Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

Armeniska kapitulationer

publicerade

on

"WJag måste förstå vår historia för att inte upprepa misstagen från det förflutna. Jag har sett för många tillfällen där människor fortsätter att följa fel handlingssätt eftersom de inte tar sig tid att tänka kritiskt över vad som har hänt tidigare." - Winston Churchill.

I april 1920 Kemal Atatürk, grundaren till det moderna Turkiet, vädjade till Vladimir Lenin med ett förslag att utveckla en gemensam militär strategi i Kaukasus för skydd mot imperialistiska faror. Detta var att vara a "Kaukasusbarriären" skapad av Dashnaks, georgiska mensjeviker och britterna som ett hinder mellan Turkiet och Sovjetryssland, skriver Gary Cartwright.

Efter det ottomanska rikets nederlag under första världskriget, Armenien, som dök upp på den politiska kartan över världen på bekostnad av det ottomanska riket (i Kaukasus, och på andra staters territorier) tappade inte aptiten för expansion.

Than krig fortsatte med det nybildade Turkiet och med hjälp av USA och Entente (det ryska imperiet, den franska tredje republiken och Storbritannien). Den 10 augusti 1920 de Fred av S.èvres undertecknades, vilket formaliserade uppdelningen av arabiska och europeiska ägodelar i det ottomanska riket. Även om medlemmarna i Entente hade uppnått mest från S-fördragetèvres, förlorade Turkiet Syrien, Libanon, Palestina, Mesopotamien och Arabiska halvön.

Armenien, som inte ta emot de utlovade länderna, utelämnades: Antanta - den tredubbla ententen - hade behövde Armenien endast som ett tillfälligt verktyg för att försvaga och tvinga Turkiet till fred.

På September 24th 1920, en stat under namnet Armenien var etablerade på Azerbajdzjans länder: under den efterföljande konflikten armenienär nybörjare armén förstördes och hela Dashnaks regerings territorium, förutom Erivan och Gokca-sjön (nu Sevan), kom under turkiska kontroll.

On 15th I november 1920 begärde Armeniens regering Turkiets stora nationalförsamling (GNA) att inleda fredsförhandlingarna.

On 3rd December 1920 i staden Gyumri (Alexandropol) undertecknades ett fredsavtal mellan Armenien och Turkiet, enligt vilken Republiken Armeniens territorium var begränsat till regionen Erivan och Gokcha-sjön. Armenien var tvungen att avskaffa den obligatoriska värnplikten och ha en armé med upp till 1500 bajonetter och 20 maskingevär. Turkiet förvärvade rätten att fritt transitera och genomföra militära operationer på denna stats territorium. Armenien lovade också att dra tillbaka alla sina diplomatiska delegationer.

Thus than första republiken Armenien hamnade i vanära. Som ett resultat av kapitulationen, den armeniska regeringen överförde sin auktoritet till Sovjetunionen. Vårt drömmen of a "Större Armenien" förblev bara en dröm.

Men sovjeterna hade inte för avsikt att förolämpa armenierna, och de gav dem en gåva of Zangezur (historisk land Azerbajdzjan) samt autonomi över Karabakh inom Azerbajdzjanska SSR. Beslutet var det Karabakh wOuld förblir autonomOU inom Azerbajdzjanoch gavs inte till Armenien som vissa Armeniska historiker hävdar nu.

Således armenien owes dess nuvarande internationellt erkännandesed gränser till Lenins Sovjetunionen.

Karabakh-kriget som Armenien började med Azerbajdzjan på 90-talet kan ses som en andra fasen av "Armenisk dröm". Men 1994 kontrollerade Armenien endast 14% av Nagorno-Karabakh, efter att ha utkämpats av Azerbajdzjanska armén hela vägen.

I den aktuella konflikten, som bröt ut på morgonen den 27 september med armeniska artilleri-spärrar, verkar historien verkligen upprepa sig, med Azerbajdzjanska styrkor som återhämtar förlorat territorium så tidigt som den första stridsdagen.

Detta ger Ryssland ett dilemma: to bränsle Armenisk dröm med ge gratis vapen och och förstöra relationer med dess grannes vid de södra gränserna, eller för att provocera Azerbajdzjan till en stor konflikt, dra in Turkiet och Pakistan?

Om det första alternativet hotar Ryssland med den fortsatta förlusten av dess militärindustriella komplex för flera miljarder dollar, är det andra alternativet slutet på dess närvaro i södra Kaukasus-regionen som regional ledare.

Förutom allt förgäves tryck från Ryssland, behovet av att skapa ett nytt militärblock med deltagande av Azerbajdzjan, Turkiet, Iran, Irak, Afghanistan, Pakistan och Ukraina, som helt kommer att täcka de strategiska gränserna i Europa och Asien.

I dagens geopolitiska liggande, ett sådant militärblock wOuld hitta snabbt värda beskyddare för att effektivt innehålla de växande hoten från Kina och Ryssland.

Och har Ryssland verkligen råd att göra det förlora sin uppriktiga partner Azerbajdzjan, vars utrikespolitik inte har gått utöver goda grannförbindelser med Ryssland, trots allt känt tryck från alla håll genom åren?

Alternativet till denna katastrof är en ny, mycket mer balanserad och därför stabil, förutsägbar politisk och ekonomisk maktbalans i regionen baserat på bara ett samförstånd - Azerbajdzjans territoriella integritet inom dess erkännandesgränsar till den fullständiga befrielsen av alla ockuperade territorier.

Azerbajdzjan har varit och kommer att fortsätta att engagera sig för ärliga och allierade relationer med sina grannar och har inte tillåtit eller kommer inte att tillåta tredjeländer att använda sitt territorium för att skada grannländerna. Detta beror främst på att Azerbajdzjan, till skillnad från Armenien, är en suverän stat i ordets fulla mening.

Historien upprepar sig, slutsatser är det inte Där vi får lov att vara utan att konstant prestera, dras, och detta är skrämmande. Till avsluta med samma avhandling som we startade och uppmanade armenier och ryssar att dra slutsatser och ta den verkliga situationen som en grund inte för önskan utan för verkligheten.

De åsikter som uttrycks i ovanstående artikel är författarens och återspeglar inga åsikter från EU-Reporter.

armenien

Nagorno-Karabakh: Förklaring från den höga representanten på Europeiska unionens vägnar

publicerade

on

Efter att fientligheterna upphört i och omkring Nagorno-Karabakh efter det Rysslandsförmedlade vapenvilan den 9 november som överenskommits mellan Armenien och Azerbajdzjan, har EU utfärdat ett uttalande som välkomnar upphörandet av fientligheter och uppmanar alla parter att fortsätta att strikt respektera eldupphöret mot förhindra ytterligare dödsfall.

EU uppmanar alla regionala aktörer att avstå från alla åtgärder eller retorik som kan äventyra vapenvila. EU kräver också ett fullständigt och snabbt tillbakadragande av alla utländska krigare från regionen.

EU kommer att följa noggrant genomförandet av bestämmelserna om eldupphör, särskilt när det gäller dess övervakningsmekanism.

Att upphöra med fientligheterna är bara ett första steg för att avsluta den långvariga Nagorno-Karabakh-konflikten. EU anser att ansträngningar måste förnyas för en förhandlad, omfattande och hållbar lösning av konflikten, inklusive om Nagorno-Karabakhs status.

EU upprepar därför sitt fulla stöd till det internationella formatet för OSSE Minsk-gruppen som leds av dess medordförande och den personliga representanten för OSSE: s ordförande för att uppnå detta mål. EU är redo att effektivt bidra till utformningen av en hållbar och omfattande lösning av konflikten, inklusive där det är möjligt genom stöd för stabilisering, rehabilitering efter konflikt och förtroendeskapande åtgärder.

EU påminner om sin starka motstånd mot våldsanvändning, särskilt användningen av klusterammunition och eldvapen, som ett medel för att lösa tvister. EU betonar att internationell humanitär rätt måste respekteras och uppmanar parterna att genomföra avtalen om utbyte av krigsfångar och repatriering av mänskliga kvarlevor som uppnåtts inom OSSE: s Minsk-grupps ordförandeformat den 30 oktober i Genève.

EU betonar vikten av att garantera humanitärt tillträde och bästa möjliga villkor för frivilligt, säkert, värdigt och hållbart återvändande för de fördrivna befolkningarna i och runt Nagorno-Karabakh. Det understryker vikten av att bevara och återställa det kulturella och religiösa arvet i och runt Nagorno-Karabakh. Alla krigsförbrytelser som kan ha begåtts måste undersökas.

Europeiska unionen och dess medlemsstater tillhandahåller redan betydande humanitärt bistånd för att tillgodose de omedelbara behoven hos de civila befolkningar som berörs av konflikten och är redo att ge ytterligare hjälp.

Besök hemsidan

Fortsätt läsa

armenien

Armenien och Azerbajdzjan äntligen i fred? Är det sant?

publicerade

on

Ryssland har överraskande och mycket snabbt blivit en fredsskapare i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om Nagorno-Karabakh. Den gamla visdomen säger att en dålig fred är bättre än nederlag. Med tanke på den svåra humanitära situationen i Karabakh ingick Ryssland brådskande och säkerställde undertecknandet av ett eldupphörsavtal av ledarna för Armenien och Azerbajdzjan den 9 november och utplaceringen av ryska fredsbevarare i regionen. skriver Moskvakorrespondenten Alexi Ivanov. 

Protester började omedelbart i Armenien och parlamentsbyggnaden beslagtogs. Folkmassor som är missnöjda med resultatet av kriget, som varade sedan den 27 september och tog vägtull på mer än 2 XNUMX armeniska soldater, förde förstörelse och katastrof till Artsakh, kräver nu avgång från premiärminister Pashinyan, som anklagas för förräderi.

Nästan 30 år av konflikt har varken gett fred till Armenien eller Azerbajdzjan. Dessa år har bara drivit interetnisk fientlighet, vilket har nått enastående proportioner.

Turkiet har blivit en aktiv aktör i denna regionala konflikt, som anser att Azerbajdzjanerna är sina närmaste släktingar, även om majoriteten av befolkningen där i shia-islam tar hänsyn till de azerbajdzjanska befolkningens iranska rötter.

Turkiet har nyligen blivit mer aktivt på internationell och regional nivå och har gått in i en allvarlig konfrontation med Europa, särskilt Frankrike, mot åtgärderna för att begränsa muslimsk extremism.

Sydkaukasien förblir dock traditionellt i Rysslands inflytningszon, eftersom det här är territorier där Moskva har dominerat i århundraden.

Putin, mitt i pandemin och förvirringen i Europa, utnyttjade mycket snabbt situationen med sina grannar och förvandlade kriget till en civiliserad ram.

Vapenstilleståndet välkomnades inte av alla parter. Armenierna bör återvända till Azerbajdzjan de territorier som fångades i början av 90-talet, inte alla, men förlusterna kommer att bli betydande.

Armenier lämnar de områden som borde komma under Azerbajdzjan i stort antal. De tar ut egendom och bränner sina hem. Ingen av armenierna vill förbli under de azerbajdzjanska myndigheternas styre, för de tror inte på sin egen säkerhet. Många år av fientlighet har genererat misstro och hat. Inte det bästa exemplet är Turkiet, där termen "armeniska" betraktas som en förolämpning, tyvärr. Även om Turkiet har bankat på dörren till EU i många år och hävdat statusen som en civiliserad europeisk makt.

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev lovar skydd för armenierna i Karabakh, och han lovar också att skydda många armeniska kyrkor och kloster i detta forntida territorium, inklusive det stora heliga klostret Dadivank, som är en pilgrimsfärdsplats. För närvarande är den skyddad av ryska fredsbevarare.

Ryska fredsbevarare är redan i Karabakh. Det kommer att finnas två tusen av dem och de måste se till att vapenvila följs och att fientligheter upphör.

Under tiden flyttar stora kolumner av flyktingar till Armenien, som förhoppningsvis förväntas nå sitt historiska hemland utan problem.

Det är för tidigt att prata om en ny vändning i Karabakh-konflikten. Premiärminister Pashinyan har redan sagt att han är ansvarig för Armeniens nederlag i Artsakh. Men det här är troligtvis inte den sista punkten. Armenien protesterar, protesterar mot Pashinyan, mot den skamliga kapitulationen, även om alla förstår att konflikten i Karabakh måste lösas.

Många azerbajdjaner, det finns tusentals av dem, drömmer om att återvända till sina hem i Karabakh och närliggande regioner, tidigare kontrollerade av armeniska styrkor. Denna åsikt kan knappast ignoreras. Människor har bott där i århundraden - armenier och azerbajdzjanier - och det är mycket svårt att hitta den perfekta lösningen på denna tragedi.

Det är uppenbart att det kommer att ta många år till gamla sår, förbittringar och orättvisor glömmas bort. Men fred måste komma till detta land, och blodsutgjutelsen måste stoppas.

Fortsätt läsa

armenien

Nagorno-Karabakh - Krav på erkännande av Republiken Artsakh

publicerade

on

Den historiska konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan är en som konsekvent förbises av världen. Verkligheten är att det finns 3 inte två länder i konflikt - Armenien, Azerbajdzjan och Artsakh (även känd som Nagorno-Karabakh). Tvisten är - borde Artsakh vara oberoende eller borde Azerbajdzjan styra dem? Den diktatoriska ottomanska regimen i Azerbajdzjan vill ha landet och ignorerar vädjan om demokratisk självbestämmande - skriver Martin Dailerian och Lilit Baghdasaryan.

Artsakh-människor som motsätter sig detta möts med deras död varje dag medan världen blundar. Av denna anledning är det viktigt att öka medvetenheten och vi ber om erkännande för denna globala geopolitiska konflikt, så att ökat humanitärt bistånd kan ingripa.

Aggressivitet mot Artsakh

Den aktuella aggressionen har planerats och passar bra. Världen är upptagen av COVID och USA fokuserar på ett större val.

Azerbajdzjan har väsentligt uppgraderat sin militära kapacitet med hjälp av Israel och Turkiet utrustning och ammunition. Azerbajdzjan använder ISIS-mördare för att bekämpa armeniska soldater som skyddar gränsen.

Civila bosättningar bombas och tvingas evakuera inför den inkommande armén. Massiv informationskrig som framgångsrikt håller världsmedierna förvirrade och tysta. Vi uppmanar er att agera i intresset av att stoppa kriget och få in en fredlig process.

Ring för spänning

Kriget måste stoppas och folket i Artsakh (Nagorno-Karabakh) har rätt till självidentifiering. Azerbajdzjansk diktatur bör inte få ta över Artsakh utan civilt samtycke. Vårt krav är att bevara demokratin såväl som det historiska arvet och många av de första kristna kyrkorna. Azerbajdzjan har en historia av att aggressivt förstöra armeniska arvplatser.

Brist på amerikansk medling

Den nuvarande amerikanska presidenten, Donald Trump, har försökt att undvika inblandning i konflikten som gör det möjligt för Turkiet att ge sitt fulla stöd till Azerbajdzjan. President Trump är också känd för att ha personliga intressen i Turkiet (hotell i Istanbul), vilket kan vara en anledning till hans ovilja att stoppa den humanitära krisen som utvecklas för närvarande. Även om Donald Trump inte har stort intresse för kriget, har hans motståndare för det kommande valet, Joe Biden, starka åsikter om konflikten eftersom han anser att det är viktigt att stoppa sidospåren med Turkiet och att Turkiet håller sig utanför konflikten, eftersom Turkiet gränsar till Armenien och Azerbajdzjan. Amerikanska tjänstemän ville i allmänhet stoppa handeln med vapen och överföringen av legosoldater inom stridszonen, men det finns ingen diplomatisk plan på plats. En diplomatisk plan måste upprättas för att uppnå fred och stabilitet. Det är absolut nödvändigt att USA involverar sig i aktiviteter för att skapa fred i den armeniska-azeriska konflikten. Israel tillhandahåller vapen och hjälp till Azerbajdzjan under hela konflikten.

Flyktingkris

Historien verkar upprepa sig för armenier. Detta är en humanitär kris eftersom många Artsakh-familjer lämnar sina hem för att undkomma bomberna och den framåtriktande Azerbajdzjanska armén.

Ett annat armeniskt folkmord utvecklas framför dina ögon. Sjukhus och sociala system i Armenien kämpar på grund av COVID och attacken av sårade soldater från frontlinjen. Det finns ingen plan för flyktingar och många familjer har tappat fäderna i frontlinjen, vilket skapar ytterligare belastning för flyktingfamiljer och det sociala systemet.

Osynlig mänsklig kris i Artsakh

Ett krig har pågått i en månad mellan Artsakhs försvarsarmé med stöd av Armenien och Azerbajdzjans armé med stöd av Turkiet. Artsakh är också känt som Nagorno Karabakh. Azerbajdzjan har en historia av brott mot de mänskliga rättigheterna och använder tung propaganda för att upprätthålla en bild av kontroll och bli utsatt för en liten nation.

Klusterbomber på civila

Under en platsundersökning i Nagorno-Karabakh i oktober 2020, Human Rights Watch dokumenterad 4 incidenter där Azerbajdzjan använde klustervapen. Rapporten säger att HRW-forskare har identifierat ”resterna av israeliskt producerade LAR-160-serie klusterammunitionsraketer” i huvudstaden Stepanakert och staden Hadrut och undersökt skador orsakade av dem. HRW-forskare säger att "Azerbajdzjan tog emot dessa yt-till-yta-raketer och bärraketer från Israel 2008–2009".

Förmedlat krig

Det har uppenbarligen varit förberedelser genom att ta in ultramodern teknik från Turkiet och Israel och bemanna syriska krigare. Internationella nyhetsorganisationer som Reuters och BBC rapporterade redan om syriska militanter som skickades för att hjälpa till Azerbajdzjan uppstod i slutet av september. Både Turkiet och Azerbajdzjan styrs av diktatorer och de står inför lite motstånd internt. Rädslan är att på grund av den sjunkande oljeprisen och önskan att förena sina territorier räknar de med att världen är upptagen av COVID för att kunna utföra sin aggression på landet.

"Tack vare avancerade turkiska drönare som ägs av Azerbajdzjans militär krympte våra offer vid fronten", sade Azerbajdzjans president Ilham Aliyev i en TV-intervju med den turkiska nyhetskanalen TRT Haber. Deras väpnade styrkor förstörde ett antal armeniska positioner och fordon med flygangrepp utförda av Bayraktar TB2 beväpnade UAV. Dessa är turkiska drönare som kan fjärrstyrda eller autonoma flygoperationer tillverkade av Turkiets Baykar-företag.

Men tiden tar slut när fler världsledare tigger att notera det ökande antalet mänskliga dödsfall och lidande. Den framåtriktande armén slutar inte ens för att samla in de döda kropparna. Slagfältet är fyllt med en stök stank och ibland begravde armenierna dessa soldater i rädsla för ett utbrott och vildsvin eller andra djur som äter dem. Men enligt detta Washington Post artikelverkar legosoldaternas kroppar tas bort och skickas tillbaka till Syrien.

Halshuggningar

Flera nyhetskällor rapporterade en annan omänsklig incident av Azerbajdzjan - halshuggningen av en soldat. Den 16th I oktober klockan 1 ringde en medlem av de azerbajdzjanska väpnade styrkorna till en armenisk soldats bror och sa att hans bror är med dem. de halshögg honom och skulle lägga upp hans foto på Internet. Efteråt, flera timmar senare, fann broren det hemska fotot som visar sin halshuggna bror på sin brors sociala mediesida. Dessa bilder arkiveras eftersom de är för grymma. Tyvärr tilldelas personer som halshöjer armenierna medaljer och det är en vanlig övning under krigstid.

Azerbajdzjanska militärstyrkor halshuggade en armenisk soldat och lade upp detta foto på sina egna sociala medier.

Fångade avrättningar

Det finns en viral video av två krigsfångar som dödades våldsamt av azerbajdzjanska soldater. I videon verkar fångarna ha sina händer bundna bakom sig och draperas i Armeniens och Artsakhs flaggor som sitter på en liten vägg. Under de närmaste fyra sekunderna beställer en azerbajdzjansk soldat i azerbajdzjanska: "Sikta på deras huvuden!", Sedan hörs hundratals skott som dödar krigsfångarna på nolltid.

Ansträngt medicinskt system

Artsakh och armeniska sjukhus är ansträngda av ökningen av COVID-19-fall. Dessutom finns det en växande brist på personal och sängar för att sköta de sårade som rusar från frontlinjen. Många flyktingar har undkommit de azeriska styrkornas bombning i Artsakh och har flytt till Armenien för att söka skydd. Många familjer har tappat fadern till kriget och är också på språng under denna extremt farliga tid.

Turkiet har blockerat hundratals ton internationellt humanitärt bistånd till Armenien som reser från USA. De förbjöd den att flyga genom Turkiets luftrum, vilket har påverkat att få välbehövliga medicinska förnödenheter donerade från utlandet.

Vi uppmärksammar det internationella samfundet över hela världen på situationens allvar.

Vi uppmanar de ledande länderna i världen att använda alla inflytelser som de har för att förhindra eventuella störningar från Turkiet och Azerbajdzjan, som redan har destabiliserat situationen i regionen.

Idag står vi inför en allvarlig utmaning. Situationen förvärras av COVID-19. Vi ber er att utöva alla möjliga ansträngningar för att avsluta kriget och återuppta den politiska avvecklingsprocessen i konfliktzonen Azerbajdzjanska-Karabagh.

Allvaret i detta ögonblick kräver allas vaksamhet i varje land. Fred beror på våra individuella och kollektiva ansträngningar.

Vi uppmanar er att agera för att stoppa kriget i syfte att bevara människoliv på både armeniska och azerbajdzjanska sidor. Folket i Armenien gör ont men Azerbajdzjans folk som styrs av en diktator som är slarvig med mänskligt liv på båda sidor och åtnjuter internationellt stöd. Israel, USA, Tyskland och Ryssland: du skapade detta och du kan stoppa det medan du fortfarande kan!

Författarna är Martin Dailerian, en medborgare i USA, och Lilit Baghdasaryan, en medborgare i Republiken Armenien.

De åsikter som uttrycks i artikeln ovan är författarnas och återspeglar inte något stöd eller åsikter från EU-Reporter.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend