Anslut dig till vårt nätverk!

EU

”Vi kämpar inte mot en religion, vi kämpar mot våldsamma extremister” Seehofer

publicerade

on

Efter terrorattackerna nyligen i Nice och Wien enades EU: s inrikesministrar om att ytterligare stärka sina gemensamma ansträngningar för att bekämpa terrorism.

Det senaste uttalandet bygger på åtgärder som vidtagits sedan Bataclan-attacken i Paris, denna dag för fem år sedan. Horst Seehofer, tyska federala inrikesministern, sade: ”När Europa arbetar tillsammans för att bekämpa terrorism och extremism, är Europa en supermakt. När det gäller den långsiktiga och kompromisslösa kampen mot terrorism och extremism står Europa axel vid axel. ”

Huvudansvaret i kampen mot terrorism ligger hos medlemsstaterna. Ändå kan EU spela en stödjande roll när det gäller att bemöta hotets gränsöverskridande natur.

Hittills har EU infört omfattande åtgärder för terrorism, allt från att förbättra skjutvapenkontrollerna, kriminalisera terroristbrott och stärka gränskontroller, till att förbättra informationsutbytet, ta itu med radikalisering online och stärka samarbetet med tredjeländer.

I uttalandet efterlyser EU ett omfattande svar som "kommer att skydda våra pluralistiska samhällen och fortsätta med en fast beslutsamhet för att bekämpa alla former av våld som riktar sig till människor på grundval av deras faktiska eller förmodade etniska ursprung, eller deras religiösa tro eller på grund för andra typer av fördomar. ”

Den 9 december kommer Europeiska kommissionen att lägga fram ett paket mot terrorism.

EU

Stoppa våld mot kvinnor: Uttalande från Europeiska kommissionen och den höga representanten

publicerade

on

Inför den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor den 25 november, Europeiska kommissionen och den höga representanten / vice presidenten Josep Borrell (avbildad) utfärde följande uttalande: ”Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot mänskliga rättigheter och har ingen plats i Europeiska unionen eller någon annanstans i världen. Problemets omfattning är fortfarande alarmerande: en av tre kvinnor i Europeiska unionen har upplevt fysiskt och / eller sexuellt våld. Våld mot kvinnor finns i alla länder, kulturer och samhällen.

"COVID-19-pandemin har återigen visat att för vissa kvinnor inte ens deras hem är en säker plats. Förändring är möjlig, men det kräver handling, engagemang och beslutsamhet. EU är fast beslutet att fortsätta att arbeta outtröttligt med sina partner för att utreda och straffa våldshandlingar, säkerställa stöd till offren och samtidigt ta itu med de grundläggande orsakerna och förstärka den rättsliga ramen.

"Genom vårt Spotlight-initiativ bekämpar vi redan våld mot kvinnor och flickor i 26 länder över hela världen. Den här veckan kommer vi att presentera en ny handlingsplan för jämställdhet mellan kvinnor och flickor i våra yttre åtgärder. Vi uppmanar också medlemsstaterna att ratificera Istanbulkonventionen - det första rättsligt bindande instrumentet på internationell nivå för att bekämpa våld mot kvinnor och våld i hemmet. Vårt mål är mycket tydligt: ​​att avsluta alla former av våld mot kvinnor och flickor. Vi är skyldiga alla offren. ”

Vårt fullt uttalande och den faktablad finns tillgängliga online.

Fortsätt läsa

coronavirus

Coronavirus: Kommissionen ska tillhandahålla 200 desinfektionsrobotar till europeiska sjukhus

publicerade

on

Som ett led i sina fortsatta ansträngningar för att ta itu med spridningen av koronavirus och förse medlemsstaterna med nödvändig utrustning lanserade kommissionen inköpet av 200 desinfektionsrobotar som kommer att levereras till sjukhus i hela Europa. Sammantaget finns en särskild budget på upp till 12 miljoner euro tillgänglig från Nödstöd (ESI). Sjukhus från de flesta medlemsstater uttryckte ett behov och intresse av att ta emot dessa robotar, som kan desinficera vanliga patientrum med ultraviolett ljus på så snabbt som 15 minuter och därmed bidra till att förebygga och minska spridningen av viruset. Processen styrs av en operatör, som kommer att lokaliseras utanför det utrymme som ska desinficeras, för att undvika exponering för UV-ljus.

Vice verkställande direktör Margrethe Vestager sa: ”Utveckling av teknik kan skapa förändringskrafter och vi ser ett bra exempel på detta i desinfektionsrobotarna. Jag välkomnar den här åtgärden för att hjälpa våra sjukhus i Europa att minska risken för infektion - ett viktigt steg för att begränsa spridningen av koronavirus. ” Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, tillade: ”Europa har förblivit motståndskraftigt och solidariskt under den aktuella krisen. Från att återvända till EU-medborgare som är strandsatta utomlands till att öka produktionen av masker och se till att medicinsk utrustning når dem som behöver den inom den inre marknaden, vi agerar för att skydda våra medborgare. Nu använder vi desinfektionsrobotar på sjukhus så att våra medborgare kan dra nytta av denna potentiellt livräddande teknik. ”

Robotarna förväntas levereras under de kommande veckorna.

Fortsätt läsa

Miljö

Att öka offshore förnybar energi för ett klimatneutralt Europa

publicerade

on

För att nå EU: s mål om klimatneutralitet fram till 2050 presenterar Europeiska kommissionen idag EU: s strategi för förnybar energi till havs. I strategin föreslås att Europas vindkapacitet för havs från den nuvarande nivån på 12 GW till minst 60 GW ska öka till 2030 och till 300 GW till 2050. Kommissionen strävar efter att komplettera detta med 40 GW havsenergi och andra framväxande teknologier såsom flytande vind och sol 2050.

Denna ambitiösa tillväxt kommer att baseras på den stora potentialen i alla Europas havsbassänger och på den globala ledarskapspositionen för EU-företag inom sektorn. Det kommer att skapa nya möjligheter för industrin, skapa gröna jobb över hela kontinenten och stärka EU: s globala ledarskap inom offshore energiteknik. Det kommer också att säkerställa skyddet av vår miljö, biologiska mångfald och fiske.

European Green Deal Executive Vice President Frans Timmermans sade: ”Dagens strategi visar hur brådskande och möjligheten det är att öka vår investering i förnybar offshore. Med våra stora havsbassänger och industriella ledarskap har Europeiska unionen allt som behövs för att möta utmaningen. Offshore förnybar energi är redan en riktig europeisk framgångshistoria. Vi strävar efter att göra det till en ännu större möjlighet för ren energi, högkvalitativa jobb, hållbar tillväxt och internationell konkurrenskraft. ”

Energikommissionär Kadri Simson sa: ”Europa är världsledande inom offshore förnybar energi och kan bli ett kraftpaket för sin globala utveckling. Vi måste öka vårt spel genom att utnyttja all potential från havsbaserad vind och genom att utveckla andra tekniker som våg, tidvatten och flytande sol. Denna strategi sätter en tydlig riktning och skapar en stabil ram som är avgörande för offentliga myndigheter, investerare och utvecklare i denna sektor. Vi måste öka EU: s inhemska produktion för att uppnå våra klimatmål, mata den växande efterfrågan på el och stödja ekonomin i dess återhämtning efter COVID. ”

Miljö-, havs- och fiskerikommissionär Virginijus Sinkevičius sade: ”Dagens strategi beskriver hur vi kan utveckla förnybar energi till havs i kombination med andra mänskliga aktiviteter, såsom fiske, vattenbruk eller sjöfart, och i harmoni med naturen. Förslagen kommer också att göra det möjligt för oss att skydda den biologiska mångfalden och ta itu med möjliga socioekonomiska konsekvenser för sektorer som förlitar sig på god hälsa i marina ekosystem och därmed främjar en sund samexistens inom det marina rummet. ”

För att främja en utbyggnad av offshore-energikapaciteten kommer kommissionen att uppmuntra gränsöverskridande samarbete mellan medlemsstaterna om långsiktig planering och distribution. Detta kommer att kräva att mål för utveckling av förnybar energi för havs integreras i de nationella marina planerna som kuststaterna ska lägga fram för kommissionen senast i mars 2021. Kommissionen kommer också att föreslå en ram enligt den reviderade TEN-E-förordningen för långsiktig offshore-nätplanering. som involverar tillsynsmyndigheter och medlemsstaterna i varje havsbassäng.

Kommissionen uppskattar att investeringar på nästan 800 miljarder euro kommer att behövas fram till 2050 för att uppnå de föreslagna målen. För att bidra till att skapa och släppa lös denna investering kommer kommissionen att:

  • Ge en tydlig och stödjande rättslig ram. I detta syfte klargjorde kommissionen idag också reglerna för elmarknaden i ett medföljande arbetsdokument och kommer att bedöma om mer specifika och riktade regler behövs. Kommissionen kommer att se till att omarbetningarna av riktlinjerna för statligt stöd för energi- och miljöskydd och direktivet om förnybar energi underlättar kostnadseffektiv användning av förnybar offshore-energi.
  • Hjälp att mobilisera alla relevanta fonder för att stödja sektorns utveckling. Kommissionen uppmuntrar medlemsstaterna att använda återvinnings- och motståndskraften och samarbeta med Europeiska investeringsbanken och andra finansinstitut för att stödja investeringar i offshore-energi genom InvestEU. Horizon Europe-medel kommer att mobiliseras för att stödja forskning och utveckling, särskilt inom mindre mogna tekniker.
  • Säkerställ en förstärkt leveranskedja. Strategin understryker behovet av att förbättra tillverkningskapaciteten och hamninfrastrukturen och att öka den kompetenta arbetskraften för att upprätthålla högre installationshastigheter. Kommissionen planerar att inrätta en särskild plattform för offshore-förnybara energikällor inom Industrial Energy Forum för att samla alla aktörer och ta itu med utveckling av försörjningskedjan.

Offshore förnybar energi är en snabbt växande global marknad, särskilt i Asien och USA, och ger möjligheter för EU: s industri runt om i världen. Genom sin Green Deal-diplomati, handelspolitik och EU: s energidialoger med partnerländer kommer kommissionen att stödja global användning av dessa tekniker.

För att analysera och övervaka de miljömässiga, sociala och ekonomiska effekterna av offshore förnybar energi på den marina miljön och den ekonomiska verksamheten som är beroende av den kommer kommissionen regelbundet att samråda med en grupp experter från offentliga myndigheter, intressenter och forskare. Idag har kommissionen också antagit ett nytt vägledande dokument om utveckling av vindkraft och EU: s naturlagstiftning.

Bakgrund

Havsvind producerar ren el som konkurrerar med och ibland är billigare än befintlig fossilbränslebaserad teknik. Europeiska industrier utvecklar snabbt en rad andra tekniker för att utnyttja kraften i våra hav för att producera grön el. Från flytande havsbaserad vindkraft till havsenergiteknik som vågor och tidvatten, flytande solcelleanläggningar och användningen av alger för att producera biodrivmedel, europeiska företag och laboratorier ligger för närvarande i framkant.

Offshore Renewable Energy Strategy sätter den högsta utplaceringsambitionen för vindkraftverk till havs (både fastbotten och flytande), där kommersiell aktivitet är långt framskridet. Inom dessa sektorer har Europa redan fått oöverträffad teknisk, vetenskaplig och industriell erfarenhet och det finns redan stark kapacitet i hela leveranskedjan, från tillverkning till installation.

Medan strategin understryker möjligheterna i alla EU: s havsbassänger - Nordsjön, Östersjön, Svarta havet, Medelhavet och Atlanten - och för vissa kust- och ösamhällen är fördelarna med denna teknik inte begränsad till kustnära regioner. Strategin belyser ett brett spektrum av inlandsområden där tillverkning och forskning redan stöder utveckling av energi till havs.

Mer

Offshore förnybar energi strategi

Personalens arbetsdokument om strategin för förnybar energi till havs

Memo (Q&A) on the Offshore Renewable Energy Strategy

Faktablad om strategin för förnybar energi till havs

Faktablad om offshore förnybar energi och viktiga tekniker

Offshore Renewable Energy webbsida

 

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend