Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Dags för liberalt tänkande i Nagarno-Karabakh-konflikten

publicerade

on

Möjliga scenarier för Nagorno-Karabakh-konflikten, som är i den hetaste fasen under de senaste 30 åren, är ett av de mest förvirrande problemen för det internationella samfundet de senaste dagarna. Huruvida den sista fientligheten är "stormen före lugnet" eller relativt "lugnet före stormen" är avgörande för framtiden för regionen och kanske världen, skriver Louse Auge.

Tidigare var det helt normalt att göra prognoser för utvecklingen av Nagorno-Karabakh-konflikten på två huvudscenarier.

Den första och naturligtvis den önskvärda var att hitta en lösning på konflikten genom fredsförhandlingar. OSSE: s Minsk-grupps medordförandes misslyckande att medla under 26 år har emellertid kastat en mörk linje över detta scenario.

Det andra men oönskade scenariot var ett annat krig som också inkluderade följande två stora scenarier: krig begränsat mellan Armenien och Azerbajdzjan eller ett större krig som drivs av ingripande av externa styrkor, först och främst Turkiet och Ryssland, vilket gjorde det till en global katastrof .

Det är orimligt för Turkiet, en strategisk allierad med Azerbajdzjan, att ingripa direkt i denna konflikt utan ytterligare en tredjelandsfaktor, eftersom Azerbajdzjans militära kapacitet har visat sig vara onödig. Det största hotet är alltså Armeniens provokation av Ryssland, som drabbas av stora militära nederlag mot Azerbajdzjan.

Det är inte längre en hemlighet att Armeniens främsta mål genom att utsätta tätbefolkade bostadsområden i Azerbajdzjan, inklusive de långt borta från frontlinjen, för kraftiga artilleri- och missilattacker demonstrativt från Armeniens territorier, var att provocera Azerbajdzjan att vidta liknande vedergällningsåtgärder, slutligen hoppas på direkt rysk militär intervention. Trots många försök från Armenien har det återhållsamma tillvägagångssättet från det azerbajdzjanska politiska och militära ledarskapet, liksom den ryska politiska etableringens realpolitik och rationella tillvägagångssätt, ledd av president Putin, hittills varit farliga, tanklösa och kriminella insatser motverkade.

Efter ytterligare ett samtal i Genève den 30 oktober mellan ländernas utrikesministrar i krig och sändebud från Frankrike, Ryssland och USA, blev det tydligare att det enda scenariot som gäller nu är att Armenien och Azerbajdzjan löser konflikten inbördes - genom fred eller krig. Armeniens ovilja att lämna de ockuperade Azerbajdzjanska territorierna frivilligt gör en fredlig lösning omöjlig. Vilket tyvärr bara lämnar ett scenario giltigt - krig.

Mot bakgrund av det internationella samfundets långvariga avhandling om att det inte finns någon militär lösning på Nagorno-Karabakh-konflikten, uppstår en nödvändig fråga: en fredlig lösning har inte varit möjlig och 26 års förhandlingar har inte lyckats ge varaktig fred till område. Men efter en månad med militär konfrontation finns det nya verkligheter på platsen nu. Kommer resultaten av detta krig så småningom att ge fred och stabilitet i regionen?

Intressant är att genom att dra några paralleller mellan konfliktologi och ekonomi är det möjligt att leda till ett svar på denna fråga. Det faktum att kriget endast utkämpas mellan Azerbajdzjan och Armenien och det inte finns någon inblandning utifrån, kommer oundvikligen att tänka på den liberala ekonomiska teorin där ekonomiska relationer bildas endast på grundval av utbud och efterfrågan utan statlig intervention. Enligt förespråkarna för denna teori kommer marknaden i detta fall att regleras av den "osynliga handen", en metafor, introducerad av den skotska filosofen och ekonomen Adam Smith från 18-talet. Liberalismen definierar den "osynliga handen" som en obemärkbar marknadsstyrka som hjälper efterfrågan och utbudet av varor på en fri marknad att automatiskt nå jämvikt. Denna teori stöder också tanken att brister och kriser i ekonomisk aktivitet effektivt kan åtgärdas genom en "osynlig hand" baserad på rena marknadsprinciper. Å andra sidan, även om regeringens ingripande i ekonomin kan ha vissa reglerande effekter, kommer den inte att vara hållbar och långvarig. Självreglering av marknaden är en förutsättning för ekonomisk stabilitet.

Trots alla dess brister och kritik är denna teori kanske den bästa lösningen att tillämpa på Nagorno-Karabakh-konflikten i detta skede.

Naturlig jämvikt i regionen är endast möjlig genom ömsesidigt erkännande och återställande av internationella gränser. Utan att säkerställa dessa grunder kommer ingen yttre inblandning eller försök att återfrysa konflikten inte att ge en bestående lösning och kommer så småningom att leda till framtida nya krig.

Hittills visar striderna förra månaden att Azerbajdzjan är närmare bestämd seger i detta krig. Som ett resultat måste Armenien avstå från sina territoriella anspråk en gång för alla och lämna ingen anledning för ytterligare krig med Azerbajdzjan. Armeniens enorma demografiska, ekonomiska och militära klyfta mot Azerbajdzjan och, liksom frånvaron av några krav från Azerbajdzjan till Armeniens territorier, kommer att utesluta ett nytt krig mellan de två länderna i framtiden.

Så smärtsamt som det kanske låter, om världen verkligen vill ha en hållbar fred i regionen, är det enda sättet nu att låta de stridande parterna hitta den nödvändiga balansen mellan varandra. "Laissez-faire, laissez-passer", som liberalerna sammanfattar det snyggt. Och fred och stabilitet, som många anser vara mycket osannolikt, kommer inte att vara långt borta.

Alla åsikter som uttrycks i artikeln ovan är författarens ensamma och återspeglar inte några åsikter från EU-Reporter.

afghanistan

Afghanistan-konferensen 2020: Hållbar fred, antikorruption och biståndseffektivitet på dagordningen

publicerade

on

2020-konferensen i Afghanistan börjar idag (23 november) med EU som samorganiserar och deltar i ett antal evenemang som äger rum före morgondagens (24 november) plenarsession. Kommissionär för krishantering Janez Lenarčič kommer att vara ordförande tillsammans med Afghanistans utrikesminister Mohammad Haneef Atmar för ett evenemang om hållbar fred (liveström tillgänglig), med fokus på att främja mänskliga rättigheter och stärka kvinnor, och även på flyktingar och återvändande.

Internationella partnerskapskommissionären Jutta Urpilainen kommer att hålla ett anförande vid ett evenemang om antikorruption och gott styre och kommer därigenom att betona EU: s förväntningar att den afghanska regeringen håller på sin reformagenda. EU-tjänstemän kommer också att delta i ett tredje evenemang som äger rum före konferensen om biståndseffektivitet.

I morgon håller EU: s höga representant / vice ordförande Josep Borrell ett tal vid konferensens inledande session, när han kommer att redogöra för EU: s ståndpunkt om de pågående intra-afghanska fredsförhandlingarna, samt villkoren för EU: s stöd, som var presenterades i ett nyligen papper medförfattare med viktiga internationella givare.

Senare kommer kommissionär Urpilainen att leverera EU: s ekonomiska stödlöfte vid konferensen. Båda insatserna kommer att vara tillgänglig på EbS. Mer information om förbindelserna mellan EU och Afghanistan finns i a dedikerade faktablad och om hemsida EU-delegationen i Kabul.

Fortsätt läsa

EU

Stoppa våld mot kvinnor: Uttalande från Europeiska kommissionen och den höga representanten

publicerade

on

Inför den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor den 25 november, Europeiska kommissionen och den höga representanten / vice presidenten Josep Borrell (avbildad) utfärde följande uttalande: ”Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot mänskliga rättigheter och har ingen plats i Europeiska unionen eller någon annanstans i världen. Problemets omfattning är fortfarande alarmerande: en av tre kvinnor i Europeiska unionen har upplevt fysiskt och / eller sexuellt våld. Våld mot kvinnor finns i alla länder, kulturer och samhällen.

"COVID-19-pandemin har återigen visat att för vissa kvinnor inte ens deras hem är en säker plats. Förändring är möjlig, men det kräver handling, engagemang och beslutsamhet. EU är fast beslutet att fortsätta att arbeta outtröttligt med sina partner för att utreda och straffa våldshandlingar, säkerställa stöd till offren och samtidigt ta itu med de grundläggande orsakerna och förstärka den rättsliga ramen.

"Genom vårt Spotlight-initiativ bekämpar vi redan våld mot kvinnor och flickor i 26 länder över hela världen. Den här veckan kommer vi att presentera en ny handlingsplan för jämställdhet mellan kvinnor och flickor i våra yttre åtgärder. Vi uppmanar också medlemsstaterna att ratificera Istanbulkonventionen - det första rättsligt bindande instrumentet på internationell nivå för att bekämpa våld mot kvinnor och våld i hemmet. Vårt mål är mycket tydligt: ​​att avsluta alla former av våld mot kvinnor och flickor. Vi är skyldiga alla offren. ”

Vårt fullt uttalande och den faktablad finns tillgängliga online.

Fortsätt läsa

coronavirus

Coronavirus: Kommissionen ska tillhandahålla 200 desinfektionsrobotar till europeiska sjukhus

publicerade

on

Som ett led i sina fortsatta ansträngningar för att ta itu med spridningen av koronavirus och förse medlemsstaterna med nödvändig utrustning lanserade kommissionen inköpet av 200 desinfektionsrobotar som kommer att levereras till sjukhus i hela Europa. Sammantaget finns en särskild budget på upp till 12 miljoner euro tillgänglig från Nödstöd (ESI). Sjukhus från de flesta medlemsstater uttryckte ett behov och intresse av att ta emot dessa robotar, som kan desinficera vanliga patientrum med ultraviolett ljus på så snabbt som 15 minuter och därmed bidra till att förebygga och minska spridningen av viruset. Processen styrs av en operatör, som kommer att lokaliseras utanför det utrymme som ska desinficeras, för att undvika exponering för UV-ljus.

Vice verkställande direktör Margrethe Vestager sa: ”Utveckling av teknik kan skapa förändringskrafter och vi ser ett bra exempel på detta i desinfektionsrobotarna. Jag välkomnar den här åtgärden för att hjälpa våra sjukhus i Europa att minska risken för infektion - ett viktigt steg för att begränsa spridningen av koronavirus. ” Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, tillade: ”Europa har förblivit motståndskraftigt och solidariskt under den aktuella krisen. Från att återvända till EU-medborgare som är strandsatta utomlands till att öka produktionen av masker och se till att medicinsk utrustning når dem som behöver den inom den inre marknaden, vi agerar för att skydda våra medborgare. Nu använder vi desinfektionsrobotar på sjukhus så att våra medborgare kan dra nytta av denna potentiellt livräddande teknik. ”

Robotarna förväntas levereras under de kommande veckorna.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend