Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Kommissionen välkomnar rådets överenskommelse om framtida gemensam jordbrukspolitik

publicerade

on

Den 20 oktober enades rådet om sin förhandlingsposition, den så kallade allmänna strategin, om reformförslagen för den gemensamma jordbrukspolitiken. Kommissionen välkomnar detta avtal, ett avgörande steg mot att komma in i förhandlingsfasen med medlagstiftarna.

Jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski sa: ”Jag välkomnar de framsteg som gjorts och den allmänna strategin för den gemensamma jordbrukspolitiken som nåddes över natten. Detta är ett viktigt steg för våra jordbrukare och vårt jordbrukssamhälle. Jag är tacksam för medlemsländernas konstruktiva samarbete och jag litar på att detta avtal kommer att bidra till att det europeiska jordbruket kan fortsätta att ge ekonomiska, miljömässiga och sociala fördelar för våra jordbrukare och medborgare i framtiden. ”

Europaparlamentet röstar också om förslagen om den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) under plenarsessionen, med omröstningssessioner planerade fram till idag (23 oktober). När Europaparlamentet enats om en ståndpunkt för alla tre GJP-rapporterna kommer medlagstiftarna att kunna gå in i förhandlingsfasen i syfte att nå en övergripande överenskommelse.

Kommissionen lade fram sina förslag till reform av den gemensamma jordbrukspolitiken i juni 2018 med sikte på en mer flexibel, prestationsbaserad och resultatbaserad strategi, samtidigt som ambitionerna för miljö- och klimatåtgärder sätts upp. Efter antagandet av strategierna Farm to fork och biologisk mångfald presenterade kommissionen CAP-reformens kompatibilitet med Green Deals ambition.

Lantbruk

PAN Europe frågar: Är det tyska EU-ordförandeskapet inställt på att kniva strategin Farm to Fork?

publicerade

on

Inför en samling experter från EU-länderna för att diskutera genomförandet av ”SUD (Sustainable Use of Pesticides Directive)” varnar PAN Europe att nationella planer för minskning av bekämpningsmedelsanvändningen inte bara är otillräckliga utan kan spåra gården till gaffel Strategi helt. Den tre dagar långa online-workshopen "Bättre utbildning för säkrare livsmedel: erfarenheter av SUD, dess nuvarande genomförande och möjliga framtida politiska alternativ", som äger rum den 17 till 19 november 2020, är ​​en del av översynen av direktiv 2009/128 / EG som redan är två år försenat och nu planeras att ske före 2022.

I maj 2020 offentliggjorde Europeiska kommissionen en rapport som slog fast att de flesta EU-ländernas nationella handlingsplaner "saknar ambition och inte definierar resultatnivåbaserade mål på hög nivå" för att minska de potentiella riskerna med bekämpningsmedel. ”Den dåliga kvaliteten och bristen på ambition hos medlemsstaterna att minska riskerna med bekämpningsmedel bör inte bara tas upp i en workshop utan framför EG-domstolen. Det kan helt enkelt inte vara så att medlemsländerna inte uppfyller kraven i sin egen rättsligt bindande lagstiftning och blundar för den biologiska mångfaldskrisen som Europa står inför, säger PAN Europes president Francois Veillerette.

"Europeiska kommissionen bör inleda överträdelseförfaranden mot länder som inte genomför direktivet om hållbar användning av bekämpningsmedel", tillade han. Rådet, som för närvarande är under Tysklands ordförandeskap, har hittills vägrat att erkänna medlemsstaternas allvarliga brist på ansträngning. Efter att ha fått tillgång till ett utkast till dokument förra veckan upptäckte PAN Europe att EU-rådet, i rapporten om genomförandet av SUD, i stället efterlyser mer mjuka åtgärder som utbildning och forskning, och stänger helt av alla diskussioner om idén om fastställande av EU-omfattande mål för minskning av bekämpningsmedel, vilket tydligt behandlas i Europeiska kommissionens rapport.

”Rådets inställning står i direkt kontrast med vad europeiska medborgare redan förstår: Europa kommer inte att ha rent vatten och återställa sin biologiska mångfald utan att minska användningen av bekämpningsmedel. Denna koppling mellan EU: s politiska ambitioner och praxis i många enskilda medlemsstater måste omedelbart åtgärdas, säger Henriette Christensen, Senior Policy Adviser Agriculture for PAN Europe.

”Efter Europaparlamentets nyligen missade tillfälle att omvandla det europeiska jordbruket genom GJP-reformen och EU därmed vända ryggen på en hållbar jordbruksmodell är målet för bekämpningsmedelsreducering entydigt: det kräver integrering av EU-omfattande 50% minskningsmål från Farm to Fork-strategin till både CAP och SUD, säger Christensen.

Fortsätt läsa

Lantbruk

Gemensam jordbrukspolitisk reform: Första trepartsmötet 

publicerade

on

Den 10 november representerade verkställande vice ordförande Timmermans och kommissionär Wojciechowski kommissionen vid den första trepartsmötet om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken. Trepartsmötet kommer att omfatta alla tre förslagen - förordningen om strategisk plan, den horisontella förordningen och den gemensamma marknadsorganisationen (CMO) om ändringsförordning.

Europaparlamentet, rådet och kommissionen kommer att ha möjlighet att lägga fram sina ståndpunkter om nyckelelementen i de tre förordningarna och komma överens om arbetsarrangemangen och den vägledande tidslinjen som kommer att gälla för de påföljande politiska trepartsmötena och förberedande tekniska mötena.

Kommissionen anser att den gemensamma jordbrukspolitiken är en av de centrala strategierna för den europeiska gröna affären och den styr därmed processen på högsta nivå i nära samordning med andra politikområden. Kommissionen är fast besluten att spela sin fulla roll i trepartsförhandlingarna inom den gemensamma jordbrukspolitiken, som en ärlig mäklare mellan medlagstiftarna och som en drivkraft för större hållbarhet för att uppnå de europeiska Green Deal-målen.

Målet är att komma överens om en gemensam jordbrukspolitik som är ändamålsenlig och som effektivt svarar mot de högre samhällsförväntningarna när det gäller klimatåtgärder, skydd av biologisk mångfald, miljömässig hållbarhet och en rättvis inkomst för jordbrukare.

Kommissionen presenterade sina förslag till en framtida CAP i juni 2018 införde en mer flexibel, prestations- och resultatbaserad strategi som tar hänsyn till lokala förhållanden och behov, samtidigt som ambitionerna på EU-nivå ökar när det gäller hållbarhet.

Högre miljö- och klimatambitioner återspeglas i en ny grön arkitektur inklusive det nya miljösystemet. Kommissionen betonade att deras förslag var förenliga med European Green Deal i ett rapport publicerad i maj 2020.

Vårt Europaparlamentet och Rådet enades om deras förhandlingsposition 23 respektive 21 oktober 2020, vilket möjliggjorde start av trilogerna.

Fortsätt läsa

Afrika

Investeringar, anslutningsmöjligheter och samarbete: Varför vi behöver mer EU-afrikanskt samarbete inom jordbruket

publicerade

on

Under de senaste månaderna har Europeiska unionen visat sin vilja att främja och stödja jordbruksföretag i Afrika, under Europeiska kommissionens Afrika-EU-partnerskapet. Partnerskapet, som betonar samarbetet mellan EU och Afrika, särskilt i kölvattnet av COVID-19-pandemin, syftar till att främja hållbarhet och biologisk mångfald och har kämpat för att främja offentlig-privata relationer över hela kontinenten. skriver African Green Resources ordförande Zuneid Yousuf.

Även om dessa åtaganden gäller hela kontinenten vill jag fokusera på hur ett ökat samarbete mellan Afrika och EU har hjälpt Zambia, mitt land. Förra månaden Europeiska unionens ambassadör i Zambia Jacek Jankowski meddelade ENTERPRISE Zambia Challenge Fund (EZCF), ett EU-stött initiativ som kommer att bevilja bidrag till jordbruksföretag i Zambia. Planen är totalt värt 25.9 miljoner euro och har redan inlett sin första inbjudan att lämna förslag. I en tid där Zambia, mitt land, kämpar allvarliga ekonomiska utmaningar detta är en välbehövlig möjlighet för den afrikanska jordbruksindustrin. Mer nyligen, bara förra veckan, EU och Zambia överens till två finansieringsavtal som hoppas kunna öka investeringarna i landet inom programmet för ekonomisk regering och Zambias energieffektivitetsprogram för hållbar omvandling.

Europas samarbete och engagemang för att främja afrikanskt jordbruk är inte nytt. Våra europeiska partner har länge investerats i att främja och hjälpa afrikansk jordbruksföretag att förverkliga sin fulla potential och ge sektorn mer kraft. I juni i år kom de afrikanska och europeiska fackföreningarna lanserades en gemensam jordbruks-livsmedelsplattform som syftar till att länka afrikanska och europeiska privata sektorer för att främja hållbara och meningsfulla investeringar.

Plattformen lanserades på baksidan av '' Afrika-Europa-alliansen för hållbara investeringar och jobb '' som var en del av Europeiska kommissionens ordförande Jean Claude Junker 2018 unionens adress, där han efterlyste en ny "allians mellan Afrika och Europa" och visade att Afrika är kärnan i unionens yttre förbindelser.

Zambian, och förmodligen den afrikanska jordbruksmiljön, domineras till stor del av små till medelstora gårdar som behöver både ekonomiskt och institutionellt stöd för att navigera i dessa utmaningar. Dessutom saknas anslutning och sammankoppling inom sektorn, vilket hindrar jordbrukare att ansluta till varandra och förverkliga sin fulla potential genom samarbete.

Det som gör EZCF unikt bland europeiska jordbruksinitiativ i Afrika är dock dess specifika fokus på Zambia och bemyndigande av zambiska jordbrukare. Under de senaste åren har den zambiska lantbruksindustrin brottats med torka, brist på tillförlitlig infrastruktur och arbetslöshet. Faktiskt, hela 2019 uppskattas det att en svår torka i Zambia ledde till att 2.3 miljoner människor behövde akut livsmedelsbistånd.

Därför förstärker ett enbart Zambia-fokuserat initiativ, som stöds av Europeiska unionen och anpassat till att främja ökad anslutning och investeringar i jordbruk, inte bara Europas starka förbindelse med Zambia utan kommer också att ge viss välbehövlig stöd och möjlighet för sektorn. Detta kommer utan tvekan att göra det möjligt för våra lokala jordbrukare att låsa upp och utnyttja ett brett spektrum av ekonomiska resurser.

Ännu viktigare är att EZCF inte fungerar ensam. Vid sidan av internationella initiativ är Zambia redan hem för flera imponerande och viktiga jordbruksföretag som arbetar för att ge och ge jordbrukare tillgång till finansiering och kapitalmarknader.

En av dessa är African Green Resources (AGR), ett jordbruksföretag i världsklass som jag är stolt över att vara ordförande för. På AGR är fokus att främja värdetillägg på alla nivåer i värdekedjan för jordbruket, samt att leta efter hållbara strategier för jordbrukare för att maximera deras avkastning. I mars i år samarbetade AGR till exempel med flera kommersiella jordbrukare och multilaterala byråer för att utveckla ett privat sektorfinansierat bevattningssystem och sol- och dammförsörjning som kommer att stödja över 2,400 trädgårdsodlare och utvidga spannmålsproduktionen och nya fruktplantager i jordbruksblocket Mkushi i centrala Zambia. Under de närmaste åren kommer vårt fokus att vara att fortsätta att främja hållbarhet och genomförandet av liknande initiativ, och vi är redo att investera tillsammans med andra jordbruksföretag som försöker expandera, modernisera eller diversifiera sin verksamhet.

Även om det verkar som om jordbrukssektorn i Zambia kan möta utmaningar under de kommande åren, finns det några mycket viktiga milstolpar och skäl för optimism och möjligheter. Ökat samarbete med Europeiska unionen och europeiska partner är ett viktigt sätt att dra nytta av möjligheter och se till att vi alla gör så mycket vi kan för att hjälpa små och medelstora jordbrukare över hela landet.

Att främja ökad sammankoppling inom den privata sektorn kommer att bidra till att små jordbrukare, ryggraden i vår nationella jordbruksindustri, får stöd och ges möjlighet att samarbeta och dela sina resurser med större marknader. Jag tror att både europeiska och lokala jordbruksföretag går i rätt riktning genom att undersöka sätt att främja jordbruksföretag, och jag hoppas att vi tillsammans kan hållbart främja dessa mål på regional och internationell nivå.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend