Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation / flygbolag

Boeing WTO-fall: EU inför motåtgärder mot USA: s export

publicerade

on

Europeiska kommissionens förordning om höjning av tullar på USA: s export till EU till ett värde av 4 miljarder dollar har publicerats i officiella tidning av EU. Motåtgärderna har överenskommits av EU: s medlemsländer eftersom USA ännu inte har lagt grunden för en förhandlad lösning, som skulle omfatta ett omedelbart avlägsnande av amerikanska tullar på EU: s export i Airbus WTO-fallet. Världshandelsorganisationen (WTO) bemyndigade formellt EU den 26 oktober att vidta sådana motåtgärder mot olagliga amerikanska subventioner till flygplanstillverkaren Boeing.

Åtgärderna träder i kraft från och med idag. Europeiska kommissionen är redo att samarbeta med USA för att lösa denna tvist och också komma överens om långsiktiga discipliner om flygsubventioner. En ekonomi som fungerar för människor Verkställande vice ordförande och handelskommissionär Valdis Dombrovskis sa: ”Vi har gjort klart hela tiden att vi vill lösa denna långvariga fråga. Tyvärr, på grund av bristande framsteg med USA, hade vi inget annat val än att införa dessa motåtgärder. EU utnyttjar följaktligen sina lagliga rättigheter enligt WTO: s beslut nyligen. Vi uppmanar USA att gå med på att båda sidor släpper befintliga motåtgärder med omedelbar verkan, så att vi snabbt kan lägga detta bakom oss. Att ta bort dessa tariffer är en vinn-vinn för båda sidor, särskilt med pandemin som förstör våra ekonomier. Vi har nu en möjlighet att starta om vårt transatlantiska samarbete och arbeta tillsammans mot våra gemensamma mål. ”

Du hittar mer information här

Aviation strategi för Europa

Boeing-subvention: Världshandelsorganisationen bekräftar EU: s rätt att vedergälla USA: s import på 4 miljarder dollar

publicerade

on

Världshandelsorganisationen (WTO) har tillåtit EU att höja tullar på upp till 4 miljarder dollar i import från USA som en motåtgärd för olagliga avstängningar till den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing. Beslutet bygger på WTO: s tidigare resultat som erkände de amerikanska subventionerna till Boeing som olagliga enligt WTO-lagen.

En ekonomi som fungerar för människor Executive Vice President and Trade Commissioner Valdis Dombrovskis (avbildad) sade: ”Detta efterlängtade beslut tillåter Europeiska unionen att införa tullar på amerikanska produkter som kommer in i Europa. Jag skulle mycket föredra att inte göra det - ytterligare tullar är inte i båda sidors ekonomiska intresse, särskilt eftersom vi strävar efter att återhämta sig från COVID-19-lågkonjunkturen. Jag har samarbetat med min amerikanska motsvarighet, ambassadör Lighthizer, och jag hoppas att USA nu kommer att släppa de tullar som infördes på EU: s export förra året. Detta skulle skapa positiv fart både ekonomiskt och politiskt och hjälpa oss att hitta gemensamma grunder inom andra viktiga områden. EU kommer att fortsätta att driva detta resultat kraftigt. Om det inte händer kommer vi att tvingas utöva våra rättigheter och införa liknande taxor. Medan vi är helt beredda på denna möjlighet kommer vi att göra det motvilligt. ”

I oktober förra året, efter ett liknande WTO-beslut i ett parallellt ärende om Airbus-subventioner, införde USA repressalier som påverkar EU: s export till ett värde av 7.5 miljarder dollar. Dessa uppgifter är fortfarande kvar idag, trots de avgörande åtgärder som Frankrike och Spanien vidtagit i juli i år för att följa Tyskland och Storbritannien för att se till att de helt följer ett tidigare WTO-beslut om subventioner till Airbus.

Under de nuvarande ekonomiska omständigheterna ligger det i EU: s och USA: s ömsesidiga intresse att avbryta skadliga tullar som i onödan belastar vår industri- och jordbrukssektor.

EU har lagt fram specifika förslag för att nå ett förhandlat resultat till de långvariga tvister om civila flygplan över Atlanten, den längsta i WTO: s historia. Det är fortfarande öppet att samarbeta med USA för att komma överens om en rättvis och balanserad lösning samt om framtida discipliner för subventioner inom den civila flygsektorn.

Samtidigt som den kommunicerar med Förenta staterna vidtar Europeiska kommissionen också lämpliga åtgärder och involverar EU-länder så att den kan använda sina vedergällningsrättigheter om det inte finns några utsikter att föra tvisten till en ömsesidigt fördelaktig lösning. Denna beredskapsplanering inkluderar att slutföra listan över produkter som kommer att omfattas av EU: s tilläggstullar.

Bakgrund

I mars 2019 bekräftade överklagandenämnden, den högsta WTO-instansen, att USA inte hade vidtagit lämpliga åtgärder för att följa WTO: s regler om subventioner, trots tidigare beslut. Istället fortsatte det sitt olagliga stöd från flygplanstillverkaren Boeing till nackdel för Airbus, den europeiska flygindustrin och dess många arbetare. I sitt beslut har överklagandenämnden:

  • Bekräftat att Washington State-skatteprogrammet fortfarande är en central del av S. olaglig subventionering av Boeing;
  • fann att ett antal pågående instrument, inklusive vissa NASA och US Department of Defense upphandlingskontrakt utgör subventioner som kan orsaka ekonomisk skada på Airbus, och;
  • bekräftade att Boeing fortsätter att dra nytta av en olaglig amerikansk skattekoncession som stöder export (Foreign Sales Corporation och Extraterritorial Income Exclusion).

Beslutet som bekräftar EU: s rätt att vedergälla beror direkt på det tidigare beslutet.

I ett parallellt fall på Airbus tillät WTO USA i oktober 2019 att vidta motåtgärder mot europeisk export värt upp till 7.5 miljarder dollar. Priset baserades på ett överklagandebeslut från 2018 som visade att EU och dess medlemsstater inte helt hade följt WTO: s tidigare beslut om återbetalningsbar lanseringsinvestering för A350- och A380-programmen. USA införde dessa tilläggsavgifter den 18 oktober 2019. De berörda EU-länderna har vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa fullständig efterlevnad.

Mer

WTO: s överklagandeorgan beslutar om amerikanska subventioner till Boeing

Offentligt samråd om preliminär produktlista i Boeing-fallet

Preliminär produktlista

Historien om Boeing-fallet

Historik om Airbus-fallet

 

Fortsätt läsa

Aviation strategi för Europa

Single European Sky: För en mer hållbar och motståndskraftig flygtrafikledning

publicerade

on

Europeiska kommissionen är föreslår en uppgradering av regelverket för det gemensamma europeiska luftrummet som följer den europeiska gröna affären. Målet är att modernisera hanteringen av det europeiska luftrummet och skapa mer hållbara och effektiva flygvägar. Detta kan minska upp till 10% av flygutsläpp.

Förslaget kommer eftersom den kraftiga nedgången i flygtrafiken orsakad av coronaviruspandemin kräver mer motståndskraft hos vår flygtrafikledning genom att göra det lättare att anpassa trafikförmågan till efterfrågan.

Transportkommissionär Adina Vălean förklarade: ”Flygplan sicksackar ibland mellan olika luftrumsblock, vilket ökar förseningarna och förbrukat bränsle. Ett effektivt flygtrafikledningssystem innebär mer direkta rutter och mindre förbrukad energi, vilket leder till mindre utsläpp och lägre kostnader för våra flygbolag. Dagens förslag om att se över det gemensamma europeiska luftrummet kommer inte bara att minska luftfartsutsläppen med upp till 10% från en bättre hantering av flygvägar, utan också stimulera digital innovation genom att öppna marknaden för datatjänster i sektorn. Med de nya föreslagna reglerna hjälper vi vår flygsektor att gå vidare med de dubbla gröna och digitala övergångarna. ”

Att inte anpassa flygtrafikkontrollens kapacitet skulle leda till ytterligare kostnader, förseningar och koldioxidutsläpp. År 2 kostade endast förseningar EU 2019 miljarder euro och ledde till 6 miljoner ton (Mt) överskott av koldioxid. Under tiden innebär det att onödiga koldioxidutsläpp krävs att tvinga piloter att flyga i överbelastat luftrum snarare än att ta en direktflygväg, och detsamma är fallet när flygbolagen tar längre rutter för att undvika laddningszoner med högre priser.

Den europeiska gröna affären, men också ny teknisk utveckling, såsom bredare användning av drönare, har satt digitalisering och avkolning av transporter i centrum för EU: s luftfartspolitik. Att begränsa utsläppen är dock fortfarande en stor utmaning för luftfarten. Det gemensamma europeiska luftrummet banar därför väg för ett europeiskt luftrum som används optimalt och omfattar modern teknik. Det säkerställer nätverkshantering som gör det möjligt för flygrumsanvändare att flyga miljövänliga rutter. Och det tillåter digitala tjänster som inte nödvändigtvis kräver närvaro av lokal infrastruktur.

För att säkra säkra och kostnadseffektiva flygledningstjänster föreslår kommissionen åtgärder som:

  • Stärka det europeiska nätverket och dess ledning för att undvika trängsel och suboptimala flygvägar.
  • främja en europeisk marknad för datatjänster som behövs för en bättre flygtrafikledning;
  • effektivisera den ekonomiska regleringen av flygtrafiktjänster som tillhandahålls på medlemsstaternas vägnar för att stimulera ökad hållbarhet och motståndskraft, och
  • främja bättre samordning för definition, utveckling och distribution av innovativa lösningar.

Nästa steg

Det nuvarande förslaget kommer att överlämnas till rådet och parlamentet för överläggningar, vilket kommissionen hoppas kommer att slutföras utan dröjsmål.

Efter det slutgiltiga antagandet av förslaget måste genomförandeakter och delegerade akter förberedas med experter för att ta itu med mer detaljerade och tekniska frågor.

Bakgrund

Initiativet för det gemensamma europeiska luftrummet lanserades 2004 för att minska fragmenteringen av luftrummet över Europa och för att förbättra prestanda för flygtrafikledning när det gäller säkerhet, kapacitet, kostnadseffektivitet och miljö.

Ett förslag till en översyn av det gemensamma europeiska luftrummet (SES 2+) lades fram av kommissionen 2013, men förhandlingarna har stannat i rådet sedan 2015. År 2019 en grupp av kloka personer, bestående av 15 experter inom området, inrättades för att bedöma den nuvarande situationen och framtida behov för flygtrafikledning i EU, vilket resulterade i flera rekommendationer. Kommissionen ändrade sedan sin text från 2013, införde nya åtgärder och utarbetade ett separat förslag om ändring av EASA-grundförordningen. De nya förslagen åtföljs av ett arbetsdokument från presenteras här.

Mer

Frågor och svar: Single European Sky: för en effektiv och hållbar ledning av flygtrafiken

 

Fortsätt läsa

Aviation / flygbolag

#Aviation - Uttalande av kommissionär Vălean om kommissionens avsikt att förlänga slot-dispensen 

publicerade

on

Transportkommissionär Adina Vălean har utfärdat ett uttalande efter antagandet av kommissionen rapport om den potentiella förlängningen av Ändring av slotförordningen

Kommissionär Vălean sa: ”Rapporten visar att flygtrafiknivåerna förblir låga, och ännu viktigare, de kommer sannolikt inte att återhämta sig inom en snar framtid. I detta sammanhang gör bristen på säkerhet över ankomst- och avgångstider det svårt för flygbolagen att planera sina tidtabeller, vilket gör planeringen svår för flygplatser och passagerare. För att tillgodose behovet av säkerhet och svara på trafikdata tänker jag förlänga kortavståendet för vintersäsongen 2020/2021 till den 27 mars 2021. ”

Det fullständiga uttalandet är tillgängligt nätet.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend