Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

EAPM: Varför ökat förtroende mellan intressenter måste vara vägen framåt för hälsan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

God morgon och välkomna alla till veckans första uppdatering av European Alliance for Personalized Medicine (EAPM). Vi kommer efter en hektisk månad för EAPM i oktober, efter vårt möte med 1 miljon genom och tyska EU-ordförandeskapskonferensen, samt engagemang med EU:s plan för att slå cancer, som syftar till att sätta ramarna för att tackla cancer. Och lite senare i veckan finns det månatliga EAPM-nyhetsbrevet att se fram emot, skriver EAPM verkställande direktör Denis Horgan.

Förtroende och styrning

Trots medlemsländernas kompetens på många områden finns det utan tvekan ett behov av en gemensam europeisk hälsolagstiftning så mycket som möjligt, men det måste vara rätt lagstiftning. Tyvärr har erfarenheten visat att det inte riktigt fungerar att ha separata regler i varje medlemsstat, av olika anledningar. Till exempel leder det ofta till en FoU-miljö som inte är konkurrenskraftig, bromsar den innovativa dynamiken och utgör i slutändan ett hinder för uppkomsten av effektiva terapier för obehandlad sjukdom. Med mer integration, samarbete, dialog och ökat förtroende bland var och en på fältet kan intressenter hjälpa till att forma rätt ramar, på rätt plats, vid rätt tidpunkt. Mer om EAPM:s mål i detta avseende senare.

Europa behöver "allvarlig acceleration" i kampen mot coronavirus: WHO

Europa behöver en "allvarlig acceleration" i kampen mot coronaviruset och brist på kontaktspårningskapacitet kan driva sjukdomen in i mörkret, sade en topptjänsteman från Världshälsoorganisationen på måndagen (26 oktober). I Europa är bilden obönhörligt dyster eftersom en rad länder rapporterade rekordökningar, ledda av Frankrike, som publicerade mer än 50,000 250,000 dagliga fall för första gången på söndagen, medan kontinenten passerade tröskeln på 46 46 dödsfall. De XNUMX länderna på Världshälsoorganisationens nivå stod för XNUMX % av de globala fallen och nästan en tredjedel av dödsfallen, säger Mike Ryan, WHO:s främsta expert på nödsituationer. "Just nu ligger vi långt bakom det här viruset i Europa, så att komma före det kommer att ta en rejäl acceleration i det vi gör", sa Ryan på en presskonferens.

Att sätta förtroende i andras händer

Från människans tidigaste satsningar på hälso- och sjukvården, när shamaner, präster eller medicinmän betjänade de sjuka, har förtroende stått i centrum för striden mellan patient och vårdare. Människor i sina mest utsatta ögonblick väljer att placera sig själva i andras händer, i förtroendet – eller åtminstone tron ​​– av nytta och lättnad. Den kompakten förblir lika giltig i dagens värld av vetenskap och teknik. Medicinens snabba utveckling under de senaste 50 åren, och i synnerhet de exponentiella sprången under de senaste 25, har skapat ofattbara möjligheter för bara ett par generationer sedan. Genomics tillåter alltmer fokus på sjukdomens underliggande natur – och de underliggande hälsoprocesserna. Som ett resultat finns det i ena änden av skalan en växande förmåga att behandla mindre populationer – med särläkemedel för sällsynta sjukdomar, eller validerade pediatriska läkemedel, eller avancerade terapier, och med ett stort utbud av möjligheter i takt med att personlig medicin utvecklas. Och i andra änden av skalan börjar hälsovårdsmyndigheterna ta del av en mängd information om hälsotrender, mottagligheter och värdet av distinkta behandlingsalternativ som radikalt kan förbättra förvaltningen av hälsosystemen. Så det förtroende som investeras i shamanen är ännu viktigare idag . Framväxten av evidensbaserad medicin och organiserade hälsotjänster som övervakas av regeringar ger patienterna rätt till viss visshet om att deras bästa tillvaratas på grundval av förnuft och rättvisa såväl som av tro.

Annons

Rådet välkomnar utsikterna till europeiskt hälsodatautrymme

Europeiska rådet har välkomnat den europeiska strategin för data, som stöder EU:s globala digitala ambitioner att bygga en verklig europeisk konkurrenskraftig dataekonomi. Europeiska rådet välkomnar skapandet av gemensamma europeiska datautrymmen inom strategiska sektorer och uppmanar särskilt kommissionen att prioritera hälsodatautrymmet, som bör inrättas i slutet av 2021, och som nämns som ett sätt att stärka det omedelbara svaret på covid-19.

Och jagDet är inte bara kommissionen som arbetar med digital hälsa. Världshälsoorganisationen presenterar också sin globala strategi för digital hälsa, som kommer att presenteras för Världshälsoförsamlingen i november. WHO håller för närvarande på att sammanställa ett investeringsfall för att implementera denna strategi, med medlemsländernas godkännande som väntar, har WHO:s informationschef Bernardo Mariano Jr sagt. Men allmänhetens förtroende är återigen ett stort övervägande, med kritiker som frågar om människor kommer att vara villiga att dela sina data på en EU-övergripande plattform, och om styrning kommer att krävas för att säkerställa fullständigt deltagande.

Förbättring av precision och kraft i randomiserade prövningar för covid-19-behandlingar

Tid är avgörande för att utvärdera potentiella läkemedel och biologiska läkemedel för behandling och förebyggande av covid-19. Det finns för närvarande 876 randomiserade kliniska prövningar (fas 2 och 3) av behandlingar för covid-19 registrerade på clinicaltrials.gov. Kovariatjustering är en statistisk analysmetod med potential att förbättra precisionen och minska den erforderliga provstorleken för ett stort antal av dessa försök. Även om kovariatjustering rekommenderas av US Food and Drug Administration och European Medicines Agency, är den underutnyttjad, särskilt för de typer av utfall (binära, ordinala och tid till händelse) som är vanliga i COVID-19-prövningar. I simulerade försök med urvalsstorlekar från 100 till 1000 deltagare, det har varit avsevärda precisionsvinster genom att använda kovariatjustering – motsvarande 4–18 % minskningar av den erforderliga urvalsstorleken för att uppnå en önskad effekt.

EAPM kommer att diskutera förtroende och styrning i början av 2021 kommande ordförandeskapskonferenser

I Europa gör medlemsländernas ömsesidiga beroende det både nödvändigt och önskvärt att mycket av denna tillsynsuppgift organiseras på EU-nivå. Det är naturligtvis oundvikligen en mer komplex kompakt nuförtiden. Varje komponent i de system som människor nu rutinmässigt är beroende av för sin hälsa måste uppfylla sin del av köpet. Dessa frågor om förtroende kommer att diskuteras på EAPM:s två ordförandeskapskonferenser planeras för Januari och juli 2021 som kommer att ta upp dessa delar av styrningen.

Hälsominister citerar "EU:s starkaste ståndpunkt om WHO på flera år"

Tysklands hälsominister Jens Spahn har nyligen talat om "den starkaste ståndpunkten på EU-nivå beträffande WHO åtminstone de senaste åren". Spahn tillade att han förespråkar "för en starkare roll för EU" i WHO och i global hälsa i allmänhet. "Vi bör inte överlåta [det] till USA och Kina att sätta skotten", sa han. 

Offentlig samråd om bröstimplantat

På fredag ​​(23 oktober) tEuropeiska kommissionen inledde ett offentligt samråd om ett preliminärt yttrande om säkerheten för bröstimplantat. Vetenskapliga kommittén för hälsa, miljö och nya risker (SCHEER) yttrande baseras på anaplastiskt storcelligt lymfom (ALCL). Berörda parter kan lämna synpunkter senast den 7 december.

Intensivvård enheter "kan överskridas på veckor" varnar WHO

Världshälsoorganisationen har varnat för att intensivvårdsavdelningar i Europa kan bli överväldigade inom några veckor och att omedelbara åtgärder var väsentlig för att förhindra att viktiga hälsosystem kollapsar och skolor stänger. "I många städer runt om i Europa kommer kapaciteten för intensivvård att nås under de kommande veckorna”, säger Maria Van Kerkhove, WHO:s tekniska ledare för COVID-19. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus varnade för att hela världen, och särskilt det norra halvklotet, befinner sig i en "kritisk tidpunkt".

Och det är allt för nu – Håll utkik efter EAPM-nyhetsbrevet, som kommer att finnas tillgängligt senare i veckan, och håll dig säker och frisk.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend