Anslut dig till vårt nätverk!

Vitryssland

2020 Sakharovpris tilldelas den demokratiska oppositionen i Vitryssland

publicerade

on

Demokratiska styrkor i Vitryssland har protesterat mot den brutala regimen sedan augusti 

Den demokratiska oppositionen i Vitryssland har tilldelats Sakharovpriset för tankefrihet 2020. Europaparlamentets ordförande David Sassoli tillkännagav pristagarna i Bryssel plenarsammanträde vid middagstid idag (22 oktober), efter ett tidigare beslut från presidentkonferensen (president och politiska gruppledare).

”Låt mig gratulera företrädarna för den vitryska oppositionen för deras mod, motståndskraft och beslutsamhet. De har stått och är fortfarande starka inför en mycket starkare motståndare. Men de har på sin sida något som brute force aldrig kan besegra - och detta är sanningen. Så mitt budskap till er, kära pristagare, är att hålla er stark och inte ge upp er kamp. Vet att vi är vid din sida ”, sade president Sassoli efter beslutet.

”Jag skulle också vilja lägga till ett ord om det nyligen dödade en av årets finalister, Arnold Joaquín Morazán Erazo, en del av Guapinols miljögrupp. Gruppen motsätter sig en järnoxidgruva i Honduras. Det är absolut nödvändigt att en trovärdig, oberoende och omedelbar utredning inleds i detta fall och de ansvariga måste ställas till svars, ”tillade han.

Protesterar mot en brutal regim

Den demokratiska oppositionen i Vitryssland representeras av samordningsrådet, ett initiativ av modiga kvinnor samt framstående politiska och civila samhällsfigurer. Läs mer om pristagarna, liksom de andra finalisterna här.

Vitryssland har varit mitt i en politisk kris sedan det omtvistade presidentvalet den 9 augusti, vilket ledde till ett uppror mot den auktoritära presidenten Aliaksandr Lukashenka och en därefter brutal attack mot regimens demonstranter.

Sakharov-prisutdelningen kommer att hållas den 16 december.

På onsdagen (21 oktober) antog parlamentet också nya rekommendationer som kräver en omfattande översyn av EU: s förbindelser med Vitryssland. Läs mer här.

Bakgrund

Vårt Sacharovpriset för tankefrihet delas ut varje år av Europaparlamentet. Det inrättades 1988 för att hedra individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Det heter till ära för den sovjetiska fysikern och politiska dissidenten Andrei Sakharov och prispengarna är € 50,000.

Förra året delades priset ut till Ilham Tohti, en uigurisk ekonom som kämpar för rättigheterna för Kinas uiguriska minoritet.

Vitryssland

Vitrysslands oppositionsledare säger att nationell strejk ska börja

publicerade

on

By

Vitrysslands oppositionskandidat Sviatlana Tsikhanouskaya (avbildad) sade på söndagen (25 oktober) att en nationell strejk skulle börja på måndagen (26 oktober) efter att president Alexander Lukashenkos regering reagerade med kraft på protester mot honom tidigare samma dag, skriver Polina Ivanova.

Tsikhanouskaya hade tidigare satt upp ett 'People's Ultimatum' för att Lukashenko skulle avgå senast på söndag kväll och lovade att anropa en nationell strejk om han inte gjorde det.

"Regimen visade än en gång vitryssare att makt är det enda den kan", skrev Tsikhanouskaya i ett uttalande. "Det är därför den 26 oktober börjar en nationell strejk."

Fortsätt läsa

Vitryssland

# Vitryssland - EU ökar sanktionerna, medan Tsikhanouskaya ställer ett ultimatum till Lukashenka

publicerade

on

EU: s utrikesministrar träffades för att diskutera den fortsatta försämringen av situationen i Vitryssland (12 oktober). EU: s höga representant för utrikesfrågor, Josep Borrell, sa att EU skickade ett tydligt meddelande efter attackerna mot fredliga demonstranter på söndagen att "affärer som vanligt" inte längre var möjliga i förbindelserna mellan EU och Vitryssland. EU: s höga representant informerade ministrarna om ett samtal han hade med Vitrysslands utrikesminister, Vladimir Makei, där han betonade EU: s stöd för demokratiska friheter och de vitryska medborgarnas rätt att fredligt protestera. Han betonade också under samtalet att EU ville se en inkluderande nationell dialog samt att acceptera OSSE som medlare. Ministrar gav sitt politiska gröna ljus för att börja förbereda nästa sanktionspaket, som inkluderar Vitrysslands president Aleksandr Lukashenko och familjemedlemmar. Idag utfärdade en av oppositionsledarna, Sviatlana Tsikhanouskaya, ett ultimatum till Lukashenka: 'Släpp politiska fångar, avsluta våldet, avgå senast den 25 oktober, annars kommer hela nationen att slå i fred, den 26 oktober - blockerade vägar, inget fabriksarbete, bojkott av statliga butiker. ” Hon tillade: "" Om du väntar på min beställning är det här. " Igår sade International Relations Advisor till Sviatlana Tsikhanouskaya, Franak Viacorka, reporter via Twitter att Vitrysslands inrikesministerium sa: ”Säkerhetsstyrkorna lämnar inte gatorna och kommer att använda dödliga vapen om det behövs. Protesterna, som främst skiftade till Minsk, blev organiserade och extremt radikala. "EU-reporter frågade EU: s talesperson för yttre åtgärder, Peter Stano, om detta nya hot. Han sa att EU med mer dåligt beteende kommer att fortsätta att lägga till sanktionerna. lista och begränsande åtgärder, men kommer också att sträva efter att kräva en inkluderande nationell dialog.

Fortsätt läsa

Vitryssland

Polisen i Vitryssland häktade 317 personer vid protester på söndagen - ministeriet

publicerade

on

By

Polisen i Vitryssland häktade 317 personer under protester i Minsk och över hela landet på söndag, sade inrikesministeriet på måndagen (5 oktober), skriver Maxim Rodionov och Tom Balmforth.

Tiotusentals människor marscherade genom centrum av Minsk för att kräva att myndigheterna frigör politiska fångar, vilket fick polisen att vända en vattenkanon mot dem.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend