretter, kan eliminera rökinducerad cancer i Europa inom en generation.

En studie av resultaten från Eurobarometerundersökningen 2014 från flera europeiska akademiker betonade denna punkt. Studien visade att de allra flesta EU-medborgare som regelbundet konsumerar e-cigaretter var tidigare rökare eller rökare som försökte sluta.

Länder som Sverige har visat en väg framåt för Europa att minska tobaksinducerad cancer genom antagande av vetenskapliga metoder för att minska rökningsprevalensen och rökrelaterade dödsfall. Sverige erbjuder tobaksalternativ som snus och detta har hjälpt dem att uppnå den lägsta tobaksrelaterade dödligheten i alla EU-länder i förhållande till dess befolkningsstorlek.

I ett försök att mildra de förödande effekterna av pandemin, som hittills har tagit livet för nästan 200,000 Européer, EU-institutioner och medlemsregeringar vände sig omedelbart till vetenskap och bevis för att informera politiken. Lockdowns, social distansering och arbete hemifrån har alla normaliserats som en del av strävan att övervinna COVID-19.

Denna känsla av pragmatism och effektivitet måste speglas i kommissionens slående cancerplan.

Politik för att minska skador, särskilt minskning av tobaksskador, har en extraordinär potential att minska cancer som kan undvikas av rökning. Det kan rädda liv för otaliga européer. Vi uppmanar kommissionen att erkänna denna potential, att höra de europeiska medborgarnas röster och lämna ingen sten orörd i kampen för att slå cancer.

Delon Human MBCh.B., M.Prax.Med, MFGP, DCH, MBA är en fransk medborgare och läkare som är kvalificerad inom familjemedicin och barns hälsa, med en MBA från Edinburgh Business School. Han har agerat som rådgivare för WHO: s generaldirektörer och FN: s generalsekreterare Ban Ki Moon. Tidigare var han generalsekreterare för World Medical Association (WMA), det globala representativa organet för läkare och därefter generalsekreterare för International Food and Beverage Alliance (IFBA).
Anders Milton civilingenjör, doktor, doktorsexamen är ordförande för ERNA, en regeringsmedlem som utsetts till katastrofkommission och konsult inom hälso- och sjukvården. Han har tidigare varit både VD och generalsekreterare för Swedish Medical Association, ordförande för World Medical Association, ordförande för Svenska Röda Korset och ordförande för Svenska Förbundet för Professionella Föreningar (SACO), samt regeringsutnämnd -ordinator för psykiatriska tjänster i Sverige.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend