Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ett problem i hjärtat av USA: s demokrati

publicerade

on

Nästan 150 miljoner människor röstade i förra veckans val i USA - en anmärkningsvärd och historisk valdeltagande. Folket valde senatorer, kongressmedlemmar, medlemmar av statliga lagstiftande församlingar och en mängd andra ämbetsmän. De valde inte nästa amerikanska president eller vice president. Båda väljs den 14 december när 538 i stort sett okända individer träffas i US Electoral College, ett arrangemang som drömts upp av USA: s konstitutionella konvention 1787, skriver Dick Roche.

Valhögskolans legitimitet har ifrågasatts i årtionden. Det har varit många att reformera det. För närvarande har femton amerikanska stater kampanj för avskaffandet.

När den konstitutionella konventionen träffades 1787 hade den ingen mall för hur ledningen för den nya republiken skulle bestämmas.

Kongressmedlemmarna var en patriciergrupp med blandade känslor för demokrati. Konstitutionens fader ”James Madison hänvisade till” demokratins besvär ”. Edmund Randolph från Virginia talade om behovet av "tillräckliga kontroller mot demokrati". En annan representant talade om ”det ondska vi upplever strömmar från överflödet av demokrati”.

Kongressmedlemmarna var oroliga för att medborgarna inte hade någon kunskap om nationella figurer och att de lämnade till sina egna medel folket kunde välja en demagog. De ville inte att kongressen skulle välja presidenten och oroade sig för balansen mellan de stora och små staterna. För att lösa rådgivningen tillsattes en kommitté. Det gav upphov till idén om en Electoral College, en elitorganisation som skulle avgöra vem som skulle vara den mest lämpliga ledaren. Annat än att ange antalet väljare som ska utses av varje stat och detaljer om när och var högskolan ska uppfylla USA: s konstitution är tyst om hur väljarna ska väljas eller genomföra sina överläggningar.

Dagens valkollegium består av 538 väljare. Stater tilldelas högskoloröster på grundval av deras representation i kongressen. När valresultaten är certifierade tilldelar staterna, med två undantag, sina röster i kollegiet till de politiska partierna på en vinnare-tar-alla-basis. Efter Joe Bidens seger i Kalifornien kommer statens 55 röstlängder att gå till demokraterna. Floridas 29 röster kommer att gå till republikanerna till fots av Trumps seger där. Två stater, Maine och Nebraska, tilldelar två röster till den kandidat som vinner den populära omröstningen i staten och en till vinnaren av varje valdistrikt.

De politiska partierna bestämmer vem som går till högskolan. Väljare lovar att rösta på deras partis kandidater. Men väljarna kan bli "trolösa väljare" och avge en "avvikande" röst för alla personer de önskar. Bisarrt finns det inga konstitutionella eller federala bestämmelser som handlar om trolösa väljare. Fem stater ålägger tronlösa väljare ett straff. Fjorton stater har rättsliga bestämmelser som gör det möjligt att avbryta en avvikande röst och ersätta en trolös väljare. Konstigt nog tillåter lagstiftningen i nitton stater och Washington DC att avvikande röster kan räknas som gjutna. De återstående staterna har ingen lagstiftning för att hantera trolösa väljare.

När 1960-talets Civil Rights Movement kastade ljus över Amerikas bristfälliga politiska strukturer inledde senator Birch Bayh, en Indianademokrat, en kampanj för att avskaffa kollegiet. Han hävdade att amerikanerna inte "stolt kunde slå bröstet och förklara oss själva som världens största demokrati och ändå tolerera ett presidentvalssystem där folket i landet inte röstar på presidenten".

Bayhs förslag fick överväldigande stöd i USA: s representanthus godkändes av president Nixon och hade stöd från många stater men som alla tidigare reformförsök misslyckades det. Förslagen dödades av en segregationistisk filibuster i den amerikanska senaten.

USA: s presidentval 2000 och 2016 drog rampljuset tillbaka på Electoral College.

År 2000 gick en kontroversiell omräkning av röster i Florida till USA: s högsta domstol. Omräkningen, som riskerade att försena certifieringen av valet, stoppades av domstolen. George W Bush ansågs ha slagit Al Gore. Bush vann Florida med 537 röster av nästan 6 miljoner avgivna röster. Som ett resultat fick han Floridas 25 röst för röstleder: Gores 2.9 miljoner röster räknades som noll. När valhögskolan träffades den 18 december 2000 vann George W Bush det amerikanska ordförandeskapet med 5 röster. I den populära omröstningen fick Gore en halv miljon röster mer än Bushfive

År 2016 var valhögskolan mycket tillbaka i fokus. När högskolan sammankallades den 19 december 2016 fick Donald Trump 304 röster mot Hillary Clintons 227, femte gången i USA: s historia som en presidentkandidat vann Vita huset medan han förlorade den populära röstningen. Att vinna Michigan, Wisconsin och Pennsylvania tre slagfältstater med de papperstunna marginalerna gav Trump sin Electoral College-seger.

Kollegiet gjorde nyheterna av andra skäl. Under mötet lanserades en stor kampanj för att övertala republikanska väljare att bryta sina löften och rösta mot Trump. En framställning lanserades med en uppmaning till kollegiet att välja Clinton. Republikanska väljare erbjöds stöd för att bryta sina löften. Annonser gjordes i tidningar. Hollywood-personligheter gjorde en video där de uppmanade republikanska väljare att rösta mot Trump. Anti Trump-möten monterades. Nancy Pelosis dotter, en demokratisk väljare från Kalifornien krävde att en briefing om rysk inblandning skulle ges innan kollegiet röstade. Time Magazine hävdade att Electoral College skapades för att stoppa 'Demagoger som Trump'.

Omröstning i kollegiet visade ytterligare på systemets brister. Fyra demokratväljare från staten Washington, där Hillary Clinton hade 52.5% röststöd 'gick skurk'. Tre röstade på Colin Powell och den fjärde röstade på Faith Spotted Eagle, en Sioux-äldste och miljökampanj. De fyra fick sedan böter på 1,000 62 dollar vardera. Fru Clinton förlorade också en väljar från Hawaii som röstade på Bernie Sanders. Över XNUMX% av Hawaiis väljare stödde Clinton.

Två republikanska väljare från Texas, där Trump vann över 52% av rösterna, slog rader. En av dessa, Christopher Suprun, förklarade i New York Times att han inte skulle rösta som utlovat eftersom han kände att Donald Trump var ”inte kvalificerad för kontoret”.

Den amerikanska konstitutionen kräver att valkollegiet sammanträder för att rösta på presidenten och vice presidenten "den första måndagen efter den andra onsdagen i december" - den 14 december i år. Alla rösträkningar, omräkningar och tvister i domstol måste vara avslutade senast den 8 december.

Den snabba brådskan med att rulla ut röst per post som spelade en mycket viktig roll för att få demokraterna att rösta har lett till en rad rättsliga åtgärder. Vart de ska leda återstår att se. Med tanke på den stora omfattningen av Biden-majoriteten är det väldigt svårt att se något fall spela en central roll som 2000, bara tiden kommer att visa.

En sak som sannolikt kommer att hända är att republikaner och demokrater kommer att fortsätta att kämpa om ett fundamentalt odemokratiskt valsystem som drömts upp mellan maj och september 1787 och USA: s valreform kommer att fortsätta att "spela andra fiolen" till partisk politisk fördel.

Dick Roche är en före detta irländsk minister för miljö, arv och lokal regering och tidigare minister för europeiska frågor.

EU

Trump-administrationen ger grönt ljus för att gå vidare med Biden-övergången

publicerade

on

Efter veckors väntan rensade president Donald Trumps administration måndagen (23 november) vägen för den utvalda presidenten Joe Biden att övergå till Vita huset, vilket gav honom tillgång till information och finansiering även när Trump lovade att fortsätta bekämpa valresultaten, skriva  , Andrea Shalal, David Shepardson, Michael Martina, James Oliphant, Julia Harte, Patricia Zengerle, Susan Heavey, Richard Cowan och David Morgan.

Trump, en republikan, har påstått utbrett väljarbedrägeri i valet den 3 november utan att lämna bevis. Trots att han inte medgav eller erkände sin demokratiska rivals seger på måndagen, representerade Trumps tillkännagivande att hans personal skulle samarbeta med Bidens ett betydande skifte och var det närmaste han har kommit att erkänna nederlag.

Biden vann 306 statliga valröster, långt över de 270 som behövdes för seger, till Trumps 232. Biden har också en ledning på mer än 6 miljoner i den nationella folkröstningen.

Trump-kampanjens lagliga ansträngningar för att störta valet har nästan helt misslyckats i viktiga slagfältstater, och ett växande antal republikanska ledare, företagsledare och nationella säkerhetsexperter har uppmanat presidenten att låta övergången börja.

Den utvalda presidenten har börjat utnämna medlemmar i hans team, inklusive att knacka på den betrodda hjälpen Antony Blinken för att leda utrikesdepartementet utan att vänta på statlig finansiering eller en Trump-eftergift. Men kritiker har anklagat presidenten för att undergräva USA: s demokrati och underskatta nästa regerings förmåga att bekämpa koronaviruspandemin med hans vägran att acceptera resultaten.

På måndagen sa General Services Administration (GSA), den federala byrån som måste underteckna presidentövergångar, till Biden att han formellt skulle kunna starta överlämningsprocessen. GSA-administratören Emily Murphy sa i ett brev att Biden skulle få tillgång till resurser som hade nekats honom på grund av de juridiska utmaningarna som försökte vända hans vinst.

Det betyder att Bidens team nu kommer att ha federala medel och ett officiellt kontor för att genomföra sin övergång tills han tillträder den 20 januari. Det banar också vägen för Biden och den utvalda vice presidenten Kamala Harris att få regelbundna nationella säkerhetsinformation som Trump också får.

GSA-tillkännagivandet kom strax efter att Michigan-tjänstemän certifierade Biden som segrare i deras stat, vilket gjorde Trumps lagliga ansträngningar att ändra valresultatet ännu mer osannolikt att lyckas.

Trump och hans rådgivare sa att han skulle fortsätta att sträva efter juridiska vägar men hans beslut att ge Murphy klartecken för att gå vidare med en övergång för Bidens administration visade att även Vita huset förstod att det närmade sig tiden att gå vidare.

Biden utser Kerry till USA: s klimatutsändare och betonar diplomatins roll i frågan

”Vårt fall fortsätter STARKT, vi kommer att fortsätta med det goda ... slåss, och jag tror att vi kommer att segra! I vårt lands bästa rekommenderar jag emellertid att Emily och hennes team gör vad som behöver göras med avseende på initialprotokoll, och har sagt till mitt team att göra detsamma, säger Trump på Twitter.

En Trump-rådgivare målade flytten som liknar båda kandidaterna som fick information under kampanjen och sa att presidentens uttalande inte var en eftergift.

Biden-övergångsteamet sa att möten skulle börja med federala tjänstemän om Washingtons svar på koronaviruspandemin, tillsammans med diskussioner om nationella säkerhetsfrågor.

Två Trump-tjänstemän sade att byråns granskningsteam kunde börja interagera med Trump-byråns tjänstemän så snart som tisdag.

"Detta är förmodligen det närmaste till en eftergift som president Trump skulle kunna utfärda", sade senatens demokratiska ledare Chuck Schumer.

Murphy, som utnämndes till GSA-jobbet av Trump 2017 och sa att hon stod inför hot för att inte starta övergången tidigare, berättade i ett brev till GSA-anställda att beslutet att göra det var hennes ensamma.

”Jag blev aldrig pressad när det gäller innehållet eller tidpunkten för mitt beslut. Beslutet var enbart mitt, ”skrev hon. GSA hade insisterat på att Murphy skulle "fastställa" eller formellt godkänna övergången när vinnaren var klar.

Representanten Don Beyer, som ledde Obama-administrationens övergång vid handelsavdelningen 2008, sa att Murphys försening var "kostsam och onödig" och varnade för att Trump fortfarande skulle kunna göra stor skada under sin återstående tjänst.

Toppdemokrater i kammaren och senaten på måndagen varnade för att en verkställande order som undertecknades av Trump i oktober skulle kunna leda till massavskjutningar av federala anställda under de sista veckorna av hans presidentskap och låta republikanska presidenten installera lojalister i den federala byråkratin.

Den nu formaliserade övergången och Michigans certifiering av Bidens seger skulle kunna få fler republikaner att uppmuntra Trump att medge när hans chanser att välta resultaten bleknar.

De högsta republikanerna i Michigans lagstiftare lovade att hedra utfallet i deras stat, vilket troligen slog Trumps förhoppningar om att statens lagstiftare skulle namnge Trump-anhängare att fungera som ”väljare” och stödja honom snarare än Biden.

Trump har konsulterat sina rådgivare i flera veckor, medan han undvikit ordförandeskapets standardansvar. Han har spelat flera golfspel och undvikit att ta frågor från reportrar sedan valdagen.

Biden, som planerar att ångra många av Trumps "America First" -politiker, tillkännagav toppmedlemmarna i sitt utrikespolitiska team tidigare på måndagen. Han utnämnde Jake Sullivan till sin nationella säkerhetsrådgivare och Linda Thomas-Greenfield som USA: s ambassadör till FN. Båda har hög erfarenhet av regeringen. John Kerry, en tidigare amerikansk senator, statssekreterare och 2004 demokratisk presidentkandidat, kommer att fungera som Bidens speciella klimatutsändare.

Den utvalda presidenten kommer troligen att knacka på den tidigare Federal Reserve-ordföranden Janet Yellen för att bli nästa finansminister, enligt två Biden-allierade, som talade på villkor av anonymitet för att diskutera ett personalbeslut som ännu inte var offentligt.

Biden tog också ett steg mot att vända Trumps hårda invandringspolitik genom att utse kubanskfödda advokat Alejandro Mayorkas till chef för Department of Homeland Security.

Fortsätt läsa

coronavirus

Tyska stater föredrar att COVID-19 låses ut för att öka julutsikterna

publicerade

on

By

Många av Tysklands 16 federala stater förespråkar förlängning av en partiell avstängning som syftar till att bromsa spridningen av COVID-19-pandemin och möjliggöra familjesammankomster under jul, sade två statspremier på måndagen (23 november). Tyskland, som styrs av en konservativ-socialdemokratisk koalition, införde en månadslång "lockdown-lite" från den 2 november. Infektionsantalet har ökat sedan men inte minskat, skriva Christian Goetz, Thomas Seythal och Kirsti Knolle.

"Avstängningen i november har medfört något, siffrorna (infektionen) är dämpade men de förblir höga", berättade Manuela Schwesig, premiärminister i norra delstaten Mecklenburg-Vorpommern, Deutschlandfunk (DLF) radio.

"Av denna anledning tror många stater att avstängningen i november måste fortsätta, särskilt inom riskområdena", sade socialdemokraten. Sachsen-Anhalt statsminister Reiner Haseloff, medlem av förbundskansler Angela Merkels konservativa, berättade på en presskonferens att det fanns en allmän överenskommelse om att de nuvarande begränsningarna borde förlängas med cirka tre veckor. Statliga premiärer och Merkel kommer att diskutera åtgärderna på onsdag.

De kunde förlänga dem till 20 december, enligt utkast till förslag från kristdemokraterna och socialdemokraterna som Reuters fått. Barer och restauranger är stängda under låsningen i november men skolor och butiker förblir öppna. Privata sammankomster är begränsade till högst 10 personer från två hushåll. Antalet bekräftade fall av koronavirus ökade med 10,864 till 929,133 under det senaste dygnet, 24 fler än motsvarande ökning från föregående söndag förra veckan, visar uppgifter från Robert Koch Institute (RKI) för infektionssjukdomar på måndagen (40 november).

Det rapporterade antalet dödsfall ökade med 90 till 14,112 i Tyskland, ett land på 83 miljoner med Europas största ekonomi. Ekonomiskt stöd till företag kunde förlängas till december, citerades ekonomiminister Peter Altmaier på DLF. Förberedelserna för COVID-19-vaccinationer bör vara färdiga i mitten av december för att omedelbart kunna starta vaccinationer om vacciner blir tillgängliga före slutet av året, berättade hälsovårdsminister Jens Spahn till journalister. Sådana förhoppningar har stärkts av Pfizers och BioNTechs amerikanska ansökan om tillstånd för akut användning av deras COVID-19-vaccin.

Fortsätt läsa

Brexit

Den irländska premiärministern hoppas på en beskrivning av Brexit-handelsavtalet i slutet av veckan

publicerade

on

By

Den irländska premiärministern Micheal Martin sa på måndagen (23 november) att han hoppades att konturen för ett Brexit-frihandelsavtal kommer att ha kommit fram i slutet av veckan och uppmanade oförberedda mindre irländska exportörer att göra sig redo för förändring, oavsett om det finns en affär eller ingen affär. Europeiska unionens Brexit-förhandlare sa på måndagen att stora skillnader kvarstod men att båda sidor pressade hårt för en överenskommelse, eftersom samtalen återupptogs, skriver Padraic Halpin.

Rörelser måste göras i några av de viktigaste frågorna, såsom fiske och den så kallade "level playing field", sade Martin. Men han tillade att han hade fått en känsla av framsteg från båda förhandlingsgrupperna och att en presentation förra veckan från EU-kommissionens president Ursula von der Leyen antagligen var en av de mer hoppfulla hittills.

”Jag hoppas att vi i slutet av den här veckan kan se konturerna av en affär, men det återstår att se. Det beror på politisk vilja, både i Förenade kungariket och jag är tydlig att den politiska viljan finns från Europeiska unionen, säger Martin till journalister.

På ett besök i Dublins hamn, Irlands största gods- och passagerarhamn, sa Martin att medan 94% av irländska importörer från Storbritannien och 97% av exportörerna hade slutfört nödvändiga tullpapper för att fortsätta handla med Storbritannien, var han orolig för att ta -up bland några små och medelstora företag.

"Det som jag oroar mig för är kanske att det finns en självbelåtenhet bland vissa små och medelstora företag där ute att allt kommer att vara OK och" Visst om de får en affär, är det inte OK? Det kommer att bli annorlunda, och du måste få det i dina huvuden, säger Martin. ”Världen kommer att förändras och den kommer inte att vara så sömlös som den en gång var. Kärnan är att du behöver göra dig redo. Det är inte för sent, folk behöver bara knäböja nu. ”

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend